waarom een vakantiehuisje kopen in Nederland

Door corona is een vakantiehuisje kopen in eigen land razend populair. Maar er zijn ook meer afwegingen zijn waarom een vakantiehuisje kopen in Nederland zo aantrekkelijk is.

Op deze pagina lees je verschillende afwegingen om te komen tot een goede afweging voor het kopen van een vakantiehuisje in Nederland.

Laat je niet verleiden door de emotie van vandaag maar maak een realistische afweging op verschillende gebieden.

 • Welk doel heeft het huisje ?
 • Wat zijn de huidige voor- en nadelen voor het kopen van een vakantiehuisje?
 • Welke financiële afwegingen zijn er voor het kopen van een vakantiehuisje in 2021
 • Vraag veel informatie en brochures aan om een goede vergelijking te maken, zie onderaan dit artikel voor de diverse gratis brochures.

Vakantiehuisje kopen in Nederland in Coronatijd.

In de coronaperiode is een vakantiehuisje in Nederland de ideale manier om regelmatig op vakantie te gaan. Er zijn geen belemmeringen om, evt. met je gezin, naar je eigen vakantiewoning te gaan. Hierdoor is het heerlijk relaxen en je hebt een echt vakantiegevoel in je eigen vakantiewoning.

Voor- en nadelen van een vakantiehuisje kopen in Nederland

Een eigen vakantiehuisje kun je aankleden naar je eigen smaak en een stuk gezelligheid creëren. Een ander voordeel is dat je veel spullen kunt laten staan in je eigen vakantiehuisje. Hierdoor kun je vaak volstaan met het inpakken van kleding als je op vakantie gaat. Geen stress met inpakken dus.

De corona is voorlopig nog niet over, het is nog gissen wanneer we daadwerkelijk van het virus af zijn. Een vakantiehuisje kopen in Nederland is dan wel een veilig gevoel.

Je moet echter wel afwegen of dit ook je wens is als het coronavirus is overwonnen. Is Nederland voor jou dan ook nog de ideale plek om op vakantie te gaan? Of geef je dan de voorkeur aan het buitenland, of om meer te gaan reizen?

Voor veel mensen blijft een vakantiehuisje in een vertrouwde en bekende omgeving echt thuiskomen, ook buiten coronatijd.

Thuiswerken in je eigen vakantiehuisje

Thuiswerken wordt steeds meer de standaard. Er is een versnelling gekomen in het digitaal werken. We zijn bedreven geworden in digitale meetings met teams of zoom.

Veel bedrijven hebben in sneltreinvaart geïnvesteerd in ICT zodat thuiswerken zo effectief mogelijk kon worden opgestart. Laptops, telefoons en software zijn aangeschaft zodat niets meer in de weg stond om productief te blijven. Ook na corona zal het werken op afstand steeds meer de norm worden. Maar dit is niet voor iedereen een ideale situatie.

Voor- en nadelen van op afstand werken in je eigen vakantiehuisje

Steeds meer mensen, die samenwonen en thuiswerken, krijgen relatieproblemen. Het is vaak niet bevorderlijk voor je relatie dat je de gehele dag bij elkaar zit te werken. Ook als je geen kinderen hebt of niet klein behuisd bent kan het echt een aantal ergernissen opleveren. Daardoor zijn veel mensen op zoek naar alternatieven. Een vakantiehuisje kopen kan daarvoor een oplossing zijn.

Zeker als het thuiswerken voor jou de standaard is in de toekomst, dan is dit misschien een mogelijkheid om fijn te werken. Een vakantiehuisje in de natuur biedt je de mogelijkheid om tussendoor te sporten of te wandelen.
Ook heb je dan een mooie locatie om vrienden uit te nodigen of andere feestjes te vieren.

Onderhoud van het vakantiehuisje brengt natuurlijk ook de nodige werkzaamheden met zich mee. Zowel binnen als buiten zullen de nodige werkzaamheden zijn, die je er wel bij moet doen.

Investeren in een vakantiehuisje in Nederland

Heb je als doel om financieel rendement te behalen met het kopen van een vakantiehuisje, dan is 2021 wel een interessant jaar om daadwerkelijk tot aankoop over te gaan. Helaas kunnen we niet meer profiteren van de lage overdrachtsbelasting in 2021 maar het kan zeker een interessante investering zin

Investering in een vakantiehuisje is een optie om het vermogen duurzaam te laten renderen. Zeker in deze tijd, met de lage spaar- en hypotheekrentes, is een vakantiehuis kopen een goede mogelijkheid om een hogere opbrengst te verkrijgen. Hogere spaarrentes zijn zeker nog niet te verwachten, sterker nog er wordt zelfs een negatieve spaarrente geïntroduceerd.

Je kunt het vakantiehuisje verhuren waardoor het rendemente al snel boven de spaarrentes ligt.

Voor- en nadelen van investeren in een vakantiehuisje

Een groot voordeel om juist 2021 een vakantiehuisje te kopen is de lage rentestand. De beleggingsbeurzen zijn in deze tijden zeer onvoorspelbaar. Maar onroerend goed is nog steeds een zeer stabiele factor.

Het zelf verhuren van je vakantiewoning vergt veel tijd en acquisitie. Ook loop je de nodige risico’s van wanbetaling of vernieling.

De verhuur kun je uitbesteden aan een bureau die daarvoor gespecialiseerd zijn. Dit ontzorgd enorm, maar dit brengt natuurlijk ook extra kosten met zich mee. Een tiny house op een vakantiepark kopen is ook een goede optie om ontzorgd te worden. Je hebt bij veel vakantieparken de mogelijk om een combinatie te maken van verhuur en eigen gebruik. Ook zijn daar vaak meerdere recreatiemogelijkheden, zoals een zwembad of speeltuinen. Daar tegenover staat dat je vaak wel extra kosten kwijt bent voor deze faciliteiten of gehouden bent aan parkregels.

De waarde van de kleine huisjes stijgen nog steeds, afhankelijk van kwaliteit en locatie uiteraard. Het investeren in een vakantiehuisje is daardoor nog interessanter, niet alleen voor de huur maar ook door waardestijging. Dit is echter zeer speculatief. De voorspellingen met betrekking tot de taxatiewaardes van vakantiehuisjes variëren enorm, zoals je ook in de woningmarkt ziet. De voorspellingen dat er een kanteling komt in de waardestijging komen niet uit. Sterker nog, er wordt een nog hogere waardestijging geconstateerd.

Zie ook “Waarom huizenprijzen en -verkopen ondanks corona nog blijven stijgen” een blog van de Rabobank.

Financiële afwegingen om nu een vakantiehuisje te kopen in Nederland

 1. Spaarrentes is historisch laag, bijna 0 % tot zelfs negatieve rente.
  Investeren vanuit spaargeld is al snel rendabel als er huurinkomsten zijn.
 2. Hypotheekrentes zijn heel laag.
  Door bijvoorbeeld de overwaarde op te nemen van je bestaande woning kun je de vakantiewoning financieren en gebruik maken van de lage rentes. Je zult naast de rente ook een verplichte aflossing moeten doen.
  Let wel de hypotheekrente is niet fiscaal aftrekbaar.
  Het is wel de gemakkelijkste en goedkoopste manier om je vakantiehuisje te financieren.
 3. De waarde van de woning valt fiscaal in box 3, dit betekent dat je rekening moet houden met een vermogensrendementsheffing. Dit telt alleen als je de woning uit eigen spaarmiddelen hebt gefinancierd. Staat er een lening tegenover dan kun je de waarde wegstrepen tegen de lening.
 4. De huurinkomsten zijn belastingvrij
 5. De waarde van het onroerend goed kan fluctueren. Hierdoor kan er een waardedaling of waardestijgingen van je vermogen ontstaan.
 6. Houd rekening met kosten van onderhoud en kosten bemiddeling.

Fiscale gevolgen voor het kopen van een vakantiewoning

Je vakantiehuis is voor de Belastingdienst vermogen. Je moet deze aangeven in box 3 voor de WOZ-waarde per 1 januari van het voorgaande jaar. Heb je voor de recreatiewoning een lening afgesloten dan mag deze lening weer afgetrokken worden van de waarde.
Je betaalt geen belasting over huurinkomsten van je vakantiehuisje. 

Bij aankoop van een vakantiehuisje moet je ook rekening houden met overdrachtsbelasting, waterschapsbelasting, rioolbelasting, afvalstoffenheffing en onroerendezaakbelasting. Soms ook btw en forensenbelasting.

Koop nu je vakantiewoning

Als je een vakantiewoning wilt kopen is dit wellicht de tijd om het daadwerkelijk in actie te komen. Als je de middelen kunt vrijmaken staan alle lichten op groen.

Er zijn veel voordelen te benoemen voor de aankoop van een vakantiehuisje in Nederland. Maar kijk ook goed naar de nadelen, dit is voor iedereen persoonlijk. Een goede afweging hierin is noodzakelijk.

Investering in een vakantiehuisje is zeker een goede optie om het vermogen duurzaam te laten renderen. Er zijn financiële risico’s, maar daar tegenover staan ook inkomsten. In de nabije toekomst zijn de vooruitzichten positief gestemd, zowel voor verhuur mogelijkheden als voor de waardestijging.

Vakantiehuisje kopen: keuzes en stappenplan

Aanvraag brochures voor aankoop vakantiehuisje in Nederland.

Vakantiehuizen en villa’s:
Op alle 20 vakantieparken van Topparkenverkoop.nl is het mogelijk om een vakantiehuis of villa te kopen. De koper kan zelf kiezen of hij de woning zelf wil gebruiken of dat hij deze gedeeltelijk of volledig laat verhuren. Bij aankoop voor eigen gebruik kan de koper het hele jaar door zelf gebruik maken van de woning. Wanneer de koper besluit de woning te verhuren neemt de verhuurorganisatie van TopParken het volledige verhuurproces voor de koper uit handen. De koper ontvangt vervolgens een vast of variabel rendement.

Ligging TopParken:
Alle vakantieparken van TopParken zijn gelegen op populairste toeristische plekken van Nederland. De TopParken vakantieparken bevinden zich in de volgende provincies
• Gelderland
• Zuid-Holland
• Noord-Holland
• Limburg
• Utrecht
• Noord-Brabant

Historie:
TopParken is een familiebedrijf dat zich door de jaren heen heeft ontwikkeld tot een specialist op het gebied van de verhuur en verkoop van vakantiehuizen en exploitatie van vakantieparken. In de afgelopen 40 jaar heeft de familie zo’n 70 vakantieparken geëxploiteerd, in 2004 werd TopParken opgericht. Inmiddels bestaat TopParken uit 20 exclusieve vakantieparken in Nederland, waarvan een aantal nog in aanbouw of ontwikkeling zijn.

Interesse? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een brochure aan

Redenen om een vakantiehuisje te kopen in 2021

 1. In de coronaperiode is een vakantiehuisje in Nederland de ideale manier om regelmatig op vakantie te gaan. Het voelt veilig.
 2. Het voelt vertrouwd in je eigen huisje, je eigen stijl en in een omgeving die jij specifiek hebt uitgekozen.
 3. Investering in een vakantiehuisje is een mogelijkheid om het vermogen duurzaam te laten renderen door verhuur
 4. De spaarrentes zijn al langere tijd historisch laag of zelfs negatief
 5. De waarde van onroerend goed stijgt al jaren, ook vakantiehuisjes kunnen daarvan mee profiteren.
 6. Er is een tekort aan woningen, waardoor er een grote vraag is naar tijdelijke overbrugging.
 7. Er wordt naar steeds meer mogelijkheden gezocht om op een andere locatie “thuiswerken” mogelijk te maken.

Redenen om geen vakantiehuisje te kopen maar te gaan beleggen

 1. Je hebt zelf geen tijd om van het vakantiehuisje gebruik te maken
 2. Je hebt geen tijd of geen zin om het vakantiehuisje te onderhouden (uiteraard kun je dit uitbesteden)
 3. Weinig vertrouwen in de (vakantie)huizen prijzen
 4. Meer vertrouwen in een opbloeiende economie en de beurzen

Maak winst op de beurs zonder veel risico te lopen – werkt zelfs als je weinig tijd hebt…”

Als je een beginnende belegger bent is dit een goede start:

 • Het boek In 10 stappen succesvol beleggen (€ 17,50)
 • ​Het e-book In 10 stappen succesvol beleggen (€ 9,95)
 • ​Het audioboek In 10 stappen succesvol beleggen (€ 12,99)
 • ​​De online training In 10 stappen succesvol beleggen (€ 197)
 • ​Alle opnames van een serie interviews met experts over succesvol beleggen (t.w.v. € 197)
 • Totale waarde € 434,44

Andere artikelen:

Een vakantiehuisje kopen: keuzes en stappenplan

Alles over tiny houses

Alle informatie over alleen op vakantie in Nederland.

Samenvatting van de alle artikelen over alleen reizen of alleen op vakantie kun je lezen op Alleen op vakantie in Nederland. Hier zijn ook verschillende tips en adviezen te vinden.

Categories:

Tags:

No responses yet

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Al uw systemen voor uw tiny house
  energiesysteem tiny house
  Gratis brochure voor ideeen tiny house
  Uw eigen vakantiewoning kopen? Vraag onze brochure aan.
  Unieke Tinyparks boek nu
  Tiny house huren