Samenwonen wat te regelen ?

De veranderende wereld is een site met veel artikelen over samenwonen en geldzaken. O.a. een checklist wat je noodzakelijk moet regelen als je gaat samenwonen met een vriend of vriendin. Zeker als je voor het eerst gaat samenwonen is dit zeer handig en overzichtelijk. Maar ook andere artikelen over samenwonen zijn te vinden op deze site.

Samenwonen met een vriend of vriendin is natuurlijk een grote verandering in jouw leven, het kan een volledige omslag betekenen die je wel goed geregeld wilt hebben. Er komt ontzettend veel op je af, en velen vragen zich af of ze wel overal aan denken. Hier vind je een checklist en tips van wat je moet regelen als je gaat samenwonen. en welke kosten dit met zich meebrengen. Maar ook een site waar we leuke artikelen plaatsen met tips en informatie.

Checklist wat te regelen bij samenwonen

Geldproblemen is vaak een oorzaak van ruzies, stress en relatieproblemen. Om te voorkomen dat je onverwachts in geldproblemen komt is het verstandig om te kijken wat er allemaal geregeld moet worden. Inzicht in de financiële gevolgen vanaf het moment dat je op één adres gaat wonen is noodzakelijk.

Je vindt hieronder een checklist samenwonen en geldzaken die je kunt volgen zodat je goed voorbereid van start kunt gaan. Natuurlijk kan het voor iedereen anders zijn, iedere situatie is namelijk anders. Maar hierdoor krijg je wel overzicht en weet je moet regelen. Onderstaande stappen kun je volgen:

 1. Allereerst is het belangrijk om een overzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven. Een goed overzicht krijg je door een huishoudboekje te beginnen. Zie op de pagina “kosten en samenwonen” vind je een lijstje die je kunt downloaden en invullen om een volledig overzicht te krijgen.

 2. Dan komt al snel de vraag of je een woning wilt kopen of huren. Oriënteren op de woningmarkt wordt dan belangrijk om een goede beslissing te nemen. Alle voor- en nadelen kun je vinden op deze pagina.

 3. Ook moeten er de nodige verzekeringen geregeld moeten worden. Er zijn verschillende verzekeringen, sommige verzekeringen zijn verplicht als je gaat samenwonen en anderen zijn noodzakelijk of worden geadviseerd. Klik op Samenwonen en verzekeren voor verzekeringen die je geregeld moet hebben.

 4. Voordat je gaat samenwonen is het wel handig dat ook je energiecontracten geregeld zijn. Het is heel handig om een goede vergelijking te maken van diverse contracten. Voor iedereen situatie kan dit anders zijn. Energiecontracten afsluiten als je gaat samenwonen: Hier vind je alle informatie die nodig is om een goede keuze te maken voor je energiecontract. Het aanvragen lijkt simpel, het internet staat vol van aanbiedingen. Maar er zitten wel een aantal haken en ogen aan zo’n contract. Het is dus wel van belang om hiervan bewust te zijn. Alleen dan voorkom je vervelende zaken zoals onverwachte boetes of contracten die niet opgezegd kunnen worden.

 5. Check de toeslagen waar je aanspraak op kunt maken. Misschien heb je recht op een extra inkomen d.m.v toeslagen. Op de pagina Samenwonen en toeslagen wordt je geïnformeerd over de huurtoeslag of zorgtoeslag. e kunt een berekening maken en eventueel aanvragen.

 6. Uiteraard moet je ook afspraken maken over geld. Welke rekeningen worden door wie betaald. Op de pagina “Samenwonen: wie betaald wat” worden verschillende mogelijkheden besproken welke afspraken je het beste kunt maken en hoe je dat doet.

 7. Als je na veel voorbereiding gaat samenwonen ga je vaak ook verhuizen. Er komen dan veel praktische zaken op je af. De nieuwe woning moet ingericht worden, de spullen moeten worden verhuisd. Het oude huis moet netjes opgeleverd worden. Op de pagina “Samenwonen en Verhuizen” lees je waar je aan kunt denken.

 8. Ook is het verstandig om na te denken over de samenlevingsvorm. Je kunt gaan samenwonen met of zonder samenlevingscontract. Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract.?
  Op de pagina Samenlevingscontract kun je lezen of het echt nodig is.

 9. Als je gaat samenwonen denk je natuurlijk niet het eerste aan je partnerpensioen. Bij overlijden kan het belangrijk zijn voor je partner dat het samenwonen goed geregistreerd is. Op Samenwonen en Partnerpensioen lees je hoe je hoe je dit doet.
Samenwonen en geld hoe regel ik dit ?

Samenwonen is iets om naar uit te kijken, om plannen te maken en na te denken over allerlei leuke dingen in de toekomst. Maar het is tegelijkertijd ook een spannende tijd waarin je veel moet regelen, ook de minder leuke financiële zaken moeten goed geregeld zijn voordat je gaat samenwonen.

Hoe gaat het bijvoorbeeld als jij of je partner schulden hebt, zie hiervoor “Samenwonen met schulden” of Studiefinanciering en samenwonen.

Naast de financiële checklist zijn er ook andere tips en onderwerpen over samenwonen die hier te lezen zijn.

Tips voor samenwonen

Hebben jullie al nagedacht over huisdieren ?
Willen jullie bijvoorbeeld wel of geen hond als je gaat samenwonen, of heeft één van jullie al een huisdier en hoe regel je dit dan ?
Lees hierover alles in:
Welk huisdier past bij ons?
Samenwonen en een hond
Samenwonen en een kat

Het inrichten van jullie gezamenlijke woning is ook één van de onderwerpen die waarschijnlijk bezig houdt. De inrichting bij samenwonen op jullie beide smaak aanpassen is wel vaak een uitdaging. Je kunt op een leuke manier en goedkoop je eigen meubels en steigerhouten tuinmeubelen maken. En helemaal naar jullie smaak aanpassen. Door gebruik te maken van steigerhout of afvalhout is het heel gemakkelijk zelf te doen. En zo kun je het net zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. In Steigerhouten meubels maken lees je hoe je hiermee kunt beginnen, wat je nodig hebt en hoeveel de kosten zijn. Leuk om te doen, en iedereen kan het.