Je wilt een vakantiehuisje kopen in Nederland, maar welke keuzes moet je maken voor het kopen van een klein huisje? Hierbij een stappenplan om te komen tot een goede keuze voor het aanschaffen van een te koop staand vakantiehuisje.

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom de verkoop van vakantiehuisjes op moment zo populair is. In het artikel “Waarom een vakantiehuisje kopen in Nederland” lees je verschillende afwegingen om waarom je juist wel, of niet, een vakantiehuisje in Nederland moet kopen.

In dit artikel gaan we ervan uit dat je de keuze voor aankoop van een vakantiehuisje al hebt gemaakt. Dromen, Durven, Doen. Daarom hierbij een stappenplan voor het kopen van een vakantiehuisje.

Zoveel mogelijk advies opvragen

Voor een grote investering ga je natuurlijk niet over één nacht ijs. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk advies op te vragen als je een vakantiehuisje wilt kopen. Doe dit niet bij één partij maar zo mogelijk bij verschillende parken of makelaars, er zijn veel verschillen.

Vraag zoveel mogelijk brochures aan van verschillende keuzes en parken. Het is vrijblijvend en kosteloos, hierdoor kun je goed vergelijken en zie je de diverse keuzes van verschillende parken. De informatie staat vaak niet op internet.

Direct brochures opvragen:

Verschillende keuzes voor het kopen van een vakantiehuisje

Als je een vakantiehuisje wilt kopen zijn er een aantal keuzes die van belang zijn. Nadat je hebt besloten hoeveel er geïnvesteerd kan worden in een vakantiewoning en hoe dit gefinancierd wordt, kan onderstaande stapppenplan worden doorlopen:

 1. Wil je de woning verhuren of alleen voor eigen gebruik ? (een combinatie kan ook)
 2. Welk type of soort vakantiehuisje?
 3. Wat zijn de minimum eisen mbt grootte en comfort?
 4. Wilt u de grond kopen of huren?
 5. Een vakantiehuisje op een vakantiepark of particulier kopen?
 6. In welk gebied of locatie moet deze vakantiewoning staan?

1. Wilt u de vakantiewoning verhuren of permanent bewonen?

De eerste stap in het stappenplan is de beslissing of het vakantiehuisje die je wilt kopen voor verhuur wordt ingezet of alleen voor eigen recreatie. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Deze beslissing is waarschijnlijk al eerder gemaakt bij het opstellen van het financiële plaatje voor het kopen van de vakantiewoning. Maar het is wel een stap die grote invloed heeft op de andere stappen.

Vakantiehuisje voor eigen gebruik en permanent wonen

Uiteraard kun je het vakantiehuisje gebruiken voor eigen recreatie in de weekenden of tijdens vakanties. Als je de drukte even wilt ontvluchten kun je altijd terecht in je eigen vakantiehuisje. Of gebruiken om het “thuiswerken” effectief in te zetten, zodat thuis iedereen zijn ding kan blijven doen.

In een vakantiehuisje mag je (bijna) nooit permanent wonen. Alleen als het vakantiehuisje in de bestemmingsplannen van de betreffende gemeente een woonbestemming heeft, dan mag je permanent in het vakantiehuis wonen. Dit verschilt per gemeente.

Permanente bewoning van vakantieparken is op dit moment in veel gemeenten niet toegestaan. De Tweede Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Jessica Eijs (D66) willeen daar verandering in te brengen. Zij vinden dat in tijden van woningnood alle mogelijkheden om mensen te huisvesten moeten worden benut. (RTLnieuws)

Vakantiehuisje zelf of laten verhuren

Het is vaak zeer aantrekkelijk om de vakantiewoning ook te verhuren. Dit geeft maandelijkse inkomsten. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze verhuur te regelen.

Je kunt jouw vakantiehuisje zelf verhuren maar daar zitten wel veel haken en ogen aan.

Je zult continue op zoek moeten naar verhuurders, je acquisitie moet dus op orde zijn om een goed rendement te behalen. Maar het vergt ook veel tijdsinvestering bij wisseling van huurders, schoonmaak, controle etc. Ook zijn er kosten die je maakt voor PR, incasseren inkomsten, onderhoud etc. De risico’s van wanbetalers (debiteurenrisico) is ook aanwezig. Maar als je dit goed en effectief doet heb je wel kans op het hoogste rendement.

Je kunt alle bovenstaande stappen ook laten uitvoeren door verhuurmakelaars.

Op grote vakantieparken zie je vaak dat je alle werkzaamheden en risico’s uit handen kunt geven tegen een van te voren afgesproken rendement.
De werkzaamheden zijn bijvoorbeeld:

 • het verrichten van acquisitie activiteiten
 • het sluiten en de administratie van de huurovereenkomsten
 • het incasseren van de huren en bijkomende kosten
 • het verzorgen van aankomst en vertrek van de gast;
 • het verrichten van klein technisch onderhoud
 • kosten voor verhalen achterstanden in huur
 • aangebrachte schade herstellen en vergoeden

Let daarbij wel goed op wat de afspraken hierover zijn en laat je niet alleen verblinden door mooie rendementen die voorgeschoteld worden.

Een hoog rendement is makkelijk toe te zeggen, als het een nieuw park betreft en waarbij de onderhoudskosten minimaal zijn. Deze hoge rendement contracten zijn vaak kortlopende contracten (5 jaar). Daarna komen de kosten van onderhoud en vervanging interieur. Het rendement aanbod in het nieuwe contract zal dan veel lager liggen.

2. Keuze uit verschillende soorten vakantiehuisjes

Er zijn meer dan 130.000 recreatiewoningen en vakantiehuizen in Nederland. Door de jaren heen is de kwaliteit van deze woningen enorm verbeterd. Waar vroeger de basis behoefte voldoende was zijn de nieuwe vakantiehuisjes uitgerust met alle luxe die je ook in een permanente woning terugvindt.

Bij het kopen van een vakantiehuisje blijft het belangrijk om goed te kijken naar de duurzaamheid. Hoe lang kun je van het vakantiehuisje genieten zonder grote kosten te maken? Ook de kwaliteit bepaald of jouw investering na 20 jaar ook nog goed te verkopen is.

Chalets als vakantiewoning kopen

Van oorsprong is een chalet een houten huis die in de Alpenlanden te vinden is. Het is een traditionele houten woning of boerderij waar één of meerdere families in konden verblijven. Meestal werden deze chalets alleen in de zomer gebruikt vanwege de strenge winters in de Aplenlanden.

Tegenwoordig is een chalet een goed geïsoleerd vakantiehuis, vaak van alle gemakken voorzien. Dus ook met verwarming en de nodige luxe om de winterdagen door te brengen. De nieuwe chalets worden vaak geheel naar de wens van de klant gemaakt. Bijna alles is mogelijk en daarom is er geen chalet hetzelfde.

Op campings zijn vaak jaarplekken te huur waarop een chalet geplaatst kan worden.

Deze 4 pers. Cube Chalet is te koop bij Mölke, een 5-sterren camping in Twente.

Prijs: € 74.000,– incl BTW & excl plaatsen

Kant en klare chalets zijn heden ten dage te koop op de diverse vakantieparken in Nederland. Maar er zijn ook een mogelijkheid om een stukje grond op een vakantiepark te kopen, te pachten of te huren. Dan kun je daarop, geheel naar jouw wensen een chalet laten bouwen.

Een chalet voelt dus als een huis met de keuze uit dezelfde comfort of zelfs meer, maar is vaak goedkoper dan een stenen vakantiehuis,

Stacaravan als vakantiewoning kopen

Het verschil tussen een chalet en een stacaravan is vaak de kwaliteit en prijs. Een stacaravan is vaak goedkoper dan een chalet. In verhouding met een chalet is een stacaravan minder isolerend en de keuken en wanden zijn met minder zwaar materiaal uitgevoerd.

Een stacaravan worden in meerdere exemplaren tegelijk gemaakt en is dus niet volledig custom made. Maar ook de stacaravans zijn uiteraard in verschillende maten en types te koop.

Ook de markt in stacaravans is de laatste jaren erg snel veranderd. Eerder werden de stacaravan vaak van aluminium gemaakt, maar tegenwoordig zie je veel kunststof aan de buitenzijde.

Tiny house kopen

Een tiny house is een kleine, vrijstaande en volwaardige woning. De oppervlakte van het kleine huisje kan verschillen, maar is max. 50m2 woonoppervlak. In een tiny house staat duurzaam wonen en leven centraal.

Permanent wonen in een Tiny House is tegenwoordig een zeer trendy manier van leven. Maar ook op vakantieparken zie je steeds vaker dat er typische tiny houses worden gebouwd op een duurzame manier. Deze tiny housjes op vakantieparken worden wel op een vaste fundering gebouwd. Tiny house on wheels zie je niet of nauwelijks op vakantieparken.

Ook deze tiny houses zijn van alle gemakken voorzien, soms volledig zelfvoorzienend. Tiny houses zijn over het algemeen wel duurder dan chalets.

Op een mooi recreatiepark bij Voorthuizen op de Veluwe worden diverse vakantiehuisjes gebouwd voor de verkoop.

Vakantiebungalow kopen

Dit is vrijstaand vakantiehuis van één verdieping, gebouwd van stenen. Alle woonruimtes bevinden zich dus op de begane grond.

Net als bungalows voor permanente woning zijn vakantiebungalows er in alle maten en soorten. De laatste jaren zie je veel specifieke welness bungalows te koop staan. Deze bungalows zijn dan voorzien van een sauna en/of jacuzzi.

3. Minimum eisen grootte en comfort

In eerste instantie is dit natuurlijk heel persoonlijk. Maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste je eigen gezinssamenstelling; het aantal personen en wensen hiervan. Houd er rekening mee dat het huisje een lange termijn investering is, dus ook als de jezelf of de kinderen ouder worden moet het huisje wel voldoen aan de wensen, het moet dus wel meegroeien. Een plek dicht bij de speeltuin is misschien leuk als de kinderen klein zijn, maar ik vraag me af of dit een aantal jaren later ook nog leuk is.

Daarnaast is het belangrijk dat je rekening houdt met eventuele verhuur, als je hiervoor kiest. Het is belangrijk om na te denken voor welke doelgroep je het huisje wilt verhuren. Grote gezinnen hebben uiteraard andere behoeftes dan alleenstaande of mensen die alleen op vakantie willen in Nederland. (een snel groeiende groep).

De nieuwe huisjes die op vakantieparken worden gebouwd worden nu vaak met veel luxe uitgevoerd. Er ontstaat een volledige wellnessrage op de recreatieparken. Dit maakt wel dat verhuur in de winter zeer aantrekkelijk wordt. Uiteraard heeft deze keuze invloed op de prijs van de recreatiewoning.

4. Vakantiehuisje kopen met of zonder grond

Je dient een weloverwogen keuze te maken als het gaat om de grond waarop de vakantiewoning wordt geplaatst. Er zijn verschillende opties die aangeboden worden in Nederland. Een vakantiewoning met aankoop grond, of aankoop van een vakantiewoning op gehuurde grond of gepachte grond.

Vakantiehuisje kopen met eigen grond

Een vakantiewoning kopen met eigen grond is de meest veilige optie. Op een aantal vakantieparken of via particulieren worden vakantiewoningen met eigen grond aangeboden. Voordeel is dat je veel zekerheid hebt, maar je blijft wel afhankelijk van de regels en mogelijkheden van het recreatiepark.

Bij TopParken verkoop zie je veel vakantiewoningen te koop met eigen grond. De vakantiehuisjes staan op een vakantiepark, maar de grond is dus volledig gekocht. Vraag geheel vrijblijvend een brochure aan.

Vakantiewoning kopen op gehuurde grond

Als jouw aangekochte vakantiehuisje op gehuurde grond staat dan kan het zo zijn dat jouw opstal vroeg of laat verwijderd dient te worden. Als het huurcontract afloopt, kan de grondeigenaar de grond aan een ander verhuren. De grondeigenaar kan ook de huur opzeggen als er andere plannen zijn, dit zie je op gebeuren op veel verouderde campings met veel vaste standplaatsen. Om te moderniseren worden er andere plannen ontwikkeld. Hiervan hebben we de afgelopen jaren veel voorbeelden kunnen lezen in de media.

Vakantiehuisje kopen op erfpacht grond

Ook erfpacht wordt gebruikt voor vakantiewoningen in Nederland. De vakantiewoning staat dan niet op eigen grond maar op erfpacht grond. Het is manier om grond te verkrijgen. Je mag dan de grond of kavel op een recreatiepark voor langere tijd gebruiken alsof je de eigenaar bent. Deze manier geeft meer rechten voor de eigenaar van de vakantiewoning, dan verhuur van grond.

Als erfpachter betaal je, een vooraf overeengekomen, bedrag voor het gebruik van de grond. De vast afgesproken prijs noemt men de canon. Vaak wordt voor de grond 5% van de verkoopwaarde van de kavel gevraagd. Een erfpachtcanon wordt meestal voor langere tijd afgesproken, bijvoorbeeld 30, 49 of 99 jaar. De erfverpachter kan een erfpachtrecht alleen opzeggen wanneer er meer dan twee jaar achterstand is in betaling of bij een ernstige tekortkoming. Hierdoor heb je meer zekerheid dan bij huur van de grond.

5. Een vakantiehuisje op een vakantiepark of particulier kopen

Er zijn vele aanbieders voor een vakantiehuisje. Makelaars die zowel vakantiehuisjes op vakantieparken te koop aanbieden en bij particulieren. Ook zijn recreatieparken die de verkoop in eigen beheer hebben of particulieren die zelfstandig hun vakantiewoning verkopen. In Nederland staan veruit de meeste vakantiehuisjes die worden verkocht op een vakantiepark.

Het is wel belangrijk om goed na te denken welke keuzes je hierover maakt voor je vakantiehuisje.

Vakantiewoning kopen van een particulier

Het kopen van een vakantiehuis van een particulier heeft zowel voor- als nadelen. Zoals ook bij het kopen van een woonhuis kan het zeker interessant zijn voor de prijs. De extra kosten van makelaar worden bespaard. Maar het is wel aan te bevelen om het vakantiehuisje bouwkundig goed te bekijken.

Ook een recreatiewoning moet aan eisen en wetgeving voldoen. Een technisch rapport laten maken is vaak geen overbodige luxe, het geeft zekerheid dat je geen kat in de zak koopt.

Kijk voor de zekerheid ook altijd het bestemmingsplan bij de betreffende gemeente na. In een bestemmingsplan kun je zien welke ontwikkelingen er voor dat stuk grond of gebouw gepland zijn. Of, minstens zo belangrijk, in de directe omgeving. Staat jouw vakantiehuisje over 5 jaar ook nog in de vrije natuur of is er iets anders gepland?

De officiële overdracht vindt plaats bij de notaris. Van hem krijg je een akte van levering en een nota van afrekening. Je voldoet hier ook de aankoopsom.

Vakantiehuisje kopen op een vakantiepark

Zoals gezegd staan de meeste vakantiehuisjes op een vakantiepark. Een vakantiepark biedt vele voordelen.

 • Vaak zijn er diverse faciliteiten aanwezig waarvan je gebruik kunt maken.
 • Er zijn afspraken te maken voor verhuur van de woning
 • Onderhoud kan uit handen gegeven worden

Het grote nadeel is dat je ook afhankelijk bent van de eigenaar van het park. Wordt het park goed onderhouden en trekt het veel bezoekers dan zal het rendement van verhuur hoger zijn. Maar ook de waardebepaling van de woning wordt daarmee bepaald. Is er veel vraag naar dit plekje op betreffend park dan bepaald dit uiteraard de prijs bij verkoop van je vakantiehuisje.

Daarnaast zijn er vaak wel extra parkkosten die je moet betalen.

Ook is de doelgroep belangrijk, vele recreatieparken focussen zich op enkele doelgroepen. Dit moet natuurlijk wel overeenkomen met jouw eigen idee waaraan jij wilt verhuren.

6. In welk gebied of locatie moet deze vakantiewoning staan?

De laatste stap in dit stappenplan voor het kopen van een vakantiehuisje is eigenlijk de eerste keuze. Als je begint te denken aan het kopen van een vakantiehuisje in Nederland, dan zie je deze vakantiewoning waarschijnlijk al in je gedachten staan in een voor jouw ideale omgeving. Vaak is deze keuze niet zo moeilijk voor mensen, deze is al gemaakt in de dagdromen. Dromen, durven, doen.

Er zijn diverse mogelijkheden waar je een vakantiehuisje kunt kopen in Nederland. Er zijn namelijk veel mooie plekjes in Nederland, ook al is het een klein landje.

Een vakantiehuisje kopen aan zee

Een vakantiehuisje aan zee is voor veel mensen het ultime doel. Een vakantiehuisje in Zeeland kopen is een vakantie waarbij zon, zee en strand centraal staan. Met name de kust is in trek bij Nederlandse en Duitse toeristen. De verwachte huurinkomsten, van een te kopen vakantiehuisje aan zee zijn dan ook hoog.

vakantiehuisje kopen in Zuid-Holland aan zee

Als je een vakantiehuisje koopt in Noord- of Zuid Holland dan is het strand ook dichtbij. Ook in deze provincies zijn vakantiehuisjes aan zee, of dichtbij, zee te koop. Er is in deze provincies een grote vraag voor verhuur. Maar er is slechts een beperkt aanbod van vakantiehuizen en weinig ruimte voor nieuwbouw. Door de woningnood zijn de prijzen van vakantiehuizen aan zee hier wel hoog.

Maar ook een vakantiewoning kopen aan zee, op de waddeneilanden is mogelijk, maar deze zijn niet goedkoop!

Een vakantiehuisje kopen in Overijssel of Gelderland

Wil jij een vakantiehuisje kopen in de provincies Overijssel of Gelderland dan staat de rust en de natuur vaak centraal. In deze provincies liggen de streken Twente en de Achterhoek die bij het grote publiek bekend staan om de uitgestrekte bossen en landerijen.

UwBuitenhuis is een organisatie die gespecialiseerd is in verkoop van vakantiehuisjes in de provincies Overijssel, Gelderland. Ze hebben unieke locaties in Twente en de Achterhoek. Bekijk hier het Aanbod , of vraag hier geheel vrijblijvend uw brochure aan. Ze zijn allemaal met vakmanschap ontwikkeld en bieden prachtige, duurzame recreatiewoningen aan. UwBuitenhuis.nl zijn ook met regelmaat te zien op televisie, bij de programma’s HouseVision en Business Class.

Vakantiehuisje kopen op de Veluwe

Een vakantiehuisje kopen o in Gelderland nabij de uitgestrekte natuur van De Veluwe. De uitgestrekte bossen, de heidevelden en de natuurparken zijn grote publiekstrekkers. Er is hier voor elk wat wils. Er zijn vele dagtrips mogelijk, denk hierbij aan dierentuinen, openluchtmuseum, kastelen, landgoederen etc. Maar natuurlijk is het ook heerlijk wandelen en fietsen.

Stappenplan voor het kopen van een vakantiehuisje

Heb je alle keuzes gemaakt in het stappenplan om een vakantiehuisje te kopen?

Ik wil toch eindigen met het eerste advies:
Laat je zoveel mogelijk informeren en vraag zoveel mogelijk brochures aan van verschillende keuzes en parken. Het is vrijblijvend en kosteloos, hierdoor kun je goed vergelijken en zie je de diverse keuzes van verschillende parken. De informatie staat vaak niet op internet.

Andere artikelen

Waarom een vakantiehuisje kopen in Nederland
Alles over tiny houses
Een tiny house huren als vakantiehuisje

Alle informatie over alleen op vakantie in Nederland.

Samenvatting van de alle artikelen over alleen reizen of alleen op vakantie kun je lezen op Alleen op vakantie in Nederland. Hier zijn ook verschillende tips en adviezen te vinden.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu