bezuiniging

Door de coronacrisis, de veranderende wereld, kunnen financiële problemen ontstaan. Velen hebben minder geld te besteden door wegvallen van werk en inkomen door de coronacrisis. In dit artikel geven we adviezen en tips wat je kunt doen om financiële problemen te voorkomen.

Geen werk en minder geld door coronacrisis

minder geld bij coronacrisis

Je hebt net al je geldzaken op een rij, je bent je leven samen aan het opbouwen en dan kom je zonder werk te zitten. Het is onzeker wanneer je weer aan het werk kunt en of het bedrijf de crisis te boven kan komen. Is er na de coronacrisis nog wel werk? Dit zijn allemaal vragen die kunnen lijden tot veel stress.

Uitzendkracht en geen werk of inkomen

De helft van de uitzendkrachten heeft geen werk meer, en dus minder geld, door de coronacrisis blijkt uit onderzoek van de CNV. En de uitzendkrachten die nog wel werk hebben krijgen minder betaald omdat er minder werk is. Maar ook mensen in loondienst zitten veel zonder werk, het is onzeker wanneer er weer voldoende werk is bij hun werkgever.

Met name uitzendkrachten zijn mensen die gedurende het jaar ook al vaak te maken krijgen met inkomensonzekerheid. Het blijkt dat veel, met name jongeren, te weinig spaargeld hebben om zich 2 maanden te redden. Hierdoor wordt het voor hen moeilijk om de vaste lasten te betalen en komen ze in de financiële moeilijkheden. Ook na de coronacrisis zal dit veel invloed hebben op het besteedbaar inkomen van deze groep, omdat achterstanden ingehaald moeten worden.

Door de overheid is er een heel pakket aan steunmaatregelen gecreëerd. Hieronder kort uitgelegd wat er voor jou als werknemer van belang is.

Regeling voor doorbetalen salaris

NOW regeling

Met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) wil de overheid voorkomen dat werknemers hun baan en inkomen kwijtraken door de coronacrisis. Werkgevers die structureel omzetverlies hebben en voldoen aan de voorwaarden, kunnen met de NOW een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen. Doel is zoveel mogelijk werknemers aan het werk houden. Zo kunnen werkgevers de werknemers met een vast én flexibel contract in dienst houden en doorbetalen. Ook oproepkrachten of uitzendkrachten vallen hieronder. Uitzendbureaus kunnen ook voor uitzendkrachten een tegemoetkoming aanvragen. De tegemoetkoming kan in ieder geval voor 3 maanden aangevraagd worden, met de mogelijkheid tot verlenging (evt. onder andere voorwaarden) met nog eens 3 maanden.

WW aanvragen

Helaas komen niet alle ondernemingen in aanmerking voor deze regeling. Het kan dus zijn dat je om veschillende redenen niet in aanmerking komt voor doorbetaling van het salaris, dan kun je een ww-uitkering aanvragen. Daarvoor moet je voldoen aan de “normale” voorwaarden voor WW.
Zie hiervoor de site van het UWV 

Een uitkering van het UWV zal echter( bijna) altijd minder zijn dan dat je aan inkomen hebt gehad. Hierdoor kun je wel in financiële problemen komen.

lege zakken

5 tips om met minder geld de coronacrisis door te komen

  1. Weet wat je inkomsten en uitgaven zijn, zeker als je minder geld hebt om te besteden door de coronacrisis. Een overzicht kun je maken op de pagina kosten-samenwonen. Alleen dan kun je grip op je financiën houden en zien of je maandelijks je kosten kunt voldoen.

  2. Besparen op de maandelijkse kosten.
    Verwacht je na de coronacrisis ook niet direct aan het werk te kunnen dan is het echt belangrijk dat je eerst kijkt naar je eigen uitgaven.  Uitstel van kosten is dan geen optie, omdat je dan een opstapeling krijgt van betalingen. Na de crisis moet je het dubbele terugbetalen. In het volgende hoofdstuk worden 5 maandelijkse besparingstips genoemd die je direct kunt toepassen.

  3. Als je al huurtoeslag of zorgtoeslag ontvangt geef dan je gewijzigde inkomen door, misschien heeft dit invloed op de hoogte van je toeslag. Ga naar de pagina zorgtoeslag en huurtoeslag om te zien welk bedrag je kunt krijgen.

  4. Aanvragen toeslagen
    Wellicht heb je nu wel recht op een huurtoeslag of zorgtoeslag omdat je minder inkomen hebt. Ga naar de pagina zorgtoeslag en huurtoeslag om te zien of je in aanmerking komt voor een toeslag en tot welk bedrag dit kan oplopen.

  5. Op de betaling tijdens de coronacrisis op de huur of gemeentelijke belastingen kun je niet bezuinigen. Maar tijdens de coronacrisis zijn er wellicht wel mogelijkheden voor uitstel, veel bedrijven hebben uitgesproken tijdens de coronacrisis coulant met betalingsachterstand om te gaan. Maar neem wel contact op met deze bedrijven, dit voorkomt extra kosten of boetes. Er vinden tijdens deze periode geen huisuitzettingen plaats. Als je denkt na de crisis ook geen werk meer te kunnen vinden dan kun je op zoek gaan naar een goedkoper huis zodat je structureel je vaste lasten verlaagd. Zie hiervoor de pagina woning kopen of huren.

  6. Kun je tijdens de coronacrisis je maandelijkse kosten van de hypotheek niet betalen neem dan contact op met je bank. Ook veel banken hebben aangegeven om naar oplossingen te zoeken. Maar het is natuurlijk geen afstel van betaling, hooguit uitstel. Na de crisis moeten de kosten weer terugbetaald worden. Dus maak hiervoor een plan hoe je deze kosten te zijner tijd terug betaald.
afwegen van geld en eten


Het begint dus altijd met inzicht in je eigen inkomsten en uitgaven vanuit daar kun je de diverse stappen nemen om grip op je geld te houden.

5 maandelijkse besparingstips

  1. Kijk eens kritisch naar je energiecontract, als je langer dan 1 jaar bij een energieleverancier bent is het vaak voordelig om over te stappen. De energieleveranciers geven vaak kortingen bij overstappen waar je snel van kunt profiteren. Op “energiecontract afsluiten als je gaat samenwonen” kun je energieleveranciers vergelijken en welke voor jou het goedkoopste is.

  2. Ook is het goed om naar je verzekeringspakket te kijken. Ben  je niet dubbel verzekerd of heb je een te dure verzekering. Op samenwonen en verzekeren, krijg je hier de nodige informatie over.

  3. Je maandelijkse boodschappen kunnen misschien ook iets minder. Kijk goed naar de aanbiedingen. Misschien had je daarvoor eerder geen tijd, maar nu is het de tijd om hiernaar goed te kijken. Het kan echt enorm schelen.

  4. Misschien zijn er abonnementen die maandelijks van je rekening af gaan en die je snel kun opzeggen. Ook de maandelijkse kansspelen zijn maandelijkse lasten waarop je kunt bezuinigen.

  5. Grote aankopen of aankopen van kleren kunnen wellicht ook een paar maanden niet gedaan worden. Dit scheelt echt veel geld.

Andere interessante artikelen als je voor het eerst gaat samenwonen

Alle informatie over samenwonen

Samenvatting van de alle artikelen en tips over samenwonen kun je lezen op Samenwonen: Wat te regelen

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu