Benieuwd naar mogelijkheden om tiny houses in Friesland te bouwen of permanent te huren? Misschien vind je hier mogelijkheden om duurzaam te wonen in Friesland.

Op deze site willen wij verschillende projecten van tiny house in Friesland onder de aandacht brengen. De site wordt zoveel mogelijk actueel gehouden.

Het betreffen tiny houses op huurgrond, tijdelijke locaties met een tijdelijke omgevingsvergunning, of tiny houses op kavels met een permanente omgevingsvergunning. Er zijn ook regelmatig projecten waar je nog op kunt inschrijven.

Friesland heeft ook veel tiny houses die je kunt huren als vakantiehuisje. Het is heerlijk om alvast te gaan proefdraaien in één van de bijzondere huisjes die we voor jou hebben geselecteerd

tiny houses fabriek

Projecten Tiny house in Friesland

Overal in het land zie je diverse pilots met Tiny houses, zo ook in Friesland. De één is meer succesvol dan de andere.

Tiny houses in Friesland voor permanente bewoning

Een succesvolle pilot voor tiny houses in Hurdegaryp

April 2022 Het beroemde straatje van Hurdegaryp wordt succesvol bestempeld.
Al in 2016 heeft de gemeente Tytsjerksteradiel al om een straatje van vijf tiny house te bouwen in Hurdegaryp. Naast de pilot in 2016 in Almere was ook deze pilot een behoorlijk innovatief project voor Friesland. De grond werd daadwerkelijk verkocht aan de tiny house bewoners. De tiny houses zijn aangesloten op rioolering, het water en het elektriciteitsnet. De vergunning voor de tiny houses werd voor vijf jaar afgegeven, omdat ook omwonenden de nodige bezwaren hadden.

Maar na vijf jaar zijn deze bezwaren er niet meer en zijn zowel de bewoners van de tiny houses in Hurdegaryp als de omwonenden tevreden. De tijdelijke vergunning is verlengd, maar misschien nog belangrijker; de gemeente gaat werken aan een definitieve oplossing. Dus tiny houses voor permanente bewoning. Hierdoor blijft het beroemde kleine huisje straatje ‘lytse húskes strjitte’ behouden.

Te weinig belangstelling voor tiny houses in Harlingen

okt- 2021 In Harlingen waren 152 belangstellenden voor het bouwen van een tiny house. Het voormalige terrein van basisschool De Diamant aan de Vierkantsdijk was de aangewezen locatie.

Na een oproep van de gemeente om plannen in te sturen, ontving ze slechts vier brieven, terwijl een minimumaantal van vijf nodig was. Het project in de gemeente Harlingengaat dus helaas niet door wegens te weinig belangstelling.

Ontwikkelingen in Smallingerland

In september 2022 beslist de raad dat de ondergrens van 70m2 voor een nieuwbouwwoningen wordt losgelaten. Daarmee komen er mogelijkheden om ook kleinere en goedkopere woningen te bouwen. Een zeer interessante beweging die wellicht een opening geeft voor vele nieuwe innovatieve projecten.

Hierdoor hoopt Smallingerland in een afzienbare tijd duidend nieuwe woningen te realiseren. Toch zijn sommige raadsleden nog heel terughoudend als het gaat om tiny houses.

Plannen voor tiny houses in Gorredijk Friesland

In de zomer van 2023 zouden in Gorredijk Friesland zeven tiny houses worden gebouwd op de hoek van de Sinneblom en Nijlân, naast het terrein van Tuinvereniging De Wrotterspôle. Maar in sept er zijn bezwaren uit de buurt voor het bouwen van deze tiny houses. Dit betekent een flinke vertraging voor de bouw.

Naast de toegekende vergunning voor één tiny house, zijn er vergunningen aangevraagd voor vier andere tiny houses. De behandeling van deze aanvragen is opgeschort tot het college van B en W een besluit heeft genomen over het nog uit te brengen advies van de bezwaarschriftencommissie Opsterland.

Interessante andere artikelen

Grond of kavel voor een tiny house
Een tiny house kopen
Tiny house huren als vakantiehuisje

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu