Een tijd terug heb ik een tiny house op het water gespot (ook wel floating house of houseboat genoemd). Ik zat aan de waterkant in Friesland en er kwam een floating house aanvaren. Ik kon het eerst niet geloven, geen woonboot die op een vaste ligplaats ligt, maar een echt klein huisje die zich voort bewoog op het water. Heel interessant, dus tijd om me hier in te verdiepen. Is een tiny house op het water een oplossing om op korte termijn een tiny house te bouwen?

Hoe ziet een tiny house op het water eruit?

Uiteraard was mijn eerste reactie dat ik het huisje graag eens van dichterbij wilde zien. Zo te zien aan de waterkant was de bewoner van de floating house op zoek naar een plek om af te meren, maar kon deze nog niet vinden. Ik ben de volgende dag op de fiets gestapt om te zien of dit kleine huisje op het water ergens afgemeerd lag in de haventjes dicht in de buurt. En ja, ik had het huisje al snel gevonden.

Ik vroeg aan de bewoners of ik een aantal foto’s mocht maken en zodoende kwam al snel met hen aan de praat. Ik werd uitgenodigd om binnen te kijken en heb een uitgebreide rondleiding gekregen en natuurlijk de uitleg van het geheel.

Indeling van het varend klein huisje

Ook dit tiny housje is slim ingedeeld, zodat met een klein oppervlak het maximale comfort wordt gecreëerd.
Zoals op de foto te zien is kom je eerst op een terras waar op dat moment 3 stoelen en een tafel stond. Daarna liepen we aan de voorkant naar binnen. Aan de rechterkant stond een stoel en het gedeelte waarmee het varend woonhuis werd bestuurd.

Links bij binnenkomst stond een lounchbank en een salon tafel. In dezelfde ruimte was ook het keukentje geïnstalleerd, die voldoende ruimte gaf voor alle benodigde spullen. Daarachter, in een afgesloten ruimte, stond een tweepersoonsbed en daarboven een 3e bed. Tegenover het bed was een mooie ruimte voor de douche en wc. Dit zag er keurig netjes en mooi uit.

Door de vele ramen komt er veel licht naar binnen, samen met de weidse blik over het water geeft dit een enorm ruimtelijk en vrij gevoel.

En zoals een tiny house betaamd was het geheel zelfvoorzienend. In de haven lag dit varend huisje ook niet aan de elektriciteit. De zonnepanelen op het dak leverden meer dan voldoende om te varen en elektriciteit voor het dagelijks gebruik.

Interieur tiny house op het water

De “schipper” heeft me alles over de motor verteld, maar dat ben ik eerlijk gezegd al weer vergeten. Ik had meer interesse in de indeling en de bouw van het tiny house op het water.

Deze tiny house op het water was gebouwd door een pools bedrijf, het varend huisje was net opgeleverd en dus nog splinter nieuw. Er waren nog een paar kleine schoonheidsfoutjes te bespeuren. De la van het keukentje ging niet helemaal open omdat een afwerk strip in de weg zat, de kabels van tv waren niet mooi weggewerkt en de stoel van de schipper stond niet vast. Maar het enthousiasme van de bewoners was enorm. Helaas voor hun huurden ze deze tiny house op het water slechts voor de vakantie.

Kleine huisjes op het water te huur in Nederland.

Met je eigen huisboot of tiny house varen geeft een heerlijk vrij gevoel. Comfort van een tiny house en de vrijheid van een boot. Ik snap echt wel waarom de huurders zo enthousiast waren.

Je kunt floating houses huren in diverse in verschillende grootte en types. Ook bij Otter Easy houseboots zijn verschillende types houseboats te huur. De thuishaven van Otter Easy Houseboats is jachthaven De Spaanjerd, gelegen in Kinrooi aan de Grensmaas in Belgisch Limburg.

Kijk eens op hun websites voor de diverse voorbeelden en modellen.

Omdat er bijna geen grond beschikbaar is voor het bouwen van een tiny house vroeg ik mij af of dit ook een oplossing kon zijn om permanent te gaan wonen in een klein huisje op het water.

Geen grond voor een tiny house

Een probleem voor het bouwen van een tiny house is om bouwgrond te vinden voor jouw eigen tiny house. Vaak zijn er al vergaande ideeën om over te gaan naar een andere levensstijl. Meer duurzaam te leven en minder te consumeren. In het ideale plaatje ligt het te bouwen tiny house midden in de natuur.

Op deze site proberen we diverse creatieve mogelijkheden te vinden om het ideaal van een tiny house te verwezenlijken. Zo vind je op deze site de mogelijkheden om op agrarische grond een tiny house te bouwen. Dit zijn echter langdurige trajecten waarbij je afhankelijk bent van veel regelgevingen in je gemeente. Ook worden er steeds meer tiny houses gebouwd op eigen grond die functioneren als mantelzorgwoning of waar de mantelzorger zelf in woont. Maar gelukkig is niet iedereen, die de idealen onderschrijven van de tiny housing movement, een mantelzorger.

Bouwvoorschriften voor een tiny house op het land

Voor het bouwen van Tiny Houses moeten de bouwers voldoen aan bestaande regelgeving van het bouwbesluit voor eengezinswoningen. Dit betekent dat de bouwvoorschriften nageleefd moeten worden. Dit kan voor een tinyhouse bouwer behoorlijk moeilijk zijn. Er kunnen bijvoorbeeld regels opgenomen zijn in dit bouwvoorschrift die minimale m3 oppervlakte voorschrijven.

Er moet dus een omgevingsvergunningen aangevraagd worden, deze omvat meerdere vergunningen voor wonen, ruimte en milieu. De woning moet passen bij bestaande woningen die al in de wijk staan. Deze bestaande regelgeving sluit dus in veel gevallen (nog) niet aan op het karakter en gebruik van Tiny Houses. Dit maakt het vinden van een geschikte locatie extra moeilijk.

Regelgeving voor een tiny house op het water

Door de woningnood en andere woonbehoeftes worden er in Nederland steeds meer “drijvende woningen” gebouwd. Veel Nederlandse bouwbedrijven pionieren met het bouwen van drijvende
woningen. Dit zijn vaak de niet varende, grotere woningen. Maar hierdoor is er wel meer aandacht gekomen voor de regelgeving van drijvende woningen.

Woonboten, de Woningwet en het Bouwbesluit

In 2009 heeft het VROM een uitgebreid rapport uitgebracht mbt drijvende woningen en de bouwregelgeving. Hierin werd beschreven dat voor het bouwen van een drijvend bouwwerk, een drijvende woning, een bouwvergunning nodig is. Maar een drijvende woning kon ook de status woonark krijgen, de woonarken vielen niet onder de woningwet en voor het bouwen was dus geen bouwvergunning nodig.

De Raad van State heeft in 2014 en 2015 geoordeeld dat een woonboot of woonark ook als bouwwerk moet worden gezien.

De wet “Verduidelijking Voorschriften Woonboten” is sinds 1 januari 2018 van kracht. Daarbij is wel het Bouwbesluit 2012 aangepast.

Nieuwe woonboten

  • Het wetsvoorstel maakt onderscheid tussen varende en niet-varende woonboten.
  • Niet-varende woonboten (watervilla’s, woonarken, maar ook tiny houses) worden aangeduid als bouwwerk en hebben daarom een omgevingsvergunning nodig.
  • Varende woonboten worden omschreven als schepen “gebruikt voor verblijf en bestemd en gebruikt voor de vaart”. Deze schepen worden niet aangeduid als bouwwerk zijn niet omgevingsvergunningplicht en worden vrijgesteld van het Bouwbesluit.

Ook een omgevingsvergunning voor wonen op het water.

Ben je van plan een nieuwe woonboot of een tiny house op het water te laten bouwen, dan moet je dus ook een omgevingsvergunning aanvragen. Daardoor moet voldaan worden aan het aangepaste Bouwbesluit 2012, met specifieke bouw-, gezondheids- en veiligheidsregels voor woonboten. Deze voorschriften zien bijvoorbeeld op het veilig overbruggen van de hoogteverschillen tussen de wal en de woonboot.
De bouwregelgeving (bouwbesluit, gebruiksbesluit en gemeentelijke bouwverorderning) regelt de minimum vereiste bouw- en woonkwaliteiten, maar deze regelgeving regelt niet alles.

Helaas is de doorlooptijd van deze regelgeving vaak net zo lang als het bouwen van een tiny house op het land. Dit is echter ook afhankelijk van de betreffende gemeente en de plaatselijke situatie. Al heb ik geen ervaring met bouwbesluiten voor woonboten, kan ik me voorstellen dat dit bouwbesluit beter aansluit op het bouwen van een tiny house. Dus het is zeker de moeite waard om te informeren bij betreffende gemeente.

Tiny house in de natuur

Naast de regelgeving is het natuurlijk een heel groot voordeel dat er ook ligplaatsen midden in de natuur liggen. Wat is mooier om wakker te worden in je tiny house midden in de natuur, waar de eenden voorbij zwemmen, en je kunt genieten van het uitzicht…..

Ik droom nog even verder van dit ideaal beeld.

Tiny house op het water of floating house te huur

Bij Marinaparcs liggen bijna identieke floating houses aan de steiger. Deze kleine huisjes op het water liggen dus op een vaste ligplaats in de natuur. Deze tiny houses zijn te huur, klik op onderstaande afbeelding.


Andere artikelen over tiny houses

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu