Ben je op zoek naar mogelijkheden om een tiny house te bouwen, te kopen of te huren in Gelderland? Op deze site willen wij verschillende bouwprojecten van tiny houses in Gelderland onder de aandacht brengen. Dit zijn heel diverse bouwprojecten.

  • Projecten of bouwlocaties voor het bouwen van je eigen tiny house op eigen grond of huurgrond
  • Projecten voor het huren van tiny houses voor meerdere jaren met tijdelijke omgevingsvergunning
  • Plannen die nog tot uitvoer worden gebracht.

Er zijn ook regelmatig projecten waar je nog op kunt inschrijven.

Woningtekort in Gelderland

Steeds meer mensen trekken van het westen naar het oosten van het land omdat de huizen daar goedkoper zijn en het aanbod groter. Maar deze trek leidt tot problemen in de provincie Gelderland. Starters of spoedzoekers kunnen nauwelijks nog een woning vinden.

Veel starters of emigranten zoeken een woonruimte op één van de vele vakantieparken in Gelderland. De Provincie wil voorkomen dat nog meer mensen zich voor langere tijd gaan vestigen in een vakantiehuisje. De Provinciale Staten in Gelderland pleit daarom voor het versnellen van nieuwbouw. Het gaat om sociale huurwoningen, vrijesectorhuurwoningen en koopwoningen.

In de verschillende gemeente van de provincie worden daarom plannen gemaakt om tiny houses te bouwen als antwoord op de groeiende vraag van starters, spoedzoekers en emigranten. Er is op moment ontzettend veel vraag om een tiny house te kopen in Gelderland.

Vakantie in een tiny house in Gelderland

Als je in googel zoekt op tiny houses huren in Gelderland kom je wel hele mooie exemplaren tegen. Maar dit zijn allemaal tiny houses die je kunt huren op een vakantiepark op de Veluwe. Wel in een mooie natuurlijke omgeving, maar niet voor permanente bewoning.

Je kunt ook een tiny house op een vakantiepark in Gelderland kopen. Zelf genieten van een vakantie in eigen land en een duurzame investering. Er zijn gratis brochures op te vragen om te zien hoe deze tiny houses eruit zien. Nieuwsgierig geworden? Onderstaande gratis brochures kun je geheel vrijblijvend aanvragen, gewoon via de mail.

Lees meer op “Tiny house als vakantiehuisje kopen

Tiny house in Gelderland voor permanente bewoning

Kavels voor tiny houses in de Gemeente Beuningen, Ewijk

Er komt een ecowijk in Ewijk ten oosten van de Klaphekstraat. In deze wijk worden o.a. kavels beschikbaar gesteld voor tiny houses voor permanente bewoning. Er zou plek zijn gereserveerd voor 20 tiny houses.

Calimero, een Collectieve Particuliere Opdrachtgever (CPO), wil gezamenlijk een Tiny-house gemeenschap gaan starten. Het betreffen kavels die te koop zijn tussen de € 80.000 en € 100.000 per kavel, dat is inclusief het deel in de gezamenlijke grond. De grond moet in april 2022 bouwrijp zijn, daarna kan worden begonnen worden met de bouw.

Tiny houses in Zaltbommel

In totoaal komen er 15 tiny houses aan Beersteeg in Zaltbommel. De allereerste Tiny Houses van de Bommelerwaard staan er.
Deze zijn op 24 oktober 2023 geplaatst op de Beersteeg-West in Zaltbommel.

Tiny house dorpje in Apeldoorn

Klein Zuidbroek is een dorpje met 10 duurzaam gebouwde Tiny Houses in Apeldoorn, voor permanente bewoning. De inwoners streven naar een zelfvoorzienend leven en hopen een bijdrage te leveren aan een beter klimaat.

tiny house Gelderland
bron: Gemeente Apeldoorn

De gemeente heeft een weiland beschikbaar gesteld voor 5 jaar om ervaring op te doen met deze woonvorm, en mensen de mogelijkheid te geven ervan te leren en hen te inspireren. De huisjes moeten geheel zelfvoorzienend zijn, dus off-grid. De gemeente verzorgd geen aansluiting op water, riool, gas, elektra of kabel.

Op de website KleinZuidbroek en de gemeente Apeldoorn lees je meer over dit initiatief.

Tiny house pioniers in Harderwijk

De gemeente is in 2020 een proef gestart met 3 off-grid tiny houses aan het Rappad in de wijk Drielanden. Er verijzen 3 houten tiny houses in de groenstrook aan het Rappad. De proef duurt maximaal 10 jaar, er is een tijdelijke omgevingsvergunning. Na 5 jaar, wordt er gekeken of de proef in Harderwijk wordt doorgezet op dezelfde locatie of op een andere locatie.

In sept 2021 is de gemeenteraad van Harderwijk akkoord gegaan met plannen voor twintig tiny houses aan de Groene Zoom in Harderwijk. Er was veel protest van de omwonenden maar toch was de gemeenteraad enthousiast over de plannen.

De Groene Zoom ligt tussen de Groene Zoomweg, Horloseweg, Fokko Kortlanglaan en de Harderwijkerweg. In het gebied ten oosten van het perceel  Horloseweg 60 komen 20 kleine woningen van maximaal 50 m2 (Small Smart Living) met een gemeenschappelijke ruimte. 

Gemeente Ermelo tiny houses op eigen land

Gemeente Ermelo wil tiny houses voor bewoning op eigen land mogelijk maken! Je kunt nog niet op elke plaats een tiny house bouwen, maar de gemeente Ermelo gaat wel bezig om richtlijnen op te stellen voor initiatieven in de toekomst. Dus wellicht kunnen de inwoners van de gemeente Ermelo binnenkort hun eigen duurzame tiny houses bouwen.

Zo heeft de gemeente Ermelo toegezegd dat het eerste tiny house aan de Horster-Engweg gebouwd mag worden op eigen grond. Er is vergunning afgegeven voor 10 jaar, daarna moet het tiny house verhuizen.

Huren van tiny houses in Gelderland voor permanente bewoning.

In verschillende Gelderse gemeenten hebben inwoners te kampen met lange wachtlijsten voor een huurhuis. Mensen die met spoed een huis zoeken zijn daarom aangewezen op alternatieve tijdelijke woonruimte. In verschillende gemeenten worden tiny houses gebouwd om in deze vraag te voorzien.

18 Tiny houses in Malden

In de tiny house wijk in Malden zijn 18 kleine huisjes gebouwd die verhuurd worden. Aan de Rijksweg tussen Malden en Molenhoek. Het zijn duurzaam gebouwde tiny houses die met name door jongeren worden gehuurd. De jongeren van het tiny house-complex hebben naast hun eigen terras ook een gemeenschappelijke moestuin en een recreatietuin tot hun beschikking gekregen.

Deze compacte starters-woningen komen te staan op het voormalig Vloet-terrein, dat eigendom is van de gemeente Heumen. Eerder waren deze tiny houses gepland aan de Zilverberg in Overasselt. Het bleek lastig om tijdelijke tiny houses in te passen in een grote wijk met nieuwbouw woningen. De tiny houses blijven naar waarschijnlijkheid tien jaar staan.

Maar de kale huurprijs is nog aanzienlijk (€ 670.– + servicekosten ) Zie hiervoor een artikel inde Gelderlander.

In dec 2021 is in de Gelderlander te lezen dat het wijkje met tiny houses groter wordt dan eerst gepland. Ook mogen de woningen wellicht twintig jaar langer staan.

Tiny houses in Nijkerk

tiny house huren Gelderland

Sinds 2018 heeft Nijkerk TIny Houses aan de Ds Kuyperstraat. Het zijn 28 energiezuinige geschakelde huisjes van 39 m2 Uit een evaluatie blijkt volgens de gemeente dat de bewoning van die huizen door een gemixte groep van statushouders, starters en spoedzoekers goed werkt.

Er wordt gebouwd in een 2e project met tiny houses in Nijkerk, de tiny houses zijn onderdeel van een nieuwbouwproject Spoorkamp II. Naast het zwembad wil de gemeente samen met de Woningstichting Nijkerk nog 48 tijdelijke woningen plaatsen. Mensen kunnen daar twee tot vijf jaar blijven wonen. In dit artikel is meer informatie te lezen.

In januari 2022 vertelde wethouder Harke Dijksterhuis bij een werkbezoek dat er plannen zijn om nog meer tiny houses te realiseren in Nijkerk.

Tijdelijk huren van tiny houses in Gelderland

100 tijdelijke woningen, tiny houses in Oude IJsselstreek

De gemeente Oude IJsselstreek wil zo snel mogelijk honderd zogenoemde uuthuuskes bouwen. De gemeenteraad heeft 5-11-2021 groen licht gegeven om 100 uuthuusjes te bouwen. Dit zijn tijdelijke woningen, met een oppervlakte van zo’n 60 vierkante meter. Duurzaam gebouwde woningen die circulair zijn en snel verplaatst kunnen worden. Ze zijn met name bedoeld om de woningnood op te lossen.

Daarnaast stemde de raad in met een motie van de PvdA die het mogelijk moet maken om bouwplannen versneld uit te voeren. Dat moet met name gebeuren door initiatiefnemers van bouwplannen voor een belangrijk deel zelf het voortraject uit te laten voeren. Daarmee kan tijdwinst worden geboekt omdat plannen nu vaak vertraging oplopen door een gebrek aan ambtelijke capaciteit. Meer informatie lees je in de Gelderlander.

Tiny houses in Aalten

Er komen tien tiny houses, verdeeld over de vijf kleine kernen van de gemeente Aalten. Ze zijn bestemd voor jongeren die een sociaal en/of maatschappelijke binding hebben met De Haart, De Heurne, Lintelo, IJzerlo of Barlo en ‘op zichzelf’ willen gaan wonen.

De tijdelijke tiny houses worden bewoond door jongeren die geen huis kunnen vinden. De gemeente probeert op deze manier de jongere generatie in de gemeente te houden. De gemeenteraad besloot 7 juli 2020 dat er tien woningen gekocht en geplaatst kunnen worden in de gemeente Aalten.

De mini huisjes kunnen door jongeren t/m 28 jaar gehuurd worden voor maximaal 5 jaar. Als je ouder bent dan kun je voor maximaal 2 jaar huren. De huurprijs is € 525,- per maand bedragen excl. servicekosten.

Plannen in voorbereiding:

Ook vijftien tiny houses in Groesbeek

GROESBEEK – Op het terrein van Dekkerswald bij Groesbeek worden  wellicht ook vijftien tiny houses voor jongeren uit Berg en Dal gebouwd. Deze tiny houses zijn onderdeel van een veel groter project, waarbij de komende jaren honderden woningen worden gebouwd.  

Tiny house Eibergen

Tien tiny houses van maximaal 6 meter hoog op elk een perceeltje van 10 bij 10 meter. Dat is het uitgangspunt voor het plan aan de Zwilbroekseweg. De raad van de gemeente Berkelland moet hierover nog een definitieve beslissing nemen. Deze locatie zou geschikt kunnen zijn vanwege de ligging en de groene omgeving, nabij de al aanwezige volkstuinen. Helaas zijn de omwonenden niet blij met het plan om hier tiny houses toe te staan.

Diverse plannen voor Tiny house Doetinchem Achterhoek

De gemeente Doetinchem wil groeien naar 70.000 inwoners in 2036. Door de ambiteuze doelstellingen zijn er allerlei vernieuwende bouwprojecten. Het Winterswijkse bouwbedrijf WBC is bijna twintig jaar eigenaar van het stuk grond dat ligt tussen de Oostelijke Randweg en de Terborgseweg. Voor dit stuk grond is er inmiddels een plan voor een groot bouwcomplex in de gemeente Doetinchem. Het gaat om 50 koopwoningen voor een deel speciaal voor starters. In dit plan zijn ook 18 tiny houses te koop van 35 m2 .

De gemeente Doetinchem ontwikkelt binnen woongebied Wijnbergen de wijk: De Kwekerij. Dit is een wijk met 130 tot 150 woningen, waarvan 15 tiny houses. 10 van deze tiny houses worden als pilotproject ontwikkeld. Wij bieden hierbij een tiny house community de mogelijkheid om hun gezamenlijke droom te realiseren. Hiervoor is een kavel van circa 3.000 m2 beschikbaar.

Uitgebreide informatie over wat het pilotproject inhoudt en wat de voorwaarden zijn leest u op www.doetinchem.nl/kwekerij. De inschrijfdatum was tot 23 maart 2022. De planning is om het 4e kwartaal van 2022 de grond bouwrijp te maken en te starten met uitgifte van de kavels. In 2023 begint de bouw voor deze tiny houses. Verwachte oplevering eind 2023.

In de pilot wordt de grond verhuurd door de gemeente aan een community. De community die de grond gaat huren moet zich op enigerlei wijze juridisch verenigd hebben en kan voor 10 jaar huren. De tiny houses moeten off-grid gebouwd worden.

De gemeente Doetinchem heeft overigens in 2019 al voorwaarden opgesteld voor het realiseren van tiny houses. Deze zijn te lezen op www.doetinchem.nl

Tiny house Lievelde Gelderland

In het najaar van 2020 zijn in Lievelde plannen gepresenteerd om 4 tiny houses in het Park ‘Vossenburcht’ te plaatsen. Het doel is om doorstroom in het dorp te realiseren. Het nieuwe park ligt op het voormalig Vion-terrein en is in eigendom van de gemeente. Het is de bedoeling dat deze plek wordt omgebouwd tot een parkachtige omgeving. Dit park moet ruimte bieden aan 18 woningen en 4 tiny houses. Deze tiny houses moeten geheel zelfvoorzienend zijn.

December 2021 zal de gemeenteraad een besluit nemen over het plan. Bij een positief besluit vindt de uitgifte van de kavels direct daarna plaats. In het eerste kwartaal van 2022 wordt de locatie bouwrijp opgeleverd.

De voorwaarden voor realisatie van de tiny houses zullen tegelijkertijd met de verkoop van de koopkavels worden gepubliceerd. Actuele informatie via Oostgelre.nl

Tiny houses in Amersfoort

Mayordomo mag aan de Curaçaolaan zes tiny houses gaan realiseren. Het is een mooie groende plek in het Leusderkwartier. Dit collectief is via loting geselecteerd om de plannen uit te werken.

De leden van Mauordomo hopen in 2023/2024 de mini huisjes te realiseren. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Amersfoort.

Meer leven, minder spullen

Ben jij je ook aan het voorbereiden om kleiner te gaan wonen of duurzamer te gaan leven ? Hierbij alvast een aantal boekentips die je hierbij kunnen helpen.

Er zijn ook online cursussen om aan de slag te gaan met Minimalisme. Het doel van deze cursus is om meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Stap voor stap wordt je voorbereidt op leven met minder spullen maar meer kwaliteit en vrijheid. Klik hier voor meer informatie.

minimalisme

Interessante andere artikelen

Grond of kavel voor een tiny house
Een tiny house kopen
Tiny house huren als vakantiehuisje

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu