Zelf bouwen van je eigen tiny house is een uitdaging, maar wel heel bijzonder. Eigen specifieke woonwensen kunnen worden ingevuld, maar een goede oriëntatie is belangrijk.

In het artikel “Tiny houses kopen, kosten en financieren” vind je meer over de verschillende modellen en hoe je jouw droom kunt bekostigen.

Er zijn veel redenen om kleiner te gaan wonen. Er is daarom steeds meer interesse in de tiny houses. En ook het zelf bouwen van een tiny house wordt steeds populairder. Het is een mogelijkheid om goedkoop, duurzaam en met minder stress te leven.

Je eigen woonwensen

Het bouwen van een tiny house begint met te fantaseren hoe jij graag wilt wonen. Je keuze is waarschijnlijk al op een tiny house gevallen als je dit leest.

Dit betekent dat je ook hebt besloten om met minder spullen te leven, wellicht duurzaam wonen tegen zo laag mogelijke maandelijkse kosten. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Praktisch uitvoeren is veel moeilijker, maar zeker wel mogelijk.

interieur tiny house

Iedereen heeft andere woonwensen, wat zijn jouw woonwensen in een tiny house? Dit kan echt voor iedereen anders zijn. Beperk je niet door alleen te kijken naar een traditionele indeling, juist nu staan alle opties nog open. Wees open minded in het ontwerp van een tiny house.

Ga aan de slag met moodborden, dit helpt echt om je ideeen te bundelen. Maar ook om een idee te krijgen van de sfeer.

Grootte van jouw tiny house

De indeling en oppervlakte wordt ten eerste bepaald door het aantal personen die gaan wonen in het huis. Uiteraard kan het hebben van huisdieren ook bepalend zijn voor de ruimtes omdat een huisdier ook spullen met zich meebrengt. Zie hiervoor ‘samenwonen en een hond”
Wil je een verdieping op het huis waardoor je meer ruimte krijgt of wil je juist niet?

Is het buiten wonen voor jou belangrijk dan zal een overkapping of terras waarschijnlijk een belangrijk item zijn in het ontwerp. Dit kan ook bepalend zijn voor jouw wensen voor de oppervlakte van de bouwkavel.

Er kunnen dus verschillende woonwensen zijn waar je rekening mee moet houden. Ook zul je na moeten denken over een effectieve indeling van opbergruimtes en meubels.

Prioriteiten stellen

Ga eerst na wat jij belangrijk vindt, welke ruimtes zijn voor jou belangrijk. Een tiny house moet uiterst efficiënt worden ingericht om toch gerieflijk te leven. Het is echt wezenlijk anders dan een ontwerp voor een “gewone”woning maken. Zit je graag in de keuken of kamer, op een bank , vensterbank of juist op de veranda. Als je weet welke ruimtes voor jou het belangrijkste zijn en wat voor jou echt noodzakelijk is kun je beter prioriteiten stellen aan de inrichting.

Opbergruimtes in tiny houses

Je hebt dan wel besloten om met minimale spullen te leven,maar je hebt bijna altijd meer spullen dan je ruimte heb in je tiny house. Het is soms onvoorstelbaar hoeveel spullen we hebben. In het begin is het moeilijk om overal afscheid van te nemen, maar het is wel noodzakelijk. In het ontwerp van een tiny house is het wel belangrijk om aandacht te hebben voor efficiënte opbergmiddelen.

Er zijn veel voorbeelden en ideeën van tiny houses te vinden op printerest.
Veel kant en klare huizen zijn te koop van 30.000 – 60.000 euro. Maar als je handig bent kun je deze kleine huisjes ook zelf bouwen. Dan zijn de kosten aanmerkelijk minder, er zijn verschillende voorbeelden van tiny houses te vinden die ca € 25.000,– hebben gekost. Je kunt dan geheel je eigen indeling bepalen.

Onderstaande tiny house is voor minder dan 20.000– euro gebouwd en ingericht. Inclusief douche, wc, extra slaapkamer en volledig ingerichte keuken.

zelf bouwen tiny house

Locatie en bouwgrond tiny house

Een locatie of grond kopen voor een tiny house is een grote uitdaging voor het bouwen van een tiny house. Er is meer aandacht in de gemeenten en de media als ooit te voren. We zien de mogelijkheden in de toekomst wel explosief stijgen. Gemeentes stellen locaties en grond beschikbaar voor tiny houses. Soms is dit daadwerkelijk een bouwkavel maar nog vaker zijn het stukken grond die tijdelijk, 5 tot 10 jaar beschikbaar worden gesteld voor bijzondere leefstijlen.

Op deze site staan verschillende ideeën om op een creatieve manier grond voor een tiny house te creëren.
agrarische grond en regelgeving tiny houses
tiny house als mantelzorgwoning
tiny house op het water, floating house
tiny house in Overijssel
grond of een woonlocatie voor tiny houses

Zelf bouwen van een tiny house

Aanschaf van een klein huis is dus niet goedkoop, tenzij…. je het leuk vind om je eigen huis te bouwen! Er is een groep handige mensen of klussers die het echt helemaal zien zitten om hun eigen huis te maken.

Je kunt een tiny house helemaal naar je eigen idee bouwen, ook de inrichting is geheel aan te passen naar jou behoefte.

Een tiny huis is uiteraard veel kleiner dan een “normaal”huis. Hierdoor is het bouwproject overzichtelijk en op een kleine plaats op te bouwen. Met de juiste cursussen en informatie is het volgens de tiny house academie voor iedereen te doen.

Echt een leuke film waar bouwen, vinden van grond en ontspullen in Nederland aan bod komen vindt je op youtube.

In Nederland heb je echter rekening te houden met de Europese regelgeving en moet het bouwen op een trailer zo licht mogelijk. Ook zul je in Nederland te maken krijgen met regels van het bouwbesluit en de omgevingswet. Het is belangrijk om eerst te informeren bij jouw gemeente naar de regels in de omgevingswet. Daarin staan regels waar de bouw minimaal aan moet voldoen. Dit is voor een tiny house vaak een belemmering. Maar veel gemeentes hebben op bepaalde locaties uitzonderingen om het wonen in een tiny house te bevorderen.

Er zijn ook al tiny house zelfbouwpakketten te koop, zodat je gegarandeerde een veilig huis bouw. Deze zelfbouwpakketten voldoen aan de bouwregels in Nederland.

Begin met goede informatie over de bouw

Off-grid bouwen is voor veel mensen het ultime doel. Ook het plaatsen van goede zonnepanelen is een onderdeel van de bouw van een tiny house. Meer informatie: Zonnepanelen voor een tiny house

In het boek “Bouw je eigen tiny house ” komen alle technische uitgangspunten en de manier van bouwen aan de orde.

Maar ook de planning, materialen, constructies, financiën, interieur, voorzieningen etc. De auteurs zijn verbonden aan de tiny house academie. Hier zijn allerlei cursussen te volgen als je echt veel meer wilt leren.
Het is een echte aanrader als je serieus overweegt om een eigen tiny house te bouwen. Informeer je goed voor je begint, het is een must voor elke bouwer, klik op onderstaande button.

In het Algemeen Dagblad lees je een realistisch artikel over het bouwen van tiny houses. In dit artikel staat het boek “Bouw je eigen tiny house” centraal. De auteurs zijn aan het woord, met ook een waarschuwing. Klein wonen is niet voor iedereen weggelegd, er moet wel een cultuuromslag plaatsvinden. Je moet echt ontspullen als je in een klein huisje wilt leven. Er zijn 6 stappen beschreven om te helpen bij het begin.

Koop eerst het boek om een indruk te krijgen welke stappen er nodig zijn voor het bouwen van een tiny house. Daarbij zul je allerlei onderwerpen tegenkomen waar je nog niet aan gedacht hebt. Je krijgt hierdoor een meer gekaderd plan.

Meer inspiratie voor het bouwen van je eigen tiny house.

Om echt een idee te krijgen hoe het is, om te wonen in een tiny house, moet je het zelf ervaren. En dat kan! Alleen als je een paar dagen in een klein, eigen gemaakt huisje, verblijft zie je wat bij jou past en wat niet.
Een volmaakt nieuw tiny house of een zelf gemaakt huisje met recyclebare materialen. Kijk wat bij jou past.

Onderstaand tiny house is uniek in zijn soort, gemaakt met lokaal gevonden spullen en recyclebaar materiaal.
Je kunt dit huisje huren en genieten van een weids uitzicht over de landerijen, luchtpartijen, zonsondergang vanaf het ‘daybed’. Op deze site kun je een reservering maken, om je eerste ervaring op te doen.

tiny house te huur
zelfgebouwd tiny house met gevonden materialen

Plattegronden tiny houses

Heb je meer inspiratie nodig voor het interieur dan is onderstaande boek een ideaal middel. Hierin staan maar liefst 230 interieur designs. Het zijn interieurs voor off-grid tiny houses, maar ook voor tiny houses die op een vaste fundering staan. Laat je inspireren, door plattegronden van tiny houses en interieur ideeën in onderstaand boek.

Op de pagina “Shop tiny houses” vind je allerlei duurzame artikelen voor je tiny house, ruimtebesparende meubels en duurzame cadeaus.

Plattegrond tiny house op wielen

Er zijn ook heel veel Amerikaanse sites die allerlei ideeën en plattegronden laten zien voor tiny houses. Ook daadwerkelijk kan en klare tekeningen voor degene die echt snel aan het werk willen.

plattegronden tiny house

The tiny project is een site waar veel ideeën op staan die wellicht te gebruiken zijn. er zijn o.a. plattegronden en volledige blauwdrukken te koop van volledige tiny houses. Het is een Amerikaanse site, maar wel met heel praktische plattegronden.

Klik hier om naar de website the tiny house project te gaan.

Deze bouwplannen bieden complete blauwdrukken en plattegronden om uw eigen tiny house te bouwen. Het huis is wereldwijd in de pers verschenen en heeft zelfs een designprijs gewonnen van Sunset Magazine voor het beste huis op wielen. Bespaar honderden uren en mogelijk duizenden dollars! De plannen omvatten bijna 40 pagina’s van:

  • Trailer specificaties, afmetingen en aanpassingen
  • Nauwkeurige kaderdiagrammen met afmetingen
  • Raam- en deurafmetingen en specificaties
  • Hoogtetekeningen met afmetingen
  • Gedetailleerde plattegronden met afmetingen
  • Ontwerp van elektrisch, sanitair, propaan en veiligheidssystemen
  • Materiaallijst, inclusief voorgestelde apparaten en armaturen
  • Suggesties en afbeeldingen voor interieurafwerking
  • Plus  – Een compleet, bewerkbaar SketchUp-model, dat u naar wens kunt bekijken, uit elkaar halen of wijzigen

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu