Waarom willen mensen kleiner wonen en kiezen ze steeds vaker voor een tiny house? Je zou toch zeggen dat dit niet het ideale wonen is in een kleine ruimte. En toch zijn er verschillende doelgroepen die in toenemende mate op zoek zijn naar mogelijkheden van het bouwen van een kleiner huis.

Het is opvallend dat de vraag naar tiny houses vanuit heel diverse hoeken komen. Bij iedere doelgroep zit een andere behoefte, die door het wonen in een tiny house misschien ingevuld kan worden. Grofweg kun je twee doelgroepen onderscheiden: één waarvoor het tiny house uiting geeft aan een persoonlijk ideaal en één waarvoor het tiny house een woonoplossing biedt.

Tiny house, a way of life

Mensen die vanuit een ideaal of overtuiging een tiny house willen zijn de zelfbouwers, die kiezen voor de
vrijheid om los te komen van de normen en waarden in de huidige maatschappij. Zij leggen de focus op wat zij persoonlijk in het leven echt belangrijk vinden. Dat kan van persoon tot persoon zo verschillen dat het enige wat hen bindt de wens is om een tiny house te bouwen en te bewonen. Veel voorkomende redenen om zelf een tiny house te willen bouwen en bewonen zijn:

 • De vrijheid om de eigen woning vorm te geven.
 • De vrijheid om de woning bij verhuizing op te pakken en mee te nemen.
 • Een eenvoudiger leven leiden met minder spullen.
 • De financiële vrijheid, omdat de bouw- en vaste kosten veel lager zijn.
 • Het verkleinen van de ecologische voetafdruk.
 • Het veel lagere verbruik van gas, water en licht.
 • Het onafhankelijk zijn van dure energieleveranciers.

Maar (financiële) vrijheid en duurzaam wonen komt bijna bij iedere doelgroep terug. Minimalisatie, ontspullen, meer tijd wordt steeds belangrijker dan meer bezit.

Onderaan dit artikel kun jij jouw motivatie schrijven waarom jij in een tiny house zou willen wonen, of misschien al woont. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen.

Minder maandelijkse financiële lasten

Door de woningnood zie je in diverse gemeentes dat er meer grond wordt vrijgegeven voor het bouwen van tiny houses. Er zijn inmiddels tiny house wijken gebouwd, waarin je een tiny house kunt huren of kopen. Maar dit is niet altijd even goedkoop.

Tiny house huren

Tiny houses worden voor diverse doelgroepen verhuurd. Naast de doelgroep die graag duurzaam wil wonen, minder wil consumeren en dicht bij de natuur wil leven, zijn er ook andere doelgroepen die tiny houses willen huren. Doel voor deze groepen mensen zijn met name

 • Een betaalbare woning vinden
 • Een tijdelijke woonoplossing vinden
 • Met spoed een nieuwe woonruimte beschikbaar moeten hebben (spoedzoekers)
 • Gemeenten die voor statushouders woningen beschikbaar moeten maken.

Hierdoor zijn er steeds meer woningcoöperaties die tiny houses verhuren aan starters, statushouders, spoedzoekers etc. Deze tiny houses kunnen geschakeld zijn gebouwd of dicht bij elkaar staan, in de bebouwde kom.

Maar de huurprijzen zijn nog aanzienlijk. Door de snelle ontwikkelingen worden de tiny houses echter steeds goedkoper en zie je nu ook voorbeelden waar de huur rond de 400 euro ligt.

Tiny house kopen

Als je een tiny house wilt kopen dan zijn er veel verschillende modellen. Van heel eenvoudig tot heel luxe uitgevoerde exemplaren. Deze uitvoeringen variëren enorm in prijs.

Op de bekende Expo in Almere (2016) stonden mooie exemplaren, maar de prijzen liepen van 10.000 tot 150.000. Maar anno 2020 zijn er mooie kant en klare tiny houses te koop tussen de 25.000,– en 80.000,– euro.

De vaste lasten zijn wel aanmerkelijk minder, waardoor je meer mogelijkheden hebt om de hypotheek sneller af te lossen. Voor meer informatie zie: “Een tiny house kopen, de kosten en financieren”.

Steeds meer mensen beschouwen een hypotheek als een molensteen om de nek en willen dit dan ook zo snel mogelijk aflossen. Voor deze groep is de een tiny house een aantrekkelijke mogelijkheid om op een betaalbare manier je eigen huis te kopen.

Maar er zijn veel meer redenen waarom mensen in een tiny house willen wonen. Er komen steeds meer doelgroepen die om diverse redenen geïnteresseerd zijn in tiny houses.

Vrijheid en flexibiliteit van klein wonen

Vrijheid en mobiliteit zijn voor veel starters ook belangrijk. Jonge mensen die nog op zoek zijn naar een baan of aan het jobhoppen zijn, hebben vaak behoefte aan flexibiliteit. Een Tiny house is meestal verplaatsbaar.

tiny house op wielen

De oorsprong van de tiny house movement komt uit Amerika. De tiny houses of small houses staan vaak op wielen. Deze zijn verplaatsbaar en zijn niet aangesloten op nutsvoorzieningen; zoals riolering, elektriciteitsnet of waterleiding (off-grid).

Als je van baan veranderd of je wilt ergens anders wonen is het mogelijk om je huis mee te nemen. Dit geeft een gevoel van onafhankelijkheid en vrijheid. (Dit gevoel is ook, voor een andere doelgroep, de reden waarom het gebruik van campers tijdens de vakanties helemaal een trend is). In deze kleine woningen is het niet mogelijk om veel spullen te bewaren, hierdoor heb je ook meer mogelijkheden om snel en flexibel te verhuizen.

Bouwtekeningen van deze mobiele woningen zijn te vinden op tiny house project.

Duurzaam willen wonen

Mensen worden zich steeds meer bewust dat duurzaam leven de sleutel is voor het klimaatvraagstuk in onze maatschappij. Als je echt zelf wilt bijdragen aan een duurzamer leven zul je ook je eigen leefstijl daarop aan willen passen.

Leven in een tiny house kan voor deze groep een aantrekkelijke oplossing zijn. Deze groep zal met name grote waarde hechten aan het duurzaam bouwen van energie neutrale woningen. Het zelf voorzien van voedsel en het delen van voorzieningen zijn vaak ook belangrijke onderwerpen.

Minimaliseren, minder stress door wonen in een tiny house.

In de drukke wereld waarin we leven, schuilt er een ongelooflijke kracht in simpeler leven. Ontsnap aan de drukte van het stadsleven en zorg voor een rustige omgeving in de natuur.

Minder consumeren in spullen en minder afval produceren zijn ook uitgangspunten die veel mensen willen omarmen.

Hoe je het went of keert: onze omgeving beïnvloedt ons gedrag. Hoe kleiner je gaat wonen hoe minder je kunt bewaren. Mensen met grote zolders in huizen bewaren veel meer, vaak met rommel en spullen die ze nooit meer nodig zijn.

Minimalisme draait niet om het weggooien van al je spullen, maar helpt je om eens goed te kijken naar welke dingen bijdragen aan je geluk en wat juist niet.

Ook als je (nog) niet in een tiny house woont is onderstaande cursus echt van toegevoegde waarde als je bewuster wilt leven.

Online cursus minimalisme

Er is een online cursus die je daadwerkelijk helpt om je leven zo in te richten dat dingen bijdragen aan je geluk, met minimale middelen.

Je ervaart meer vrijheid in je leven zodat jij je op dingen kunt richten die jij daadwerkelijk belangrijk vindt in jouw leven.

Probeer de cursus 30 dagen uit. Als je na het volgen van het minimalisme programma niet 100% happy bent met je aanschaf, dan kun je binnen 30 dagen na aankoop je geld direct terugkrijgen. Dus geen risico om het gewoon te proberen !

Ervaar je vrijheid en gooi ballast weg door minimaliseren. Je investering voor het online Minimalisme programma is € 87.

Starters op huizenmarkt kiezen voor tiny houses.

Als je net bent afgestudeerd, je wilt samenwonen en je eigen woning kopen dan zal dit niet altijd even gemakkelijk zijn. Onzekerheid van een vaste baan en nog geen vast omrande toekomst. Een betaalbare woning vinden is vaak niet eenvoudig.

Voor alleenstaanden is het tegenwoordig bijna onmogelijk om een woning te kopen of te huren. De prijzen schieten de lucht in en de mogelijkheden voor een hypotheek is beperkt.

Je hebt voor één persoon niet veel ruimte nodig. Voor een goedkope studentenkamer kom je vaak alleen in aanmerking als je studeert. Daarnaast is een studentenomgeving ook niet ideaal als je ouder wordt. Een tiny house zou hiervoor de oplossing kunnen zijn.

Eerder met pensioen, tiny house is een keuze.

Deze doelgroep wordt steeds groter. De pensioenleeftijd wordt steeds hoger, maar niet iedereen staat te springen om langer door te werken. Om toch een mogelijkheid te creëren om eerder met pensioen te gaan worden er allerlei mogelijkheden onderzocht. Kleiner wonen is een optie om de woonlasten te verminderen waardoor je minder kunt gaan werken.

Aankoop (of misschien zelf bouwen) van een tiny house is dan een reële en trendy mogelijkheid. De overwaarde van het (grote) huis kun je verzilveren als je kleiner gaat wonen. Deze overwaarde is natuurlijk te gebruiken voor vele leuke dingen voor of na je pensioen.
Voorwaarde is wel dat je echt moet ontspullen. Afscheid nemen van de vele spullen die je hebt opgespaard, maar eigenlijk niet meer nodig bent.

Tiny house als recreatiewoning (B&B)

Niet alleen voor permanente bewoning, maar zeker ook voor recreatieve doeleinden wordt een klein huisje vaak gebruikt. Op de verschillende campings of recreatieparken zie je de kleine huisjes verschijnen. Als je de mogelijkheid hebt om een tiny house op je erf te zetten met een vergunning voor B&B kan dit zeer lucratief zijn. De gasten hebben dan een volledige woning tot hun beschikking.

Wil je ervaren hoe het is om te leven in een tiny house dan kun je zo’n tiny houses huren. Tiny houses midden in de natuur kun je huren bij natuurhuisjes. Alleen door te ervaren hoe het leven is in een klein huisje kun je een bewuste keuze te maken. Je kunt deze huisjes boeken door op onderstaande afbeelding te klikken.Daarnaast kun je op sommige recreatieparken legaal wonen met inschrijving in BRP, de Belangenvereniging Vrij Wonen heeft een lijst met parken, waar dit is toegestaan.

Tiny house voor mantelzorg

Een heel andere reden om een tiny house in je tuin te zetten is mantelzorg. In Nederland moeten we steeds meer voor onze medemens zorgen. De voorzieningen voor ouderen, chronisch zieken of mensen die een steuntje in de rug nodig zijn worden steeds minder.

Er zijn vrijwel geen verzorgingstehuizen meer in Nederland. De verzorging komt steeds meer op de schouders van familie terecht. Maar niet iedereen woont dichtbij of heeft de tijd om meerdere keren per dag naar de ouders te gaan.

Een oplossing kan zijn om een tiny house als mantelzorg woning in eigen tuin te zetten voor de zorgverlener, indien er natuurlijk voldoende ruimte aanwezig is. Mantelzorgwoningen zijn er in alle maten en soorten. De kleine varianten vallen onder de noemer tiny houses. Zie hiervoor “Een huis in de tuin”. Er bestaan aparte regels voor mantelzorgwoningen.

Begeleid wonen in een tiny house

Het leven in een tiny house is eenvoudig, efficiënt, met weinig spullen.
Je hebt weinig tijd nodig voor huishouden of onderhoud, hierdoor heb je meer tijd voor dingen die jij belangrijk vindt in het leven. Omdat het eenvoudig is en efficiënt is het ook heel overzichtelijk.

Daarnaast is in de meeste gemeenten de woningnood hoog. Er is veel behoefte om jongeren tijdelijk te huisvesten. Met name jongeren die een steuntje in de rug nodig zijn om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen. Maar ook andere doelgroepen die structuur en overzicht nodig zijn kunnen moeilijk woonruimte vinden.

Tiny houses kunnen een goede oplossing zijn voor speciale doelgroepen, waarbij eenvoud en efficiëntie helpen om het leven op orde te krijgen. Inmiddels zie je in verschillende gemeentes deze woonvormen ontstaan.

Wat is jouw motivatie om te kiezen voor een tiny house

Ik ben benieuwd wat jou motivatie is voor het wonen in een klein huisje.
Schrijf onderaan dit artikel jouw motivatie of reactie.


Andere artikelen over tiny houses

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu