De veranderende wereld is een site met veel artikelen over samenwonen en geldzaken. O.a. een checklist wat je noodzakelijk moet regelen als je gaat samenwonen met een vriend of vriendin. Zeker als je voor het eerst gaat samenwonen is dit zeer handig en overzichtelijk. Maar ook andere artikelen over samenwonen zijn te vinden op deze site.

Voor het eerst samenwonen met een vriend of vriendin is natuurlijk een grote verandering in jouw leven, het kan een volledige omslag betekenen die je wel goed geregeld wilt hebben. Er komt ontzettend veel op je af, en velen vragen zich af of ze wel overal aan denken. Sommigen hebben al een uitzet gespaard voor het samenwonen. Dat scheelt wel, hierdoor kun je je aandacht en geld aan andere dingen besteden.

Maar ook als je al ervaring hebt in het samenwonen en is iedere situatie toch anders. Een checklist is ook dan handig. Hieronder vind je een checklist en tips van wat je moet regelen als je gaat samenwonen. en welke kosten dit met zich meebrengen. Maar ook een site waar we leuke artikelen plaatsen met tips en informatie.

Checklist wat te regelen bij samenwonen

Geldproblemen is vaak een oorzaak van ruzies, stress en relatieproblemen. Om te voorkomen dat je onverwachts in geldproblemen komt is het verstandig om te kijken wat er allemaal geregeld moet worden. Inzicht in de financiële gevolgen vanaf het moment dat je op één adres gaat wonen is noodzakelijk.

Je vindt hieronder een checklist samenwonen en geldzaken die je kunt volgen zodat je goed voorbereid van start kunt gaan. Natuurlijk kan het voor iedereen anders zijn, iedere situatie is namelijk anders. Maar hierdoor krijg je wel overzicht en weet je moet regelen. Onderstaande stappen kun je volgen:

  1. Allereerst is het belangrijk om een overzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven. Een goed overzicht krijg je door een huishoudboekje te beginnen. Zie op de pagina “kosten en samenwonen” vind je een lijstje die je kunt downloaden en invullen om een volledig overzicht te krijgen. Dit is een goed uitgangspunt voor vele beslissingen die je moet nemen, je krijgt inzicht welke financiële mogelijkheden er voor je zijn.

  2. Dan komt al snel de vraag of je een woning wilt kopen of huren. Oriënteren op de woningmarkt wordt dan belangrijk om een goede beslissing te nemen. Een woning kopen is toch wel heel anders dan een woning huren. Beide opties hebben voor- en nadelen. Het ligt natuurlijk aan je inkomen en je persoonlijke mogelijkheden. Kopen van een woning is op moment vaak financieel heel aantrekkelijk, maar daarvoor heb je wel enig spaargeld nodig. Hoeveel lees je op Een woning huren of kopen.

  3. Ook moeten er de nodige verzekeringen geregeld moeten worden. Er zijn verschillende verzekeringen, sommige verzekeringen zijn verplicht als je gaat samenwonen en anderen zijn noodzakelijk of worden geadviseerd. Een aansprakelijkheidsverzekering is heel belangrijk als je gaat samenwonen, maar kijk ook of je niet dubbel verzekerd bent. Klik op Samenwonen en verzekeren voor verzekeringen die je geregeld moet hebben.

  4. Voordat je gaat samenwonen is het wel handig dat ook je energiecontracten te regelen. De verschillende energiecontracten zijn goed te vergelijken als je ook de verschillen kunt onderscheiden. Energiecontracten afsluiten als je gaat samenwonen: Hier vind je alle informatie die nodig is om een goede keuze te maken voor je energiecontract. Het aanvragen lijkt simpel, het internet staat vol van aanbiedingen. Maar er zitten wel een aantal haken en ogen aan zo’n contract. Het is dus wel van belang om hiervan bewust te zijn. Alleen dan voorkom je vervelende zaken zoals onverwachte boetes of contracten die niet opgezegd kunnen worden.

  5. Check de toeslagen waar je aanspraak op kunt maken. Misschien heb je recht op een extra inkomen d.m.v een huurtoeslag of een zorgtoeslag. Als je gaat samenwonen gelden er andere normen. Het is wel belangrijk om de goede inkomsten door te geven van jullie gezamenlijk, dit voorkomt dat je veel terug moet betalen waarop je misschien niet geregeld had. Misschien is het financieel heel handig om een paar maand te wachten met samenwonen, het kan veel schelen voor de bedragen van de huurtoeslag. Op de pagina Samenwonen en toeslagen wordt je geïnformeerd over de huurtoeslag of zorgtoeslag. e kunt een berekening maken en eventueel aanvragen.

  6. Uiteraard moet je ook afspraken maken over geld. Welke rekeningen worden door wie betaald. Het is niet altijd heel duidelijk welke rekening gezamenlijk zijn en welke persoonlijk. Het is handig om daar afspraken over te maken. Daarnaast is het aan te raden om voor de gezamenlijke rekeningen een gezamenlijke rekening te openen zodat je de financiele middelen gescheiden kunt houden. Op de pagina “Samenwonen: wie betaald wat” worden verschillende mogelijkheden besproken welke afspraken je het beste kunt maken en hoe je dat doet.

  7. Als je na veel voorbereiding gaat samenwonen ga je vaak ook verhuizen. Er komen dan veel praktische zaken op je af. De nieuwe woning moet ingericht worden, de spullen moeten worden verhuisd. Het oude huis moet netjes opgeleverd worden. Op de pagina “Samenwonen en Verhuizen” lees je waar je aan kunt denken.

  8. Ook is het verstandig om na te denken over de samenlevingsvorm. Je kunt gaan samenwonen met of zonder samenlevingscontract. Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract? Veel mensen denken hier niet over na, maar dat kan toch wel grote gevolgen hebben als niet alles gaat zoals je verwacht. In een samenlevingscontract kun je heel veel van te voren regelen of afspreken als je gaat samenwonen. Op de pagina Samenlevingscontract kun je lezen of het echt nodig is.

  9. Als je gaat samenwonen denk je natuurlijk niet het eerste aan je partnerpensioen. Bij overlijden kan het belangrijk zijn voor je partner dat het samenwonen goed geregistreerd is. Op Samenwonen en Partnerpensioen lees je hoe je hoe je dit doet. Het is ontzettend simpel om het door te geven, maar je moet er wel aan denken.
Samenwonen en geld hoe regel ik dit ?

Samenwonen is iets om naar uit te kijken, om plannen te maken en na te denken over allerlei leuke dingen in de toekomst. Maar het is tegelijkertijd ook een spannende tijd waarin je veel moet regelen, ook de minder leuke financiële zaken moeten goed geregeld zijn voordat je gaat samenwonen.

Hoe gaat het bijvoorbeeld als jij of je partner schulden hebt. Het hoeft natuurlijk geen reden te zijn om niet te gaan samenwonen, maar het is wel belangrijk om ook je leningen of schulden te bespreken met elkaar. Wie is er uiteindelijk verantwoordelijk als de aflossing en rente niet meer betaald wordt. zie hiervoor “Samenwonen met schulden” of Studiefinanciering en samenwonen.

Naast de financiële checklist zijn er ook andere tips en onderwerpen over samenwonen die hier te lezen zijn.

Tips voor samenwonen

Hebben jullie al nagedacht over huisdieren in de toekomst? Dat is altijd ontzettend leuk om te doen als er nog geen huisdieren zijn. Wat is jullie idee over huisdieren, dit kan heel divers zijn. En misschien wel heel verrassend. Willen jullie bijvoorbeeld wel of geen hond als je gaat samenwonen, of heeft één van jullie al een huisdier en hoe regel je dit dan ?
Lees hierover alles in:
Welk huisdier past bij ons?
Samenwonen en een hond
Samenwonen en een kat

Het inrichten van jullie gezamenlijke woning is ook één van de onderwerpen die waarschijnlijk bezig houdt. De inrichting bij samenwonen op jullie beide smaak aanpassen is wel vaak een uitdaging. Je kunt op een leuke manier en goedkoop je eigen meubels en steigerhouten tuinmeubelen maken. En helemaal naar jullie smaak aanpassen. Door gebruik te maken van steigerhout of afvalhout is het heel gemakkelijk zelf te doen. En zo kun je het net zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. In Steigerhouten meubels maken lees je hoe je hiermee kunt beginnen, wat je nodig hebt en hoeveel de kosten zijn. Leuk om te doen, en iedereen kan het.

Samenwonen en mantelzorg

Samenwonen, om zo mantelzorg te bieden, is voor veel mensen een oplossing om te zorgen voor hun naasten. In Samenwonen en mantelzorg lees je de diverse mogelijkheden van mantelzorgwoningen en de financiële gevolgen van samenwonen en mantelzorg.

Een tijdelijke mantelzorgwoning mag je zonder vergunning bouwen in je eigen tuin. Er zijn steeds meer mogelijkheden en modellen, zie Een tiny house kopen. Ook al voer je beiden je eigen huishouding, je dan wel geregistreerd op één adres.

Samenwonen en corona

Samenwonen met een partner die positief getest is op corona, of de kenmerken van het coronavirus. Op samenwonen en coronavirus vind je welke maatregelen je moet treffen en hoe je het leuk houdt met elkaar als je in quarantaine moet. Er zijn veel mogelijkheden om deze periode te gebruiken voor je eigen ontwikkeling.

In verband met het coronavirus moeten we met z’n allen zoveel mogelijk thuiswerken, maar hoe doe je dat als je samenwoont? Hoe houd je het gezellig als je de hele dag bij elkaar op de lip zit. We zien nu echt relatieproblemen ontstaan door het thuiswerken. Er zijn wel een aantal tips zodat thuiswerken leuker wordt: Samenwonen en thuiswerken

Maar er kunnen ook financiële problemen ontstaan door de coronacrisis. Niet iedereen kan zijn baan behouden of andere inkomsten waar wel op gerekend is. Er zijn verschillende regelingen voor het wegvallen van inkomen, maar niet alles is verstandig.

Door de coronacrisis, de veranderende wereld, kunnen financiële problemen ontstaan. Velen hebben minder geld te besteden door wegvallen van werk en inkomen door de coronacrisis. In dit artikel geven we adviezen en tips wat je kunt doen om financiële problemen te voorkomen. Regelingen en tips lees je in Minder geld te besteden door corona.

Misschien biedt de coronacrisis jou ook mogelijkheden om dingen anders te doen. Er zijn ook andere mogelijkheden om geld te verdienen, zeker tijden de coronacrisis. Geld verdienen vanuit huis is nog nooit zo lucratief geweest. Zeker in deze tijd is geld verdienen op internet booming business. Jij kunt ook profiteren van het stijgende online aankopen op internet. Welke mogelijkheden er zijn kun je lezen in Geld verdienen tijdens Coronacrisis


Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *