In Drenthe is het moeilijk om een tiny house te kopen of te huren. Er komen mondjesmaat concrete plannen en projecten voor tiny houses in Drenthe.

Vakantie in tiny house in Drenthe

Er is een uniek project in Drenthe, namelijk Tiny Parks. Het concept Tiny Parks is in 2020 bedacht en wordt in 2021 uitgevoerd. Het eerste tiny parks wordt in het Drentse Hoogersmilde in juli 2021 geopend. Dit vakantiepark heeft 16 tiny houses die te huur zijn voor een vakantie in Nederland.

Tiny Parks biedt een unieke slaapervaring en het is kleinschalig en midden in de natuur. Maar het onderscheidend vermogen ligt in het verbinden van de gasten. Iedereen kan zich in de namiddag of avond bij het kampvuur verzamelen voor een gezellige borrel. Het is de beleving die deze vakantie in de tiny houses in Drenthe anders maakt volgens de initiatiefnemers.

tiny house in Drenthe

Er zijn veel mogelijkheden om een Tiny House te huren in Drenthe als vakantiewoning. Ontdek de mooiste plekjes en de diverse types tiny houses op de site: tiny houses huren in Drenthe.

afbeelding: vakantiehuisje “natuurhuisje

Twee weken op vakantie in een tiny house is natuurlijk niet te vergelijken met permanent wonen in een tiny house, waarbij duurzaam en zelfvoorzienend leven belangrijk zijn. Uiteraard kun je ook een tiny house op een vakantiepark kopen. er zijn gratis brochures op te vragen om te zien hoe deze tiny houses eruit zien. Lees meer op “Tiny house als vakantiehuisje kopen

Zelf bouwen of kopen van een tiny house in Drenthe

Tiny houses in Beilen voor definitieve bewoning

In de wijk Lieverveld zijn in 2020 de eerste tiny houses gebouwd. De wijk is op 1 juni 2020 officieel geopend en daarna verrezen al snel de eerste mini-woningen in Beilen. De tiny houses zijn allemaal eigen ontwerp, waardoor er een diversiteit is ontstaan. De algemene voorzieningen zijn door de tiny house bewoners gezamenlijk aangelegd, zodat er een grote vrijheid ontstond hoe de bewoners hun eigen kavel in konden delen.

Tiny houses in Emmen in planfase

Er is een werkgroep in Emmen die actief aan de weg timmert. Voor 2025 moet een miniwijkje van tiny houses gebouwd worden als het aan de werkgroep ligt. Er is nog geen locatie bekend, maar daarvoor willen ze een projectleider aantrekken die het project kan vlottrekken.

Hiervoor wil de gemeente subsidie verstrekken op voorwaarde dat er minstens vijf huishoudens serieuze plannen hebben om een tiny house te bouwen. Er hebben zich al wel veel mensen aangemeld, maar ze zoeken nog kartrekkers die het project mee willen dragen. De verwachting is dat deze aanmeldingen snel komen.

De tiny houses vallen nu nog niet binnen het bouwbesluit van de gemeente Emmen. Ook de regelgeving binnen de gemeente Emmen moet dus verruimd worden voor het bouwen van tiny houses in Drenthe. Dit is meestal wel de weg van de lange adem.

Microhuisjes in Diever, gemeente Westerveld

maart 2024: Het eerste microhuisje in Diever is opgeleverd. Diever is een heel klein dorp in een prachtige omgeving. Het ligt tegen het nationaal park Drents Friese Wold. Uiteindelijk stelde Westerveld eind 2022 een achttal kavels voor microwoningen in Kalterbroeken beschikbaar. Deze werden onder inschrijvers verloot. Er komen ook gedeelde voorzieningen zoals parkeerplaatsen en twee gezamenlijke bergingen. De woonwijk ligt aan de westkant van Diever. Daar is veel rust en natuur.

Deze microhuisjes zijn dus niet verplaatsbaar, zoals tiny houses maar hebben wel een beperkte woonoppervalakte. Ook de kavels zijn maximaal 100 m2, hierdoor zijn deze microhuisjes geschikt voor starters, eenpersoonshuishouden, maar ook voor mensen die bewust duurzaam en minimalistisch willen leven.

Tiny house plannen in Assen

In Assen zijn al jarenlang gesprekken gaande over de komst van tiny houses. Assen wees in 2020 al twee locaties aan waar mogelijk tiny houses gebouwd kunnen worden: op een bedrijventerrein aan de Groene Dijk en langs de Witterhoofdweg. Maar de reacties op de tijdelijkheid van de locaties waren niet heel positief. Sindsdien lijkt het project helemaal stil te liggen in Assen.

Maart 2022; Dagblad van het Noorden, er is een nieuwe projectleider is aangesteld die samenwerkt met geïnteresseerden aan een nieuw plan.
juli 2023; RTV Drenthe, College van B&W geeft groen licht voor de pilot. De 21 tiny houses komen op een stuk landbouwgrond tussen de A28 en de wijk Baggelhuizen. De grond voor een tiny house kan worden gehuurd voor een termijn van 15 jaar. De kavels voor deze kleine huisjes is 150 m2 groot.

Buiten de 7 hofjes met elk 3 tiny houses komen collectieve voorzieningen zoals een moestuin, een voedselbos, speelplekken en een gezamenlijke ontmoetingsruimte.

Sept 2023: Assen trekt definitief 77.000 euro uit om een plan voor 21 tiny houses langs de Witterhoofdweg uit te laten werken tot een concreet en financieel haalbaar bouwproject. Er moeten wel voldoende aanmeldingen zijn om het financieel haalbaar te zijn. Er zijn tot nu toe 8 aanmeldingen.

Net als veel Tiny House projecten is ook bij dit project nog niet alles in kannen en kruiken. Er moet nog een hoop besproken en besloten worden. Als jij wilt instappen ben je dus vanaf het begin betrokken bij een woonproject waarbij je je eigen invulling kan geven.

Je kunt je nu nog aanmelden voor dit project. Via de volgende link kan je je aanmelden. En hier kan je een van de krantenartikelen lezen over dat project.

Huren voor permanente bewoning

binnenkort meer informatie

Interessante andere artikelen

Grond of kavel voor een tiny house
Een tiny house kopen
Tiny house huren als vakantiehuisje

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu