Tiny House op eigen grond

Een tiny house bouwen op eigen grond of in je eigen tuin mag in bepaalde situaties! Er komen steeds meer mogelijkheden om een tiny house te plaatsen op eigen grond. In dit artikel worden onderstaande 5 mogelijkheden verder uitgelegd.

 1. Een tiny house als vakantiehuisje op eigen grond. Je ziet steeds meer kleine huisjes op een erf staan die verhuurd worden voor vakantie. Maar ook worden er steeds meer tiny houses op een vakantiepark gebouwd. Deze tiny houses mogen echter niet permanent bewoond worden.

 2. Een tiny house als tijdelijke woning op eigen grond. Heb je een grote verbouwing gepland voor je hoofdverblijf, dan kun je ervoor kiezen om een kleine woning op eigen erf duurzaam te bouwen voor tijdelijke bewoning. In dit artikel lees je een mooi voorbeeld van mensen die dit gedaan hebben en achteraf zeer tevreden zijn hoe dit verlopen is.

 3. Een tiny house als mantelzorgwoning bouwen op eigen grond is eigenlijk heel eenvoudig. Als het beoogde kleine huis gekenmerkt wordt als mantelzorgwoning zijn er weinig regelgevingen die dit kunnen tegenhouden.

 4. Een tiny house op eigen grond als oplossing voor woningnood. Er komen ook mogelijkheden om in het buitengebied op eigen erf een tiny house te bouwen. Gemeente Dalfsen denkt dat dit een oplossing kan zijn voor jongeren en woningnood.

 5. Een tiny house als tuinkantoor voor het thuiswerken, thuis maar toch gescheiden werken.

Een tweede huis bouwen op eigen grond of eigen tuin zetten mag dus wel in bepaalde situaties. De bovenstaande vier mogelijkheden worden in dit artikel verder uitgelegd.

Een tiny house op eigen grond plaatsen als vakantiehuisje

Er verschijnen steeds meer tiny houses en B&B’s op eigen grond of op eigen erf om te verhuren als vakantiewoning. Veel mensen zoeken, in de huidige hectische tijd, de rust en minimalisatie in het leven. Heerlijk op vakantie om te onthaasten en de hectiek van de dag te ontvluchten. Een tiny house huren is hiervoor een ideale mogelijkheid. Genieten van de rust en het alleen zijn met de natuur, daarvoor vermijden ze de grote vakantieparken.

Wil jij investeren in een tiny house op eigen grond dan is tijdelijke verhuur dus heel aantrekkelijk om opbrengsten te krijgen. Dit huisje kan eventueel later aangepast worden als mantelzorgwoning of als tuinhuisje.

Er zijn verschillende soorten en maten tiny houses, hele luxe exemplaren of eenvoudige eigen gebouwde tiny houses van afvalhout. Op “een tiny house huren als vakantiehuisje: zijn verrassende tiny houses te vinden die je kunt boeken als vakantiehuisje. Ervaar hoe het is om te overnachten in een tiny house. Het zijn wellicht voorbeelden die je als input kunt gebruiken voor je eigen tiny house.

Gratis brochures aanvragen voor vakantiehuisjes

Een goede manier om verschillende mogelijkheden te onderzoeken die er zijn voor investering en verhuur van een tiny house is om veel informatie en brochures op te vragen.

Er worden overal nieuwe tiny houses of duurzame vakantiehuisjes gebouwd op een recreatielandgoed in Gelderland en Overijssel. Kijk op deze pagina voor de diverse mogelijkheden, prijzen en afmetingen. Download gratis de brochure om de specifieke informatie geheel vrijblijvend op te vragen.

Topparken verkoopt veel kleine huisjes op diverse vakantieparken. Mooie nieuwe huisjes op de Veluwe met eigen grond. Een brochures kun je vrijblijvend downloaden om een idee te krijgen van deze nieuw te bouwen kleine huisjes.

Het totale beschikbare aanbod vakantiewoningen van Topparkenverkoop.nl wordt dan ook geschat op enkele duizenden beschikbare kavels en vakantiehuizen. Er worden steeds meer huisjes op eigen grond gebouwd, wegens de grote vraag hiernaar. Ook voor de overige parken met heel diverse huisjes kun je geheel vrijblijvend een gratis een brochure of een bezichtiging van een woning aanvragen. Vraag de brochure aan

Er zijn mogelijkheden om soortgelijke vakantiehuisje op eigen erf te bouwen. Laat je in ieder geval goed informeren en dat begint met vrijblijvend brochures opvragen.

Tiny house op eigen grond tijdens verbouw eigen woning

Tijdens een grote renovatie van een woning wordt er vaak een caravan of carcaban naast het huis gezet voor tijdelijke bewoning. Dit is vaak een goede en goedkope oplossing om toch onderdak te hebben als het hoofdverblijf volledig verbouwd of gebouwd wordt. Er is ook een mogelijkheid om een tiny house op eigen grond te zetten voor tijdelijke bewoning. Het duurzame karakter van deze tiny house kan zeker een argument zijn om dit te verkiezen boven een ander onderkomen.

Op 27 maart 2021 is op RTL nieuws een interessant artikel geschreven over het bouwen van een wikkelhouse op eigen grond. Na een jaar zelf in dit wikkelhouse te hebben gewoond, tijdens verbouw van hun woning, verhuren ze dit kartonnen huisje.

tiny house op eigen grond

Dit huisje kun je huren via natuurhuisje. Klik op deze site om dit huisje te bekijken.

Vergunning voor een klein huisje op eigen grond


Een vergunning voor het verhuren van een tiny house op eigen grond of erf als vakantiewoning kun je aanvragen bij jouw gemeente. Voor de bouwvergunning is het van belang of de tiny house op eigen grond op een funderingen staat of het een mobiele tiny houses betreft.

Je kunt niet altijd zomaar een tiny house of bijvoorbeeld een pipowagen in je tuin zetten als tweede woning, om er permanent in te wonen. Als je er permanent in gaat wonen veranderd de functie in wonen, dit levert vaak problemen op. Voor het verhuren van een vakantiewoning krijg je eerder vergunning van betreffende gemeente.

Voor het zetten van een vakantiewoning telt wel de normale regelgeving voor bijgebouwen of aanbouwen op uw eigen grond. Een bijgebouw moet bijvoorbeeld minstens een meter van de openbare ruimte worden geplaatst. Hoe groot het oppervlak van de vakantiewoning mag worden, hangt af van de grootte van het perceel en de eventuele aanwezigheid van andere bijgebouwen.

Als je een tweede woning in je tuin wilt bouwen is het verstandig om naar de website omgevingscheck.nl te gaan om te kijken of je een vergunning moet aanvragen. En vraag het vervolgens goed na bij je eigen gemeente.

tiny house op eigen grond
Hier boeken: Tiny house op eigen grond

Bovenstaande tiny houses zijn te boeken door op de foto te klikken.

Tiny House op eigen grond als mantelzorgwoning.

Het huidige zorgstelsel is in de laatste jaren behoorlijk veranderd en zal de komende jaren nog meer gaan veranderen. Participatie en zelfredzaamheid zijn woorden die steeds vaker voorbij komen. Hulpbehoevende mensen moeten steeds meer een beroep doen op de hulp van de naaste om de zorg te regelen.

Vele ouderen kunnen niet zonder mantelzorg van familie of naasten. Maar voor de familie kan het een behoorlijke belasting zijn, ook al wil je er heel graag zijn voor je ouders. Mantelzorg verlenen kan alleen als het ook praktisch uitvoerbaar is en je eigen leven kunt blijven leven. Vaak is afstand en tijd een groot probleem om mantelzorg te kunnen verlenen. Kinderen wonen, in tegenstelling tot vroeger, vaak ver weg en hebben niet de tijd om elke dag te reizen voor de zorg van de ouders.

Misschien is een tiny house in de tuin als mantelzorgwoning voor de zorgvragende of een tiny house op eigen grond voor de zorgverlener een oplossing. Er zijn verschillende mogelijkheden om eenvoudig een mantelzorgwoning op eigen grond te bouwen. De regels vallen heel erg mee voor het bouwen van een mantelzorgwoning op eigen grond.

Zorgverlener in tiny house op eigen grond

Het kan natuurlijk ook een oplossing zijn dat de zorgverlener in een tiny house in de tuin gaat wonen. De senior kan blijven wonen in zijn eigen huis in de vertrouwde omgeving, met lage kosten. De zorgverlener kan dan een tiny house in de tuin bouwen als mantelzorgwoning.

Wellicht voor de zorgverlener een goedkope woonmogelijkheid en voor de senioren een ideale oplossing.

Regelgeving tiny house als mantelzorgwoning op eigen grond

Het doel van deze mantelzorgwoningen moet zijn om langdurige zorg te verlenen vanuit een sociale relatie. Er moet een indicatie voor mantelzorg zijn afgegeven door de gemeente. (Deze zijn aan te vragen bij het WMO loket bij uw gemeente).

Het is een aangepaste of volledige (tweede) woning met dezelfde voorzieningen als een gewone woning.

Een mantelzorgwoning kan worden vergeleken met een Tiny House. De woningen zijn vaak duurzaam gebouwd, mobiel te plaatsen en hebben een kleiner oppervlakte dan gewone woningen.

Een mantelzorgwoning kan vrij simpel in uw tuin geplaatst kan worden. Er zijn inmiddels vele bedrijven die zich geheel richten op het bouwen van zorgwoningen voor senioren. Maar ook een tiny house kan dus gebouwd worden als mantelzorgwoning op eigen grond.

Na de zorgperiode kan dit kleine huisje of micro huisje gebruikt worden als een volwaardige woning die elders geplaatst kan worden.

Voor het bouwen van een tiny house zie de pagina: Bouw je eigen tiny house.

Vergunning mantelzorgwoning op eigen grond.

 • Sinds 2014 mag je zonder bouwvergunning een mantelzorgwoning in je eigen tuin of achtererf realiseren. Hiervoor is dus geen speciale vergunningen noodzakelijk.

 • Voor het zetten van een mantelzorgwoning telt wel de normale regelgeving voor bijgebouwen of aanbouwen op uw eigen grond. Een bijgebouw moet bijvoorbeeld minstens een meter van de openbare ruimte worden geplaatst. Hoe groot het oppervlak van de mantelzorgwoning mag worden, hangt af van de grootte van het perceel en de eventuele aanwezigheid van andere bijgebouwen.

 • Het bouwbesluit is wel van toepassing, in deze wet staan eisen voor de veiligheid, isolatie, milieu en gezondheid van wonen, deze hebben o.a. betrekking hebben op gebruik van de materialen.  

Kun je niet voldoen aan deze regels dan moet er een vergunning aangevraagd worden bij de Gemeente. Je kunt controleren of je bouwplannen vergunningsvrij zijn op www.omgevingsloket.nl. Moet je toch een vergunning aanvragen dan kan dat ook via dit online loket.

De mantelzorgwoning mag bewoond worden tot de mantelzorg stopt, daarna mag de woning niet meer bewoond worden. De woning hoeft niet te worden afgebroken, maar het gebouw mag wel zo aangepast worden dat het niet meer bewoond kan worden. Een tiny house kan natuurlijk verplaatst worden.

Voor het bouwen van een tiny house zie de pagina: Bouw je eigen tiny house. Hier staan verschillende mogelijkheden benoemd. Maar wil je eerst meer informatie over het wonen in een tiny house zijn er boeken te koop om je volledig te informeren.

Mantelzorgwoning en WOZ-waarde

Een mobiele mantelzorgwoning telt sinds 2017 niet meer mee voor het bepalen van de WOZ waarde. Dit telt wel voor een aanbouw van de hoofdwoning of een verbouwde schuur. Het verhoogd de waarde van de woning ook na de mantelzorg en wordt dus meegeteld in de WOZ waarde.

Financiële gevolgen mantelzorgwoning op eigen grond.

Er zijn ook andere financiële gevolgen als je een mantelzorgwoning op eigen grond zet. Je gaat op 1 adres wonen, dan kan dit fiscale gevolgen hebben. Ook voor je uitkering of voor de ontvangen toeslagen kan deze oplossing consequenties hebben.

Een alternatief hiervoor is om voor het tiny house een apart adres aan te vragen. Deze aanvraag kan gedaan worden bij de gemeente en hoeft niet kadestraal geregistreerd worden.

Welke financiële gevolgen het samenwonen en mantelzorg hebben kun je lezen op : Samenwonen en mantelzorg. Hier staan de financiële aspecten beschreven die je kunnen helpen om een goede afweging te maken of je een apart adres moet aanvragen voor de te bouwen tiny house op eigen grond.

Woningnood: tiny huis op eigen erf plaatsen

De woningnood is hoog, zeker voor starters en jongeren. Tiny houses worden veelal als oplossing van de woningnood genoemd. Maar het blijft moeilijk om een locatie te vinden voor het plaatsen van een tiny house.

Er komen nu ook mogelijkheden om in het buitengebied op eigen erf een tiny house te bouwen. Gemeente Dalfsen denkt dat dit een oplossing kan zijn voor jongeren die zonder grote investeringen op het erf van hun ouders kunnen blijven wonen.

Een voorwaarde is wel dat op het erf landschap ontsierde gebouwen worden gesloopt. Een soort rood-voor-rood principe. Er moet zeker 425 vierkante meter gesloopt worden voor een tiny house van maximaal 50 vierkante meter. Dit is dus zeker niet voor iedereen weggelegd.

Een tiny house op eigen grond is natuurlijk ook een goedkope oplossing voor beide partijen. Er is bouwgrond aanwezig om een tiny house te bouwen en de vaste lasten voor het wonen in een tiny house zijn laag.

Ook al zal er vaak een lage prijs betaald worden voor de bouwgrond, het kleine huisje moet nog wel gebouwd of aangekocht worden. Het kopen van een tiny house kan op verschillende manieren; van volledig kant-en-klare woningen tot casco woningen. Maar uiteraard kun je de woning ook zelf bouwen op eigen grond. Meer hierover lees je in “Een tiny house kopen en financieren”.

Een tiny house op eigen grond voor thuiswerken

Nu een tuinkantoor kopen voor het thuiswerken en later ombouwen naar een tiny house is misschien wel een goede oplossing voor nu en later.

Het thuiswerken is niet voor iedereen even gemakkelijk. Zowel voor degene die thuis moet werken maar ook voor de andere gezinsleden. Er is of ruimte tekort in huis of er is teveel lawaai. Een tuinkantoor kan dan een ideale mogelijkheid zijn. We hebben een aantal creatieve ideeen beschreven waardoor het misschien ook nog betaalbaar wordt.

Een kantoor in de tuin kun je natuurlijk blijven gebruiken als kantoor, maar kan na pensionering ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Zo ontstaat er een win-win situatie voor werkgever en werknemer. Zie voor meer info : Een tuinkantoor voor thuiswerken

Tiny house oplossing voor meerdere problemen.

Een tiny house in de tuin bouwen kan dus een goede oplossing zijn om dichtbij mantelzorg te verlenen.

Een tiny house op eigen grond kan ook een commercieel slimme investering zijn door deze te verhuren als vakantiehuisje.

Maar een tiny house op eigen erf het kan ook een oplossing zijn voor de woningnood. Door starters een goedkope mogelijkheid te bieden om op eigen erf een woning te realiseren.


Andere artikelen over tiny houses

3 gedachten over “Tiny House op eigen grond”

 1. Wij zijn bezig met het opzetten van een tinyhouse project We zijn in het bezit van de grond de gemeente is enthousiast Hebben jullie nog advies betreffende bedrijven die voor redelijk geld die huisjes kunnen leveren of bouwen Het is een project dat gebaseerd is op 10 jaar vr gr Baert Loeffen

  1. Hallo Baert,

   Wat leuk dat je bezig bent met een tinyhouse project, je hebt zo te lezen al veel stappen genomen. Als je al grond hebt en een vergunning dan heb je de grootste stappen al genomen.

   Er zijn op moment heel veel bedrijven die tiny houses bouwen of kunnen bouwen. Het is afhankelijk wat jullie zoeken en in wat voor prijsklasse. Je hebt waarschijnlijk al wel op tinyhouse-store gekeken naar de diverse soorten en een indicatie van het kostenplaatje.
   Millhome heeft de nodige ervaring en is bekend van het eerste straatje tiny houses. Je kunt diverse projecten van hun bekijken die al zijn gerealiseerd, zie daarvoor hun website.
   Goedkopere woningen zijn de containerwoningen die ook zeker goed te isoleren en om te bouwen zijn naar goede tiny houses.
   Voor tiny houses maar in de duurdere prijsklasse vind je op Innoblox maar hiermee heb ik geen ervaring, ik vraag me af of deze echt efficiënt zijn ingedeeld.
   https://www.eco-cabins.com/tiny-houses/ is ook zeker de moeite waard om te bekijken.

   Het is dus heel afhankelijk van je eigen wensen. Ga niet over 1 dag ijs. Ga vooral bij meerdere bedrijven op bezoek en vraag een adviesgesprek aan. Hierdoor krijg je ook verschillende ideeën en je bent nergens toe verplicht. Het is ook heel interessant omdat er heel verschillende ideeën zijn bij bouwbedrijven mbt materialen, voorzieningen, off-grid, indeling etc., zeker omdat het bouwen van tiny houses nog een steeds een beetje pionieren is. Vergaar zoveel mogelijk ideeen en beslis dan pas wat bij jullie past.

   Heel veel succes ! Laus Wessies

 2. Goed om te weten dat een senioren bungalow bouwen op eigen grond in de tuin soms mag. Ik denk dat dit voor heel veel ouderen en hun families een goede oplossing is. Zeker nu ouderen geacht worden steeds langer thuis te blijven wonen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *