Er zijn een aantal mogelijkheden om extra inkomsten te krijgen van de overheid als je gaat samenwonen, ook wel toeslagen of subsidies genoemd. Hoeveel toeslag jij kunt krijgen ligt aan een aantal voorwaarden. In dit artikel lees je informatie over het berekenen en het aanvragen van zorgtoeslag en huurtoeslag als je gaat samenwonen.

Zorgtoeslag en huurtoeslag (of huursubsidie) genoemd zijn de eerste toeslagen waar je mee te maken krijgt. Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de toeslagen goed aangevraagd, dan krijg je van de belastingdienst rond de 20ste van elke maand een bedrag op je rekening gestort.

Maximale huurtoeslag: gezamenlijk tot € 380,– per maand als jullie samen niet meer verdienen dan € 25.000,–
Maximale zorgtoeslag: gezamenlijk tot € 207,– per maand als jullie samen niet meer verdienen dan € 21.000,–

Hieronder leggen wij de belangrijkste voorwaarden uit, wil je meer weten over specifieke dingen ga dan naar de site van de belastingdienst.nl. Ze hebben een handige rekenhulp die je kan helpen om een proefberekening te maken.

Zorgtoeslag berekenen samenwonen

Je kunt in aanmerking komen voor een zorgtoeslag, dit is een bijdrage van de overheid voor de kosten van je zorgverzekering. Je hebt tot een bepaald inkomen recht op zorgtoeslag. Voor samenwonenden is de zorgtoeslag maximaal € 207,– (voor 2 pers.). De hoogte van de toeslag hangt af van inkomen en vermogen.

Het is goed mogelijk dat je deze toeslag al ontvangt omdat deze niet samenhangt met het gaan samenwonen. Maar de hoogte kan wel veranderen als je gaat samenwonen.

Heb je recht op minder dan € 24 zorgtoeslag per jaar? Dan wordt dit bedrag niet uitbetaald. Blijkt aan het einde van het jaar dat je toch op meer recht heeft, dan wordt dat alsnog uitbetaald.

Vermogensgrens voor zorgtoeslag samenwonen

Is jullie totale vermogen aan het begin van het jaar meer dan € 149.819,– dan hebben jullie geen recht op zorgtoeslag.
Door op de button onderaan deze bladzijde te klikken kun je gratis een proefberekening maken om te beslissen of je de toeslag moet aanvragen, wijzigen of stoppen.

Inkomensgrens voor zorgtoeslag samenwonen

Samen met jouw toeslagpartner mag je in 2021 niet meer verdienen dan € 39.979.

Het maximale bedrag wat jullie kunnen ontvangen is € 207 per maand, its jullie minder dan € 21.000 verdienen.

Bij het aanvragen van zorgtoeslag wordt naar je toetsingsinkomen gevraagd. Je kunt dan het verzamelinkomen gebruiken op je laatste aanslag inkomsten (dit is een bericht van de belastingdienst). Als je dit niet hebt ga dan uit van je bruto salaris, dit vind je op je jaaropgaaf. Geeft nooit te weinig op , dit moet je later terug betalen. Dit kan heel vervelende gevolgen hebben.

Aanvragen of wijzigen zorgtoeslag

Zorgtoeslag krijg je niet automatisch, als je in aanmerking komt moet je zelf stappen ondernemen. Ook de wijzigingen moet je zelf doorgeven.
De verandering van je samenstelling van je gezin moet je doorgeven. Dus ga je nu samenwonen, dan altijd doorgeven aan de belastingdienst. Dit kun je doen door in te loggen bij de belastingdienst met je digid in mijn toeslagen.

Heb je de proefberekening gemaakt en blijkt dat je geen recht meer hebt op de zorgtoeslag, zorg dan dat je deze toeslag direct stop zet in . Anders moet je alles achteraf weer terug betalen, dit geeft vaak problemen.

Huurtoeslag berekenen samenwonen

Wanneer je inkomen laag is en je huur binnen bepaalde grenzen ligt kom je onder bepaalde omstandigheden in aanmerking voor huurtoeslag. Hoe hoger uw inkomen hoe lager de huurtoeslag.

Voor berekenen van de huurtoeslag als je gaat samenwonen zijn onderstaande gegevens o.a. van belang.

  • Het vermogen van beide partners
  • De hoogte van de rekenhuur
  • Het inkomen telt mee voor het berekenen van de huurtoeslag.
  • Je moet 18 jaar of ouder zijn. (er zijn daarop nog enkele uitzonderingen)
  • En je moet een zelfstandige woonruimte huren in ieder geval een eigen toegangsdeur die op slot kan, keuken en wc. Kamerbewoners komen vaak niet in aanmerking.

Vermogensgrens en rekenhuur huurtoeslag samenwonenden

Voor het berekenen van de huurtoeslag als je gaat samenwonen tellen beide vermogen mee dus ook van je partner. Het vermogen (o.a. spaargeld) mag ook bij elkaar opgeteld worden.

Rekenhuur is de kale huur plus de bepaalde servicekosten (max €48) die je misschien betaald. De servicekosten staan meestal in uw huurcontract of in de brief over de jaarlijkse huurverhoging.

Onderstaand tabel geeft aan binnen welke grenzen je moet vallen als je in aanmerking wilt komen voor de huurtoeslag. (2021)

LeeftijdRekenhuur per maandBeide vermogens opgeteld
18 tot 23 jaar***Minimaal €237,62
Maximaal €442,46
Als je een kind hebt maximaal €752,33
Maximaal €62.680
23 jaar tot AOW-leeftijdMinimaal €237,62
Maximaal €752,33
Maximaal €62.680
op basis van tarieven 2021

Inkomensgrens huurtoeslag samenwonen

Hoe hoger uw inkomen hoe lager de huurtoeslag. Vanaf 1 januari 2020 zijn er geen maximale inkomensgrenzen meer. Hoe hoog het inkomen mag zijn, hangt af van de huur, de leeftijd en de samenstelling van het huishouden.

Als je inkomen vóór 2020 net iets boven het maximum kwam, dan had je voor het hele jaar geen recht op huurtoeslag. Dit gaf in praktijk veel problemen. Een kleine loonsverhoging van één van beide kon lijden tot grote terugvordering van de huurtoeslag. Nu verlies je niet direct het gehele recht op huurtoeslag als je een kleine stijging hebt in je inkomen, maar wordt de hoogte van de huurtoeslag afgebouwd.

Let wel op dat je je inkomen goed invult zodat je niet teveel terug krijgt. Alles wat je teveel terug krijgt moet je later echt allemaal terugbetalen. Dit levert vaak hele vervelende situaties op. Je moet te veel ontvangen huurtoeslag binnen zes weken terug betalen. Betaal je niet binnen twee maanden terug dan komt er rente bij het verschuldigde bedrag: de belastingrente.

Maximale inkomensamenwonen (2p)samenwonen (3p)
Rekenrente €422,46€ 31.554€ 31.554
Rekenrente €752,33€ 38.514€ 40.004

Aanvragen en berekening huurtoeslag

Huurtoeslag krijg je niet automatisch, daar moet je zelf actie in ondernemen. Je kunt de huurtoeslag pas aanvragen als je al bent verhuisd en dit officieel hebt doorgegeven bij de gemeente.

Zoals je bovenstaand kunt lezen is de hoogte van de huurtoeslag afhankelijk van veel factoren. Voor een gratis berekening van de huurtoeslag kun je de button onderaan deze bladzijde gebruiken. Naar aanleiding van een aantal vragen wordt automatisch de hoogte van de huurtoeslag berekend.

Voor de aanvraag van de huurtoeslag heb je een aantal gegevens nodig. Het is belangrijk dat je de gegevens juist invult. Vul je onjuiste gegevens in dan bestaat er een grote kans dat je aan het einde van het jaar huurtoeslag moet terugbetalen. Voor het aanvragen van huurtoeslag heb je nodig:

  • Burgerservicenummer van jezelf en je partner.
  • Rekeningnummer;
  • Inschatting van uw inkomen van jezelf en je partner.
  • Gegevens van de gehuurde woning
  • Een kopie, scan of foto van uw huurcontract

Huurtoeslag berekenen samenwonen

Op belastingdienst.nl. kun je simpel en snel de huurtoeslag berekenen en aanvragen, zonder een DigiD-code.

Samenwonen huurtoeslag terugbetalen

Op moment dat je, gedurende het jaar, gaat samenwonen moet je wel bewust zijn dat er een kans is dat je de ontvangen huurtoeslag moet terugbetalen. De belasting gaat achteraf kijken of het gezamenlijk inkomen voor het gehele jaar boven de grens uitkomt. Het inkomen van je partner wordt dan miv inschrijvingsdatum meegeteld. Mocht dit samen boven de maximale inkomensgrens komen dan moet je alle huurtoeslag van dat jaar terugbetalen omdat je bent gaan samenwonen. Dit kan financieel een behoorlijke tegenvaller zijn.

Tip voor het niet terugbetalen van huurtoeslag bij samenwonen: Kijk voordat je gaat samenwonen welke gevolgen dit heeft voor de toeslagen. Je kunt soms honderden euro’s besparen als je besluit om een maand later te gaan samenwonen, afhankelijk van je gezamenlijke inkomen.

Bewust geen huurtoeslag aanvragen

Het is verstandig om geen huurtoeslag aan te vragen als je verwacht dat je gedurende het jaar veel meer gaat verdienen, boven de norm. Je vult altijd een geschat inkomen in bij de toeslagen, je weet namelijk nog niet zeker hoeveel je gaat verdienen. De kans is dan groot dat je de huurtoeslag moet terugbetalen, omdat de schattingen niet goed zijn. Dit geeft vaak financiële problemen, tenzij je de huurtoeslag kunt reserveren op een spaarrekening.

Je ziet veel mensen in betalingsproblemen komen omdat de teruggave van de huurtoeslagen uitgegeven wordt en niet gespaard wordt. Mocht je meerdere werkgevers hebben of je bent onzeker over je inkomen dan moet je wel goed nadenken hoeveel inkomen je opgeeft. Als je dicht tegen de maximale grens zit dan kun je beter geen voorschot aanvragen van de toeslagen.

Mocht je wel in aanmerking komen voor de huurtoeslag kun je dit achteraf aanvragen, dus na het betreffende jaar. Dan ben je zeker hoeveel je verdiend hebt. Je kunt naar aanleiding van de jaaropgaven die je hebt ontvangen exact bekijken hoeveel inkomen je hebt gekregen. Deze kun je invullen bij de toeslagen zodat er een definitieve aanvraag kan komen zonder kans op terugbetalen.


Onderstaande stappen nog even doorlopen en je hebt de belangrijkste dingen geregeld.

Alle informatie over samenwonen

Samenvatting van de diverse artikelen en tips over samenwonen kun je lezen op :Samenwonen: Wat te regelen

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *