Bij het bouwen van een tiny house is het plaatsen van goede kleine zonnepanelen belangrijk. Je wilt ten slotte zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn, en misschien wel geheel off-grid. Maar ook voor een buitenverblijf of vakantiehuisje kunnen deze kleine zonnepanelen een mooie aanvulling zijn op de energievoorziening.

Energiekosten besparen voor mijn vakantiehuis

Op vele buitenverblijven of vakantiehuisjes worden steeds meer kleine zonnepanelen geplaatst, om zo duurzaam mogelijk de energie op te wekken. Zeker nu de prijzen van de elektriciteit verdubbeld zijn en nog steeds extreem hoog zijn loont het al snel om ook je vakantiehuis volledig van het net te halen. Met name als de vakantiewoning voornamelijk in de zomer wordt gebruikt. Bij intensief gebruik in de winter is een hybride opstelling nog noodzakelijk. Volledig van het net af gaan zou ik dan niet adviseren.

Maar voor tiny houses of voor een tuinhuis moeten er vaak kleine zonnepanelen worden geplaatst omdat het dak oppervlak kleiner is. Er zijn specifieke eisen om de installatie duurzaam aan te leggen voor tiny houses of recreatiehuisjes. Waarbij veiligheid, opslag en kwaliteit/ prijs verhouding belangrijke factoren zijn.

Kleine zonnepanelen voor een tiny house of recreatiewoning, hoe werkt dat?

Om niet afhankelijk te zijn van een stroom-netwerk kan een tiny house of tuinhuis geheel worden voorzien van elektriciteit die opgewekt wordt door zonne-energie. Zeker belangrijk als je tiny house off-grid wilt bouwen.

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die gemaakt zijn van silicium. Zodra het zonlicht op de zonnecellen valt, wordt tussen de twee lagen elektrische stroom opgewekt. Als de zonnepanelen méér stroom produceren dan er op dat moment in jouw tiny house wordt verbruikt, dan gaat die stroom niet naar het net, zoals bij de meeste “normale” woningen wel gebeurt, maar naar een batterij of accu.

Op zonnige dagen wordt de stroom van de zonnepanelen dus opgeslagen in accu’s. Deze stroom kan later in de avond of op bewolkte dagen weer gebruikt worden. Om deze stroom om te zetten naar de accu is er een accuoplader nodig. De stroom uit uw accu’s (12 volt) wordt vervolgens door een 230 volt omvormer weer omgezet naar bruikbare stroom.

Als de zon wel schijnt dan wordt de stroom direct vanaf de zonnepanelen naar de elektriciteitspunten geleidt. Is er meer vraag dan dat de zon kan leveren dan wordt de stroom uit de accu gebruikt als aanvulling.

Wat heb je nodig voor een zonnesysteem op een tiny house of tuinkantoor ?

Voor een volledig zonnesysteem heb je best veel onderdelen nodig.

zonnepanelen tiny house
  • Zonnepanelen
  • Accu
  • Accuoplader
  • Omvormer
  • Bedragingskabels
  • Dakmontage

De accu is bepalend hoe lang je stroom kunt blijven gebruiken bij minder zonnige dagen. Hoe groter de accu hoe meer opslag van stroom er mogelijk is. Er zijn verschillende soorten accu’s, nl. AGM accu’s en Lithium accu’s. De verschillen zitten in de verschillende materie tussen de loodplaten. Een lithium accu heeft een andere samenstelling. ieders heeft zijn voor- en nadelen afhankelijk van gebruik. Bij een grotere opslag of hoge piekstromen kan een lithium accu interessant zijn, maar deze zijn wel duurder.

De omvormer is belangrijk om het goede vermogen door te sluizen naar de apparaten in je tiny house. De keuze van de omvormer is afhankelijk van welke apparaten je tegelijkertijd wilt gebruiken. De omvormer moet ook weer goed aansluiten op de andere onderdelen van het systeem. Stel dat een omvormer een vermogen heeft van 1300 watt. Dan kunnen er meerdere apparaten tegelijk aangezet worden tot maximaal 1300 watt. Een waterkoker en een wasmachine tegelijk aanzetten wordt dan al moeilijk.

Er zijn complete systemen te koop die zich speciaal richten op off-grid systemen voor tiny houses of vakantiehuisjes. Dit is absoluut te adviseren, hierdoor weet je zeker dat de veiligheid gewaarborgd wordt. (tenzij jezelf een expert bent op dit gebeid)

Maar ook in deze complete systemen voor zonnepanelen voor tiny houses zit een verschil in vermogen. Het is afhankelijk van jouw wensen en behoefte hoeveel vermogen dit zonnesysteem voor jouw tiny house moet hebben. Er zijn kleine zonnepanelen met een hoog rendement.

Vermogen zonnepanelen tiny house of vakantiehuis

Bij zonnepanelen wordt het vermogen uitgedrukt in wattpiek (WP). Hiermee wordt dan het maximale piekvermogen dat de paneel opwekt bedoeld. Met behulp van de wattpiek kan het piekvermogen worden berekend, dit is nodig om de jaarlijkse opbrengst van de paneel te bereken.

Het aantal zonnepanelen bepaalt hoeveel stroom er per dag geleverd kan worden. Als je een beperkte ruimte hebt voor het plaatsen van zonnepanelen zijn er tegenwoordig ook zonnepanelen te koop met een extra hoog rendement. Ze bieden meer opbrengst per vierkante meter, maar daar staat ook een hogere investering tegenover.

Berekenen van het verbruik en aantal zonnepanelen

Je kunt zelf berekenen hoeveel vermogen je ongeveer nodig bent. Inventariseer welke apparaten er gebruikt worden en hoe lang. Op energievergelijken.nl kun je per apparaat een inschatting vinden hoeveel energie deze per uur verbruikt. Maar nog gemakkelijker is de off-grid energie calculator om jou gebruik per dag te berekenen.

Aan de hand van het verbruik kun je bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt afhankelijk van de opbrengst van de zonnepanelen.

Het is belangrijk om deze berekening goed te doen, aangezien dit de basis is van een goede stroomvoorziening. Uiteraard kun je ook een adviesgesprek aangaan om een goede inventarisatie te maken.

Gedeeltelijk zonnepanelen en elektriciteitsnetwerk tiny house

Op bepaalde locaties is het mogelijk om te kiezen om wel aangesloten te zijn op een elektriciteitsnetwerk. Je kunt dan wel kiezen voor zonnepanelen op je tiny house om je eigen stroom op te wekken, maar als er niet voldoende stroom is kun je gebruik maken van het elektriciteitsnetwerk. Hierdoor bouw je een extra zekerheid in als je niet genoeg vermogen hebt of opslag voor de winter in je tiny house of recreatiewoning.

Zeker als je veel elektrische apparaten wilt gebruiken in de winter, denk aan verwarming, koelkast, waterkoker of kookplaat/ oven. Deze apparaten hebben veel vermogen nodig die in de winter. Op donkere dagen is de elektriciteit, die hiervoor nodig is, vaak niet aanwezig met een volledig off-grid systeem. Als back-up systeem kun je dan het elektriciteitsnet gebruiken. Volledig comfort maar toch maximaal bezuinigen op elektriciteit in uw recreatiewoning door gebruik te maken van (kleine) zonnepanelen.

Kopen van kant en klare pakketten zonnepanelen voor een tiny house of vakantiehuis.

Bij het offgrid centrum vind je op dit moment volledige pakketten voor tiny houses of recreatiewoning met behoorlijke kortingen !!

Alles is op elkaar afgestemd waardoor je een maximaal rendement hebt en niet teveel betaald.

Het offgridcentrum is gespecialiseerd in het zelfvoorzienend maken van oa tiny houses. Offgridcentrum alleen met de beste merken zoals Victron en Separett. Hierdoor kan Offgridcentrum.nl standaard 5 jaar garantie bieden op het hele assortiment. De off-grid energie oplossingen zijn ook af te sluiten voor een vast maandbedrag, dit kan al vanaf slechts € 49,- per maand. De klant is dan meteen “off the grid” en gelijk zelfvoorzienend. Dus geen rekeningen meer van de energiemaatschappij. De klant betaalt Offgridcentrum.nl enkele maanden of jaren de aflossing en daarna bent u 100% ‘off grid’ en kostenvrij.

Op de pagina “Shop tiny houses” vind je allerlei duurzame artikelen voor je tiny house, ruimtebesparende meubels en duurzame cadeaus.

Andere interessante artikelen

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu