Betekenis geregistreerd partnerschap : “Een samenlevingsverband tussen twee personen, die dezelfde rechten en plichten geeft als het huwelijk. Hierbij kunnen de partners een akte laten registreren bij de gemeente. Die akte kunnen de partners zelf maken of laten maken door een notaris. De registratie ligt bij de Burgerlijke Stand”.

Ontstaan van geregistreerd partnerschap.

geregistreerd partnerschap

In 1998 zijn de eerste afgesloten. Het was destijds bedoeld om twee personen van het gelijke geslacht dezelfde rechten en plichten te geven als een getrouwd stel. Maar het wordt nu ook vaak gesloten tussen een man en vrouw.

Sinds 2014 worden een man en vrouw uit een geregistreerd partnerschap automatisch ouder van een kind dat geboren wordt. Voor partners van een gelijk geslacht moet een kind wel geadopteerd worden door de partner om juridisch ouderschap te krijgen.

Wat moet je hiervoor doen?

  • Je geeft aan in de gemeente van jullie woonplaats dat jullie een geregistreerd partnerschap willen. Je kun dit digitaal melden op de website van jouw gemeente. Daarvoor heb je meestal wel je DigiD nodig en een legitimatiebewijs. (Een afspraak aan de balie kan ook nog)
  • Je moet ook 2 tot 4 getuigen aanmelden bij de gemeente.
  • Meestal wordt de partnerschapsakte in het gemeentehuis getekend, maar je kunt bij aanmelding ook een alternatieve locatie aangeven. Voorwaarden hiervoor zijn per gemeente anders.
  • De akte wordt opgemaakt door de ambtenaar van de burgerlijke stand
  • Jullie moeten een verklaring afleggen en de akte tekenen.
  • De gemeente slaat de akte op in het huwelijksregister. De partnerschapsakte wordt ook ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Na het tekenen van de akte heb je dus dezelfde rechten en plichten als een gehuwd stel. Als je na verloop van tijd toch wilt trouwen kan dit altijd, je hebt dan alleen geen getuigen meer nodig.

Huwelijk

Verschil tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap

  • In het buitenland wordt een partnerschapsakte niet overal erkend.
  • Bij trouwen moet een rechter het huwelijk ontbinden.
    Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap kan zonder rechter.

Samenlevingscontract

Verschil tussen een samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap

  • Bij een samenlevingscontract regel je zelf wat je wenst, voor een partnerschapsakte staan de meeste regels in de wet.

Je kunt meer lezen over de verschillen op de site van de Rijksoverheid  –

Geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *