Het vinden van grond of een kavel voor een tiny house is vaak moeilijk. Het is de moeilijkste stap een tiny house te realiseren. Waar staan nu een tiny house te koop met grond?

Er komen steeds meer projecten en mogelijkheden voor het kopen van een tiny house met eigen grond of met tijdelijke te huren grond. Maar je moet wel geduld hebben en soms creatief zijn om de juiste vergunningen te verkrijgen.

Een tiny house heeft natuurlijk maar weinig eigen grond nodig, maar het is wel fijn om ruimte te hebben om jouw tiny house.

Tiny house kopen met grond

De meeste bouwkavels zijn echter te koop voor het formaat van “gewone” huizen. Dus wil je een kleine kavel kopen met vergunning voor je tiny house dan is dit wel een zoektocht. Je moet wel voldoende grond kopen voor een tiny house, zodat je ook de mogelijkheid hebt om buiten te leven.

Daarnaast is bouwgrond ook vaak heel duur. Dit is wel een obstakel om een geschikte en betaalbare plek te vinden om je tiny house te bouwen. De totale kosten voor een kleine kavel en een eenvoudig tiny huis liggen dan al vaak boven de € 75.000,– Uiteraard is dit nog altijd veel lager dan een ander huis, en ook de maandelijkse vaste lasten zijn heel laag. Zeker met een zelfvoorzienende woning.

Maar er zijn voorbeelden van geheel nieuwe groenprojecten. In Deventer zijn diverse kleine kavels te koop voor tiny houses. Behalve individuele woonwensen hebben zich ook collectieve initiatieven gemeld. Een tiny town in de vorm van een 21e-eeuws dorpsplein met woningen en tiny houses, een tiny houses community en drie samenbouwers die wonen willen combineren met mantelzorg, deeleconomie en voedselproductie.
Alle informatie hierover vind je op “Opjestek”

Voordat je daadwerkelijk grond koopt voor een tiny house is het belangrijk dat je op de hoogte bent met de lokale bestemmingsplannen en regelgevingen. Het is wel handig dat je zeker weet of je, op de aan te kopen grond, wel een tiny house mag bouwen. Lees hiervoor alles op Vergunning voor tiny houses.

In diverse provincies zijn echter steeds meer projecten voor tiny houses. Specifieke projecten voor kopen of huren van een tiny house zijn in onderstaande artikelen benoemd.

Creatieve ideeën voor een tiny house kopen met grond

Maar je leest toch veel verhalen van mensen die al jaren op zoek zijn naar grond waarop een tiny house mag worden gezet. Dit is in veel gemeenten, nog steeds, bijna niet mogelijk. Daarom zie je creatieve ideeën ontstaan om toch grond te verkrijgen voor een tiny house.

In Dronten is een groep die het idee heeft opgevat om een camping te exploiteren. Ze willen deze camping exploiteren in ruil voor een vergunning om tien tiny houses te plaatsen. Ze hebben hiervoor een brief aan de gemeenteraad gestuurd. Helaas is dit ook niet doorgegaan, maar na twee jaar zoeken hebben ze wel een kavel gevonden voor hun tiny houses. Tien huisjes mogen de komende jaren op de locatie in Biddinghuizen staan. Daar willen de initiatiefnemers duurzaam en zelfvoorzienend leven. Deze kavels zijn voor 5 jaar toegezegd, daarna wordt er geëvalueerd of het initiatief langer voortgezet wordt. Ook hier blijkt een tiny house op wielen of een verplaatsbaar tiny house dus oplossing te zijn.

Er zijn wel diverse mogelijkheden om een tiny house te kopen met grond op vakantieparken als vakantiewoning. je hebt zelf de keuze welke perioden van het jaar je daar zelf gaat wonen en wanneer je het zou kunnen verhuren. Kijk voor meer informatie “Tiny house kopen als vakantiewoning“.

Een tiny house op eigen grond, of in eigen tuin, is ook een optie. Als het beoogde huisje gebruikt wordt als mantelzorgwoning zijn er weinig regels die dit kunnen tegenhouden. Dit tiny house kan bewoond worden door de mantelzorger of door de zorgvrager.

Tijdelijk beschikbaar stellen van grond of woonlocatie voor tiny houses

Er zijn projecten in Nederland waarbij een projectontwikkelaar of de gemeente gratis, of tegen een vergoeding, grond of een woonlocatie beschikbaar stellen voor tiny houses. Op de pagina’s van de diverse provincies op deze site zie je steeds meer projecten verschijnen die als “pilot” worden bestempeld. Dit biedt de mogelijkheid voor de gemeenten om de tiny houses een woonlocatie toe te wijzen voor een bepaalde tijd.

De gemeenten stellen meestal de grond beschikbaar voor tiny houses voor max 10 jaar, om daarna te herzien wat er met de grond gaat gebeuren. Projectontwikkelaars willen flexibeler zijn en maken vaak afspraken voor een kortere periode.

Het grootste voordeel van grond huren is natuurlijk dat de kosten relatief laag zijn. Omdat er veel gepionierd wordt in Nederland met tiny houses behoort dit wel tot de mogelijkheden.

De vergunningen zijn vaak geen probleem voor deze pioniersprojecten, zeker niet als deze door gemeenten worden uitgeschreven.

Omdat de tiny houses na een aantal jaar weer verplaatst moeten worden is het handig om de tiny houses off-gridd te bouwen, dus niet afhankelijk van nutsvoorzieningen zoals gas, water, riool, elektra en kabel.
Je kunt je eigen tiny house bouwen met een volledige zelfbouw energiepakketten. Hierdoor ben je niet alleen flexibel, maar ben je ook zelfvoorzienend en zeker duurzaam.

energiesysteem tiny house

Erfpacht van grond voor een tiny house

In veel situaties wordt de grond echter gepacht van de gemeente of particulier. Ook in de gemeente Rotterdam wordt hier gebruik van gemaakt om tijdelijke woonlocaties te creëren voor tiny houses.

Erfpacht is een veel voorkomende manier om grond te verkrijgen voor de bouw van tiny houses. Je mag de grond voor langere tijd gebruiken alsof je de eigenaar bent. Als erfpachter betaal je, een vooraf overeengekomen, bedrag voor het gebruik van de grond. De afgesproken prijs noemt men de erfpachtcanon.

Het grote voordeel hiervan is dat je geen grond hoeft aan te kopen en dus geen grote sommen geld ineens moet ophoesten.

In sommige gevallen kun je na verloop van tijd je erfpacht afkopen zodat je eigenaar wordt van de grond. Of dit verstandig is hangt uiteraard af van jouw persoonlijke situatie.

Erfpacht is aftrekbaar van de belasting

Financiering of hypotheek bij erfpacht

De voorwaarden van erfpacht moeten wel heel duidelijk zijn. Nieuwe afspraken gedurende de erfpacht over de hoogte van het erfpachtcanon zorgen meestal dat een financiering niet geaccepteerd wordt. Dit kan voorkomen als je de erfpacht voor een bepaalde periode hebt afgekocht. Daarna moeten er vaak nieuwe afspraken gemaakt worden.

Het betalen van een erfpachtcanon kan wel invloed hebben op de hoogte van je hypotheek. Het bedrag van de erfpacht wordt als lasten meegenomen in de berekening, waardoor je minder kunt lenen.

Bij een particuliere erfpacht wordt het moeilijk om je tiny house te financieren met een hypotheek. Het is wel mogelijk met een verklaring van de notaris. Hierin moet worden opgenomen onder welke criteria de waarde van de erfpachtwoning getoetst kan worden.

Hoe je de aankoop van je tiny house en aankoop grond kunt financieren kun je lezen op : “Een tiny house kopen en financieren

Nog geen grond maar wel willen leven als in een tiny house

Minder consumeren in spullen en minder afval produceren, duurzaam leven, dat is wat je wilt. Het maakt eigenlijk niet uit of je al in een tiny house leeft, je kunt het nu al realiseren door te leren hoe je een minimalistische leeftstijl aanmeet door in je dagelijkse leven andere keuzes te maken.

Je eigen levenstijl verduurzamen, maar het moet natuurlijk wel leuk blijven. In dit boek vind je praktische tips hoe je daadwerkelijk veranderingen teweeg kunt brengen.

Minimalisme draait niet om het weggooien van al je spullen, maar helpt je om eens goed te kijken naar welke dingen bijdragen aan je geluk en wat juist niet. In een online cursus kun je hier stap voor stap kennis mee maken.

Onderstaande online cursus is echt een eyeopener voor veel mensen. Het doel van deze cursus is om meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Wacht daar niet mee totdat je alles hebt geregeld, maar begin nu. Geeft jezelf de vrijheid en maak de wereld weer een klein beetje meer duurzaam.

Het heeft mij enorm geholpen om de stap echt te zetten! Iedereen praat erover, maar nu echt doen!

Online cursus minimalisme

Probeer de cursus 30 dagen uit

Als je na het volgen van het minimalisme programma niet 100% tevreden bent met je aanschaf, dan kun je binnen 30 dagen na aankoop je geld direct terugkrijgen. Dus geen risico om het gewoon te proberen !

Ervaar je vrijheid en gooi ballast weg door minimaliseren

Je investering voor het online Minimalisme programma is € 87.

Hiervoor krijg je niet alleen toegang tot vier verschillende werkboeken, maar ook tot 8 instructievideo’s, een Minimalisme cursushandleiding, de bonus ‘Minimaliseren met een gezin en kinderen’, audio oefeningen, professionele begeleiding én je kunt jezelf aanmelden voor onze besloten Facebook groep.

Interessante andere artikelen

Grond of kavel voor een tiny house
Een tiny house kopen
Tiny house huren als vakantiehuisje
Shop Tiny houses

Categories:

Tags:

2 Responses

  1. Nu de “normale” huizenprijs zo explosief gestegen is sinds eind 2019 lijkt het me de enige oplossing om toch in je eigen plekje te kunnen wonen, liefst in natuurlijke omgeving, nu uitzoeken waar het permanent kan, liefst off-grid, moet kunnen met 150 000€…?!

    • Hallo Nerino, Het is echt gekkenwerk op de huizenmarkt. De waarde ligt vaak vele malen hoger dan de werkelijke waarde van de woning. Zeker voor mensen met 1 inkomen is dit bijna niet meer te doen. Een tiny house zou de oplossing kunnen zijn, maar het is wel een way of life. € 150.000,– is een mooi bedrag waar je zeker iets mee kunt, maar het is natuurlijk wel erg afhankelijk aan jouw wensen van een tiny house en de grootte van de kavel. De maandelijkse vaste lasten zijn dan wel vele malen minder, ook niet onbelangrijk om fijn te leven. Heel veel succes bij het vinden van een fijn eigen plekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu