Tiny Houses in Gelderland

De laatste jaren kun je steeds meer tiny houses in Gelderland kopen. Op deze site willen wij verschillende bouwprojecten van tiny house in Gelderland onder de aandacht brengen. Dit zijn heel diverse bouwprojecten, tiny house op huurgrond, of tiny houses op eigen grond die te koop zijn.

Woningtekort in Gelderland

Steeds meer mensen trekken van het westen naar het oosten van het land omdat de huizen daar goedkoper zijn en het aanbod groter. Maar deze trek leidt tot problemen in de provincie Gelderland. Starters of spoedzoekers kunnen nauwelijks nog een woning vinden.

Veel starters of emigranten zoeken een woonruimte op één van de vele vakantieparken in Gelderland. De Provincie wil voorkomen dat nog meer mensen zich voor langere tijd gaan vestigen in een vakantiehuisje. De Provinciale Staten in Gelderland pleit daarom voor het versnellen van nieuwbouw. Het gaat om sociale huurwoningen, vrijesectorhuurwoningen en koopwoningen.

In de verschillende gemeente van de provincie worden daarom plannen gemaakt om tiny houses te bouwen als antwoord op de groeiende vraag van starters, spoedzoekers en emigranten. Er is op moment ontzettend veel vraag om een tiny house te kopen in Gelderland.

Vakantie in een tiny house in Gelderland

Als je in googel zoekt op tiny houses huren in Gelderland kom je wel hele mooie exemplaren tegen. Maar dit zijn allemaal tiny houses die je kunt huren op een vakantiepark op de Veluwe. Wel in een mooie natuurlijke omgeving, maar niet voor permanente bewoning.

Twee weken op vakantie in een tiny house is natuurlijk niet te vergelijken met permanent wonen in een tiny house, waarbij duurzaam en zelfvoorzienend leven belangrijk zijn. Er zijn veel praktische zaken waar je nu niet aan denkt, maar door het 2 weken te ervaren heb je wel een bredere kijk op kleiner wonen.

Uiteraard kun je ook tiny houses op een vakantiepark in Gelderland kopen. er zijn gratis brochures op te vragen om te zien hoe deze tiny houses eruit zien. Lees meer op “Tiny house als vakantiehuisje kopen

Tiny house dorpje in Apeldoorn

Klein Zuidbroek is een dorpje met 10 duurzaam gebouwde Tiny Houses in Apeldoorn, voor permanente bewoning. De inwoners streven naar een zelfvoorzienend leven en hopen een bijdrage te leveren aan een beter klimaat.

tiny house Gelderland
bron: Gemeente Apeldoorn

De gemeente heeft een weiland beschikbaar gesteld voor 5 jaar om ervaring op te doen met deze woonvorm, en mensen de mogelijkheid te geven ervan te leren en hen te inspireren. De huisjes moeten geheel zelfvoorzienend zijn, dus off-grid. De gemeente verzorgd geen aansluiting op water, riool, gas, elektra of kabel.

Op de website KleinZuidbroek en de gemeente Apeldoorn lees je meer over dit initiatief.

Tiny house prioniers in Harderwijk

De gemeente is in 2020 een proef gestart met 3 off-grid tiny houses aan het Rappad in de wijk Drielanden. Er verijzen 3 houten tiny houses in de groenstrook aan het Rappad. De proef duurt maximaal 10 jaar, er is een tijdelijke omgevingsvergunning. Na 5 jaar, wordt er gekeken of de proef in Harderwijk wordt doorgezet op dezelfde locatie of op een andere locatie.

In sept 2021 is de gemeenteraad van Harderwijk akkoord gegaan met plannen voor twintig tiny houses aan de Groene Zoom in Harderwijk. Er was veel protest van de omwonenden maar toch was de gemeenteraad enthousiast over de plannen.

De Groene Zoom ligt tussen de Groene Zoomweg, Horloseweg, Fokko Kortlanglaan en de Harderwijkerweg. In het gebied ten oosten van het perceel  Horloseweg 60 komen 20 kleine woningen van maximaal 50 m2 (Small Smart Living) met een gemeenschappelijke ruimte. 

Vragen of opmerkingen over project De Harder? Neem contact op met de gemeente via telefoonnummer 0341) 411 911 of info@harderwijk.nl.

Huren van tiny houses in Gelderland voor permanente bewoning.

In verschillende Gelderse gemeenten hebben inwoners te kampen met lange wachtlijsten voor een huurhuis. Mensen die met spoed een huis zoeken zijn daarom aangewezen op alternatieve tijdelijke woonruimte. In verschillende gemeenten worden tiny houses gebouwd om in deze vraag te voorzien.

18 Tiny houses in Malden

In de tiny house wijk in Malden zijn kleine huisjes gebouwd die verhuurd worden. Het zijn duurzaam gebouwde tiny houses die met name door jongeren worden gehuurd. De jongeren van het tiny house-complex hebben naast hun eigen terras ook een gemeenschappelijke moestuin en een recreatietuin tot hun beschikking gekregen.

Maar de kale huurprijs is nog aanzienlijk (€ 670.– + servicekosten ) Zie hiervoor een artikel inde Gelderlander.

Tiny houses in Nijkerk

tiny house huren Gelderland
Bron: Woningstichting Nijkerk

Sinds 2018 heeft Nijkerk TIny Houses aan de Ds Kuyperstraat. Het zijn 28 energiezuinige geschakelde huisjes van 39 m2 Uit een evaluatie blijkt volgens de gemeente dat de bewoning van die huizen door een gemixte groep van statushouders, starters en spoedzoekers goed werkt.

Er komt nu een 2e project met tiny houses in Nijkerk. Naast het zwembad wil de gemeente samen met de Woningstichting Nijkerk nog veertig tot vijftig van deze tijdelijke woningen plaatsen. Mensen kunnen daar twee tot vijf jaar blijven wonen. Het streven is om deze woningen in de loop van 2021 gereed te hebben. In dit artikel is meer informatie te lezen.

Tijdelijk huren van tiny houses in Gelderland

Tiny Houses in Arnhem op tijdelijke locatie

In december 2018 zijn er zestien tiny houses geplaatst in het Arnhemse uiterwaardengebied. Medio 2019 kwamen er acht tiny houses bij. Doelgroep: jongere huurders, van 23 tot 30 jaar oud. Deze huisjes werden op een tijdelijke locatie geplaatst. Maar anderhalf jaar later, moeten de woningen verdwijnen uit het Arnhemse uiterwaardengebied. Een nieuwe plek vinden is echter moeilijk.

Eerder werd er gesproken over grote aantallen tiny houses in Arnhem, nu lees je toch een terugtrekkende houding. Een oplossing is nog niet gevonden. Lees meer in het artikel van De Gelderlander “Op zoek naar een nieuwe plek voor een tiny house

Tiny houses in Aalten

Er komen tien tiny houses, verdeeld over de vijf kleine kernen van de gemeente Aalten. Ze zijn bestemd voor jongeren die een sociaal en/of maatschappelijke binding hebben met De Haart, De Heurne, Lintelo, IJzerlo of Barlo en ‘op zichzelf’ willen gaan wonen.

De tijdelijke tiny houses worden bewoond door jongeren die geen huis kunnen vinden. De gemeente probeert op deze manier de jongere generatie in de gemeente te houden. De gemeenteraad besloot 7 juli 2020 dat er tien woningen gekocht en geplaatst kunnen worden in de gemeente Aalten.

De mini huisjes kunnen door jongeren t/m 28 jaar gehuurd worden voor maximaal 5 jaar. Als je ouder bent dan kun je voor maximaal 2 jaar huren. De huurprijs is € 525,- per maand bedragen excl. servicekosten.

Plannen in voorbereiding:

Tiny house Eibergen

Tien tiny houses van maximaal 6 meter hoog op elk een perceeltje van 10 bij 10 meter. Dat is het uitgangspunt voor het plan aan de Zwilbroekseweg. De raad van de gemeente Berkelland moet hierover nog een definitieve beslissing nemen. Deze locatie zou geschikt kunnen zijn vanwege de ligging en de groene omgeving, nabij de al aanwezige volkstuinen. Helaas zijn de omwonenden niet blij met het plan om hier tiny houses toe te staan.

Tiny house Doetinchem Achterhoek

Er is een initiatiefgroep die overleggen voert met de gemeente Doetinchem om project van tiny houses van de grond te krijgen. Er is een presentatie gegeven waarin visie, wensen en ideeën zijn weergegeven. Deze initiatiefgroep heeft een faceboekpagina: Tiny Houses Doetinchem. Deze is helaas nog niet gevuld met veel informatie over de voortgang en planning van eventuele projecten. De gemeente Doetinchem heeft de notitie Tiny houses is wel onderdeel van de gemeentelijke woningbouwstrategie 2019.

De gemeente Doetinchem wil groeien naar 70.000 inwoners in 2036. Door de ambiteuze doelstellingen zijn er allerlei vernieuwende bouwprojecten. Het Winterswijkse bouwbedrijf WBC is bijna twintig jaar eigenaar van het stuk grond dat ligt tussen de Oostelijke Randweg en de Terborgseweg. Voor dit stuk grond is er inmiddels een plan voor een groot bouwcomplex in de gemeente Doetinchem. Het gaat om 50 koopwoningen voor een deel speciaal voor starters. In dit plan zijn ook 18 tiny houses te koop van 35 m2 .

Tiny house Lievelde Gelderland

In het najaar van 2020 zijn in Lievelde plannen gepresenteerd om 4 tiny houses in het Park ‘Vossenburcht’ te plaatsen. Het doel is om doorstroom in het dorp te realiseren. Het nieuwe park ligt op het voormalig Vion-terrein en is in eigendom van de gemeente. Het is de bedoeling dat deze plek wordt omgebouwd tot een parkachtige omgeving. Dit park moet ruimte bieden aan 18 woningen en 4 tiny houses. Deze tiny houses moeten geheel zelfvoorzienend zijn.

De verwachting is dat in het najaar van 2021 de gemeenteraad een besluit neemt over het plan. Bij een positief besluit vindt de uitgifte van de kavels direct daarna plaats. Waar de tiny houses aan moeten voldoen wordt dan ook bekendgemaakt.

Tiny houses in Amersfoort

Mayordomo mag aan de Curaçaolaan zes tiny houses gaan realiseren. Het is een mooie groende plek in het Leusderkwartier. Dit collectief is via loting geselecteerd om de plannen uit te werken.

De leden van Mauordomo hopen in 2023/2024 de mini huisjes te realiseren. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Amersfoort.

Meer leven, minder spullen

Ben jij je ook aan het voorbereiden om kleiner te gaan wonen of duurzamer te gaan leven ? Hierbij alvast een aantal boekentips die je hierbij kunnen helpen.

Er zijn ook online cursussen om aan de slag te gaan met Minimalisme. Het doel van deze cursus is om meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Stap voor stap wordt je voorbereidt op leven met minder spullen maar meer kwaliteit en vrijheid. Klik hier voor meer informatie.

minimalisme

Andere mogelijk interessante artikelen over tiny houses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *