Een tiny house op wielen zijn kleine, vrijstaande en volwaardige woning, met max. 50m2 woonoppervlak. De gedachte is minder huis en meer vrijheid. De tiny house zijn gebouwd op een onderstel met wielen, waardoor ze gemakkelijk verplaatsbaar zijn.
Er zijn in Nederland inmiddels diverse varianten van tiny houses, verplaatsbare en niet verplaatsbare huisjes. Maar waarom zouden mensen een tiny house op wielen willen bouwen i.p.v. een tiny house op een fundering?
Ook kun je inmiddels diverse tiny houses op wielen huren als vakantiewoning
Varianten tiny houses
Tiny houses of kleine huisjes op wielen is een trend die is overgewaaid van de verenigde staten. In de VS werden de woningen steeds groter, de materialistische behoefte werd groter. Grote woningen en grote auto’s werden meer en meer een statussymbool die een waarde geven aan persoonlijk succes. Een tegenhanger van het “bigger is better” idee is de tiny house movement. In deze veranderende wereld zijn er veel uiteenlopende redenen waarom steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in het kleiner wonen. Minder kosten, duurzaam wonen en vrijheid zijn veel gehoorde argumenten.
Maar ook in Nederland is het wonen in een tiny house heel trendy aan het worden. De oorspronkelijke gedachte van minder consumeren en duurzamer leven is voor veel mensen de reden om in een tiny house te gaan wonen. Voldoende ruimte om te leven maar zonder overtollige ballast.
We zien in de huidige tijd dat woningnood nu ook een belangrijke rol gaat spelen. Daarnaast wordt het aantrekkelijk omdat er minder maandelijkse lasten zijn voor het wonen in een tiny house.
Door alle ontwikkelingen van de laatste jaren is er in Nederland ook een veelvoud ontstaan aan modellen Tiny houses. Als je voor tiny houses een indeling gaat maken mbt mobiliteit heb je diverse varianten:
- Kleine huisjes op wielen die gemakkelijk verplaatsbaar zijn doordat ze gekoppeld kunnen worden op een trekhaar van een auto of bus.
- Tiny houses op wielen die alleen verplaatsbaar zijn door ze op een dieplader te zetten. Deze mogen of kunnen niet zelfstandig op de weg rijden.
- Tiny houses die demonteerbaar zijn in units en verplaatsbaar op een dieplegger. Een semi-permanente woning dus.
- Tiny houses die aard en nagelvast zitten aan de grond. Deze zijn niet te verplaatsen en vallen onder permanente woningen.
Alle varianten hebben hun voor- en nadelen.
Voordelen tiny house op wielen
Het is moeilijk om in Nederland een vergunning te krijgen om een tiny house te plaatsen op een stuk grond. Wel zien we steeds meer gemeentes die grond beschikbaar stellen voor het bouwen van een tiny house. Echter deze kavels zijn vaak voor een bepaalde termijn beschikbaar. Dit kan variëren van een aantal maanden tot enkele jaren. Na die periode moet je een andere kavel vinden voor je tiny house. Het is dan zeker een voordeel dat jouw kleine huisje ook daadwerkelijk verplaatsbaar is.
Voor mensen die nog aan het jobhoppen zijn en zich niet willen vestigen op 1 plek is het mobiel wonen aantrekkelijk. Het huren van steeds een andere woning is vaak niet betaalbaar of heel moeilijk realiseerbaar. Een mobiel huis kan hiervoor een oplossing zijn, mits je een stukje grond vind waar je tiny house op wielen mag staan.
Een tiny house op wielen die gemakkelijk verplaatsbaar is heeft als groot voordeel dat je zeer mobiel bent. Veel mensen ervaren hierdoor een enorme vrijheid.
Nadelen tiny house op wielen
Uiteraard kleven er ook nadelen aan deze vorm van tiny houses. Omdat een tiny house op wielen niet aard en nagelvast zit aan de grond kun je voor aankoop van het huisje geen hypotheek afsluiten. Je zult de bouw of koop van het tiny house geheel zelf moeten bekostigen, of door middel van een andere lening financieren. Meer informatie hierover vind je op “Een tiny house kopen en financieren“
Een tiny house die je vaak verplaatst zal geheel off grid moeten zijn. Dit betekent dat je geheel zelfvoorzienend bent, niet afhankelijk van riool of andere nutsvoorzieningen. Het is misschien niet noodzakelijk, maar anders is het wel heel lastig om iedere keer een stukje grond te vinden waar je tijdelijk kunt wonen.
Tiny house op wielen met of zonder vergunning?
Je moet wel een vergunning hebben om permanent te wonen in een tiny house op wielen. Ook als je tiny house een kortere periode ergens staat. In Nederland mag je niet zomaar een tiny house ergens neer zetten voor permanente bewoning zonder een vergunning van de gemeente. Of toestemming van de grondeigenaar bij een korte periode.
Als je een tiny house op wielen op eigen grond wilt zetten kan dit wel zonder vergunning, maar dan moet het huisje bijvoorbeeld dienen als mantelzorgwoning of vakantiehuisje. Meer info over de mogelijkheden hiervoor lees je op Tiny house op eigen grond.
Als je een tiny house op wielen over de weg wilt verplaatsen zal deze ook met betrekking tot afmetingen en gewicht moeten voldoen aan de Nederlandse en Europese regelgeving.
Verschil tiny house en een caravan of vakantiewoning.
Nederland staat bekend als het land met heel veel sleurhutten. Een caravan is ook een klein huisje op wielen die, tegenwoordig ook van alle gemakken voorzien zijn. De diverse modellen caravans kunnen ook volledig zelfvoorzienend zijn. Maar een tiny house bewoner streeft ook naar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achterlaten. Dit komt al tot uiting bij de bouw van een tiny house. Voor de bouw van een tiny house wordt vaak zoveel mogelijk recyclebare materialen gebruikt.
Het grote verschil tussen campers of vakantiehuisjes is dat een tiny house op wielen een volwaardig huis is voor permanente bewoning. Een paar weken per jaar klein wonen of permanent klein wonen is toch een heel ander beleving.
Bij permanente bewoning moeten al je bezittingen in jouw tiny house op wielen passen. Dus geen voorraad elders, maar echt bewust klein wonen. Minder bezittingen, minder consumeren maar meer vrijheid. Je moet echt downsizen, dit in tegenstelling tot iemand die slechts enkele weken op vakantie gaat. Het vergt dus een heel andere levenswijze en levensfilosofie. Minimalisatie om meer tijd, ruimte en vrijheid te creëren.
Het onderstel voor een tiny house op wielen
Als je zelf een tiny house wilt gaan bouwen dan is een goede planning natuurlijk heel belangrijk. Het begint met jou specifieke wensen op papier te zetten. Wil je daadwerkelijk een tiny house op wielen, die gemakkelijk verplaatsbaar is over de weg, dan zal een onderstel de basis zijn voor de verdere bouw van je tiny house.
Een goed onderstel of trailer is dus belangrijk voor de bouw. Omdat het steeds meer trendy wordt om een tiny house op wielen te bouwen is er op de markt een uitgebreid aanbod van tiny house onderstellen. In diverse afmetingen, in licht gewicht en geschikt voor de opbouw van een tiny house. De trailer moet natuurlijk ook voldoen aan de Nederlandse en Europese regels.
Beperkingen voor gewicht en maten
Voordat je een keuze maakt voor een onderstel moet je weten welk ontwerp je gaat maken voor je tiny house. De afmetingen, het gewicht maar ook eventuele verdiepingen of loft zijn belangrijk voor de keuze van een onderstel.
De maximale maten van een aanhanger met een eigen kenteken, zijn:
- De hoogte van een aanhanger is max. 4,00 meter.
- De maximale breedte is 2,55 meter.
- De lengte (incl. dissel) is maximaal 12,00 meter in combinatie met een auto is dit 18 meter.
Aanhanger trekken met rijbewijs BE dan mag de aanhanger maximaal
- 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) zijn
Info op www.anwb.nl
Het is dus belangrijk dat je bij het bouwen van een tiny house op wielen rekening houdt met bovenstaande kaders. Het gewicht zal vaak de grootste uitdaging zijn. Daardoor zijn de tiny houses op wielen ook niet groter dan 6 tot 7 meter.
Het is ook belangrijk om bij kleine huisjes op wielen goed na te denken welke materialen je wilt gebruiken. Lichte materialen als kurk of het hoogwaardige houtcomposiet zijn materialen die veel gebruikt worden. Houtcomposiet is namelijk gewoonlijk lichter van gewicht dan een voor de hand liggende keuze als hardhout.
Een tiny house op wielen geeft dus veel mobiliteit en een gevoel van vrijheid maar is ook gebonden aan bepaalde kaders en beperkingen.
Kleine huisjes op wielen geeft gevoel van vrijheid
Het is onvoorstelbaar hoeveel campers er tegenwoordig op de weg te zien zijn. En dat is niet voor niets. Steeds meer mensen ervaren het gevoel van vrijheid in een camper, een tiny house op wielen eigenlijk.
Uiteraard is de doelstellingen en uitgangspunten voor een camper anders. In een camper reis je echt, je weet vaak niet waar je ‘s-avonds overnacht. Dat is natuurlijk wezenlijk anders dan een tiny house op wielen. Een tiny house heeft tot doel het duurzaam wonen ipv het reizen. Maar in beide gevallen beleef je wel degelijk het gevoel van vrijheid.
Andere interessante artikelen:
- Tiny house en woningnood
- Bouw je eigen tiny house
- Tiny House als mantelzorgwoning
- Tiny House op het water of floating house
- Tiny houses in Overijssel
- Nu een kantoor in de tuin, later een tiny house
No responses yet