senioren huis

Tiny House op eigen grond

Een tiny house op eigen grond of een mantelzorgwoning bouwen op eigen erf is zeker mogelijk. Als het beoogde huis gekenmerkt wordt als mantelzorgwoning zijn er weinig regelgevingen die dit kunnen tegenhouden.

Een tiny house als vakantiehuisje op eigen grond is ook mogelijk. Je ziet steeds meer kleine huisjes op een erf staan die verhuurd worden voor vakantie. Deze tiny houses mogen echter niet permanent bewoond worden.

Een tiny house in eigen tuin zetten mag dus wel.

Een tiny house op eigen grond verhuren als vakantiewoning

Veel mensen zoeken, in de huidige hectische tijd, de rust en minimalisatie in het leven. Heerlijk op vakantie om te onthaasten en de hectiek van de dag te ontvluchten. Een tiny house huren is hiervoor een ideale mogelijkheid. Genieten van de rust en het alleen te zijn met de natuur. Steeds meer mensen zoeken een B&B of volledig huisje bij de natuur.

Er zijn verschillende soorten en maten tiny houses, hele luxe exemplaren of eenvoudige eigen gebouwde tiny houses van afvalhout. Op de site Een tiny house huren als vakantiewoning zie je voorbeelden van heel verrassende tiny houses op eigen grond die je kunt boeken als vakantiehuisje. Het zijn wellicht voorbeelden die je als input kunt gebruiken.

Momenteel worden er nieuwe tiny houses gebouwd op een recreatielandgoed op de Veluwe. De tiny houses zijn geschikt voor 2 tot 4 personen en zijn gelegen op een ruim perceel. De eerste huisjes zullen medio september 2020 klaar zijn.

U kunt geheel vrijblijvend een brochure aanvragen voor meer informatie. De aanvrager heeft de keuze uit meerdere varianten vakantiewoningen, de tiny houses zijn de 2-persoons Wellness Lodge of een 4-persoons Zand Lodge. Een goede manier om verschillende mogelijkheden te onderzoeken die er zijn voor investering en verhuur van een tiny house.

Brochure aanvragen

Er zijn ook kleine huisjes op eigen grond nabij de Sallandse Heuvelrug te koop. Op een luxe vakantieresort, gelegen in Hellendoorn, zijn verschillende mogelijkheden. Tegen het nationaal park “De Sallandse Heuvelrug”, staan nu hele mooie wellness lodges te koop voor 2 personen.

Klik op “Het aanbod “en u ziet een overzicht van de koophuizen. Vraag gratis een brochure aan om ideeen op te doen voor een wellness lodges.

Maar er zijn natuurlijk ook mogelijkheden om een vakantiehuisje op eigen erf te bouwen.

Vergunning voor een klein huisje op eigen grond


Een vergunning voor het verhuren van een tiny house op eigen grond of erf als vakantiewoning kun je aanvragen bij jouw gemeente. Voor de bouwvergunning is het van belang of de tiny house op eigen grond op een funderingen staat of het een mobiele tiny houses betreft.

Je kunt niet altijd zomaar een tiny house of bijvoorbeeld een pipowagen in je tuin zetten als tweede woning, om er permanent in te wonen. Als je er permanent in gaat wonen veranderd de functie in wonen, dit levert vaak problemen op. Voor het verhuren van een vakantiewoning krijg je eerder vergunning van betreffende gemeente.

Voor het zetten van een vakantiewoning telt wel de normale regelgeving voor bijgebouwen of aanbouwen op uw eigen grond. Een bijgebouw moet bijvoorbeeld minstens een meter van de openbare ruimte worden geplaatst. Hoe groot het oppervlak van de vakantiewoning mag worden, hangt af van de grootte van het perceel en de eventuele aanwezigheid van andere bijgebouwen.

Het bouwbesluit is wel van toepassing, in deze wet staan eisen voor de veiligheid, isolatie, milieu en gezondheid van wonen, deze hebben o.a. betrekking hebben op gebruik van de materialen.  

Als je een tweede woning in je tuin wilt bouwen is het verstandig om naar de website omgevingscheck.nl te gaan om te kijken of je een vergunning moet aanvragen. En vraag het vervolgens goed na bij je gemeente.

tiny house op eigen grond
Salon wagen op eigen erf te huur

Tiny House op eigen grond als mantelzorgwoning.

Het huidige zorgstelsel is in de laatste jaren behoorlijk veranderd en zal de komende jaren nog meer gaan veranderen. Participatie en zelfredzaamheid zijn woorden die steeds vaker voorbij komen. Hulpbehoevende mensen moeten steeds meer een beroep doen op de hulp van de naaste om de zorg te regelen.

De bejaardentehuizen zijn verdwenen in ons zorglandschap. De verpleeghuizen zitten overvol, en vaak zijn er lange wachtlijsten als er geen hoge indicaties zijn.

Maar er is ook nog steeds een vergrijzing gaande, de komende jaren zal de bevolkingsgroep 70+ steeds verder groeien. Daarnaast worden we met z’n allen ouder, dit heeft tot gevolg dat ook de groep 80 + blijft groeien. Er worden steeds meer ouderen eenzaam omdat ze langer alleen in huis zitten en weinig sociale contacten hebben. De problemen zullen groter worden.

Misschien is een tiny house als mantelzorgwoning voor de zorgvragende of een tiny house op eigen grond voor de zorgverlener een oplossing. Er zijn verschillende mogelijkheden om eenvoudig een mantelzorgwoning op eigen grond te bouwen. De regels vallen mee voor het bouwen van een mantelzorgwoning op eigen grond. Hieronder zijn de belangrijke zaken beschreven die je moet weten om een bouwkavel voor een tiny house te creëren in eigen tuin.

geld verdienen na coronacrisis

Mantelzorg door naasten

Vele ouderen kunnen niet zonder mantelzorg van familie of naasten. Maar voor de familie kan het een behoorlijke belasting zijn, ook al wil je er heel graag zijn voor je ouders. Mantelzorg verlenen kan alleen als het ook praktisch uitvoerbaar is en je eigen leven kunt blijven leven. Vaak is afstand en tijd een groot probleem om mantelzorg te kunnen verlenen. Kinderen wonen, in tegenstelling tot vroeger, vaak ver weg en hebben niet de tijd om elke dag te reizen voor de zorg van de ouders.

Maar hoe doe je dat als je niet dicht in de buurt woont maar je wel vaker bij je moeder, vader of een andere naaste wilt zijn. Dan kan een Tiny House of tweede woning in de tuin een uitkomst zijn!

mantelzorg

Mantelzorgwoning of tiny house op eigen grond de oplossing

Een mantelzorgwoning in de tuin of eigen erf is een oplossing waardoor zorgbehoevende en zorgverlener dicht bij elkaar kunnen wonen en toch allebei privacy hebben. Het doel van deze mantelzorgwoningen moet zijn om langdurige zorg te verlenen vanuit een sociale relatie. Het is een aangepaste of volledige (tweede) woning met dezelfde voorzieningen als een gewone woning. De zorgwoning kan bewoond worden door de zorgvrager maar ook door de zorgverlener.

Een mantelzorgwoning kan worden vergeleken met een Tiny House. De woningen zijn vaak duurzaam gebouwd, mobiel te plaatsen en hebben een kleiner oppervlakte dan gewone woningen.

Een mantelzorgwoning kan vrij simpel in uw tuin geplaatst kan worden.  Er zijn inmiddels vele bedrijven die zich geheel richten op het bouwen van zorgwoningen voor senioren. Maar ook een tiny house kan dus gebouwd worden op eigen grond.

Langer zelfstandig blijven wonen in eigen woning

Onderzoek heeft aangetoond dat senioren in hun vertrouwde omgeving over het algemeen gelukkiger zijn en in grotere mate hun zelfstandigheid behouden, ook al is zorg soms nodig. Sociale contacten zijn makkelijker te onderhouden. Het kan ook financieel veel interessanter zijn om langer thuis te blijven wonen. Zeker bij een eigen woning, met lage of geen hypotheek zijn er weinig vaste lasten. Daarnaast is wonen in een particuliere verzorgingstehuis behoorlijk duur, waardoor de ouderen hun vermogen moeten aanspreken om dit te kunnen betalen. De erfenis voor de kinderen zal daardoor veel lager zijn.

Maar voor veel ouderen is het best lastig om niet te vereenzamen als ze zelfstandig blijven wonen, zeker als het fysiek of mentaal iets minder gaat. Onderhoud of verzorging van het huis en tuin worden steeds moeilijker. Daarnaast zal er steeds vaker een beroep moeten worden gedaan op de naasten.

Zorgverlener in tiny house op eigen grond ipv de hulpvrager

Het kan natuurlijk ook een oplossing zijn dat de zorgverlener in een tiny house in de tuin gaat wonen. De senior kan blijven wonen in zijn eigen huis in de vertrouwde omgeving, met lage kosten. Een tiny house kan dan op eigen grond gebouwd worden. Wellicht voor de zorgverlener een goedkope woonmogelijkheid en voor de senioren een ideale oplossing.
Na de zorgperiode kan dit kleine huisje of micro huisje gebruikt worden als een volwaardige woning die elders geplaatst kan worden.

tiny house op eigen grond

Voor het bouwen van een tiny house zie de pagina: Bouw je eigen tiny house.

Vergunning mantelzorgwoning op eigen grond.

 • Sinds 2014 mag je zonder bouwvergunning een mantelzorgwoning in je eigen tuin of achtererf realiseren. Hiervoor is dus geen speciale vergunningen noodzakelijk.

 • Voor het zetten van een mantelzorgwoning telt wel de normale regelgeving voor bijgebouwen of aanbouwen op uw eigen grond. Een bijgebouw moet bijvoorbeeld minstens een meter van de openbare ruimte worden geplaatst. Hoe groot het oppervlak van de mantelzorgwoning mag worden, hangt af van de grootte van het perceel en de eventuele aanwezigheid van andere bijgebouwen.

 • Het bouwbesluit is wel van toepassing, in deze wet staan eisen voor de veiligheid, isolatie, milieu en gezondheid van wonen, deze hebben o.a. betrekking hebben op gebruik van de materialen.  

Mocht u niet voldoen aan deze regels dan moet er een vergunning aangevraagd worden bij de Gemeente. Je kunt controleren of je bouwplannen vergunningsvrij zijn op www.omgevingsloket.nl. Moet je toch een vergunning aanvragen dan kan dat ook via dit online loket.

De mantelzorgwoning mag bewoond worden tot de mantelzorg stopt, daarna mag de woning niet meer bewoond worden. De woning hoeft niet te worden afgebroken, maar het gebouw mag wel zo aangepast worden dat het niet meer bewoond kan worden. Een tiny house kan natuurlijk verplaatst worden.

Voor het bouwen van een tiny house zie de pagina: Bouw je eigen tiny house. Hier staan verschillende mogelijkheden benoemd. Maar wil je eerst meer informatie over het wonen in een tiny house zijn er boeken te koop om je volledig te informeren.

Mantelzorg en WOZ-waarde

Een mobiele mantelzorgwoning telt sinds 2017 niet meer mee voor het bepalen van de WOZ waarde. Dit telt wel voor een aanbouw van de hoofdwoning of een verbouwde schuur. Dit verhoogd de waarde van de woning ook na de mantelzorg en wordt dus meegeteld in de WOZ waarde.

Financiële gevolgen mantelzorgwoning op eigen grond.

Er zijn ook andere financiële gevolgen als je een mantelzorgwoning op eigen grond zet. Je gaat op 1 adres wonen, dan kan dit fiscale gevolgen hebben. Ook voor je uitkering of voor de ontvangen toeslagen kan deze oplossing consequenties hebben.

Een alternatief hiervoor is om voor het tiny house een apart adres aan te vragen. Dit is een aanvraag bij de gemeente en hoeft niet kadestraal geregistreerd worden.

Welke financiële gevolgen het samenwonen en mantelzorg hebben kun je lezen op : Samenwonen en mantelzorg. Hier staan de financiële aspecten beschreven die je kunnen helpen om een goede afweging te maken of je een apart adres moet aanvragen voor de te bouwen tiny house op eigen grond.

Tiny huis op eigen grond kopen

Een tiny house op eigen grond is natuurlijk ook een goedkope oplossing voor beide partijen. Er is bouwgrond aanwezig om een tiny house te bouwen en er zal vaak geen huur van grond berekend worden. Ook de vaste lasten voor het wonen in een tiny house zijn laag.

Het kleine huisje moet wel worden aangekocht. Het kopen van een tiny house kan op verschillende manieren; van volledig kant-en-klare woningen tot casco woningen. Maar uiteraard kun je de woning ook zelf bouwen op eigen grond.

Meer hierover lees je in “Een tiny house kopen en financieren”.

Omdat het niet een permanent karakter heeft moet het kleine huisje daarna natuurlijk wel verplaatst kunnen worden naar een andere locatie.

Tiny house oplossing voor meerdere problemen.

Een tiny house in de tuin kan dus een goede oplossing zijn voor de hulpverlener om dicht bij de hulpbehoevende te wonen en deze optimaal te verzorgen. De hulpbehoevende kan in zijn eigen vertrouwde omgeving blijven.

Problemen voor woningnood, financiën en mantelzorg komen in deze oplossing bijeen. Tiny house in de tuin als mantelzorgwoning is omdenken.

Maar het kan een goedkope oplossing zijn om bij je naasten te wonen.

Of om je levensstijl te veranderen naar meer duurzaam leven en minder te consumeren. Dit kan overigens ook al zonder klein wonen.

Alvast beginnen met de levensstijl van minimalisme

Minimalisme helpt je om:

 • Je leven op te ruimen
 • Meer tijd, ruimte en vrijheid te creëren voor de dingen die jij belangrijk vindt
 • Minder stress en overprikkeling te ervaren
 • Geld te besparen – Door de dingen die je in deze cursus leert, verdient deze cursus zichzelf letterlijk terug (en waarschijnlijk vele malen)
 • Helderheid te krijgen in de dingen die je echt belangrijk vindt in het leven
 • Je leven te versimpelen en meer te genieten van kleine dingen
 • Jezelf te bevrijden uit de oneindige ‘rat-race’ naar altijd maar meer spullen en bezittingen
 • Meer middelen te richten op de paar dingen die echt betekenis geven aan je leven

In de online cursus minimalisme krijg je uitgebreide cursushandleiding, 8 exclusieve trainingsvideo’s, audio oefeningen en 4 werkboeken. Lees de review van de online cursus minimalisme

Je wordt begeleid door professionele docenten.

Probeer de cursus 30 dagen uit

Als je na het volgen van het minimalisme programma niet 100% happy bent met je aanschaf, dan kun je binnen 30 dagen na aankoop je geld direct terugkrijgen. Dus geen risico om het gewoon nu te proberen !


Andere artikelen over tiny houses

2 gedachten over “Tiny House op eigen grond”

 1. Wij zijn bezig met het opzetten van een tinyhouse project We zijn in het bezit van de grond de gemeente is enthousiast Hebben jullie nog advies betreffende bedrijven die voor redelijk geld die huisjes kunnen leveren of bouwen Het is een project dat gebaseerd is op 10 jaar vr gr Baert Loeffen

  1. Hallo Baert,

   Wat leuk dat je bezig bent met een tinyhouse project, je hebt zo te lezen al veel stappen genomen. Als je al grond hebt en een vergunning dan heb je de grootste stappen al genomen.

   Er zijn op moment heel veel bedrijven die tiny houses bouwen of kunnen bouwen. Het is afhankelijk wat jullie zoeken en in wat voor prijsklasse. Je hebt waarschijnlijk al wel op https://tinyhouse-store.nl/ gekeken naar de diverse soorten en een indicatie van het kostenplaatje.
   https://www.millhome.nl/ heeft de nodige ervaring en is bekend van het eerste straatje tiny houses. Je kunt diverse projecten van hun bekijken die al zijn gerealiseerd, zie daarvoor hun website.
   Goedkopere woningen zijn de containerwoningen die ook zeker goed te isoleren en om te bouwen zijn naar goede tiny houses. Op https://tinyhouse-store.nl/product-categorie/kant-klaar/ zie je verschillende opties.
   Voor tiny houses maar in de duurdere prijsklasse vind je op https://innoblox.nl/tiny-house/ maar hiermee heb ik geen ervaring, ik vraag me af of deze echt efficiënt zijn ingedeeld.
   https://www.eco-cabins.com/tiny-houses/ is ook zeker de moeite waard om te bekijken.

   Het is dus heel afhankelijk van je eigen wensen. Ga niet over 1 dag ijs. Ga vooral bij meerdere bedrijven op bezoek en vraag een adviesgesprek aan. Hierdoor krijg je ook verschillende ideeën en je bent nergens toe verplicht. Het is ook heel interessant omdat er heel verschillende ideeën zijn bij bouwbedrijven mbt materialen, voorzieningen, off-grid, indeling etc., zeker omdat het bouwen van tiny houses nog een steeds een beetje pionieren is. Vergaar zoveel mogelijk ideeen en beslis dan pas wat bij jullie past.

   Heel veel succes ! Laus Wessies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *