Tiny Houses in Overijssel

Op deze site willen wij verschillende projecten van tiny houses in Overijssel onder de aandacht brengen voor het bouwen en kopen van tiny houses met of zonder grond.

Commerciële tiny houses.

Door de woningnood wordt er in de grote steden steeds meer grond vrijgegeven voor het bouwen van tiny houses. Er zijn inmiddels tiny house wijken gebouwd, waarin je een tiny house kunt huren. Maar dit is niet altijd even goedkoop, ook het leven dicht bij de natuur komt wel eens in de knel. Kleine huisjes worden al snel tiny houses genoemd, ook containerwoningen voor studenten worden steeds vaker tiny houses genoemd. Maar het uitgangspunt van een tiny house blijft toch het duurzame leven, een zo klein mogelijke footprint achterlaten op deze aarde.

Als je in googel zoekt op tiny houses huren in Overijssel kom je wel hele mooie exemplaren tegen. Maar dit zijn allemaal tiny houses die je kunt huren op een vakantiepark of in de natuur. Vaak wel in een mooie natuurlijke omgeving, maar niet voor permanente bewoning.

Wil jij een aantal dagen ervaren hoe het is om klein te wonen, dan hebben wij alvast een selectie voor je gemaakt. Er zijn veel unieke tiny houses, maar ook knusse en authentieke kleine huisjes voor één of twee personen, die heel dicht bij de natuur staan. Er is een grote selectie voor Overijssel.

Op vakantieparken kun je inmiddels wel tiny houses kopen voor verhuur en eigen gebruik. Maar is er steeds meer behoefte aan permanent wonen in een tiny house. De mogelijkheden voor bouwen van een tiny house is inmiddels wel aanwezig. Hieronder een overzicht.

Gerealiseerde kleine huizen projecten in Overijssel

Drie nieuwe tiny houses in Zuna (Overijssel) te koop !

Op het platform van BVA Auctions staan drie volledig ingericht met een keuken, badkamer, inloopdouche, slaapzolder en slaapkamer.
– Inmiddels verkocht –

Vijftien Tiny Houses opgeleverd in Hardenberg

De Vogelbuurt in Hardenberg heeft er een klein buurtje bij. In januari 2020 zijn deze woningen opgeleverd. Het was een braakliggend terrein, maar dankzij een goede samenwerking tussen Gemeente Hardenberg, Provincie Overijssel en omwonenden staan er nu 15 Tiny Houses. Deze woningen zijn beschikbaar voor mensen die met spoed op zoek zijn naar een tijdelijke woning.

Inmiddels hebben zeven huurders een plekje gevonden in een Tiny House. De woningen zijn geschikt voor maximaal twee personen en mogen maximaal twee jaar bewoond worden. Ondertussen moet men op zoek naar een andere woning.

In de gemeente Hardenberg is er een wachtlijst voor woningzoekenden. Voor mensen die met spoed op zoek zijn naar een betaalbare huurwoning, maar niet snel genoeg in aanmerking komen, blijft het erg lastig om op zeer korte termijn een geschikte woonplek te vinden. Zij hebben weinig tot geen inschrijftijd opgebouwd bij een woningcorporatie, maar hebben wél dringend een woning nodig. Met deze 15 Tiny Houses in Hardenberg hoopt Vechtdal Wonen hiermee een oplossing te bieden voor deze woningzoekenden.

Tiny houses huren in Overijssel Enschede

Enschede stond ook open voor de bouw van tiny houses en in 2018 werd er al een voorstel gedaan voor het beschikbaar stellen van grond. Maar sindsdien is het rustig en zijn er geen projecten daadwerkelijk gerealiseerd.

Op 28 febr. 2020 komt er echter een bijzonder bericht van Woningcorporatie Domijn (in rtv Oost). Deze corporatie gaat 3 tiny houses in de verhuur doen op het Robsonterrein. Het is een terrein voor creatieve ondernemers. De tiny houses worden verhuurd met daarbij ook een atelier in de Robsonfabriek. In maart 2020 gaan deze huisjes in verhuur.

Tiny Houses bouwen in Hengelo Overijssel

In dagblad Tubantia staat een artikel van Nadia en Robin die met hun 3 kinderen in een tiny house leven. Ook Nadia heeft het tiny house helemaal zelf gebouwd. Nadia: „Als je zelf ontwerpt en bouwt, kun je alle ruimte multifunctioneel indelen, waardoor je op een klein oppervlak veel functies hebt.” Zie ook Bouw je eigen tiny house

In Hengelo is inmiddels daadwerkelijk een project met tiny houses gerealiseerd. Er staan 10 tiny houses op een terrein van Ter Steege Vastgoed uit Rijssen. Dit bedrijf heeft het terrein voor vijf jaar kosteloos beschikbaar gesteld.

Tiny houses bouwen

Project kleine huisjes kopen Zwolle, Overijssel

Ook in Zwolle waren er veel ideeën over een project van 25 tiny houses. Deze ideeën ontstonden al in 2017, maar anno 2020 zijn ze nog niet gerealiseerd. Oorzaak, zo is in de Tubantia te lezen, is de grondprijs.
De grond moest als bouwgrond afgenomen worden, tegen de geldende grondprijs. Voor de bouwers van tiny houses was dit echter te duur. Het concept voor goedkoper (kleiner)wonen werd door de grondprijs teniet gedaan. Tot op heden is er nog geen geschikt alternatief gevonden.

Volgens woordvoerder van de gemeente Zwolle zijn er wel enkele initiatieven in de gemeente, maar zijn er nog geen concrete projecten. ,,Wanneer iemand een klein huis wil bouwen gelden dezelfde processen als bij een groter huis. Bijvoorbeeld het verkennen van een locatie en het aanvragen van vergunningen. Zwolle wil ruimte bieden aan vernieuwende, creatieve en betaalbare woonconcepten zoals beschreven in de Woonvisie 2017-2027.”

De Tippe, is een grootschalig bouwproject in Zwolle, waarbij de planning is dat er in 2021 gestart wordt met bouwen. Het moet een duurzame leefomgeving worden waarbij thema’s als duurzaamheid, klimaat, circulariteit en mobiliteit belangrijker zijn dan ooit. De Tippe moet ruimte bieden aan circa 1.250 woningen met een verdeling van 30% bereikbaar (20% sociale huur en 10% koop), 40% middenduur en 30% duur.

November 2020: Helaas is in het ontwikkelplan van De Tippe nog niets te lezen over kavels voor het bouwen van tiny houses.

Tiny houses Haaksbergen

Er is een groep mensen in Haaksbergen die het bouwen van Tiny House dorp wilde inzetten om jongeren in Haaksbergen te houden door hen betaalbare woningen aan te bieden. Wethouder Jan Herman Scholten zou het project meenemen woon-visieplan voor 2019. Maar helaas is er niets meer terug te vinden in dit visieplan over Tiny Houses.

Deventer, tiny houses kopen met grond

In het plan “De tuinen van zandweerd” in Deventer zijn plekken om tiny houses te bouwen met eigen grond. In het project is ruimte voor circa 120 bouwkavels voor zelf- en samenbouwers met respect voor een duurzame toekomst. Duurzaam, ontspannen en gezond wonen in een tuinenlandschap.  Er zijn kleine kavels te koop voor het zelf bouwen van tiny houses. Daarnaast komt er ook een gezamenlijk veld voor het bouwen van tiny houses.

Behalve individuele woonwensen hebben zich ook collectieve initiatieven gemeld. Een tiny town in de vorm van een 21e-eeuws dorpsplein met woningen en tiny houses, een tiny houses community en drie samenbouwers die wonen willen combineren met mantelzorg, deeleconomie en voedselproductie.
Er zijn ook 12 kleine kavels te koop voor het zelf bouwen van je tiny house.
Alle informatie hierover vind je op “Opjestek” Tiny Houses Deventer

Update: Toewijzing kavels
De loting is inmiddels door de notaris uitgevoerd. Er waren veel inschrijvers en er is een reservelijst voor elke categorie.

tiny houses overijssel deventer

Grond voor en tiny house in Wijhe Olst

In Olstergaard is een groene en duurzame omgeving belangrijk. “Een natuurinclusieve wijk met plek voor ontmoeting en eetbaar groen als rode draad” zo werd het omschreven in ecogroen. Natuurinclusief, energiezuinig, circulair wonen worden de belangrijkste kenmerken. Een project waar 75 woningen zullen verrijzen, waar ruimte is voor verschillende woonvormen.

De Kavelverdeling Olstergaard Olst  (bron: 2019 okt. presentatie gemeente O-W) er zou een zone met circa tien tiny houses met eigen grond komen in het plan.

Meer informatie over dit plan is te vinden op https://wonen.olst-wijhe.nl/olstergaard. Helaas zie ik nu in de uitwerking niets concreets meer staan over de mogelijkheid van het bouwen van tiny houses op een eigen kavel binnen dit duurzame project.

Locaties tiny houses gemeente Hellendoorn

Ook de gemeente Hellendoorn heeft aangegeven dat er twee locaties zijn in de gemeente waar experimenteren met tiny houses mogelijk is.

21-10-2020 Op de gemeente site van de gemeente Hellendoorn staat het volgende te lezen:
“Het gaat om het weiland achter Squash aan de Dorpstraat in Hellendoorn en een stuk grond gelegen aan de Nicolaas Beetstraat in Nijverdal”. Op 28 oktober worden er gesprekken gevoerd met omwonende over de mogelijke bouw van tiny houses. Duurzaam, betaalbaar en klein wonen zijn de uitgangspunten.

Dit is een mooi voorbeeld hoe een burgerinitiatief (van Loes Runneboom) kan resulteren in concrete stappen van de gemeente voor het bouwen van tiny houses. De eerste stappen zijn in deze gemeente in ieder geval gezet.

Tiny houses in Almelo

In Almelo begint het ook te kriebelen. Er is een initiatiefgroep bezig met een plan voor tien tiny houses op het Maatveld. Maar de daadwerkelijke bouw zal nog wel even op zich laten wachten. Er ligt weliswaar een tot in details uitgewerkt plan, maar de gemeente Almelo moet er ook iets van vinden.

Ondertussen zoekt Anders Wonen Almelo verder naar gegadigden voor het project. „Momenteel zijn er vier huishoudens en zijn we met twee in gesprek. Maar wie zich geroepen voelt en mee wil doen, mag zeker contact opnemen!” Mailadres: Anderswonenalmelo@gmail.com.

Aanvullingen worden op prijs gesteld

Alle actuele informatie over bouwen van tiny houses in Overijssel worden bijgehouden op de facebookpagina Tiny Houses Overijssel. Daarin vind je een nieuwsoverzicht van alle perspublicaties.

Mochten er initiatieven zijn in Overijssel die niet benoemd zijn dan horen wij ze graag. Onderaan dit artikel kun je reageren zodat we een goede verzameling krijgen van initiatieven.

Informatie om je alvast voor te bereiden.

Onderstaand boek zijn goed om door te lezen als je aan het oriënteren bent voor het leven in een tiny house. Aan het woord komen bewoners van verschillende tiny houses in Nederland en België. Zij delen hun ervaringen en geven hun beste tips voor wonen op de vierkante meter.
Geschreven door Monique van Orden, vicevoorzitter van de stichting Tiny House Nederland.

Maar hoe kun je jouw eigen levensstijl verduurzamen zonder te wonen in een tiny house? Het moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven. In dit boek vind je praktische tips en verhalen van gamechangers, die de wereld op hun eigen manier elke dag een beetje groener kleuren. ‘perfect’ bestaat niet, maar ‘goed’ wel, door in je dagelijkse keuzes een beetje bij te stellen.

Het kan wel, duurzaamheid heeft de toekomst300″>


Andere artikelen over tiny houses

3 gedachten over “Tiny Houses in Overijssel”

 1. Beste veranderende wereld,

  Wij zijn opzoek naar een vaste plaats voor tiny house, (community)
  Kunt u ons helpen?
  Met vriendelijke groet,Jessica

  1. Hallo Jessica, sorry voor de late reactie ivm de vakantie.
   Het moeilijkste is inderdaad om een plaats of kavel te vinden voor het plaatsen van een tiny house. Zeker het vinden van een vaste plaats is een uitdaging. Er worden inmiddels steeds meer initiatieven opgestart in Nederland waarbij een community van tiny houses centraal staan, dus dat is goed nieuws. Echter de doorlooptijden van deze initiatieven bestrijkt vaak meerdere jaren. Toch is het belangrijk om het plaatselijke nieuws goed te blijven volgen als je je ergens specifiek wilt vestigen. De projecten die al opgestart zijn, zijn vaak vele malen overschreven. Er is altijd veel meer belangstelling dan plaatsen, dit maakt het lastig om in bestaande projecten in te stromen. Wel zag ik vandaag een oproep voor een tijdelijke plaats in een bestaand project.
   https://indebuurt.nl/dordrecht/nieuws/snel-reageren-er-is-een-tijdelijke-tiny-house-plaats-beschikbaar-aan-de-noordendijk~159814/

   Op dit moment weet ik geen opgestarte projecten waar je op korte termijn kunt inschrijven binnen de provincie Overijssel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *