Een tiny house of tweede huis bouwen op eigen grond mag in bepaalde situaties! Er komen steeds meer mogelijkheden om een tiny house te plaatsen in de tuin. In dit artikel worden onderstaande 5 mogelijkheden verder uitgelegd.

 1. Een tiny house of tweede woning voor permanente bewoning op eigen grond. Er komen mogelijkheden om op eigen erf of tuin een tiny house te bouwen. Een mogelijkheid voor kinderen om zelfstandig te wonen.

 2. Een tiny house als vakantiehuisje op eigen grond. Je ziet steeds meer kleine huisjes op een erf staan die verhuurd worden voor vakantie. Mooie voorbeelden voor verhuur lees je op “tiny house huren in Nederland

 3. Een tiny house als tijdelijke woning op eigen grond als tijdelijk hoofdverblijf tijdens een verbouwing. In dit artikel lees je een mooi voorbeeld van mensen die dit gedaan hebben en achteraf zeer tevreden zijn hoe dit verlopen is.

 4. Een tiny house als mantelzorgwoning bouwen op eigen grond of in de tuin is eigenlijk heel eenvoudig. Als het beoogde kleine huis gekenmerkt wordt als mantelzorgwoning zijn er weinig regelgevingen die dit kunnen tegenhouden.

 5. Een tiny house als tuinkantoor voor het thuiswerken, thuis maar toch gescheiden werken.

Zoek je in Nederland een locatie of grond om een tiny house te bouwen of te huren dan vind je op deze pagina per provincie veel verschillende projecten voor het bouwen voor een eigen tiny house.

Tiny house op eigen grond plaatsen

Een tweede huis bouwen op eigen grond of eigen tuin zetten mag dus wel in bepaalde situaties.

Je mag een tiny house op eigen grond plaatsen om er permanent te wonen als in het bestemmingsplan deze locatie ook is aangewezen als woonbestemming. Dit is helaas in de meeste situaties of gemeenten niet zo beschreven.

In een aantal gemeenten mag sinds kort wel een tiny house gebouwd worden op eigen grond of in de tuin. De gemeente Ermeloo en Gouda zijn hier voorbeelden van. Een microwoning op particuliere grond is wellicht het antwoord op de woningnood. Er mag permanent gewoond worden in deze microwoningen. Ideaal voor starters of alleenstaanden.

Om een idee te krijgen van tiny houses of moderne vakantiewoningen die te bouwen zijn op eigen grond is er een mogelijkheid om op vakantieparken een brochure aan te vragen. Ook organiseren ze weer een aantal open dagen waar modelwoningen te bezoeken zijn.
Open huis de Lochemse Berg: 30-06-2023: 11.00 uur en 16.00 uur
Open huis Landal Sallandse Heuvelrug: 30-06-2023 11.00 uur en 16.00 uur
Kijk op: Uwbuitenhuis

Tiny huis op eigen erf of tuin plaatsen voor bewoning van kinderen

De woningnood is hoog, zeker voor starters en jongeren. Tiny houses worden veelal als oplossing van de woningnood genoemd. Maar het blijft moeilijk om een locatie te vinden voor het plaatsen van een tiny house.

Maar er zijn mogelijkheden om op eigen grond een tiny house te bouwen voor bewoning. Met meerdere bewoners op één perceel wonen mag wel, maar je wordt dan gezien als één gezin. Dat kan een invloed hebben op uitkeringen en belastingen. Toch kan het een oplossing zijn om kinderen zelfstandig te laten wonen.

Gemeente Dalfsen denkt dat tiny houses op eigen erf of eigen land een oplossing kan zijn voor jongeren die zonder grote investeringen op het erf van hun ouders zelfstandig kunnen wonen. Een voorwaarde is wel dat op het erf landschap ontsierde gebouwen worden gesloopt. Een soort rood-voor-rood principe. Er moet zeker 425 vierkante meter gesloopt worden voor een tiny house van maximaal 50 vierkante meter. Dan mag je dus permanent wonen in een tiny house. Dit is dus zeker niet voor iedereen weggelegd.

In de gemeente Hellendoorn wordt het nu ook mogelijk, volgens de nieuwe woonvisie, om tiny house op eigen terrein te bouwen. De normen van indicatie mantelzorg worden verruimd, en kinderen/ verzorgers kunnen al eerder gaan bouwen, dus voordat er sprake is van mantelzorg. Wel zijn er voorwaarden van tijdelijkheid aan verbonden.

Verplaatsbare Tiny house op eigen grond

Indien de locatie aan tijdelijkheid is gebonden is het wel handig dat een tiny house op termijn verplaatsbaar is. Een off-grid systeem is hiervoor een oplossing om een tiny house gemakkelijk en snel te verplaatsen. Je bent niet aangesloten op nutsvoorzieningen. Je hebt je eigen zonnepanelensysteem om van stroom te voorzien, wel zo duurzaam en zelfvoorzienend. Voor mogelijkheden en producten zie “shop tiny houses” op deze site.

Een tiny house op eigen particuliere grond is natuurlijk ook een goedkope oplossing voor beide partijen. Er is bouwgrond aanwezig om een tiny house te bouwen en de vaste lasten voor het wonen in een tiny house zijn laag.

Ook al zal er vaak een lage prijs betaald worden voor de bouwgrond, het kleine huisje moet nog wel gebouwd of aangekocht worden. Het kopen van een tiny house kan op verschillende manieren; van volledig kant-en-klare woningen tot casco woningen. Maar uiteraard kun je de woning ook zelf bouwen op eigen grond. Meer hierover lees je in “Een tiny house kopen en financieren”.

Duurzaam bouwen telt niet alleen voor tiny houses, maar ook het interieur of de aankleding aan de buitenkant kan duurzaam gebouwd worden. Het leuke daarvan is dat je dit zelf kunt doen. Er zijn vele voorbeelden en instructieboeken waardoor je zelf, op een redelijk eenvoudige manier, je eigen meubels kunt maken.

freds bouwtekeningen

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn
Bij elke bouwtekening zit een heldere handleiding zodat je weet hoe het in elkaar zit en hoe jij dit zelf stapsgewijs maakt
Elke bouwtekening bevat ook een materiaallijst zodat je precies weet wat je nodig hebt en hoeveel – dat scheelt je heel veel materiaalkosten

Een tiny house op eigen grond plaatsen als vakantiehuisje

Er verschijnen steeds meer tiny houses en B&B’s op eigen grond of op eigen erf om te verhuren als vakantiewoning. Veel mensen zoeken, in de huidige hectische tijd, de rust en minimalisatie in het leven. Heerlijk op vakantie om te onthaasten en de hectiek van de dag te ontvluchten. Een tiny house huren is hiervoor een ideale mogelijkheid. Genieten van de rust en het alleen zijn met de natuur, daarvoor vermijden ze de grote vakantieparken.

Wil jij investeren in een tiny house op eigen grond dan is tijdelijke verhuur dus heel aantrekkelijk om opbrengsten te krijgen. Dit huisje kan eventueel later aangepast worden als mantelzorgwoning of als tuinhuisje.

Er zijn verschillende soorten en maten tiny houses, hele luxe exemplaren of eenvoudige eigen gebouwde tiny houses van afvalhout. Op “een tiny house huren als vakantiehuisje: zijn verrassende tiny houses te vinden die je kunt boeken als vakantiehuisje. Ervaar hoe het is om te overnachten in een tiny house. Het zijn wellicht voorbeelden die je als input kunt gebruiken voor je eigen tiny house.

Gratis brochures aanvragen voor vakantiehuisjes

Een goede manier om verschillende mogelijkheden te onderzoeken voor investering en verhuur van een tiny house is om veel diversiteit aan informatie te verzamelen. Er zijn bijvoorbeeld brochures op te vragen van gloednieuwe eco-huisjes, mooi om te zien hoe deze zijn gebouwd.

Topparken verkoopt veel kleine huisjes op diverse vakantieparken. Mooie nieuwe huisjes op de Veluwe met eigen grond. Een brochures kun je vrijblijvend downloaden om een idee te krijgen van deze nieuw te bouwen kleine huisjes.

Het totale beschikbare aanbod vakantiewoningen van Topparkenverkoop.nl wordt dan ook geschat op enkele duizenden beschikbare kavels en vakantiehuizen. Er worden steeds meer huisjes op eigen grond gebouwd, wegens de grote vraag hiernaar. Ook voor de overige parken met heel diverse huisjes kun je geheel vrijblijvend een gratis een brochure of een bezichtiging van een woning aanvragen. Vraag de brochure aan

Er worden ook nieuwe tiny houses of duurzame eco huisjes gebouwd op een recreatielandgoed in Gelderland en Overijssel. Kijk op deze pagina voor de diverse mogelijkheden, prijzen en afmetingen. Download gratis de brochure om de specifieke informatie geheel vrijblijvend op te vragen.

Om ideeën op te doen voor tiny houses zijn er geheel vrijblijvend brochures op te vragen om je eenvoudig te oriënteren op de tiny houses. Er zijn gloednieuwe eco huisjes te koop op de vakantieparken. Uiteraard kun je via onderstaande links ook een bezichtiging aanvragen om een goed beeld te krijgen. De huisjes zijn ook te koop met eigen grond.
Topparken
Uwbuitenhuis

Tiny house op eigen grond tijdens verbouw eigen woning

Tijdens een grote renovatie van een woning wordt er vaak een caravan of carcaban naast het huis gezet voor tijdelijke bewoning. Dit is vaak een goede en goedkope oplossing om toch onderdak te hebben als het hoofdverblijf volledig verbouwd of gebouwd wordt. Er is ook een mogelijkheid om een tiny house op eigen grond te zetten voor tijdelijke bewoning. Het duurzame karakter van deze tiny house kan zeker een argument zijn om dit te verkiezen boven een ander onderkomen.

Op 27 maart 2021 is op RTL nieuws een interessant artikel geschreven over het bouwen van een wikkelhouse op eigen grond. Na een jaar zelf in dit wikkelhouse te hebben gewoond, tijdens verbouw van hun woning, verhuren ze dit kartonnen huisje.

tiny house op eigen grond

Dit huisje kun je huren via natuurhuisje. Klik op deze site om dit huisje te bekijken.

Vergunning voor een klein huisje op eigen grond

Een vergunning voor het verhuren van een tiny house op eigen grond of erf als vakantiewoning kun je aanvragen bij jouw gemeente. Voor de bouwvergunning is het van belang of de tiny house op eigen grond op een funderingen staat of het een mobiele tiny houses betreft.

Je kunt niet altijd zomaar een tiny house of bijvoorbeeld een pipowagen in je tuin zetten als tweede woning, om er permanent in te wonen. Als je er permanent in gaat wonen veranderd de functie in wonen, dit levert vaak problemen op. Voor het verhuren van een vakantiewoning krijg je eerder vergunning van betreffende gemeente.

Voor het zetten van een vakantiewoning telt wel de normale regelgeving voor bijgebouwen of aanbouwen op uw eigen grond. Een bijgebouw moet bijvoorbeeld minstens een meter van de openbare ruimte worden geplaatst. Hoe groot het oppervlak van de vakantiewoning mag worden, hangt af van de grootte van het perceel en de eventuele aanwezigheid van andere bijgebouwen.

Als je een tweede woning in je tuin wilt bouwen is het verstandig om naar de website omgevingscheck.nl te gaan om te kijken of je een vergunning moet aanvragen. En vraag het vervolgens goed na bij je eigen gemeente.

tiny house op eigen grond
Hier boeken: Tiny house op eigen grond

Bovenstaande tiny houses zijn te boeken door op de foto te klikken.

Tiny House op eigen grond als mantelzorgwoning.

Het huidige zorgstelsel is in de laatste jaren behoorlijk veranderd en zal de komende jaren nog meer gaan veranderen. Participatie en zelfredzaamheid zijn woorden die steeds vaker voorbij komen. Hulpbehoevende mensen moeten steeds meer een beroep doen op de hulp van de naaste om de zorg te regelen.

Vele ouderen kunnen niet zonder mantelzorg van familie of naasten. Maar voor de familie kan het een behoorlijke belasting zijn, ook al wil je er heel graag zijn voor je ouders. Mantelzorg verlenen kan alleen als het ook praktisch uitvoerbaar is en je eigen leven kunt blijven leven. Vaak is afstand en tijd een groot probleem om mantelzorg te kunnen verlenen. Kinderen wonen, in tegenstelling tot vroeger, vaak ver weg en hebben niet de tijd om elke dag te reizen voor de zorg van de ouders.

Misschien is een tiny house in de tuin als mantelzorgwoning voor de zorgvragende of een tiny house op eigen grond voor de zorgverlener een oplossing. Er zijn verschillende mogelijkheden om eenvoudig een mantelzorgwoning op eigen grond te bouwen. De regels vallen heel erg mee voor het bouwen van een mantelzorgwoning op eigen grond.

Zorgverlener in tiny house op eigen grond

Het kan natuurlijk ook een oplossing zijn dat de zorgverlener in een tiny house in de tuin gaat wonen. De senior kan blijven wonen in zijn eigen huis in de vertrouwde omgeving, met lage kosten. De zorgverlener kan dan een tiny house in de tuin bouwen als mantelzorgwoning.

Wellicht voor de zorgverlener een goedkope woonmogelijkheid en voor de senioren een ideale oplossing.

Regelgeving tiny house als mantelzorgwoning op eigen grond

Mantelzorgwoningen mogen worden gebouwd met als doel; langdurige zorg te verlenen vanuit een sociale relatie. Er moet een indicatie voor mantelzorg zijn afgegeven door de gemeente. (Deze zijn aan te vragen bij het WMO loket bij uw gemeente).

Het is een aangepaste of volledige (tweede) woning met dezelfde voorzieningen als een gewone woning.

Een mantelzorgwoning kan worden vergeleken met een Tiny House. De woningen zijn vaak duurzaam gebouwd, mobiel te plaatsen en hebben een kleiner oppervlakte dan gewone woningen.

Een mantelzorgwoning kan vrij simpel in uw tuin geplaatst kan worden. Er zijn inmiddels vele bedrijven die zich geheel richten op het bouwen van zorgwoningen voor senioren. Maar ook een tiny house kan dus gebouwd worden als mantelzorgwoning op eigen grond.

Na de zorgperiode kan dit kleine huisje of micro huisje gebruikt worden als een volwaardige woning die elders geplaatst kan worden.

Voor het bouwen van een tiny house zie de pagina: Bouw je eigen tiny house.

Vergunning mantelzorgwoning op eigen grond.

 • Sinds 2014 mag je zonder bouwvergunning een mantelzorgwoning in je eigen tuin of achtererf realiseren. Hiervoor is dus geen speciale vergunningen noodzakelijk.

 • Voor het zetten van een mantelzorgwoning telt wel de normale regelgeving voor bijgebouwen of aanbouwen op uw eigen grond. Een bijgebouw moet bijvoorbeeld minstens een meter van de openbare ruimte worden geplaatst. Hoe groot het oppervlak van de mantelzorgwoning mag worden, hangt af van de grootte van het perceel en de eventuele aanwezigheid van andere bijgebouwen.

 • Het bouwbesluit is wel van toepassing, in deze wet staan eisen voor de veiligheid, isolatie, milieu en gezondheid van wonen, deze hebben o.a. betrekking hebben op gebruik van de materialen.  

Kun je niet voldoen aan deze regels dan moet er een vergunning aangevraagd worden bij de Gemeente. Je kunt controleren of je bouwplannen vergunningsvrij zijn op www.omgevingsloket.nl. Moet je toch een vergunning aanvragen dan kan dat ook via dit online loket.

De mantelzorgwoning mag bewoond worden tot de mantelzorg stopt, daarna mag de woning niet meer bewoond worden. De woning hoeft niet te worden afgebroken, maar het gebouw mag wel zo aangepast worden dat het niet meer bewoond kan worden. Een tiny house kan natuurlijk verplaatst worden.

Voor het bouwen van een tiny house zie de pagina: Bouw je eigen tiny house. Hier staan verschillende mogelijkheden benoemd. Maar wil je eerst meer informatie over het wonen in een tiny house zijn er boeken te koop om je volledig te informeren.

Mantelzorgwoning en WOZ-waarde

Een mobiele mantelzorgwoning telt sinds 2017 niet meer mee voor het bepalen van de WOZ waarde. Dit telt wel voor een aanbouw van de hoofdwoning of een verbouwde schuur. Het verhoogd de waarde van de woning ook na de mantelzorg en wordt dus meegeteld in de WOZ waarde.

Financiële gevolgen mantelzorgwoning op eigen grond.

Er zijn ook andere financiële gevolgen als je een mantelzorgwoning op eigen grond zet. Je gaat op 1 adres wonen, dan kan dit fiscale gevolgen hebben. Ook voor je uitkering of voor de ontvangen toeslagen kan deze oplossing consequenties hebben.

Een alternatief hiervoor is om voor het tiny house een apart adres aan te vragen. Deze aanvraag kan gedaan worden bij de gemeente en hoeft niet kadestraal geregistreerd worden.

Welke financiële gevolgen het samenwonen en mantelzorg hebben kun je lezen op : Samenwonen en mantelzorg. Hier staan de financiële aspecten beschreven die je kunnen helpen om een goede afweging te maken of je een apart adres moet aanvragen voor de te bouwen tiny house op eigen grond.

Een tiny house op eigen grond voor thuiswerken

Nu een tuinkantoor kopen voor het thuiswerken en later ombouwen naar een tiny house is misschien wel een goede oplossing voor nu en later.

Het thuiswerken is niet voor iedereen even gemakkelijk. Zowel voor degene die thuis moet werken maar ook voor de andere gezinsleden. Er is of ruimte tekort in huis of er is teveel lawaai. Een tuinkantoor kan dan een ideale mogelijkheid zijn. We hebben een aantal creatieve ideeen beschreven waardoor het misschien ook nog betaalbaar wordt.

Een kantoor in de tuin kun je natuurlijk blijven gebruiken als kantoor, maar kan na pensionering ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Zo ontstaat er een win-win situatie voor werkgever en werknemer. Zie voor meer info : Een tuinkantoor voor thuiswerken

Tiny house oplossing voor meerdere problemen.

Een tiny house in de tuin bouwen kan dus een goede oplossing zijn om dichtbij mantelzorg te verlenen.

Een tiny house op eigen grond kan ook een commercieel slimme investering zijn door deze te verhuren als vakantiehuisje.

Maar een tiny house op eigen erf het kan ook een oplossing zijn voor de woningnood. Door starters een goedkope mogelijkheid te bieden om op eigen erf een woning te realiseren.


Andere artikelen over tiny houses

Categories:

Tags:

6 Responses

 1. Wij zijn bezig met het opzetten van een tinyhouse project We zijn in het bezit van de grond de gemeente is enthousiast Hebben jullie nog advies betreffende bedrijven die voor redelijk geld die huisjes kunnen leveren of bouwen Het is een project dat gebaseerd is op 10 jaar vr gr Baert Loeffen

  • Hallo Baert,

   Wat leuk dat je bezig bent met een tinyhouse project, je hebt zo te lezen al veel stappen genomen. Als je al grond hebt en een vergunning dan heb je de grootste stappen al genomen.

   Er zijn op moment heel veel bedrijven die tiny houses bouwen of kunnen bouwen. Het is afhankelijk wat jullie zoeken en in wat voor prijsklasse. Je hebt waarschijnlijk al wel op tinyhouse-store gekeken naar de diverse soorten en een indicatie van het kostenplaatje.
   Millhome heeft de nodige ervaring en is bekend van het eerste straatje tiny houses. Je kunt diverse projecten van hun bekijken die al zijn gerealiseerd, zie daarvoor hun website.
   Goedkopere woningen zijn de containerwoningen die ook zeker goed te isoleren en om te bouwen zijn naar goede tiny houses.
   Voor tiny houses maar in de duurdere prijsklasse vind je op Innoblox maar hiermee heb ik geen ervaring, ik vraag me af of deze echt efficiënt zijn ingedeeld.
   https://www.eco-cabins.com/tiny-houses/ is ook zeker de moeite waard om te bekijken.

   Het is dus heel afhankelijk van je eigen wensen. Ga niet over 1 dag ijs. Ga vooral bij meerdere bedrijven op bezoek en vraag een adviesgesprek aan. Hierdoor krijg je ook verschillende ideeën en je bent nergens toe verplicht. Het is ook heel interessant omdat er heel verschillende ideeën zijn bij bouwbedrijven mbt materialen, voorzieningen, off-grid, indeling etc., zeker omdat het bouwen van tiny houses nog een steeds een beetje pionieren is. Vergaar zoveel mogelijk ideeen en beslis dan pas wat bij jullie past.

   Heel veel succes ! Laus Wessies

 2. Goed om te weten dat een senioren bungalow bouwen op eigen grond in de tuin soms mag. Ik denk dat dit voor heel veel ouderen en hun families een goede oplossing is. Zeker nu ouderen geacht worden steeds langer thuis te blijven wonen.

 3. Hallo, onze dochter van bijna 20 jaar heeft ASS/ADHD en wij bekijken opties om haar toch een zekere mate van zelfstandigheid te bieden, maar ook vertrouwde omgeving wat haar zo helpt. Helemaal zelfstandig wonen is nu – en misschien wel nooit – een oplossing/mogelijkheid, vandaar dat we ons oriënteren op bijv. een Tiny House in onze eigen tuin. We zijn ook bewindvoerder voor onze dochter en mogelijk komen we ook voor een mantelzorgwoning in aanmerking. Heeft iemand hier ervaring mee en evt. tips die wij mee kunnen nemen in onze overweging?

 4. Ben reeds in het bezit van een camping 5 hectare recreatie en drie hectare agrarisch. Nu loop ik met het idee om heer off grid tinyhouses met kenteken te plaatsen ipv heden campers die op en af langskomen voor een verblijf van x aantal dagen. Hierdoor opent een nieuwe markt. Doordat de tiny houses op wielen verplaatsbaar zijn en zelfvoorzienend voldoen we (volgens mij) aan de regels. Klopt mijn gedachte? Het gaat hierbij om eigen grond.

  Kortom, ik zit te denken aan een concept aanpassing. In plaats van campers te huisvesten, de camping zelf te gaan voorzien van tinyhouses voor de verhuur. Voor jullie beeldvorming mogen we 365 dagen per jaar open zijn.

  Mvg

  • Voor commerciële verhuur gelden andere regelgevingen. Ik begrijp dat het al een camping is en neem dus aan dat de bestemming overeenstemt met de omgevingvergunning (oude bestemmingsplan). Een tiny house met kenteken, op wielen en verplaatsbaar zou in mijn opinie hetzelfde zijn als een camper met een jaarplaats. Maar om niet voor verassingen komen te staan zou ik voor de zekerheid wel informeren bij de gemeente, omdat een omgevingsvergunning veel mitsen en maren heeft voor commerciële verhuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu