katten en honden
jonge labrador

Als je gaat samenwonen heeft de één misschien wel hele andere wensen dan de ander. Willen jullie bijvoorbeeld wel of geen hond als je gaat samenwonen.

Op deze site vind je een overzicht van alles wat je (noodzakelijk) moet regelen als je gaat samenwonen. Dan denk je in eerste instantie niet aan een hond of andere huisdieren, maar dit kan wel degelijk een punt zijn waar jullie andere ideeën over hebben.

Welk huisdier past het beste bij jullie ? Hierover lees je meer op: “Samenwonen: Welk huisdier past bij ons” Praat er met elkaar over, zodat je de verwachtingen weet van elkaar en daar rekening mee kunt houden.

Misschien heeft de één al een hond en ziet de ander dat helemaal niet zitten. Welke keuzes ga je dan maken ? Is het een keuze tussen partner en hond? Hoe ga je hier mee om? Niet alleen de keuze of er wel of geen hond meeverhuisd, maar ook de verdeling van de kosten kan een heikel punt zijn in de relatie. En dat is echt niet wat je wilt.

In onderstaande artikel lees je hierover meer en geven we je de nodige tips. Graag nodig ik jullie uit om je eigen ervaring onderaan dit artikel te plaatsen.

Verwachtingen afstemmen over samenwonen met een hond

Het is natuurlijk heel fijn als jullie beiden open staan, of juist niet open staan voor huisdieren. Het gesprek zal dan vele malen fijner verlopen dan dat 1 van jullie dit helemaal niet ziet zitten en de ander wel.

Zeker bij aanschaf van een hond is het heel belangrijk om je goed te informeren wat dit betekent voor jullie. Door alle voor- en nadelen op een rij te zetten wordt het veelal duidelijker of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Je kunt dan een andere kijk krijgen op de aanschaf van een pup. Dit kan je enorm helpen om de verwachting op elkaar af te stemmen. Een goed gesprek is hiervoor de basis.

Investeren in tijd en geld

Een hond in huis kost veel tijd en geld. Uiteraard krijg je er ook vaak veel plezier en gezelligheid voor terug.
Het belangrijkste is dat je je goed informeert wat de consequenties zijn van aanschaf van een puppy. Ga naar hondboek.nl voor meer informatie.
Hier staan ook de specifieke kosten vermeld en advies voor aanschaf.

samenwonen en een hond

Kleine opsomming voor investering in tijd:

  • puppycursus 1 x per week, 8 – 10 weken lang
  • 3 x per dag uitlaten
  • verzorging, voeren en borstelen
  • medische verzorging
  • Regelen van opvang tijdens afwezigheid

Kleine opsomming voor investering in kosten

  • Aankoop huisdier
  • Aanschaf bench, mand, halsband
  • Aanschaf speelgoed
  • Voer
  • Medische kosten en vacinatie
  • Opvang, pension
  • Hondenbelasting bij de gemeente

Keuze voor een huisdierenverzekering

Vooral de medische kosten is moeilijk in te schatten. Je kunt in hele vervelende situaties terecht komen. Als je hond vaak ziek is kunnen de kosten hoog oplopen. Wat doe je als je huisdier een ongeluk heeft gekregen en de kosten voor herstel zijn (te) hoog.. Of je huisdier is ziek maar jij hebt geen geld voor de hoge kosten voor de dierenarts. Een keuze maken is dan heel moeilijk of bijna onmogelijk. Veel mensen komen hierdoor in de schulden.

Er zijn dierenverzekeringen die hiervoor een oplossing bieden. Uiteraard blijft het altijd je eigen keuze, betaald immers wel een bedrag per maand of kwartaal voor deze verzekering. Maar hierdoor kun je jouw huisdier wel de beste zorg bieden en hoef jij je geen zorgen te maken over hoge rekeningen.

Dierenverzekering heeft één uitgebreide verzekering voor alle honden en katten. Hoeveel en wat er vergoed wordt, hangt af van het pakket dat jij kiest. Er zijn drie pakketten, namelijk een Basis, Plus en Top pakket. Kies je voor Basis, dan vergoeden ze 50% van iedere factuur. Voor Plus is dat 70% en voor Top is dat 80%. Hoe groter jouw eigen bijdrage, hoe minder premie je hoeft te betalen. Zo houdt je de kosten zelf in de hand en heb jezelf de keuze. Wil je snel weten wat je daarvoor betaald, klik dan op onderstaande afbeelding om online je premie te berekenen.|

Premie berekenen

.

.


Een goed gesprek over samenwonen en een hond

Bespreek bovenstaande investering in tijd en kosten met elkaar. Probeer zo specifiek mogelijk te becijferen wat dit voor jullie en je huisdier betekent. Uiteraard is dit geheel afhankelijk van het soort huisdier en de grootte daarvan.

De kosten kun je weer invullen op je overzicht “inkomsten en uitgaven“.

De voordelen zijn al vaak duidelijk, dit zijn vaak voordelen in emotionele sfeer. Het is soms moeilijk om in te schatten of dit op weegt tegen de investeringen. Maar door zo concreet mogelijk te zijn en dit met elkaar te bespreken wordt het vaak wel veel duidelijker.

Jij of je partner hebben al een huisdier.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat één van jullie al een huisdier heeft en deze graag wil meenemen.

Als het voor de ander geen probleem is dan worden de gesprekken al veel gemakkelijker. Maar ook dan is het wel goed om de verwachtingen over en weer uit te spreken. Wil de ander bijvoorbeeld ook een paar taken overnemen of juist helemaal niet. Worden de kosten verdeeld of wordt er verwacht dat de eigenaar deze kosten allemaal blijft betalen. Het is goed om daar overeenstemming over te hebben zodat dit geen discussiepunt wordt.

Geen acceptatie van jouw hond

Maar de gesprekken worden moeilijker als één van jullie de huisdier niet accepteert of dit heel moeilijk vindt.
Huisdieren kunnen een erg gevoelig onderwerp zijn bij sommige mensen, dus keur dit niet gelijk af maar heb begrip voor elkaar. Ga kijken hoe je een oplossing kunt vinden. Het komt voor dat een huisdier zo belangrijk is dat er besloten wordt dat samenwonen uitgesteld wordt.

Maar om dit te voorkomen zul je goede afspraken met elkaar moeten maken wat wel en niet acceptabel is. Onderzoek wat niet acceptabel is, benoem dit zoveel mogelijk. Alleen dan kun je met elkaar naar een oplossing zoeken. Daarvoor is het belangrijk dat je echt naar de oorzaak kijkt waarom iets niet acceptabel is.
Dus het argument “Ik vind het niet acceptabel dat er een hond door het huis loopt”is niet voldoende. Hier kun je met elkaar geen oplossing voor vinden. Waarom vindt je het niet fijn dat er een hond door het huis loopt. Wat zijn de achterliggende oorzaken. Voel je je niet veilig, heb je last van het haar op de grond en meubels, vind je het teveel werk….. Dit zijn allemaal argumenten waar je met elkaar afspraken over kunt maken. Het gesprek komt dan veel beter op gang.

Daarnaast is het ook weer belangrijk om afspraken te maken wie de kosten betaald en wie het huisdier verzorgt. Verwachtingen afstemmen.
Het kan ook zijn dat de ander de kosten van een huisdier te hoog vindt of moeilijk in te schatten. Zeker de medische kosten zijn onzeker.

Als je partner minder binding heeft met je huisdier komen er vaak problemen als er hoge kosten komen. Jij wilt ten koste van alles je huisdier goed verzorgen, terwijl je partner dan misschien liever andere keuzes maakt. Dit kan een relatie echt op scherp zetten. Om dit te voorkomen is het verstandig om een dierenverzekering af te sluiten.


Beide partners hebben een huisdier

Dan is er ook nog een situatie mogelijk dat beiden een huisdier inbrengen. Het is belangrijk om te kijken of beide huisdieren elkaar wel verdragen. Mocht dit niet zo zijn dan kan dit een probleem vormen. Misschien is een gedragsdeskundige voor huisdieren dan wel de oplossing omdat jullie beiden bevooroordeeld zijn. Waarschijnlijk heb je een grote emotionele band met je eigen huisdier, daardoor kun je de situatie niet goed inschatten. Ook een oplossing is dan ver te zoeken. Probeer een partij te zoeken die onafhankelijk is en beter kan beoordelen wat er nodig is om jullie beide huisdieren bij elkaar te laten wonen (en jullie dus ook)

Uit onderzoek blijk dat het merendeel van de singles een iets minder heftige oplossing kiest: een ruime 67% zegt liever een LAT-relatie te hebben, zodat beiden hun geliefde huisdieren gewoon kunnen behouden.

Kat en hond

Om jullie relatie goed te houden is een gesprek over huisdieren noodzakelijk. Laat dit niet de reden zijn waarom een relatie gaat stranden in een vroeg stadium. Ook is een huisdierenverzekering aan te raden als medische kosten een probleem kunnen vormen.

9 tips om samenwonen goed te regelen

Je vindt hieronder een stappenplan die je kunt volgen zodat je goed voorbereid van start kunt gaan. Natuurlijk kan het voor iedereen anders zijn, iedere situatie is namelijk anders. Maar hierdoor krijg je wel overzicht en weet je wat je moet doen. Onderstaande stappen kun je volgen:

Andere interessante artikelen

Alle informatie over samenwonen

Samenvatting van de alle artikelen en tips over samenwonen kun je lezen op Samenwonen: Wat te regelen

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu