Benieuwd naar mogelijkheden om een tiny house in Overijssel te kopen, bouwen of permanent te huren? Misschien vind je hier mogelijkheden om jouw droom te verwezenlijken.

Op deze site willen wij verschillende projecten van tiny house in Overijssel onder de aandacht brengen. Dus heb je interesse in het bouwen van een Tiny house in Overijssel dan vindt je hier de informatie over:

 • Projecten, kavels of bouwlocaties voor het bouwen van je eigen tiny house
 • Projecten voor het huren van tiny houses voor meerdere jaren
 • Pannen die nog tot uitvoer worden gebracht.

Het betreffen tiny houses op huurgrond, tijdelijke locaties met een tijdelijke omgevingsvergunning, of tiny houses op eigen grond met een permanente omgevingsvergunning.

Commerciële tiny houses.

Door de woningnood wordt er in de grote steden steeds meer grond vrijgegeven voor het bouwen van tiny houses. Er zijn inmiddels tiny house wijken gebouwd, waarin je een tiny house kunt huren. Maar dit is niet altijd even goedkoop, ook het leven dicht bij de natuur komt wel eens in de knel. Het uitgangspunt van een tiny house blijft toch het duurzame leven, een zo klein mogelijke footprint achterlaten op deze aarde.

Wil jij een aantal dagen ervaren hoe het is om klein te wonen, dan hebben wij alvast een selectie voor je gemaakt. Er zijn veel unieke tiny houses, maar ook knusse en authentieke kleine huisjes, die heel dicht bij de natuur staan. Er is een grote selectie voor Overijssel.

Op vakantieparken kun je inmiddels wel tiny houses kopen voor verhuur en eigen gebruik. Maar is er steeds meer behoefte aan permanent wonen in een tiny house. De mogelijkheden voor bouwen van een tiny house is inmiddels wel aanwezig. Hieronder een overzicht.

Gerealiseerde kleine huizen projecten in Overijssel

Vijftien Tiny Houses opgeleverd in Hardenberg

De Vogelbuurt in Hardenberg heeft er een klein buurtje bij. In januari 2020 zijn deze woningen opgeleverd. Het was een braakliggend terrein, maar dankzij een goede samenwerking tussen Gemeente Hardenberg, Provincie Overijssel en omwonenden staan er nu 15 Tiny Houses. Deze woningen zijn beschikbaar voor mensen die met spoed op zoek zijn naar een tijdelijke woning.

Tiny houses huren in Overijssel Enschede

Enschede stond ook open voor de bouw van tiny houses en in 2018 werd er al een voorstel gedaan voor het beschikbaar stellen van grond. Maar sindsdien is het rustig en zijn er geen projecten daadwerkelijk gerealiseerd.

In 2020 heeft Woningcorporatie Domijn 3 tiny houses in de verhuur gedaan op het Robsonterrein. Het is een terrein voor creatieve ondernemers. De tiny houses worden verhuurd met daarbij ook een atelier in de Robsonfabriek.

Tiny Houses bouwen in Hengelo Overijssel

In Hengelo is enkele jaren geleden daadwerkelijk een project met tiny houses gerealiseerd. Er staan 10 tiny houses op een terrein van Ter Steege Vastgoed uit Rijssen. Dit bedrijf heeft het terrein voor vijf jaar kosteloos beschikbaar gesteld.

In 2023 wil de gemeente deze kleine huisjes verplaatsen naar een terrein dat grenst aan de Magnoliastraat, in Veldwijk Zuid. De percelen zouden een grote hebben van 200 tot 500 m2.
Update aug 2023: Negen van de tien Hengelose tiny houses zijn de afgelopen weken verhuisd naar een weitje aan de Seringstraat in Veldwijk-Zuid. Eén huishouden is naar een andere gemeente verhuisd.

Tiny houses bouwen

Project kleine huisjes kopen Zwolle, Overijssel

Ook in Zwolle waren er veel ideeën over een project van 25 tiny houses. Deze ideeën ontstonden al in 2017, maar anno 2023 zijn ze nog niet gerealiseerd. Oorzaak, zo is in de Tubantia te lezen, is de grondprijs. De grond moest als bouwgrond afgenomen worden, tegen de geldende grondprijs. Voor de bouwers van tiny houses was dit echter te duur. Het concept voor goedkoper (kleiner)wonen werd door de grondprijs teniet gedaan.

Het project “kleinwonen in De Tippe” heeft de ideeën van tiny houses laten varen en is nu verder gegaan met buurzaam met elkaar wonen. Buurtzaam wonen is een term of trend die steeds meer gebruikt wordt. Het staat voor duurzaam bouwen maar ook duurzaam met elkaar wonen, het aangaan van relaties in de buur. Er wordt ook geïnvesteerd in ontmoetingsruimte of gezamenlijke tuin.

Stand van zaken 1 maart 2024:
De start van de bouw staat gepland voor zomer 2024. De verwachte oplevering van de woningen is zomer 2025.

Deventer, tiny houses kopen met grond

In het plan “De tuinen van zandweerd” in Deventer zijn plekken om tiny houses te bouwen met eigen grond. In het project is ruimte voor circa 120 bouwkavels voor zelf- en samenbouwers met respect voor een duurzame toekomst. Duurzaam, ontspannen en gezond wonen in een tuinenlandschap.  Er zijn kleine kavels te koop voor het zelf bouwen van tiny houses. Daarnaast komt er ook een gezamenlijk veld voor het bouwen van tiny houses.

Behalve individuele woonwensen hebben zich ook collectieve initiatieven gemeld. Een tiny town in de vorm van een 21e-eeuws dorpsplein met woningen en tiny houses, een tiny houses community en drie samenbouwers die wonen willen combineren met mantelzorg, deeleconomie en voedselproductie.
Er zijn ook 12 kleine kavels te koop voor het zelf bouwen van je tiny house.
Alle informatie hierover vind je op “Opjestek” Tiny Houses Deventer

Update: Toewijzing kavels
De loting is inmiddels door de notaris uitgevoerd. Er waren veel inschrijvers en er is een reservelijst voor elke categorie.

tiny houses overijssel deventer

In de tuinen van Zandweerd in Deventer worden in de zomer van 2022 ook tiny houses gebouwd als sociale huurwoningen. Er worden 8 tiny houses gebouwd met een gezamenlijke ruimte.

Grond voor en tiny house in Wijhe Olst

In Olstergaard is een groene en duurzame omgeving belangrijk. “Een natuurinclusieve wijk met plek voor ontmoeting en eetbaar groen als rode draad” zo werd het omschreven in ecogroen. Natuurinclusief, energiezuinig, circulair wonen worden de belangrijkste kenmerken. Een project waar 75 woningen zullen verrijzen, waar ruimte is voor verschillende woonvormen.

De Kavelverdeling Olstergaard Olst  (bron: 2019 okt. presentatie gemeente O-W) er zou een zone met circa tien tiny houses met eigen grond komen in het plan.

Meer informatie over dit plan is te vinden op https://wonen.olst-wijhe.nl/olstergaard. Helaas zie ik nu in de uitwerking niets concreets meer staan over de mogelijkheid van het bouwen van tiny houses op een eigen kavel binnen dit duurzame project.

Plannen in voorbereiding

Tien tiny houses in Enschede op eigen grond

2024: Gemeente Enschede wil verder experimenteren met tiny houses, maar ze wil hier geen kavels voor tiny houses of subsidie voor beschikbaar stellen. Het bouwen van tiny houses moet een volledig particulier initiatief worden met eigen grond voor een tiny house en binnen de bebouwde kom.

De te bouwen tiny houses in Enschede moeten verplaatsbaarheid en duurzaamheid zijn. De komende drie jaar wil de gemeente Enschede maximaal 10 tiny houses faciliteren. De ervaringen gebruikt de gemeente om nieuw beleid te maken.

Tiny houses in Eibergen, gemeente Berkelland

Ook in Eibergen zijn ze al vele jaren bezig om tiny house project van de grond te krijgen. Eindelijk zijn er kavels beschikbaar in Eibergen om te huren voor minimaal 10 jaar.

De huisjes komen naast het volkstuincomplex aan de Zwilbroekseweg in Eibergen, aan de rand van het dorp. De planning is dat er in totaal negen tiny houses worden geplaatst op een stuk grond van 100 m2. De tiny houses mogen maximaal 50m2 zijn en 4 meter hoog. Er zijn (juni 2023) nog een aantal kavels vrij. Je mag de tiny houses zelf bouwen, laten bouwen, kopen of meenemen.

De kavels hebben allemaal een aansluiting voor riool, water en elektra. Voor de kavel betaal je €300/maand exclusief nutsvoorzieningen. Ze verwachten einde 2023 te mogen starten op locatie.’

Heb je vragen of wil je meer weten? stuur even een mailtje naar tinyhouseberkelland@gmail.com

Locaties tiny houses gemeente Hellendoorn – Nijverdal

Ook de gemeente Hellendoorn heeft aangegeven dat er twee locaties zijn in de gemeente waar experimenteren met tiny houses mogelijk is.

21-10-2020 Op de gemeente site van de gemeente Hellendoorn m.b.t. tiny houses staat het volgende te lezen:
“Het gaat om het weiland achter Squash aan de Dorpstraat in Hellendoorn en een stuk grond gelegen aan de Nicolaas Beetstraat in Nijverdal”.

Nadat er gesprekken zijn gevoerd met omwonende over de mogelijke bouw van tiny houses is besloten dat de locatie niet de geschikte plek was. Helaas gaat het niet door, teveel bezwaren.

Door dit burgerinitiatief waren de eerste stappen zijn in deze gemeente in ieder geval gezet. Maar helaas doordat er weinig voortgang in zit is het burgerinitiatief in 2022 gestopt. Erg jammer – voorlopig geen tiny houses in gemeente Hellendoorn Nijverdal.

Tiny houses in Almelo

In Almelo begint het ook te kriebelen. Er is een initiatiefgroep bezig met een plan voor tien tiny houses op het Maatveld. Maar de daadwerkelijke bouw zal nog wel even op zich laten wachten. Er ligt weliswaar een tot in details uitgewerkt plan, maar de gemeente Almelo moet er ook iets van vinden.

Ondertussen zoekt Anders Wonen Almelo verder naar gegadigden voor het project. „Momenteel zijn er vier huishoudens en zijn we met twee in gesprek. Maar wie zich geroepen voelt en mee wil doen, mag zeker contact opnemen!” Mailadres: Anderswonenalmelo@gmail.com.

Update maart 2024: De gemeente wil meewerken aan de bouw van 11 tiny houses op Het Maatveld bij Bornerbroek! Wanneer er met de bouw wordt begonnen is nog niet bekend, maar er worden stappen gezet.

Plannen voor Tiny Houses Dalfsen

In jan 2022 hebben de politieke partijen in Dalfsen zich uitgesproken voor de bouw van tiny houses in de kern van Dalfsen. Het gaat om 12 units die gebouwd worden door de woonstichting Vechthorst voor spoedzoekers. De gemeente verhuurt de grond tegen een nader overeen te komen huurprijs voor maximaal 15 jaar aan Vechthorst. De keuze is gevallen op het perceel direct ten noorden van de begraafplaats aan de Oosterdalfsersteeg. 

Helaas wordt er nu nog alleen gesproken over tiny houses in relatie met woningnood. Er zijn echter nu ook stemmen binnen de Raad die vinden dat inwoners die bewust kiezen voor een duurzame levenstijl ook in aanmerking moeten kunnen komen voor het bouwen van tiny houses.

Tiny houses in buitengebied Holten

Er is een particulier plan die zes tiny houses wil plaatsen in het groende buitengebied in Holten, bij de Borkeveld. Door de regelgeving rood-voor-rood creatief toe te passen zouden er zes starterswoningen gerealiseerd kunnen worden.

De meerderheid van de gemeenteraad staat positief tegenover de plannen (dec 2021). Op deze mooie groene plek kunnen duurzaamheid, klein wonen en de natuur bij elkaar komen. Zoals het leven in een tiny house oorspronkelijk bedoeld is.

Aanvullingen worden op prijs gesteld

Alle actuele informatie over bouwen van tiny houses in Overijssel worden bijgehouden op de facebookpagina Tiny Houses Overijssel. Daarin vind je een nieuwsoverzicht van alle perspublicaties.

Mochten er initiatieven zijn in Overijssel die niet benoemd zijn dan horen wij ze graag. Onderaan dit artikel kun je reageren zodat we een goede verzameling krijgen van initiatieven.

Informatie om je alvast voor te bereiden.

Onderstaand boek zijn goed om door te lezen als je aan het oriënteren bent voor het leven in een tiny house. Aan het woord komen bewoners van verschillende tiny houses in Nederland en België. Zij delen hun ervaringen en geven hun beste tips voor wonen op de vierkante meter.
Geschreven door Monique van Orden, vicevoorzitter van de stichting Tiny House Nederland.

Maar hoe kun je jouw eigen levensstijl verduurzamen zonder te wonen in een tiny house? Het moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven. In dit boek vind je praktische tips en verhalen van gamechangers, die de wereld op hun eigen manier elke dag een beetje groener kleuren. ‘perfect’ bestaat niet, maar ‘goed’ wel, door in je dagelijkse keuzes een beetje bij te stellen.

Interessante andere artikelen

Grond of kavel voor een tiny house
Een tiny house kopen
Tiny house huren als vakantiehuisje

Categories:

Tags:

3 Responses

 1. Beste veranderende wereld,

  Wij zijn opzoek naar een vaste plaats voor tiny house, (community)
  Kunt u ons helpen?
  Met vriendelijke groet,Jessica

  • Hallo Jessica, sorry voor de late reactie ivm de vakantie.
   Het moeilijkste is inderdaad om een plaats of kavel te vinden voor het plaatsen van een tiny house. Zeker het vinden van een vaste plaats is een uitdaging. Er worden inmiddels steeds meer initiatieven opgestart in Nederland waarbij een community van tiny houses centraal staan, dus dat is goed nieuws. Echter de doorlooptijden van deze initiatieven bestrijkt vaak meerdere jaren. Toch is het belangrijk om het plaatselijke nieuws goed te blijven volgen als je je ergens specifiek wilt vestigen. De projecten die al opgestart zijn, zijn vaak vele malen overschreven. Er is altijd veel meer belangstelling dan plaatsen, dit maakt het lastig om in bestaande projecten in te stromen. Wel zag ik vandaag een oproep voor een tijdelijke plaats in een bestaand project.
   https://indebuurt.nl/dordrecht/nieuws/snel-reageren-er-is-een-tijdelijke-tiny-house-plaats-beschikbaar-aan-de-noordendijk~159814/

   Op dit moment weet ik geen opgestarte projecten waar je op korte termijn kunt inschrijven binnen de provincie Overijssel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu