contract

Je kunt gaan samenwonen met of zonder samenlevingscontract. Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract.?

Heb je dit nu wel of niet nodig ?
En wat kun je ermee ?
Op deze pagina leest u de antwoorden op deze vragen.

Wat is een samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is een schriftelijke overeenkomst tussen jullie waarin je afspraken maakt over allerlei zaken. Het is niet in de wet vastgelegd wat er in zo’n overeenkomst moet komen te staan. Daarom kun je zelf beslissen wat jij belangrijk vindt om te regelen. Meestal leggen mensen vast wie wat moet betalen en wie wat krijgt als jullie uit elkaar gaan.

Voor een samenlevingscontract heb je geen getuigen nodig, het is gemakkelijker dan trouwen of geregistreerd partnerschap. Als je na een tijdje toch besluit te trouwen is dat natuurlijk geen probleem.

Checklist samenlevingscontract

Om je een idee te geven wat je in een samenlevingscontract kunt opnemen heb ik hier een lijstje met voorbeelden gemaakt:

 • De verdeling van de kosten van de huur of hypotheek, wie betaalt wat.
 • De verdeling van de kosten voor de energie , water, TV, internet en de telefoon
 • Wie betaald de boodschappen en voor welk deel.
 • Hoe verdeel je de andere vaste lasten, zoals de kosten van je huisdier
 • Regelingen zijn er afgesproken m.b.t. de kinderen.
 • Opsomming van spullen of bezittingen die ieder van jullie inbrengen.

Maar neem ook een aantal punten op voor als jullie uit elkaar gaan. Misschien wil je er nu nog niet aan denken, maar ervaring leert dat het wel handig is om alvast iets op papier te hebben staan.

 • De verdeling van de gezamenlijke spullen of bezittingen.
 • Welke dingen moeten echt in jou bezit blijven, bijv. door emotionele waarde.
 • Naar wie gaat het huisdier.
 • Wat gebeurt er met de schulden en spaargelden die jullie gezamenlijk opbouwen.
 • Financiële afspraken voor de kinderen.
 • Wat gebeurt er met de gezamenlijke bezittingen als een van jullie overlijdt.

Het is mogelijke om een zogenaamd bedrijfsbeding op te nemen in het contract.

Wat is een verblijfsbeding?

Het is mogelijk om een verblijfsbeding op te laten nemen in het samenlevingscontract. Een verblijfsbeding regelt dat gemeenschappelijke bezittingen, na het overlijden van één van jullie, automatisch toe behoort aan de ander. Dit voorkomt dat door familieleden aanspraak wordt gemaakt op jullie bezittingen. Dit is echter geen testament, de familie blijft erfgenaam voor de bezittingen die niet als gezamenlijk staan beschreven.

Natuurlijk kunnen er veel meer dingen zijn die jij graag wilt regelen. Dit kun je zelf toevoegen

samenlevingscontract

Voordelen van een samenlevingscontract

Het grote voordeel is natuurlijk dat alles is vastgelegd voordat er problemen komen. Je kunt altijd terugkijken wat er is afgesproken, wie wat betaalt. Hierdoor heb je meer houvast als er verschil van mening is tussen jullie.

Voor de pensioenfondsen ben je ook officieel partner. Dit betekent dat je opgenomen kunt worden in het partnerpensioen. Ook heb je dan recht op nabestaandenpensioen.

Een verblijfsbeding kan heel vervelende situaties voorkomen bij overlijden. Er zijn genoeg voorbeelden bekend waarbij (schoon)familie een graantje wil meepikken wat is opgebouwd door overledene en de partner.

Als het helemaal mis gaat in de relatie kan een samenlevingscontract dure rechtszaken voorkomen. De regelingen staan al op papier. De bezittingen en andere zaken zijn vastgelegd.

samenlevingscontract en belasting

Met een samenlevingscontract betaal je over het algemeen minder belastingen. Je doet namelijk samen de aangifte voor inkomstenbelasting. Met andere woorden; je wordt fiscaal partner. Financieel is dit vaak voordeliger. Je kunt dan gebruik maken van grotere belastingvrijstellingen. De vrijstelling die de één niet gebruikt kan bij de andere worden opgeteld.

Nadelen van een samenlevingscontract

Er zijn weinig nadelen te benoemen. Je moet er wel aan denken om het contract te laten wijzigen als er bijvoorbeeld een gezinswijziging is. Ook andere gebeurtenissen kunnen van invloed zijn hoe de verdeling van de kosten gaan.

Een samenlevingscontract is geen testament zoals boven staat beschreven. Wil je alles laten erven door je partner dan moet er een aparte testament opgesteld worden.

En ook de notariskosten zijn natuurlijk een nadeel. De kosten kunnen heel erg verschillen per notaris. Zie hieronder.

Is een notaris nodig bij een samenlevingscontract ?

Je kunt de afspraken zelf op papier schrijven. Het is niet verplicht om een samenlevingscontract af te sluiten bij een notaris. Maar dan moet je wel rekening houden met het volgende:

 • Een verblijfsbeding is alleen geldig als dit notarieel is vastgelegd.
 • Banken eisen vaak een notariële akte bij het afsluiten van een hypotheek.
 • Pensioenfondsen accepteren alleen een notariële akte als er wijzigingen in het pensioen moeten worden gedaan.
 • Bij problemen is een notariële overeenkomst sterker bewijs.
 • Ook kan het duidelijkheid verschaffen aan schuldeisers, wie waar verantwoordelijk voor is.

Een samenlevingscontract kun je altijd afsluiten, dit hoeft dus niet direct bij aanvang van samenwonen.

foto tekenen contract

Kosten notaris voor een samenlevingscontract

De gemiddelde uurtarieven van een notaris zijn erg hoog. Zorg daarom altijd dat je goed voorbereid bent. Zet al zoveel mogelijk op papier voordat je bij de notaris bent. Dit scheelt vaak in de prijs.

DoeHetZelfNotaris heeft op een rij gezet welke beslissingen jullie moeten nemen. Er is een stappenplan die jullie helpt om alle onderwerpen op een rijtje zetten voor een samenlevingscontract. Kijk op DoeHetZelfNotaris Het afsluiten van een standaard samenlevingscontract bij deze notaris kost minimaal € 298,–.

Klik hier voor vergelijkingssite om te zien bij welke notaris, bij jou in de buurt, het goedkoopst is. Dit kan echt verschillen van € 218,– tot € 498,– !. De moeite waard dus.
Tip: bereid je goed voor via het stappenplan en vraag een gratis offerte aan bij de goedkoopste notaris bij jou in de buurt via de goedkoopstemakelaar.

Stappen die je kunt doorlopen als je gaat samenwonen

Alle informatie over samenwonen

Samenvatting van de alle artikelen en tips over samenwonen kun je lezen op Samenwonen: Wat te regelen

2 reacties

 1. Marie schreef:

  Bedankt voor het delen van deze checklist voor het samenlevingscontract. De verdeling van spullen en een eventuele hypotheek blijven soms lastig. Ik heb volgende week ook een afspraak met mijn notaris om meer informatie over dit thema te krijgen.

  • wessies schreef:

   Hallo Marie,

   Het is kan inderdaad per situatie verschillend zijn en soms lastig.
   Veel succes, en leuk dat je even hebt gereageerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *