Als je gaat samenwonen is het belangrijk om de verzekeringen en je aansprakelijkheidsverzekering goed onder de loep te nemen. Er zijn heel veel diverse verzekeringen bij verschillende maatschappijen en tussenpersonen. Wat is verplicht en wat is noodzakelijk als je gaat samenwonen? Zorg ook dat je niet dubbel bent verzekerd, dat scheelt veel geld.

Samenwonen: Verplichte verzekeringen

Zorgverzekering

zorgverzekering

Waarschijnlijk heb je al een zorgverzekering die jou medische kosten (gedeeltelijk) vergoed. Dit is een verplichte verzekering voor iedereen die in Nederland woont. Als je 18 bent moet je dus zelf een zorgverzekering hebben. Ben je niet verzekerd dan kan er een boete opgelegd worden. Zorgverzekeraars hebben verschillende pakketten waar je uit kun kiezen. Je hebt hierbij een verplicht eigen risico die je zelf moet betalen als je bijv. in het ziekenhuis beland. Minimum eigen risico is € 385,–. Er zijn veel verschillende pakketten en prijzen.

Je hoeft bij samenwonen geen veranderingen aan te brengen in je zorgverzekering. Tenzij… je partner een hoge collectiviteitskorting heeft. Jij kunt je daardoor waarschijnlijk goedkoper verzekeren onder deze polis.

Maar misschien is je nieuwe situatie wel een mooie gelegenheid om je opnieuw te verzekeren. Je hebt nu misschien andere wensen, ook loont het om kritisch te kijken naar de diverse zorgverzekering. Tenslotte is je zorgverzekering wel één van de duurdere kostenposten elke maand.


Aansprakelijkheidsverzekering Autoverzekering

Als je al een auto hebt zul je ook een een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering hebben (WA), deze is namelijk verplicht. Deze verzekerd de schade die je aan anderen toebrengt (met de auto). Deze verzekering is dus verplicht.

Ook de schade van je eigen auto kun je verzekering, de zgn all. risk verzekering. Bij schade kan er ook een eigen risico zijn, dit is afhankelijk van welke verzekering dat je hebt.

Nationale-Nederlanden behoort met ruim 5 miljoen particuliere en zakelijke klanten tot de grootste en meest toonaangevende verzekeraars van Nederland. Goede producten en diensten en een juiste verhouding tussen prijs en kwaliteit, een goede oplossing voor al je verzekeringen.


Samenwonen: Noodzakelijke verzekeringen

Aansprakelijkheidsverzekering samenwonen

Hierbij verzeker je je voor de kosten van schade die je aan anderen toebrengt. Het is geen verplichte verzekering maar ik raad iedereen aan deze wel af te sluiten. Zeker als je lichamelijk letsel toebrengt aan anderen, bijvoorbeeld door een ongeluk met de fiets, kunnen de kosten heel hoog oplopen (=letselschade). Maar je bent met deze verzekering ook verzekerd voor kleinere schades, als je bijvoorbeeld een laptop laat vallen bij het verhuizen van een vriend (=materiële schade). Of als je per ongeluk een vaas omstoot bij vrienden.

Vaak kun je kiezen voor een verzekerd bedrag van € 1.000.000,- of € 2.500.000,-.

Dubbel verzekerd ; samenwonen en aansprakelijkheidsverzekering

Wanneer je gaat samenwonen is één aansprakelijkheidsverzekering voldoende.

Let op: Allebei apart verzekeren kost je veel meer, maar je bent niet beter verzekerd. Let er wel op dat je deze aanpast naar een gezinsaansprakelijkheidsverzekering. Zo zijn jullie beide verzekerd onder 1 aansprakelijkheidsverzekering.

Het is geen dure verzekering, voor samenwonende zonder kinderen is dit gemiddeld ca. € 5,– per maand. Beperk het eigen risico zoveel mogelijk, bij de meeste verzekering is dit op € 0,– gesteld.

Voor meer informatie, premie berekenen en afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering klik op onderstaande link van de grootste en meest toonaangevende verzekeraar in Nederland.

Samenwonen en woonhuisverzekering

Als je een woning hebt gekocht is dit vaak een verplichting om een hypotheek te krijgen, maar natuurlijk ook heel verstandig. Deze verzekering wordt ook wel een opstalverzekering genoemd. Deze verzekering dekt de schade aan de woning door bijv. storm, inbraak of storm. De premie is afhankelijk van de regio waar je woont, de herbouwwaarde van je woning en het eigen risico.
Overlijdensrisicoverzekering: Deze is meestal gekoppeld aan de hypotheek. Bij overlijden van je partner keert de verzekering een bedrag uit waarmee de hypotheek afbetaald kan worden. Zo kun je toch blijven wonen als er een inkomen wegvalt.

In april 2019 onderzochten de consumentenbond 35 opstalverzekeringen Daarbij kwam Nationale Nederlanden als Beste uit de Test met een 8,6.


Samenwonen en inboedelverzekering

Deze verzekering is niet verplicht, maar wel verstandig om af te sluiten. Zeker als je veel of dure spullen hebt. Deze verzekering dekt de schade aan alle eigen spullen die je in je huis hebt staan. Bijv. televisie, kleding, bank etc. Schade kan ontstaan door storm, inbraak, brand of lekkage. Gemiddelde premie voor een tussenwoning is ca € 12,– per maand. Als je allebei een inboedelverzekering hebt, ben je dubbel verzekerd. Doe dit niet, het is onnodig duur.

Alle spullen die los staan in huis vallen onder de inboedelverzekering. Alles wat “aard en nagelvast” is valt onder de opstalverzekering.
Als je al een opstalverzekering hebt, sluit de inboedelverzekering dan bij dezelfde verzekeraar af. Dit voorkomt discussies wie wat moet betalen.


Afsluiten noodzakelijke verzekeringen

Als je duidelijk hebt welke verzekeringen je nodig hebt kun je natuurlijk een verzekering afsluiten. En de overbodige verzekeringen opzeggen. Natuurlijk wil je niet teveel betalen, maar de verzekering met wel betrouwbaar zijn. Bij schade wil je zo min mogelijk gedoe. Uit ervaring kan ik zeggen dat Interpolis een goede verzekering is. Kwaliteit/ prijs verhouding is uitstekend.

Op het moment dat je daadwerkelijk gaat samenwonen kunnen onderstaande stappen doorlopen worden.

Vergelijking zorgverzekeringen

Alle informatie over samenwonen

Samenvatting van de diverse artikelen en tips over samenwonen kun je lezen op :Samenwonen: Wat te regelen

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *