In dit artikel meer uitleg over het kopen, de kosten en het financieren van een tiny house in Nederland, voor permanent wonen of als vakantiehuisje. Er zijn de afgelopen jaren diverse modellen tiny houses ontwikkeld met daarbij ook een enorm verschil in kosten. Er zijn dus veel mogelijkheden om een tiny house te kopen die op jouw wensen en mogelijkheden aansluit.

Een tiny house kopen in Nederland, het liefst in de natuur, is voor veel mensen een droom. Er is steeds meer aandacht voor deze vorm van wonen. De behoefte om een tiny house te kopen in Nederland groeit enorm en de verwachting is dat de komende jaren de vraag explosief gaat stijgen.

Je kunt ervoor kiezen om zo’n compact huisje kant en klaar te kopen, geheel te laten bouwen of zelf te bouwen. De wensen hiervoor kunnen ook afhankelijk zijn van de financiering. Wil je een hypotheek afsluiten dan zijn er wel een aantal voorwaarden van toepassing. Aan het eind van dit artikel lees je over de mogelijkheden van financieringen.

Vergunning tiny house

Voordat je een tiny house koopt, voor permanente bewoning, is het verstandig om je bewust te zijn van de geldende regelgeving in de gemeente.

Je moet rekening houden met de omgevingsvergunning, bestemmingsplan en het bouwbesluit 2012. Dit kan voor een kleine woning niet iets anders zijn als voor een “gewone” woning.

Dit lees je in “vergunning bouwen tiny houses”.

Tiny house als mantelzorgwoning

Maar ook zonder vergunning kun je een tiny house op eigen grond plaatsen. Als dit kleine huisje dienst doet als mantelzorgwoning is er weinig regelgeving van toepassing.

Ook een tiny house kopen of bouwen op eigen grond om te verhuren als vakantiehuisje is ook mogelijk. Voor meer informatie zie Tiny house op eigen grond.

Volledige tiny house kopen en plaatsen.

Een Tiny House kun je kant en klaar kopen, ook in Nederland. Geheel afgewerkte exemplaren tiny houses zie je steeds meer te koop staan. Ook wordt er nog veel geëxperimenteerd met diverse modellen. De modellen van Tiny Houses variëren behoorlijk van prijs.

Er zijn grofweg 3 categorieën te onderscheiden in deze modellen:

 • Geheel zelfvoorzienende huisjes.
  Deze worden ook wel off grid genoemd. Deze kleine huisjes zijn niet aangesloten op nutsvoorzieningen zoals, gas, water, licht of riool.
 • Verplaatsbare tiny houses
  Dit kunnen containerwoningen zijn die door een takelwagen opgepakt kunnen worden of Tiny houses op wielen.
 • Tiny houses die duurzaam verbonden zijn met de grond.

Een geheel zelfvoorzienend huisje is vaak weer duurder dan een standaardwoning, i.v.m. de diverse aangebrachte installatie.
Wees wel bewust dat er ook grond aangekocht of gepacht moet worden bij aankoop van een tiny house. Dus je alleen met aankoop van een klein huisje ben je er nog niet.

Modellen en kosten tiny house

TinyFindy is een soort funda voor voor het kopen van Tiny Houses. Op deze site zie je verschillende uiteenlopende modellen te koop. Waarbij de prijzen tussen de 30.000 en 95.000 euro.

Maar er zijn vele andere bedrijven die ook tiny houses te koop aanbieden of geheel bouwen naar aanleiding van de wensen van de koper.

Een Wikkelhouse kopen

Een model tiny house is een Wikkelhouse, een Wikkelhouse heeft een uniek bouwproces. Dit compacte huisje is hoofdzakelijk gebouwd van vezelkarton en is 100% recyclebaar. Door het toepassen van een speciale “wikkeltechniek” worden er 24 lagen karton op elkaar geperst en geplakt. Hierdoor ontstaat er een zeer duurzaam en sterk bouwmateriaal, die 3x meer eco-vriendelijk is dan traditionele huizen. De buitenkant wordt afgewerkt en waterafstotend gemaakt. Een mooi filmpje is te zien op wikkelhouse.com.

wikkelhouse kopen
©Adrienne Norman Photography

Een wikkelhouse wordt in compartimenten gemaakt die 1,2 meter diep zijn. Deze compartimenten zijn bijvoorbeeld voorzien van een keuken of toilet of douche. Naar aanleiding van wensen van de klant kan men verschillende compartimenten aan elkaar koppelen zodat er custom made huizen kunnen worden opgeleverd. Dus je kunt dit kleine huisje geheel naar eigen wensen invullen en in een dag geplaatst worden op jouw stukje grond.

tiny house kopen en plaatsen
©Adrienne Norman Photography

Omdat een wikkelhouse zelf samen te stellen is zijn de kosten afhankelijk van het aantal compartimenten. Prijzen zijn vanaf € 30.000,– (3 compartimenten) Gemiddelde prijzen liggen tussen de € 50.000,– en € 85.000,– Je kunt dus heel klein beginnen en het compartimenten later uitbouwen.

Een containerwoning als tiny house kopen

Wil je een goedkoper model tiny house kopen dan zijn containerwoningen wellicht een optie. Deze woningen bestaan uit zeecontainers die geschakeld kunnen worden aan elkaar. Ze worden voorzien van een sanitair, een keuken en alle benodigdheden die je wenst.

Zeecontainers zijn zeer stevig en veilig. Containers kunnen zo verbouwd worden dat ze als woning voldoen aan het bouwbesluit. Deze containerwoningen kunnen mooi en duurzaam worden afgewerkt, ze worden meestal van binnen en buiten geïsoleerd.

Deze zeecontainers zijn opgebouwd uit:

 • 3 x 20ft zeecontainers en afgewerkt met hardhout
 • Totale oppervlakte: +/- 45m2
 • Groot terras met aan weerzijden de slaapkamers

Deze containerwoningen zijn ca 30 % goedkoper dan reguliere woningbouw.

Goedkope tiny houses te koop

tiny house container

Onlangs waren op het platform van BVA Auctions drie volledig nieuwe ingerichte tiny houses te koop. Met een keuken, badkamer, inloopdouche, slaapzolder en slaapkamer. Deze zijn voor slechts € 28.000,– verkocht (helaas zonder zonnepanelen of regenwatersysteem.)

Deze chalets waren gebouwd door een bouwbedrijf die tijdens de Corona-crisis creatief bezig is geweest. De huisjes zijn ook (aangepast) ingezet om als bezoekhuisjes bij verzorgingstehuizen te dienen in coronatijd. Familie en vrienden konden hierdoor de ouderen toch bezoeken in een huiselijke sfeer maar gescheiden door een wand.

Afmeting: 900x392cm (lengte x breedte) transporthoogte: 415cm,
Materiaal: houtwerk: douglas 150x150mm, Buitenwanden: sandwich pir isolatie, Binnenwanden: sandwich pir isolatie, stalen tandemas chassis
Verwarming: leidingwerk voorbereid, geen CV en radiatoren geplaatst

Kleine huisjes kopen op basis van houtskeletbouw

Dit is de basis van veel tiny houses. De meeste tiny houses op wielen zijn op basis van houtskeletbouw. Binnen de houtskeletbouw zijn er ook weer diverse modellen. Ze zijn energieneutraal en kan ook off-grid worden geleverd.

Er waren ook verschillende modellen op de bouwExpo in Almere te zien.
Op het pleintje in Almere zie je een wikkelhouse, homeboxen en andere creatieve modellen. Zoals je ziet verschillen de modellen enorm, er is daarom ook geen prijsindicatie af te geven.

tiny house Almere

Een tiny house kopen op een vakantiepark

Op een aantal vakantieparken zie je steeds meer echte Tiny Houses, ze worden steeds populairder. Er worden veel diverse modellen van de tiny houses gebouwd in diverse soorten en maken.

Ook duurzaamheid wordt steeds belangrijker bij de bouw van deze vakantiehuisjes. Helaas zijn er nog geen tiny houses op wielen of off grid die je kunt kopen in Nederland op een vakantiepark (wel te huur). Maar er zijn wel mooie luxe, kleine huisjes die duurzaam gebouwd zijn en die permanent kunnen blijven staan.

Benieuwd naar diverse soorten en de kosten van de Tiny houses op een vakantiepark ?
Vraag hier de brochure aan voor de verschillende vakantieparken met een diversiteit aan tiny houses door topparken.

Een tiny house kopen op een vakantiepark wordt steeds aantrekkelijker. Investeren in duurzame bouw, rendement behalen en zelf vakantie vieren, het kan allemaal met een tiny house op een vakantie park. Er zijn mooie voorbeelden te vinden. Zie hiervoor Een tiny house als vakantiehuis kopen.

Een tiny house kant en klaar kopen

Een Tiny House kun je volledig laten bouwen in een werkplaats, inclusief zonnepanelen, regenwatersysteem, badkamer, keuken etc. Er zijn bedrijven die dit kunnen verzorgen, volledig rekening houdend met jouw wensen.

Bij tinyhouse-store hebben ze ervaring in het specifiek bouwen van tiny houses. Naar aanleiding van jouw wensen wordt de bouw vorm gegeven. Je kunt deze huisjes zo duur maken als je zelf wilt.

Op tinyhouse-store staat een mooie calculator online, om te berekenen wat een tiny house kan kosten. Daarbij kun je jouw wensen opgeven, de indeling, de isolatie, de afmeting, de opties, etc. Je kunt hierdoor berekenen wat een tiny house kost die jij in gedachten hebt.

tiny house te huur

Tiny House solar met zonnepanelen bij Tiny House Store
Prijs: €50.500,00 incl BTW

Dit mooie Tiny House Solar is klaar om bewoond te worden. Met de zonnepanelen en gasaansluiting kan je onafhankelijk van het elektriciteitsnet leven!

Je kunt bovenstaand huisje ook huren bij natuurhuisje.nl voor de vakantie, hierdoor krijg je misschien een iets beter beeld.

Maar je kunt er ook voor kiezen om je tiny house casco te kopen, zodat je zelf de eindafwerking kunt doen. Het kleine huisje wordt dan wind- en waterdicht opgeleverd. De kosten voor een casco tiny house zijn behoorlijk minder en je hebt zelf de keuze hoe je de afwerking vorm gaat geven.

Schatting van de kosten: € 30.000,– , uiteraard is dit ook weer afhankelijk van het model en gebruikte materialen en apparatuur. Je kunt op deze manier wel de nodige kosten besparen.

Een tiny house zelf bouwen

Zelf bouwen van een tiny house is ook een optie. Als je handig bent kan dit een zeer aantrekkelijk alternatief zijn. Ook zonder bouwervaring kun je een tiny house bouwen. Vele mensen die zelf gebouwd hebben zijn zeer positief over het proces, het is een heel avontuur. Maar denk er niet te licht over.

Bij het zelf bouwen zijn er vele keuzes die je kunt maken, hoe duurzaam en welke indeling voor jullie handig is. Jouw eigen inbreng is dan veel groter.

Er zijn ook al tiny house zelfbouwpakketten te koop, zodat je gegarandeerde een veilig huis bouwt.

Al zijn er natuurlijk wel allerlei technische aspecten waarmee je rekening moet houden. Een Tiny House bouwen is namelijk iets anders dan een ‘normaal’ huis bouwen.

Meer informatie over het zelf bouwen van je eigen tiny house vind je op deze site. Of bestel onderstaand boek voor alle adviezen en hulp.

Kosten zelf bouwen van een klein huisje

Wie de uitdaging aangaat om zelf een tiny house te bouwen kan behoorlijk op de kosten besparen. Ik zie volledige tiny houses voor een kostprijs van € 25.000 – € 30.000 voorbij komen, maar deze huisjes zijn vaak niet geheel zelf voorzienend.

Het is wel belangrijk om goed voorbereid te zijn op het proces van bouwen. Want zo’n compact huisje bouwen is wel iets anders dan een grote woning bouwen. Er zijn hele andere onderwerpen belangrijk. Een off-grid systeem kan bijvoorbeeld behoorlijk kostbaar zijn.

Een tiny house huren

In plaats van een tiny house kopen is zou je ook een tiny house kunnen huren om permanent te wonen. We zien hiervan nog weinig mogelijkheden in Nederland, maar woningstichtingen hebben wel steeds meer belangstelling voor deze woningen. Ook deze partijen beginnen steeds meer de mogelijkheden en voordelen van een klein duurzaam huisje in te zien.

Zo is er bijvoorbeeld grote belangstelling voor de 29 compacte huisjes van woonstichting Groninger Huis. Deze tiny houses kun je huren voor € 395,– tot € 495,– per maand, afhankelijk van grote en mogelijkheden. De stad hoopt hierdoor meer nieuwe bewoners aan te trekken.

In andere gemeentes zien we dat de huurmogelijkheden voor tiny houses zich beperkt tot speciale doelgroepen.

tiny house huren
weekblad de Toren

In de Gemeente Hardenberg staan bijvoorbeeld 15 kleine woningen te huur, die beschikbaar zijn gesteld voor mensen die met spoed op zoek zijn naar een tijdelijke woning.

In andere gemeente (bijv. Boxmeer en Hellendoorn) zijn er voorbeelden van tiny houses die verhuurd worden als woningen voor mensen die enige begeleiding nodig zijn. Het leven in een tiny house is eenvoudig, efficiënt, met weinig spullen. Hierdoor is het overzichtelijk en geeft minder stress.

Een tiny house huren als vakantiewoning

Heerlijk op vakantie om te onthaasten en de hectiek van de dag te ontvluchten. Een tiny house huren is hiervoor een ideale mogelijkheid. Geniet van de rust en het alleen te zijn met de natuur. Je schudt alle stress van je af, even helemaal niets.

Geen gedoe met tenten opzetten, maar een knus klein huisje of vakantiehuisje huren om optimaal te relaxen.

Wil jij echt ervaren hoe het is om in een tiny house te wonen, dan hebben wij alvast een selectie voor je gemaakt van mooie tiny houses in Nederland. Per provincie hebben we de leukste huisjes die te huur zijn voor jou uitgezocht.

Een hypotheek voor een tiny house

Ook voor een tiny house moet je dus wel het nodige investeren. Het aankoop bedrag van een compact huisje, maar daarnaast ook voor de grond die je eventueel wilt aankopen. Je hebt dan klein kapitaaltje nodig om dit alles te financieren.

Een tiny house kun je op verschillende manieren financieren. Een hypotheek heeft financieel vaak de voorkeur, maar kan niet altijd.

Een hypotheek voor je tiny house is mogelijk indien:

 • Jij de eigenaar van de grond bent
 • Of de grond voor lange termijn in erfpacht hebt
 • Het huisje is duurzaam verenigd met de grond

Meestal zijn dit tiny houses op een vaste fundering. Deze constructie wordt dan gelijk gesteld met een normale woning en wordt bestempeld als onroerend goed.

Een voordeel is ook dat de hypotheekrente ook aftrekbaar is van de inkomstenbelasting, mits dat er afgelost wordt op de lening. Een aflossingsvrije hypotheek die na 2013 is afgesloten komt hiervoor niet meer in aanmerking.

Het is echter nog niet algemeen geaccepteerd door alle financiers, maar wordt wel steeds meer toegepast omdat er meer vraag komt. Er zal een inschrijving nodig zijn in het hypotheekregister door de notaris, wat uiteraard kosten met zich mee brengt.

Een groenhypotheek bij de Rabobank zal een goede optie kunnen zijn. Dan kom je in aanmerking voor een rentekorting van 0,5 % als je een grondverklaring hebt. Zeker de moeite waard om hiernaar te kijken.

Groenverklaring

Een groenverklaring kun je verkrijgen als je tiny house energiezuinig is. De EPC-waarde moet 0,26 of lager zijn.

De EPC-waarde (Energie Prestatie Coëfficiënt) drukt uit hoe energiezuinig jouw tiny house is. Deze waarde geeft aan hoeveel energie er nodig is om een woning te verwarmen, ventileren en verlichten. Hoe lager de EPC-waarde, hoe energiezuiniger de woning en hoe beter voor ons klimaat.

Erfpacht

Als je de grond in erfpacht hebt kan dit wel van invloed zijn op de hoogte van de hypotheek. Je kunt minder lenen omdat de jaarlijkse canon verplichtingen meegenomen worden als lasten.

Voor meer specifieke zaken over erfpacht bij tiny houses zie het artikel “grond en woonlocatie voor tiny houses“.

Andere financieringsmogelijkheden voor een tiny house.

Een verplaatsbare tiny house komt niet voor een hypotheek in aanmerking, daarvoor zal een andere financiering moeten worden gezocht.

 • Als je een bestaande woning hebt is het wellicht mogelijk om de overwaarde te gebruiken voor het financieren van je nieuwe tiny house.

 • Spaargeld gebruiken is altijd goedkoper dan een lening op nemen, zeker nu er bijna geen rentevergoeding wordt betaald op je spaarrekening.

 • Het afsluiten van een persoonlijke lening behoort ook tot de mogelijkheden. De rentepercentages hiervoor zijn wel aanmerkelijk hoger dan een hypotheek.

 • Lenen van particulieren (in eigen netwerk of investeerders). Het is voor investeerders vaak lucratief om geld uit te lenen waarop ze een rentepercentage kunnen krijgen. Het is voor hun een belegging die meer rendabeler is dan een spaarrekening. Ondanks dat het op basis van vertrouwen gaat, omdat er geen onderpand is, moet het wel vastgelegd worden in een contract.

Omdat de maandelijkse lasten, voor het wonen in een tiny house, aanmerkelijk lager zijn dan het wonen in een groter huis is het vaak mogelijk om redelijk veel af te lossen. Hierdoor kun je binnen enkele jaren geheel vrij zijn van leningen.

Buiten het feit dat je geheel vrij van schulden bent en dit dus aanmerkelijk goedkoper is dan maandelijks rente te betalen geeft het ook een enorm gevoel van vrijheid.

Alvast beginnen met de levensstijl van minimalisme

Consuminderen is één van de belangrijkste veranderingen die een tiny house met zich meebrengt. Dit is een levensstijl die je ook kunt naleven als je (nog) geen tiny house wilt kopen.

Ontspullen is een belangrijke eerste stap om letterlijk en figuurlijk meer ruimte te creëren in je leven. Door het aanpassen van je fysieke wereld en onnodige prikkels weg te nemen, kun je namelijk meer naar binnen gaan, en je richten op je dromen en doelen.

Deze levensstijl gaat over ruimte en vrijheid, daarvoor hoef je (nog) niet in een tiny house te wonen.

Een online cursus kan je helpen om daadwerkelijk de stap te zetten om anders, vrijer en met minder stress te leven.

In de online cursus leer en ervaar je hoe minimalisme jou kan helpen. Maar het is ook een cursus waarbij je bewuster met de aarde omgaat. Meer tijd en aandacht geeft voor de belangrijke dingen in het leven.

Aanmelden voor de online cursus minimalisatie

Als je nu aanmeldt voor de online cursus minimalisme krijg je

 • Een uitgebreide cursushandleiding van de online cursus Minimalisme
 • 8 Exclusieve trainingsvideo’s die je helpen om meer diepgang te vinden
 • Audio oefeningen voor meer mentale helderheid
 • 4 Werkboeken met praktische oefeningen en begeleiding voor de vier verschillende modules van de Minimalisme cursus
 • Toegang tot een enthousiaste en toegewijde Facebook community (optioneel)
 • Begeleiding van professionele docenten
 • De bonusmodule ‘Minimaliseren met een gezin en kinderen’
 • Onbeperkt en overal toegang tot de inhoud van de cursus en toekomstige updates

Probeer de cursus 30 dagen uit

Als je na het volgen van het minimalisme programma niet 100% happy bent met je aanschaf, dan kun je binnen 30 dagen na aankoop je geld direct terugkrijgen. Dus geen risico om het gewoon nu te proberen !

Zie ook de review online cursus minimalisme

Andere artikelen over tiny houses

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu