Tiny Houses in Overijssel

Tiny houses zijn populair, ook in Overijssel. Op deze site wil ik verschillende projecten in Overijssel onder de aandacht brengen voor het bouwen en huren van tiny houses.

Er zijn ook vele mogelijkheden om een Tiny House te huren in Overijssel als vakantiewoning. Ontdek diverse types en mogelijkheden op de site: Alleen op vakantie, vakantiehuisjes in Overijssel.

Actueel: De inschrijving kavels voor tiny houses in Deventer gaan van start op maandag 5 oktober 2020. Zie onderstaande artikel onder “Op je stek” in Deventer, tiny houses kopen. Wees er zeer snel bij !

Commerciële tiny houses.

Door de woningnood wordt er in de grote steden steeds meer grond vrijgegeven voor het bouwen van tiny houses. Er zijn inmiddels tiny house wijken gebouwd, waarin je een tiny house kunt huren. Maar dit is niet altijd even goedkoop, ook het leven dicht bij de natuur komt wel eens in de knel. De tiny house wijk in Malden zijn kleine huisjes die verhuurd worden. Maar de huurprijs is nog aanzienlijk (€ 670.– + servicekosten ) Zie hiervoor een artikel in de Gelderlander.

Als je in googel zoekt op tiny houses huren in Overijssel kom je de mooiste exemplaren tegen. Maar dit zijn allemaal tiny houses die je kunt huren op een vakantiepark of in de natuur. Vaak wel in een mooie natuurlijke omgeving.

Wil jij ervaren hoe het is om klein te wonen, dan hebben wij alvast een selectie voor je gemaakt. Er zijn veel unieke tiny houses, maar ook knusse en authentieke kleine huisjes voor één of twee personen, die heel dicht bij de natuur staan. Er is een grote selectie voor Overijssel.

In deze commerciële tiny houses mag je niet permanent wonen. Het is wel een ideale manier om uit te vinden of kleiner wonen wel voor jullie is weggelegd. Twee weken op vakantie in zo’n huisjes geeft een beter beeld van kleiner wonen. Er zijn veel praktische zaken waar je nu niet aan denkt, maar door het te ervaren heb je een bredere kijk op kleiner wonen.

Maar als permanente woning zie je nog weinig tiny houses. De behoefte is er steeds meer. De mogelijkheden voor bouwen van een tiny house is inmiddels ruimschoots aanwezig. Mooie exemplaren staan in vakantieoorden en als B&B al in Overijssel. Klaarblijkelijk kan het in een commerciële omgeving wel, maar zelf bouwen voor permanente bewoning is nog heel minimaal. Een grote oorzaak is de strikte regels omtrent bouwvergunningen voor het (zelf) bouwen van tiny houses.

Gerealiseerde kleine huizen projecten in Overijssel

Drie nieuwe tiny houses in Zuna (Overijssel) te koop !

Op het platform van BVA Auctions staan drie volledig ingericht met een keuken, badkamer, inloopdouche, slaapzolder en slaapkamer.
– Inmiddels verkocht –

Vijftien Tiny Houses opgeleverd in Hardenberg

De Vogelbuurt in Hardenberg heeft er een klein buurtje bij. In januari 2020 zijn deze woningen opgeleverd. Het was een braakliggend terrein, maar dankzij een goede samenwerking tussen Gemeente Hardenberg, Provincie Overijssel en omwonenden staan er nu 15 Tiny Houses. Deze woningen zijn beschikbaar voor mensen die met spoed op zoek zijn naar een tijdelijke woning.

Inmiddels hebben zeven huurders een plekje gevonden in een Tiny House. De woningen zijn geschikt voor maximaal twee personen en mogen maximaal twee jaar bewoond worden. Ondertussen moet men op zoek naar een andere woning.

In de gemeente Hardenberg is er een wachtlijst voor woningzoekenden. Voor mensen die met spoed op zoek zijn naar een betaalbare huurwoning, maar niet snel genoeg in aanmerking komen, blijft het erg lastig om op zeer korte termijn een geschikte woonplek te vinden. Zij hebben weinig tot geen inschrijftijd opgebouwd bij een woningcorporatie, maar hebben wél dringend een woning nodig. Met deze 15 Tiny Houses in Hardenberg hoopt Vechtdal Wonen hiermee een oplossing te bieden voor deze woningzoekenden.

www.detoren.net

Tiny houses huren in Overijssel Enschede

Enschede stond ook open voor de bouw van tiny houses en in 2018 werd er al een voorstel gedaan voor het beschikbaar stellen van grond. Maar sindsdien is het rustig en zijn er geen projecten daadwerkelijk gerealiseerd.

Op 28 febr. 2020 komt er echter een bijzonder bericht van Woningcorporatie Domijn (in rtv Oost). Deze corporatie gaat 3 tiny houses in de verhuur doen op het Robsonterrein. Het is een terrein voor creatieve ondernemers. De tiny houses worden verhuurd met daarbij ook een atelier in de Robsonfabriek. In maart 2020 gaan deze huisjes in verhuur.

Tiny Houses bouwen in Hengelo

In dagblad Tubantia staat een artikel van Nadia en Robin die met hun 3 kinderen in een tiny house leven. Ook Nadia heeft het tiny house helemaal zelf gebouwd. Nadia: „Als je zelf ontwerpt en bouwt, kun je alle ruimte multifunctioneel indelen, waardoor je op een klein oppervlak veel functies hebt.” Zie ook Bouw je eigen tiny house

In Hengelo is inmiddels daadwerkelijk een project met tiny houses gerealiseerd. Er staan 10 tiny houses op een terrein van Ter Steege Vastgoed uit Rijssen. Dit bedrijf heeft het terrein voor vijf jaar kosteloos beschikbaar gesteld.

Tiny houses bouwen

Project kleine huisjes kopen Zwolle, Overijssel

Ook in Zwolle waren er veel ideeën over een project van 25 tiny houses. Deze ideeën ontstonden al in 2017, maar anno 2020 zijn ze nog niet gerealiseerd. Oorzaak, zo is in de Tubantia te lezen, is de grondprijs.
De grond moest als bouwgrond afgenomen worden, tegen de geldende grondprijs. Voor de bouwers van tiny houses was dit echter te duur. Het concept voor goedkoper (kleiner)wonen werd door de grondprijs teniet gedaan. Tot op heden is er nog geen geschikt alternatief gevonden.

Volgens woordvoerder van de gemeente Zwolle zijn er wel enkele initiatieven in de gemeente, maar zijn er nog geen concrete projecten. ,,Wanneer iemand een klein huis wil bouwen gelden dezelfde processen als bij een groter huis. Bijvoorbeeld het verkennen van een locatie en het aanvragen van vergunningen. Zwolle wil ruimte bieden aan vernieuwende, creatieve en betaalbare woonconcepten zoals beschreven in de Woonvisie 2017-2027.”

Update: ZWOLLE – Maandagavond 18 mei 2020 is er in de gemeenteraad een debatronde geweest. Het ging over het ontwikkelplan van De Tippe en de uitwerking van het ontwikkelperspectief centrumzijde stationsgebied. Levensloopbestendige woningen zijn ook een aandachtspunt, evenals Tiny Houses. De gemeente gaat daarbij uit van de wensen van de (toekomstige) bewoners.

Tiny houses Haaksbergen

Er is een groep mensen in Haaksbergen die het bouwen van Tiny House dorp wilde inzetten om jongeren in Haaksbergen te houden door hen betaalbare woningen aan te bieden. Wethouder Jan Herman Scholten zou het project meenemen woon-visieplan voor 2019. Maar helaas is er niets meer terug te vinden in dit visieplan over Tiny Houses.

“Op je stek” in Deventer, tiny houses kopen

Ook in Deventer zijn er nog geen tiny houses gebouwd. Er wordt wel gewerkt aan het scheppen van voorwaarden. De verwachting is dat eind 2020 wordt gebouwd, afhankelijk van de bestemmingsplannen.

In het plan “De tuinen van zandweerd” in deze nieuwe buurt is ruimte voor circa 120 bouwkavels voor zelf- en samenbouwers met respect voor een duurzame toekomst. Duurzaam, ontspannen en gezond wonen in een tuinenlandschap.  Er zijn kleine kavels te koop voor het zelf bouwen van tiny houses. Daarnaast komt er ook een gezamenlijk veld voor het bouwen van tiny houses.

Behalve individuele woonwensen hebben zich ook collectieve initiatieven gemeld. Een tiny town in de vorm van een 21e-eeuws dorpsplein met woningen en tiny houses, een tiny houses community en drie samenbouwers die wonen willen combineren met mantelzorg, deeleconomie en voedselproductie.
Er zijn diverse kleine kavels te koop voor tiny houses.
Alle informatie hierover vind je op “Opjestek”

14-05-2020 Nieuws voor Tiny Houses in Deventer.
In het plangebied is één veld aangewezen voor uitsluitend tiny houses. Je bouwt dan zelf je tiny house op een veld met uitsluitend (maximaal 12) tiny houses.

01-09-2020 Vandaag toestemming voor bouw van tiental tiny houses door Raad van State
Meer info op https://opjestek.nl/hoe-groeit-je-stek/uitgifteprocedure

30-09-2020 De inschrijving kavels voor tiny houses gaan van start bij de Tuinen van Zandweerd (Deventer)Op de website https://opjestek.nl/kies-je-stek vind je de kavelkaart en een link naar de verkoopdocumenten en de kavelpaspoorten van alle kavels. De inschrijfperiode start op maandag 5 oktober en eindigt op vrijdag 16 oktober.

tiny houses overijssel deventer

Grond voor tiny houses in Wijhe Olst

In Olstergaard is een groene en duurzame omgeving belangrijk. “Een natuurinclusieve wijk met plek voor ontmoeting en eetbaar groen als rode draad” zo werd het omschreven in ecogroen. Natuurinclusief, energiezuinig, circulair wonen worden de belangrijkste kenmerken. Een heel mooi project waar ruimte is voor verschillende woonvormen. De toekomstige bewoners hebben inspraak in het ontwerp.

Er zou ruimte moeten zijn voor vrijstaande villa’s maar ook voor tiny houses. In totaal 75 woningen moeten verrijzen in deze mooie wijk. Als alles volgens planning verloopt wordt in het najaar van 2020 gestart met de bouw van duurzame woningen.

Meer informatie over dit plan is te vinden op https://wonen.olst-wijhe.nl/olstergaard

Locaties tiny houses Hellendoorn

Ook de gemeente Hellendoorn heeft aangegeven dat er twee locaties zijn in de gemeente waar experimenteren met tiny houses mogelijk is. Het is nog niet bekend welke locaties dit zijn. Maar volgens de wethouder verloopt het proces spoedig.

Ook is in andere gemeentes te lezen dat er wel bijeenkomsten zijn geweest op initiatief van bewoners. Maar er zijn verder geen concrete plannen te lezen in deze gemeentes. 

Conclusie huidige bouw of koop tiny houses in Overijssel

In Overijssel is er maar 1 project van meerdere tiny houses die echt gerealiseerd is. In Hengelo wonen inmiddels diverse mensen op een veldje met Tiny Houses. Het succes hierin is wel dat de grond voor 5 jaar gratis ter beschikking is gesteld.
In Enschede verhuren ze 3 tiny houses in combinatie met een Atelier.

In Deventer en Olst zijn er mooie concrete bouwprojecten die inmiddels goedgekeurd zijn door de gemeente en gaan beide eind 2020 van start.
Voor de rest wordt er in veel gemeenten gepraat over bouwen en kopen van tiny houses en de mogelijkheden. Zowel in grote steden als in kleine dorpen. Na jarenlang praten zie je echter nu in steeds meer gemeenten concrete plannen komen. De verwachting is dat er steeds meer creatieve oplossingen komen en dit de komende jaren een vlucht gaat nemen.

Aanvullingen worden op prijs gesteld

Alle actuele informatie over bouwen van tiny houses in Overijssel worden bijgehouden op de facebookpagina Tiny Houses Overijssel. Daarin vind je een nieuwsoverzicht van alle perspublicaties.

Mochten er initiatieven zijn in Overijssel die niet benoemd zijn dan horen wij ze graag. Onderaan dit artikel kun je reageren zodat we een goede verzameling krijgen van initiatieven.

Informatie om je alvast voor te bereiden.

Onderstaande boeken zijn goed om door te lezen als je aan het oriënteren bent voor het leven in een tiny house. Aan het woord komen bewoners van verschillende tiny houses in Nederland en België. Zij delen hun ervaringen en geven hun beste tips voor wonen op de vierkante meter.
Geschreven door Monique van Orden, vicevoorzitter van de stichting Tiny House Nederland. Je kunt het boek bestellen door op onderstaande blauwe button te klikken “Koop bij Bol.com” Wel zo snel !


Andere artikelen over tiny houses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *