Grond of kavel voor een tiny house.

Grond of een kavel voor het bouwen van tiny houses is vaak moeilijk te vinden, maar zeker wel te doen. Er komen steeds meer projecten en mogelijkheden voor het verkrijgen van grond. Maar je moet wel geduld hebben om de juiste vergunningen te verkrijgen.

Een tiny house heeft natuurlijk maar weinig grond nodig, maar het is wel fijn om ruimte te hebben om jouw tiny house.

Kopen van een eigen bouwkavel voor een tiny house

De meeste bouwkavels zijn echter te koop voor het formaat van “gewone” huizen. Dus ben je op zoek naar een kleine kavel voor je tiny house dan heb je niet veel keuze.

Daarnaast is bouwgrond ook vaak heel duur. Dit is wel een obstakel om een geschikte en betaalbare plek te vinden om je tiny house te bouwen. De totale kosten voor kavel en een huis liggen dan al vaak boven de € 75.000,– Uiteraard is dit nog lager dan een ander huis, maar ook de maandelijkse vaste lasten zijn heel laag. Zeker met een zelfvoorzienende woning.

Maar er zijn voorbeelden van geheel nieuwe groenprojecten. In Deventer zijn diverse kleine kavels te koop voor tiny houses. Behalve individuele woonwensen hebben zich ook collectieve initiatieven gemeld. Een tiny town in de vorm van een 21e-eeuws dorpsplein met woningen en tiny houses, een tiny houses community en drie samenbouwers die wonen willen combineren met mantelzorg, deeleconomie en voedselproductie.
Alle informatie hierover vind je op “Opjestek”

De inschrijving kavels voor tiny houses gaan van start bij de Tuinen van Zandweerd (Deventer)Op de website https://opjestek.nl/kies-je-stek vind je de kavelkaart en een link naar de verkoopdocumenten en de kavelpaspoorten van alle kavels. De inschrijfperiode start op maandag 5 oktober en eindigt op vrijdag 16 oktober 2020.

Voordat je daadwerkelijk grond aankoopt is het belangrijk dat je op de hoogte bent met de lokale bestemmingsplannen en regelgevingen. Het is wel handig dat je zeker weet of je, op de aan te kopen grond, wel een tiny house mag bouwen. Lees hiervoor alles op regelgeving bouwgrond voor tiny houses.

Tijdelijk beschikbaar stellen van grond of woonlocatie voor tiny houses

Er zijn projecten in Nederland waarbij een projectontwikkelaar of de gemeente gratis, of tegen een vergoeding, grond of een woonlocatie beschikbaar stellen voor tiny houses. In Hengelo is hiervan een mooi voorbeeld, daar staan 10 tiny houses op een terrein van ter Steege vastgoed. Zie hiervoor “Tiny houses in Overijssel“. Ook Marleen Jonger woont in Almaar op tijdelijk verkregen grond.

Ook in Apeldoorn wilden ze in 2019 pionieren met tiny houses. De gemeente stelde 10 plekken beschikbaar door middel van loting. De tiny houses moesten off-gridd gebouwd worden, dus niet afhankelijk van nutsvoorzieningen zoals gas, water, riool, elektra en kabel.

Er was een enorme belangstelling, 138 mensen melding zich aan om over het experiment op de hoogte gehouden te worden. De ingelote deelnemers betaalden 1000 euro als borg voor de plek die na vijf jaar weer schoon opgeleverd moest worden.

Voor de huur van het terrein betalen deelnemers een vergoeding van driehonderd euro per maand. 

Deze grond wordt vaak voor een aantal jaar beschikbaar gesteld. Het is dan wel noodzakelijk dat je jouw tiny house kunt verplaatsen als de grond voor andere doeleinden wordt gebruikt. Een tiny house op wielen of verplaatsbare containers zijn hiervoor ideale oplossingen.

Het grootste voordeel van grond huren is natuurlijk dat de kosten relatief laag zijn. Omdat er veel gepionierd wordt in Nederland met tiny houses behoort dit wel tot de mogelijkheden.

De vergunningen zijn vaak geen probleem voor deze pioniersprojecten, zeker niet als deze door gemeenten worden uitgeschreven.

grond en woonlocatie tiny houses

Erfpacht van grond voor een tiny house

In veel situaties wordt de grond echter gepacht van de gemeente of particulier. Ook in de gemeente Rotterdam wordt hier gebruik van gemaakt om tijdelijke woonlocaties te creëren voor tiny houses.

Erfpacht is een veel voorkomende manier om grond te verkrijgen voor de bouw van tiny houses. Je mag de grond voor langere tijd gebruiken alsof je de eigenaar bent. Als erfpachter betaal je, een vooraf overeengekomen, bedrag voor het gebruik van de grond. De afgesproken prijs noemt men de erfpachtcanon.

Het grote voordeel hiervan is dat je geen grond hoeft aan te kopen en dus geen grote sommen geld ineens moet ophoesten.

In sommige gevallen kun je na verloop van tijd je erfpacht afkopen zodat je eigenaar wordt van de grond. Of dit verstandig is hangt uiteraard af van jouw persoonlijke situatie.

Erfpacht is aftrekbaar van de belasting

Financiering of hypotheek bij erfpacht

De voorwaarden van erfpacht moeten wel heel duidelijk zijn. Nieuwe afspraken gedurende de erfpacht over de hoogte van het erfpachtcanon zorgen meestal dat een financiering niet geaccepteerd wordt. Dit kan voorkomen als je de erfpacht voor een bepaalde periode hebt afgekocht. Daarna moeten er vaak nieuwe afspraken gemaakt worden.

Het betalen van een erfpachtcanon kan wel invloed hebben op de hoogte van je hypotheek. Het bedrag van de erfpacht wordt als lasten meegenomen in de berekening, waardoor je minder kunt lenen.

Bij een particuliere erfpacht wordt het moeilijk om je tiny house te financieren met een hypotheek. Het is wel mogelijk met een verklaring van de notaris. Hierin moet worden opgenomen onder welke criteria de waarde van de erfpachtwoning getoetst kan worden.

Hoe je de aankoop van je tiny house en aankoop grond kunt financieren kun je lezen op : “Een tiny house kopen en financieren

Nog geen grond maar wel willen leven als in een tiny house

Minder consumeren in spullen en minder afval produceren, duurzaam leven, dat is wat je wilt. Het maakt eigenlijk niet uit of je al in een tiny house leeft, je kunt het nu al realiseren door te leren hoe je een minimalistische leeftstijl aanmeet.

Minimalisme draait niet om het weggooien van al je spullen, maar helpt je om eens goed te kijken naar welke dingen bijdragen aan je geluk en wat juist niet. In een online cursus kun je hier stap voor stap kennis mee maken.

Onderstaande online cursus is echt een eyeopener voor veel mensen. Het doel van deze cursus is om meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Wacht daar niet mee totdat je alles hebt geregeld, maar begin nu. Geeft jezelf de vrijheid en maak de wereld weer een klein beetje meer duurzaam.

Het heeft mij enorm geholpen om de stap echt te zetten! Iedereen praat erover, maar nu echt doen!

Online cursus minimalisme

In de cursus minimalisme word je daadwerkelijk geholpen om je leven zo in te richten dat dingen bijdragen aan je geluk, met minimale middelen.

Minimalistisch wonen zorgt ervoor dat je van je thuis een plek maakt om tot rust te komen en deze tegelijkertijd stijlvol kunt inrichten. Een mooie combinatie dus!.

Het versimpelt je leven en je gaat bewuster om met tijd, geld en energie.

Je ervaart meer vrijheid in je leven zodat jij je op dingen kunt richten die jij daadwerkelijk belangrijk vindt in jouw leven.

Probeer de cursus 30 dagen uit

Als je na het volgen van het minimalisme programma niet 100% tevreden bent met je aanschaf, dan kun je binnen 30 dagen na aankoop je geld direct terugkrijgen. Dus geen risico om het gewoon te proberen !

Ervaar je vrijheid en gooi ballast weg door minimaliseren

Je investering voor het online Minimalisme programma is € 87.

Hiervoor krijg je niet alleen toegang tot vier verschillende werkboeken, maar ook tot 8 instructievideo’s, een Minimalisme cursushandleiding, de bonus ‘Minimaliseren met een gezin en kinderen’, audio oefeningen, professionele begeleiding én je kunt jezelf aanmelden voor onze besloten Facebook groep.


Andere artikelen over tiny houses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *