Tips voor vakantiegeld 2020

Het is gelukkig weer zover, veel mensen in loondienst krijgen eind mei hun vakantiegeld uitgekeerd. Maar wat gaan we er dit jaar mee doen nu we, naar verwachting, niet op vakantie kunnen naar het buitenland. Hierbij 5 tips voor je vakantiegeld 2020.

Hoogte van vakantiegeld

Als je in loondienst bent dan is de hoogte van het vakantie geld meestal 8 % van je bruto loon. Uiteraard worden daar ook je inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen van af gehaald, zoals ook van je bruto loon. Je bouwt dit vakantiegeld op vanaf 1 juni tot j juni van het jaar van uitkering. Als je gedurende het jaar van baan gewisseld bent dan bouw je het vakantiegeld op vanaf de dag dat je begint in de nieuwe baan. Het vakantiegeld die je opgebouwd hebt bij je oude werkgever wordt uitgekeerd op moment dat je weg gaat.

Je kunt er ook voor kiezen om je vakantiegeld maandelijks uit te betalen. Dan zit het vakantiegeld in je maandelijkse loon. Je krijgt dan geen extra vakantie uitkering in mei. Bij uitzendkrachten wordt dit vakantiegeld ook vaak maandelijks uitbetaald. Ben je uitzendkracht dan moet je dus geen rekening houden met een extra uitkering in mei.

Als je een uitkering hebt dan ontvang je ook vakantiegeld in mei. De berekening van de hoogte kan dan wel anders zijn. Bij de meeste uitkeringen is het 8% van je bruto loon. Bij een bijstandsuitkering is het echter maar 5% van de uitkering.

Besteding vakantiegeld

Onderstaande bestedingen staan in de top 3 van vorige jaren:
1. Vakantie
2. Sparen
3. korte uitstapjes
Bron: Nibud Vakantiegeld-enquête 2019

Maar in 2020 wordt dit anders, want we hebben veel minder vakanties geboekt. Of misschien goedkopere vakanties nu je in Nederland op vakantie gaat. Maar uiteraard zijn er heel veel andere mogelijkheden om je vakantiegeld goed te besteden. Een mooi moment om er goed over na te denken.

vakantiegeld 2020

5 tips voor uitgeven van je vakantiegeld 2020

  1. De beste besteding van je vakantie geld is het aflossen van persoonlijke schulden als je die hebt. Rood staan op een rekening of andere persoonlijke leningen bij financieringsmaatschappijen zijn vaak heel duur, er staan hoge rentes tegenover. Dus aflossing van deze schulden scheelt vaak enorm in je maandelijkse lasten.

  2. Reserveren voor onverwachte uitgaven is natuurlijk ook slim. Als je een goed overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven kun je beter inschatten hoeveel je nodig hebt als reserve. Daarnaast is er iets nodig voor vervanging van defecte apparatuur, keuring auto en mogelijke tegenslagen.

  3. Als je geen schulden hebt en voldoende reserves hebt dan is beleggen een optie om je geld te reserveren voor later. Om te beleggen moet je dit geld voor langere tijd (meerdere jaren ) niet nodig zijn. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de markt. Als je het geld ineens nodig bent, terwijl de koersen op de beurs laag staan, dan heb je kans dat je veel verlies moet pakken. Met een langere beleggingshorizon kun je rustig afwachten. Beleg niet in 1 bedrijf of 1 aandeel, je risico is dan heel hoog. Je speculeert dan echt met je geld. Speculeren kan natuurlijk ook een doel zijn, maar dan moet je wel bewust zijn van de risico’s. Daarvoor zul je meer kennis moeten vergaren om dit succesvol te kunnen doen. Je kunt echter ook beleggen met minder risico’s door een spreiding aan te brengen. Dit kan o.a. door deel te nemen in beleggingsfondsen. Kijk wel naar de kosten als je met kleine bedragen wilt beleggen.
    Je kunt het e-boek ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ gratis downloaden, zodat ook jij winst maakt op de beurs.

  4. Uiteraard kun je sparen voor aanschaf van grote consumptiegoederen zoals een auto, dure apparatuur of aankleding en verbouw van de woning.

  5. Investeren in persoonlijke ontwikkeling is waarschijnlijk de slimste investering. In de corona tijd hebben veel mensen meer tijd. Investeren in jezelf is een investering waar je, je hele leven de vruchten van kunt plukken. Hiervoor zijn natuurlijk allerlei gerichte opleidingen te vinden op internet, waarmee je een eerste stap kunt zetten. Je kunt dan op een relatief goedkope manier kijken of dit iets voor jou is.

Beste investering voor je vakantiegeld 2020

Veel mensen zijn juist nu heel erg geïnteresseerd in e-cursussen voor persoonlijke ontwikkelingen. We zijn in deze coronatijd minder gehaast, hebben minder verplichtingen of minder invulling voor de vrije tijd. We staan letterlijk even stil om ons te resetten en na te denken over ons leven. Uit onderzoek blijkt dat we ook de behoefte hebben om meer na te denken over de invulling van ons leven, over hoe we meer geluk of plezier vinden in ons werk. Hoe kunnen we met minder stress leven en meer genieten van het hier en nu.

Vind jij ook dat je meer uit het leven zou moeten halen? En ben je bereidt om daarvoor tijd te investeren dan kun je met een e-cursus direct aan de slag te gaan. Je kunt op een eenvoudige manier beginnen om te kijken of het voor jou een aanvulling is op je leven.
E-cursussen hoeven niet duur te zijn, maar kunnen wel een hulpmiddel, of een start zijn, om dingen anders te gaan doen.

Voorbeelden van -e-cursussen:
Online cursus Minder zorgen of stress of
Online cursus: Blijvend zelfvertrouwen

Mogelijk ook interessante artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *