Veel stellen die samenwonen willen een huisdier aanschaffen, maar weten niet welk huisdier past in hun situatie. Dit is ook zeker niet gemakkelijk. Ons advies: Ga van jullie eigen wensen uit en pas je huisdier daarop aan. Lijkt logisch, maar meestal gaat het echt andersom.
Hierdoor komt het helaas nog te vaak dat er na een paar maand het nieuwe huisdier toch niet meer zo gewenst is.
Wat zijn je eigen wensen en mogelijkheden?
Veel mensen werken thuis en dan is het enorm verleidelijk om op zoek te gaan naar iets gezelligs in huis. Een huisdier kan dit echt bieden, gezelligheid en een trouwe metgezel. Maar is dit ook op langere termijn een goed idee?
Om te beoordelen welk huisdier het beste bij jullie past, is het belangrijk dat jullie goed nadenken over de voor- en nadelen van het aanschaffen van een huisdier. Vaak gebeurd de aankoop van een huisdier op emotie, pas later zie je de gevolgen. Dan is het vaak al te laat. Dus kijk niet alleen naar de voordelen maar ook naar de nadelen bij het aanschaffen van een huisdier als je samenwoont.
Inventariseer eerst goed wat jullie willen of kunnen bieden aan een huisdier en pas daarna welk huisdier erbij past. Dit voorkomt veel verdriet, zowel voor jezelf, je partner maar zeker ook voor het huisdier.
Je kunt je onderstaande algemene vragen stellen voordat je echt overgaat tot aankoop.
- Hoeveel tijd kan ik besteden aan het huisdier?
- Welke ruimte heb ik om een huisdier te huisvesten?
- Hoeveel financiële middelen willen jullie hiervoor maandelijks opzij zetten?
- Zijn er spaargelden die je kunt gebruiken voor aanschaf van het huisdier?
- ZIjn er ook andere huisdieren als je gaat samenwonen waarmee je rekening moet houden ?
- Wie gaat jullie huisdier verzorgen als jullie op vakantie zijn of een paar dagen weg zijn?
Als je bovenstaande goed hebt doorgesproken met je partner en samen tot overeenstemming bent gekomen, pas dan kun je bepalen welk huisdier het beste past als je samen woont.
Dierenverzekering noodzakelijk?
Het is belangrijk dat je beseft dat er ook onverwachtse kosten kunnen komen. Vooral de medische kosten zijn moeilijk in te schatten. Je wilt je huisdier toch graag goed verzorgen, maar door onverwachte hoge medische kosten kan dit moeilijk of niet realiseerbaar zijn. Want wat doe je als jullie huisdier een ongeluk heeft gekregen en de kosten zijn te hoog om te betalen. Een operatie of een behandeling bij ziekte kan al snel meer dan 1000 euro kosten.
Het afsluiten van een dierenverzekering is zeker aan te raden als je niet ruim bij kas zit om deze kosten op te vangen. Met een dierenverzekering worden deze kosten minus je eigen risico vergoed. Bij dierenverzekering.nl heb je een goede verzekering voor je hond of kat.
Welk huisdier past het beste als je gaat samenwonen.
Elk huisdier heeft andere behoeftes, informeer goed wat deze zijn voordat je een huisdier gaat aanschaffen als je gaat samenwonen.
De meeste mensen die samenwonen en voor een huisdier kiezen, gaan voor een hond of kat. Natuurlijk is dit heel logisch, want dat zijn echte gezelschapsdieren.
Samenwonen en een hond
Samenwonen met een hond kan veel voordelen hebben, maar zeker ook nadelen. Een hond kan een echt maatje worden voor jou en je partner. Een hond is trouw en vaak zeer aanhankelijk. Als je zo’n schattige puppy ziet, ben je vaak al verkocht. Er zijn zoveel hondenrassen, met allemaal andere eigenschappen, keuze genoeg.
Op Hondboek.nl staat een overzicht van alle hondenrassen op een rij.
Maar een hond vergt ook veel tijd en geld om hem goed te verzorgen. Hou ook rekening met de kosten van aankoop van de hond en alle spullen die daarvoor nodig zijn. Uiteraard hangt dit samen met jullie wensen. Maar tijd en ruimte heb je altijd nodig als je een hond wilt aanschaffen. Een opsomming en alle gevolgen voor het aanschaffen van een hond ,als je gaat samenwonen, kun je vinden op de pagina “Samenwonen en een hond”
samenwonen en een kat
Een kat is ook een veel gekozen gezelschapsdier. Heerlijk eigenwijs, je hoeft een kat niet uit te laten. Een kat kruipt vaak ook heerlijk tegen je aan op de bank of op een stoel. En een kat kan langer alleen zijn. Dus dit lijkt een ideale combinatie.
Maar ook bij een kat zijn er dingen die minder leuk zijn. Een kattenbak moet echt elke dag schoongemaakt worden. En dat stinkt! Daarnaast zijn er ook kosten waaraan je misschien niet zo snel denkt, medische kosten zijn hiervan een voorbeeld. Ook voor een kat kunnen deze medische kosten behoorlijk oplopen. Alles wat je moet weten is te vinden op “samenwonen en een kat”.
Een hond of kat meenemen als je gaat samenwonen
Het komt nog vaker voor dat een kat of hond meegenomen wordt als je gaat samenwonen. Dat gaat niet altijd even soepeltjes. Er kunnen problemen ontstaan voor de hond of kat, maar ook relatieproblemen tussen jou en je partner. Onderschat niet wat een huisdier teweeg kan brengen als je gaat samenwonen.
Om huisdieren aan elkaar te laten wennen is een goede voorbereiding nodig. Maar onderling is er ook een goede voorbereiding nodig. Bespreek goed met je partner wat de voor- en nadelen zijn van jouw huisdier. Hierdoor krijgt hij geen verkeerde verwachtingen en ontstaan er minder relatieproblemen in de eerste weken dat jullie samenwonen. Je leest er alles over in “samenwonen en een kat” of op “Samenwonen en een hond”
Misschien zijn vissen jullie ideale huisdieren.
Een aquarium met vissen kan ook heel mooi zijn. Vaak zie je in een aquarium veel gekleurde vissen, met bepaalde lichteffecten. Het straalt rust uit en je kunt er naar blijven kijken. Een hond of een kat wordt echt als gezelschapsdier gezien, vissen worden vaak als decoratie gezien. Het zijn huisdieren waar je niet een grote emotionele band mee hebt.
Maar ook vissen zijn dieren die goede verzorging nodig hebben. Het lijkt misschien simpel, maar ook de aanschaf van siervissen als je gaat samenwonen vergt een gedegen voorbereiding. Een goudvis in een klein viskommetje plaatsen is echt niet meer van deze tijd. Wij willen dit ook sterk ontraden, want ook vissen kunnen stress ervaren. Niet doen dus.
Vissen zijn er in alle vormen en maten. Het aanbod aan soorten in aquarium- en vijverwinkels is vaak enorm. Dus het is best moeilijk om te bepalen welke vis, als huisdier, het beste bij je past als je gaat samenwonen.
Voor iedere vissoort zijn er andere eisen m.b.t. het aquarium en de verzorging. Er zijn moeilijke en gemakkelijke soorten. Het is dus goed om weer na te denken over de vragen in het eerste hoofdstuk. Daarna kun je je laten informeren welke vissen er dan in deze wensen passen.
Er zijn zoetwater-. zeewater- en brakwatervissen. De meeste mensen kiezen voor zoetwatervissen als huisdier omdat verzorging gemakkelijker is dan de andere soorten vissen. Voor zoetwater kun je vaak leidingwater gebruiken, maar ook dan kunnen er specifieke dingen nodig zijn in de samenstelling van de kwaliteit van het water. Bekende vissen zoals Nemo en Dory zijn zeewatervissen, wel heel mooi, maar vereisen veel meer investering en tijd en geld.
Een klein zoetwateraquarium (60x30x30cm) met verlichting, verwarming en filter koop je al vanaf 65 euro. De prijs voor grotere aquaria kan oplopen tot meer dan 1000 euro. Uitgebreide info kun je vinden op Petsplace- Advies vissen kopen
Past een reptiel, als huisdier, bij ons als we gaan samenwonen ?
Vanaf 1 oktober 2019 mag je enkel de reptielen die op de positieve lijst staan, houden en verhandelen. Maar dit wil nog niet zeggen dat ze ook al shuisdier geschikt zijn. Volgens worldanimalprotection zijn er echter bijna geen reptielen die je als huisdier zou moeten houden.
Een reptiel is natuurlijk ook een heel ander soort huisdier dan een hond of een kat. Het is zeker geen dier om te knuffelen. Het is af te raden om een reptiel uit zijn leefomgeving te halen, dit is bijzonder stressvol voor het dier. Deze dieren zijn, net als vissen, om naar te kijken.
Ben je echter geïnteresseerd in hoe deze dieren leven en vind je het boeiend om hun te observeren dan kan het een hele leuke hobby zijn. Maar ook je partner moet dit mooi vinden. Als je een reptiel ergens op een zolderkamertje hebt staan is de lol er snel vanaf.
Er zijn nogal wat soorten reptielen, denk dan aan slangen, hagedissen, schildpadden, salamanders, etc. Het houden van een slang vergt een andere aanpak dan het hebben van schildpadden of kikkers. Sommige reptielen kunnen ook zeer oud worden. Bekend is dat heel veel schildpadden na een paar jaar gedumpt worden omdat ze te groot worden of heel lang leven. Als je een huisdier aan wilt schaffen als je gaat samenwonen is dit natuurlijk niet de bedoeling, en dan heb je dus ook niet het huisdier die bij je past.
Reptielen zijn koudbloedige dieren, ze kunnen dus zelf niet hun temperatuur regelen. Een terrarium zal dus altijd op temperatuur gehouden moeten worden. Veel liefhebbers vinden het echt een uitdaging om het terrarium zo mooi en zo optimaal mogelijk in te richten, zodat het dier zich thuis voelt en zich zo natuurlijk mogelijk gedraagt. Maar dit is natuurlijk wel een investering. Kijk voor de kosten op Petsplace.nl
Ook bij deze groep huisdieren geldt dat je eerst moet kijken hoeveel tijd, geld en ruimte je wilt besteden aan je huisdier. Pas dan kun je kijken welk huisdier het beste bij je past als je gaat samenwonen.
Knaagdieren
Knaagdieren zijn populaire huisdieren als je een hond of kat teveel van het goede vindt. Het zijn vaak kleine diertjes die niet teveel tijd en geld kosten.
Maar voordat je een knaagdier gaat aanschaffen is het belangrijk om zeker te weten of dit huisdier past als je gaat samenwonen. Ten eerste is het belangrijk om te weten of je een huisdier kiest om te knuffelen of om naar te kijken. De hoeveelheid zorg en ruimte die dit huisdier nodig heeft is natuurlijk ook van belang.
Sommige knaagdieren zijn redelijk tam, maar zeker niet alle soorten. De levensverwachting van de verschillende knaagdieren loopt sterk uiteen. Dit is wel belangrijk om mee te wegen in jullie beslissing of een knaagdier de ideale huisdier voor jullie is. Een chinchilla of cavia wordt vele malen ouder dan een hamster, muis of rat.
De kosten voor een knaagdier zijn niet enorm. Toch zullen jullie de nodige dingen aan moeten schaffen. Denk aan
- Transportbox
- Hok
- Bodembedekker
- Waterbakje of drinkfles
- Voerbakje
- Voeding
- Schuil- en slaaphuisje
- Speelgoed
Zorg altijd voor een goed hok, echt niet te klein! Een knaagdier in een klein hokje, zodat hij zijn hele leven een paar stappen kan zetten is echt dierenmishandeling. Doe het niet. Zorg voor een goed en groot onderkomen.
Wist je dat een konijn ook als een echt gezellig huisdier gehouden kan worden? Als je een konijn veel aandacht geeft lopen ze achter je aan, en ook in huis kun je ze van alles leren.
Vogels als gezelschapsdieren in huis
Een vogel als huisdier kan een huisdier zijn die prima past als je gaat samenwonen. Er bestaan duizenden soorten vogels, elk met unieke eigenschappen, huisvestingseisen, voedingspatronen en karakters. Er zijn vogels die heel vriendelijk, en gezellig zijn.
Een papagaat lijkt leuk, maar een papagaai heeft veel aandacht nodig. Papagaaien leven in het wild vaak in groepen. Als een papagaat alleen in een hok zit opgesloten verveelt hij zich al snel, met alle vervelende gevolgen van dien.
Zangvogeltjes zijn mooi om te zien en te horen, maar zijn vaak buitenvogels die niet echt als huisdier geschikt zijn.
Parkieten en valkparkieten is ideaal als huisdier bij veel mensen die samenwonen. Ze zijn vriendelijk en kunnen veel leren. Parkieten komen vaak bij of op je zitten. Ze kunnen heel grappig zijn en zijn niet veel eisend. Dit kan dus een prima keuze zijn als je een huisdier zoekt, waarbij de investering in tijd en geld minimaal is.
Uiteraard hebben de vogels elke dag verzorging nodig zoals alle huisdieren. De aanschaf van benodigdheden kun je eventueel 2e hands aanschaffen. Ze zijn veel te koop op marktplaats.
Kijk eerst in het asiel
Je kunt huisdieren via verschillende manieren aanschaffen. Kijk goed uit voor allerlei malafide handelaren. Er is veel dierenleed in de handel, wees daar geen onderdeel van. Verander de wereld en begin bij jezelf.
Wanneer jullie samenwonen en je weet welk huisdier het beste bij jullie past, is een kijkje nemen in een asiel zeker de moeite waard.
9 tips om samenwonen goed te regelen
Wil je gaan samenwonen dan vindt je hieronder een 9-stappen plan om het samenwonen goed te regelen.
Natuurlijk kan het voor iedereen anders zijn, iedere situatie is namelijk anders. Maar hierdoor krijg je wel overzicht en weet je wat je moet doen. Onderstaande stappen kun je volgen:
- Kosten samenwonen: Overzicht krijgen in financiële situatie
- Woning: Oriënteren op de woningmarkt – kopen of huren.
- Energiecontracten afsluiten: Je moet immers wel direct gas en licht hebben.
- Verzekeren: Verzekeringen die je geregeld moet hebben.
- Toeslagen: Huurtoeslag of zorgtoeslag waar je recht op hebt.
- Rekeningen: Welke rekeningen samen betalen en hoe doe je dat ?
- Verhuizen: Waar moet je overal aan denken ?
- Samenlevingscontract: Is dat echt nodig ?
- Pensioen: Nu nog lang niet aan denken of toch noodzakelijk?
Alle informatie over samenwonen
Samenvatting van de alle artikelen en tips over samenwonen kun je lezen op Samenwonen: Wat te regelen
No responses yet