Er veranderd veel als je voor het eerst gaat samenwonen, ook de kosten. Om overzicht te krijgen in je financiële situatie is het nodig om alle inkomsten en uitgaven te noteren. Alleen zo weet je hoeveel je kunt betalen aan huur of hypotheek zonder in de problemen te komen. Of misschien geeft het je wel inzicht om op bepaalde dingen te bezuinigen.

inkomsten en uitgaven

Hieronder staat een overzicht van de meest voorkomende inkomsten en uitgaven. Denk goed na of er nog meer maandelijkse of jaarlijkse kosten zijn. Niet alle kosten worden per maand betaald, verdeel de jaarlijkse nota’s in 12 termijnen zodat je alles per maandelijkse berekend. Het is natuurlijk wel noodzakelijk dat je het geld maandelijks opzij legt voor de jaarlijkse nota’s.

Overzicht kosten samenwonen


Het lijkt een hele lijst, maar lang niet alles zal van toepassing zijn op jou. Het overzicht kun je, geheel gratis, downloaden door op het pictogram “downloaden” te drukken (onderaan lijst in de zwarte balk).
Vul zover mogelijk alles in (3 kolommen) en sla dit op in je eigen bestand. Later kun je dit aanvullen als er meer duidelijk is over de kosten die je moet betalen. Dit is de eerste en ook belangrijkste stap, het is de basis voor alles wat komen gaat. (heel even wachten voor het laden)

Nu je stap 1 hebt gedaan en je een overzicht hebt van jullie inkomsten en uitgaven kun je beter inschatten wat jullie voor de woning kunnen besteden.

Kosten samenwonen energie en tv/ internet

Als je voor de eerste keer gaat samenwonen zullen er vast een aantal kosten zijn waarvan je nog geen idee hebt hoe hoog de bedragen zijn. De energiecontract en tv/internetabonnement moeten ook geregeld worden. Dit zijn ook echt noodzakelijke kosten. Zie ook de artikelen op deze site voor meer informatie. Ook kun je daar de bedragen uitrekenen voor jou situatie.
Zie voor de kosten de Energiecontracten afsluiten of de energievergelijker.


Doorloop de volgende stappen:

Alle informatie over samenwonen

Samenvatting van de diverse artikelen en tips over samenwonen kun je lezen op :Samenwonen: Wat te regelen

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *