Nu een geïsoleerd tuinkantoor kopen voor het thuiswerken en later ombouwen naar een tiny house is misschien wel een goede oplossing voor nu en later. De werkgever kan de besparing van het thuiswerken (gedeeltelijk) gebruiken om een tuinkantoor te plaatsen bij de werknemer. Na een aantal jaar kan de werknemer het huisje in de tuin overnemen, tegen een van te voren bepaald bedrag.

Een geïsoleerd tuinkantoor kun je natuurlijk blijven gebruiken als kantoor, maar kan na pensionering ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Zo ontstaat er een win-win situatie voor werkgever en werknemer.

Gevolgen thuiswerken werkgever

Het thuiswerken werd de laatste jaren steeds populairder. Om de files te ontwijken werd er steeds vaker vanuit huis gewerkt. Door de huidige technologie kunnen we natuurlijk veel op afstand doen. De Coronacrisis heeft deze ontwikkeling een enorme boost gegeven en hybride werken is de norm.

Veel bedrijven hebben in sneltreinvaart geïnvesteerd in ICT zodat thuiswerken zo effectief mogelijk kon worden opgestart. Laptops, telefoons en software zijn aangeschaft zodat niets meer in de weg stond om productief te blijven.

Besparing maandelijkse kosten werkgever door thuiswerken

Werkgevers zien nu ook veel voordelen van het meer thuiswerken. Het kan een enorme kostenbesparing opleveren.

 • De reiskosten zijn aanmerkelijk minder. De te rijden kilometers voor het woon-werk verkeer is minimaal, waardoor inzet van leaseauto’s minder noodzakelijk is.
 • De facilitaire diensten worden minder gebruikt. Koffie, thee, kantoorartikelen, water, elektriciteit etc.
 • De oppervlakte van de kantoren kunnen echt worden afgeschaald als thuiswerken het nieuwe normaal is. Een geïsoleerd kantoortuin met alleen flexplekken is steeds meer de toekomst. Deze flexplekken worden ingericht voor medewerkers die echt even naar kantoor moeten om iets in te laden of om werkzaamheden te doen die absoluut niet thuis gedaan kunnen worden.
 • Het ziekteverzuim, en de daarbij behorende kosten, is aanmerkelijk lager bij werknemers die thuiswerken.
 • Het digitaal vergaderen werkt een stuk efficiënter.

Bovenstaande besparingen kunnen oplopen tot vele honderden euro’s per maand per werknemer.

Anders managen op productiviteit

Een nadeel voor de werkgevers is dat ze minder controle hebben over de inzet van de medewerkers. Ze zullen anders moeten managen, meer controleren op output en minder op inzet.

De productiviteit van de medewerkers moet zeker gelijk blijven bij het thuiswerken, zeker als het structureel wordt ingevoerd. En het liefst nog een beetje productiever. Maar continue weken vanuit een zolderkamertje werkt niet echt motiverend, je wort er niet productiever of creatiever van. Een goede werkomgeving voor de werknemers is belangrijk, een geïsoleerd tuinkantoor voor thuiswerken daarvoor de oplossing.

Gevolgen thuiswerken werknemers

In coronatijd zijn we massaal gaan thuiswerken. Het was een uitdaging voor veel werknemers om dit vorm te geven. Maar onder druk wordt alles vloeibaar. Inmiddels hebben we de nodige ervaringen met het gedwongen thuiswerken en wordt het nu de norm voor veel medewerkers omdat de werkgever het blijft motiveren.

Voordelen thuiswerken

Thuiswerken in een geïsoleerd tuinkantoor kan veel voordelen hebben voor de werknemers. Denk bijvoorbeeld aan

 • Flexibeler je eigen tijd indelen, niet meer afhankelijk van standaard kantoortijden.
 • Minder reistijd, geen saaie uren meer in de file
 • Meer tijd voor je gezin
 • Dichtbij je gezin, maar wel apart

Nadelen thuiswerken werknemers

Echter na ongeveer een half jaar thuiswerken komen andere problemen om de hoek kijken waar we niet eerder bij stil gestaan hebben.

Werkplek thuiswerken
 • Verstoringen
  Langere tijd thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd in verband met de gezinssituatie. Kinderen die hollend door het huis lopen, vriendjes die komen spelen. Maar ook echtgenotes die rekening moeten houden met alle werkzaamheden in huis. Ook al zorg je voor een aparte kamer, een gezin zorgt altijd voor verstoringen en ergernissen bij thuiswerken.

 • Werk en privé zijn niet meer gescheiden
  Het is belangrijk voor je relatie dat je privé en werk zoveel mogelijk gescheiden laat. Als je een vrije dag hebt wil je niet continue tegen je werkplek aankijken. Het verstoort je gevoel van vrij zijn. Dit telt uiteraard ook voor je partner.
  ‘S-avonds gezellig zitten doe je niet op je “kantoor”, het is beter om een privéruimte te creëren die vrij is van alles wat met werk te maken heeft.

 • Kleine werkruimte
  Een goede werkomgeving is belangrijk om je te concentreren, Aan de eettafel thuiswerken lijkt gezellig maar gaat naar een aantal weken echt niet werken. Je hebt je eigen leefgebied nodig met een goed bureau en een goede stoel. In je eigen kantoor kun je ook de structuren oppakken die nodig zijn om effectief te werken, zonder rekening te houden met iedereen om je heen.

 • Ontstaan van relatieproblemen
  Het werken en leven in één huis kan zoveel problemen geven dat er ruzies en relatieproblemen ontstaan door het thuiswerken. Zeker als je beide samen moet thuiswerken kan het soms leiden tot veel ergernissen.
  Zie ook “samenwonen en thuiswerken, echt niet gezellig“.

Mogelijkheden voor aanschaf van een geïsoleerd tuinkantoor voor thuiswerken

Sommige werkgevers zien vele voordelen in het thuiswerken en kijken of ze het in de toekomst ook blijvend in kunnen zetten. Het hybride werken heeft inmiddels al een plaats gekregen in onze economie.

Het thuiswerken heeft dus voor werkgevers en voor de werknemers voordelen. Maar er zal een oplossing moeten komen om een goede werkplek te creëren. Alleen dan blijft thuiswerken voor werkgevers en werknemer interessant.

Een interessante optie voor beide partijen is een kantoor in eigen tuin te plaatsen. Doordat de maandelijkse besparing voor de werkgever op kunnen lopen tot vele honderden euro’s per maand is er voor de aankoop waarschijnlijk wel een afspraak met elkaar te maken:

Creatieve afspraken om jouw tuinkantoor te financieren

 • Geen leaseauto van de werkgever maar een maandelijks leasebedrag voor een tuinkantoor in je eigen tuin.
 • Geen werkplek meer op kantoor faciliteren, maar een tuinkantoor in je eigen tuin faciliteren.
 • Prestatiegerichte beloning als afbetaling van je tuinkantoor.
 • Het besteden van je jaarlijkse loopbaanbudget is een mogelijkheid

Na een afgesproken termijn van X jaar kan het tuinkantoor volledig worden overgenomen van de werkgever tegen een van te voren bepaald bedrag. Na deze periode kan de werknemer het kantoor ook voor andere doeleinden gebruiken.

En wanneer het kantoor in de tuin niet meer noodzakelijk is voor het thuiswerken dan zijn er mogelijkheden voor opslag of gebruik als luxe tuinhuisje.

geïsoleerd tuinkantoor

Tuinkantoor moet wel comfort bieden voor thuiswerken

In je tuinkantoor wil je wel fijn kunnen werken, je zoekt waarschijnlijk minimaal hetzelfde comfort als op kantoor. Bij de bouw van een tuinkantoor moet daar wel rekening mee gehouden worden. Het is belangrijk om te letten op:

 • Klimaat, hierdoor is isolatie en materiaal van groot belang
 • Daglicht is belangrijk om je energie te behouden tijdens het werk
 • Tuinkantoor met toilet en keukentje geeft echt iets extra’s.
 • Kantoormeubilair is belangrijk voor een goede houding
 • Technologie – internet – stroom moet beschikbaar zijn in het tuinkantoor

Tuinkantoren zijn tegenwoordig op maat te bestellen in diverse maten, modellen en materialen. Hierdoor zijn ze aan te passen op de stijl van de woning of tuin, van landelijk tot modern. Maar ook is het tuinkantoor aan te passen op jouw wensen van thuiswerken.

De prijs van een tuinkantoor bouwen is voor een groot deel afhankelijk voor het afwerkingsniveau en de luxe.

Verhuur je tuinkantoor als aanvulling op pensioen

Een creatieve optie is om het tuinkantoor zo te bouwen dat deze gemakkelijk om te bouwen is als een volledige tiny house of vakantiewoning. Hierdoor is verhuur in de zomer ook een optie. In de perioden dat je minder thuis werkt kun je het tiny house verhuren.

Als dit nu een te grote investering is kun je ook later het kantoor ombouwen tot een tiny house. Het is wel handig dat je dan de basis al wel goed hebt staan. Inkomsten door verhuur kan een mooie aanvulling zijn op je pensioen, zonder grote investeringen. Veel informatie kun je vinden op “Tiny house op eigen grond“.

Tuinkantoor of tiny house inzetten als mantelzorgwoning

Na je pensioen kan het leven er heel anders uitzien en heb je misschien hele andere wensen. Het verzorgen van je naasten, kinderen of ouders is misschien noodzakelijk of wenselijk. Ook hiervoor kan een tiny house op eigen grond een oplossing zijn.

Voor het zetten van een tiny house (geen permanente bewoning) telt wel de normale regelgeving voor bijgebouwen of aanbouwen op uw eigen grond. Een bijgebouw moet minstens een meter van de openbare ruimte worden geplaatst. Hoe groot het oppervlak van het tiny house mag worden hangt af van de grootte van het perceel en de aanwezigheid van andere bijgebouwen. Er zijn verschillende mogelijkheden en modellen voor een tiny house, voorbeelden zijn te vinden op “Een tiny house kopen en financieren”.

Meerdere mogelijkheden voor een goede werkplek

Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden om een goede werkplek te creëren. Daarbij is het altijd goed om te realiseren dat werk wel leuk moet blijven. Veel voorbeelden van uitgebreide geïsoleerde tuinkantoren kun je vinden op Goedverblijven.nl

Uit onderzoek blijkt dat mensen die met plezier of passie hun werk doen, beter presteren, minder stress hebben en gelukkiger zijn. Het is ook belangrijk door het thuiswerken jouw werkplezier niet verminderd, en natuurlijk ook je relatie niet.

Mogelijke interessante artikelen


Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *