Meer kans maken op jouw droombaan dan je concurrentie ? In deze blog lees je de tips voor het maken van jouw linkedIn profiel voor je gaat solliciteren.

Bij een goed linkedIn profiel vinden de recruiters je zelfs zonder te solliciteren. Zo ben je altijd een stap eerder dan je concurrent.

De meeste recruiters of werkgevers kijken online naar een linkedIn profiel.
Maar linkedIn is ook een uitstekend middel om je eigen netwerk te vergroten, om vacatures te vinden in jouw branche of in gesprek te komen met recruiters op jouw werkgebied.

Profileren jezelf via LinkedIn, dat maakt jouw kansen echt veel groter om jouw droombaan te vinden.

Naar welke droombaan zoek ik ?

Voordat je echt gaat solliciteren of met onderstaande tips voor je LinkedIn profiel bezig gaat, moet je weten wat jouw droombaan is. Dat klinkt logisch maar veel mensen beginnen eerst te kijken op internet welke vacatures er zijn zonder te hebben nagedacht wat ze nu echt willen.

Herkenbaar ? Dan moet je echt eerst een stapje terug doen om een passende baan te vinden. Het zoeken van een ideale baan begint namelijk bij jezelf.

Waar ligt jou passie en waar word je enthousiast van. Je hebt echt veel meer kans op een leuke baan als je vanuit enthousiasme spreekt.

Kies je iets waar je eigenlijk niets mee hebt, val je vaak al snel door de mand bij het sollicitatiegesprek. Maar erger nog, je wordt er zelf niet blij van en je zult al snel niet meer met plezier naar het werk gaan.

Dit is echt de eerste belangrijke stap voordat je iets anders doet!

Er zijn heel veel leuke banen, werk waar jij blij van wordt. Daarvoor moet je wel eerst op zoek naar jezelf. Veel mensen hebben daar een beetje hulp bij nodig. Zie hiervoor : “Vind je ideale baan”

Gevonden worden via linkedIn

Een kwalitatief goed LinkedIn profiel is een must om jezelf te profileren. Dit telt niet alleen voor nieuwe sollicitanten, ook opdrachtgevers voor nieuwe opdrachten zullen vaak op LinkedIn kijken.

Doordat linkedIn steeds meer gebruikt wordt maken organisaties en werkgevers steeds vaker gebruik van dit medium om een passende kandidaat zelf te vinden bij een vacature.

Er worden ook steeds meer vacatures op LinkedIn geplaatst, waarop je via linkedIn kunt reageren.

Zonder een goed profiel mis je deze kansen.

Je LinkedIn profiel moet dus aantrekkelijk genoeg zijn voor een recruiter om jouw te selecteren.

solliciteren tips LinkedIn

LinkedIn Profiel voor een droombaan.

Maar hoe begin je met linkedin als wilt solliciteren en wat is belangrijk voor het vinden van een nieuwe baan?

Hieronder tips hoe je je LinkedIn profiel effectief inzet bij het solliciteren, het vinden van een nieuwe baan of voor het netwerken.

Solliciteren naar een ideale baan, de belangrijkste tips voor je LinkedIn profiel.

Uit ervaring blijkt dat onderstaande onderwerpen het belangrijkste zijn voor een eerste indruk en om snel gevonden te worden.

  • Profielfoto
  • Achtergrondafbeelding
  • Kopregel

Hieronder zijn deze onderwerpen toegelicht.

Profielfoto voor een nieuwe baan

Een profielfoto is wellicht belangrijker dan je denkt. Veel mensen vermijden om een eigen foto prominent op sociaal media te zetten. Maar uit onderzoek blijkt dat een linkedIn profiel met profielfoto 7x sneller wordt bekeken.

Besteedt dus wel aandacht aan deze foto, het is de eerste binnenkomer. Je kunt overwegen om een profielfoto te laten maken door een fotograaf. Deze kun je wellicht later diverse keren gebruiken (soicaalmedia, CV, visittekaartjes, mail etc.) Er zijn ook tips te vinden om zelf goede profielfoto’s te maken.

Een profiel heeft een professionele en duidelijke foto. Het moet persoonlijk zijn, het beste is om alleen je gezicht op de foto te zetten.

Deze foto moet ook passen bij de functie die je zoekt. Let bijvoorbeeld op kleding, haarstijl en make-up. Dus geen vakantiekiekjes of familiefoto’s die je op facebook zet.

Let ook op de achtergrond van de foto, laat dit zo rustig mogelijk.

Achtergrondafbeelding om op te vallen

Een achtergrondafbeelding wordt door veel mensen op linkedIn vergeten!

Ik zie veel standaard achtergrondafbeeldingen van linkedIn voorbij komen. (blauw, met kleine bolletjes en lijntjes) Een gemiste kans om op te vallen.

linkedIn achtergrondafbeelding
standaard LinkedIn achtergrondafbeelding

Zoals ook bij websites, google en andere media worden mensen die zoeken het eerste getriggerd door plaatjes en foto’s, we zijn vaak visueel ingesteld.

Zorg dus ook dat je achtergrondafbeelding past bij jouw profiel. Je kunt deze afbeelding (gratis) vervangen door een andere afbeelding. Houdt ook de achtergrondafbeelding professioneel.

Dus wederom geen familie of vakantiefoto’s, maar een kies een eenvoudige banner op bijvoorbeeld pixabay. Hierop staan meer dan 1 miljoen gratis afbeeldingen. Je kunt deze afbeelding al afstemmen op jouw droombaan.

Een achtergrondfoto toevoegen:

  1. Klik boven aan je LinkedIn-homepagina op het pictogram  Ik.
  2. Klik op Profiel weergeven.
  3. Klik op het pictogram  Camera in de rechterbovenhoek van uw introductiekaart.
achtergrondafbeelding veranderen
https://www.linkedin.com/help/linkedin/answer

De afmetingen voor een goede achtergrondfoto zijn 1584 x 396 pixels.
Type formaat van de afbeelding is png, jpg of gif en de grootte is maximaal 4 MB.

Kopregel of headline

De kopregel op LinkedIn is een belangrijk onderdeel van je LinkedIn-profiel. Als je op zoek bent naar werk kun je hierin vermelden naar welke functie je op zoek bent. Vermeld duidelijk dat je beschikbaar bent.

LinkedIn zet automatisch je huidige functie en werkgever er in, verander dit in de jouw gewenste omschrijving. Bijvoorbeeld de baan of functie waarnaar jij op zoek bent.

Het is slim om meerdere functietitels te vermelden. Beschrijf je gewenste functie, gebruik termen waar mensen op kunnen zouden zoeken. Hierdoor wordt je eerder gevonden door recruiters.

In de kopregel kun je 120 tekens gebruiken, dus gebruik deze optimaal. Naast je gewenste functie of jouw droombaan kun je ook een specialisatie benoemen die jouw aantrekkelijk maakt voor werkgevers.

Voorbeelden van kopregels die niet opvallen

Enkele voorbeelden die ik tegenkom op linkedin:

Beschikbaar [ administratief medewerker [ Receptioniste [
Baliemedewerker

Beschikbaar juni 2020 a.i. manager [ Teamhoofd [
Afdelingshoofd

Bovenstaande is niet erg persoonlijk, waarschijnlijk velen in een dozijn. Probeer daarnaast ook iets over je zelf te zeggen waardoor je opvalt.
Onderstaande tekst springt er meer uit, maar het is niet duidelijk welke functie gezocht wordt op welk niveau.

Beschikbaar voor nieuwe uitdaging ! Nuchter, commercieel talent met focus op samenwerking.

Voorbeeld van een goede kopregel

In onderstaande kopregel zijn de 120 tekens maximaal gebruikt, opleidingsniveau, functie en persoonlijkheden zijn allemaal direct te lezen. Het geeft snel een goede indruk.

goede kopregel tips sollicitatie linkedin profiel

Wees altijd concreet, geen vaag taalgebruik en geen kreten die overbodig zijn. Probeer je profiel overzichtelijk te houden. Zo maak je dat mensen snel zien of je interessant bent voor de nieuwe baan.

Nog enkele tips voor je LinkedIn als je gaat solliciteren.

Testen van je profiel

Als je jouw profiel hebt aangemaakt is het belangrijk dat je deze ook test op je mobiel en laptop. De foto’s kunnen namelijk anders weergegeven worden op de verschillende devices.

Als je al een netwerk hebt op LinkedIn kunnen alle personen in je netwerk zien dat je jouw profiel aanpast. Zeker met het uitproberen is dit niet wenselijk. Dit kun je aanpassen, zodat je de onderwerpen van je profiel naar harte lust kunt aanpassen of wijzigen.

Dit doe je in “Instellingen en privacy”.

  1. Ga naar je account en kies voor ‘Instellingen en privacy’
  2. Ga naar ‘Hoe anderen uw activiteiten op LinkedIn zien”
  3. Ga naar ‘Functiewijzigingen, gewijzigde opleidingen en werkjubileums delen’
  4. Zet de button op NEE bij de vraag :Wilt u dat uw netwerk op de hoogte wordt gesteld van uw werkjubileums en wijzigingen op uw profiel?
linkedin profiel maken tips bij sollicitatie

Recruiters laten weten dat je beschikbaar bent

In je kopregel heb je al aangegeven dat je beschikbaar bent. Maar dit kun je ook specifiek doen bij “instellingen en privacy”.

  1. Ga naar je account en kies voor ‘Instellingen en privacy’
  2. Ga naar ‘Voorkeuren voor het zoeken naar een baan’
  3. Klik op ‘Recruiters laten weten dat u beschikbaar bent voor carrièrekansen’
  4. Zet de button of Ja
solliciteren via linkedin profiel tips

Zoals je ziet onder de “Voorkeuren voor het zoeken naar een baan” heb je nog vele andere mogelijkheden voor het zoeken naar een baan.

Wil je echt optimaal gebruik maken van alle opties en achter je laptop al de beste voorbereidingen treffen voor het vinden van jouw ideale baan dan is onderstaande boek aan te bevelen.

Solliciteren via LinkedIn

Al sinds 2009 het bestverkochte sollicitatieboek!

Het is bijzonder waardevol voor werkzoekenden. LinkedIn heeft echt enorm veel mogelijkheden. Het overgrote gedeelte van de gebruikers benutten ze helaas niet.

In dit boek staan werkelijk alle tips voor een linkedIn als je gaat solliciteren.

Boordevol unieke en succesvol bewezen netwerk-, internet- en carrièretips. Voor de beginnende en gevorderde LinkedIn-gebruiker

Zo heb je echt meer kans op jouw droombaan dan je concurrentie.

Veel succes voor het vinden van een nieuwe baan !

Andere interessante artikelen

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *