Is permanent wonen in een recreatiewoning of tiny house (vakantiehuisje) toegestaan? Of kan ik de regelgeving omzeilen voor permanente bewoning in een recreatiewoning? Dit zijn veel gestelde vragen. Door de krapte van de woningmarkt is het ook een heel actuele vraag. Ook in de tweede kamer is er aandacht voor.

In Nederland zijn meer dan 110.000 vakantiehuisjes beschikbaar voor recreatie. Door het permanent wonen van een recreatiewoning toe te staan kan een gedeelte van de woningnood opgelost worden, maar helaas is permanent wonen in een vakantiewoning in veel gemeenten niet toegestaan.

Op Een tiny house of vakantiehuisje huren hebben we bijzondere kleine huisjes geselecteerd die te huur zijn. Ervaar een overnachting in een tiny house.

Permanente wonen in een recreatiewoning of tiny house is geregeld in de bestemmingsplannen. In het bestemmingsplan van betreffende gemeente staat vermeld wat de bestemming is van de recreatiewoning. Recreëren of wonen. (website www.ruimtelijkeplannen.nl). Indien er recreëren staat mag de woning niet permanent bewoond worden. De gemeenten moeten hierop handhaven. Er zijn echter veel grijze gebieden waardoor permanente bewoning van recreatiewoningen toch gedoogd worden.

Wanneer spreek je van permanente bewoning in een recreatiewoning?

Vaak wordt er gedacht dat de regel van permanente bewoning omzeilt kan worden door een paar weken per jaar niet in de woning te verblijven. Een paar weken per jaar jouw recreatiewoning verhuren wil niet zeggen dat je er niet permanent woont volgens de wet.

Er is sprake van permanent wonen in een recreatiewoning als dit vakantiehuisje je hoofdverblijf is, je hebt naast het vakantiehuisje geen zelfstandige woonruimte. Zodra je kunt aantonen dat je een ander woonverblijf hebt, wordt het in veel gemeenten als recreatiewoning beschouwd.

Permanente bewoning mag in veel gemeenten niet. Daarom worden er vaak allerlei argumenten bedacht om aan te tonen dat het huisje slechts voor recreatieve doeleinden wordt gebruikt. Deze redenen zijn vaak niet rechtsgeldig als je geen zelfstandige woonruimte hebt.

Een aantal misvattingen:

  • Veel mensen denken dat recreatief gebruik aangetoond wordt als je het huisje enkele weken per jaar verhuurd. Je gaat zelf een aantal weken op vakantie en verhuurd je eigen huisje. Helaas wordt dit niet geaccepteerd door de gemeente om recreatief gebruik aan te tonen.
  • Het is ook geen oplossing om een postbus aan te houden, dit is geen zelfstandige woonruimte
  • Een woonverblijf registreren bij je ouders of kinderen geeft vaak weer heel andere problemen. Je bent dan al snel een fiscaal partner van elkaar, daar kunnen veel financiële gevolgen aan kleven.
  • De gemeente kan toezien of jij inderdaad alleen recreëert of ook alle zaken vanaf het vakantiehuisje regelt. Zoals woon- werk, aantal dagen aanwezig, etc. (Er moet dan wel genoeg mankracht zijn in deze gemeente om hier daadwerkelijk op toe te zien.)

Verschil tussen een recreatiewoning en een normale woning.

Iedere gemeente legt in een bestemmingsplan vast of de woning voor recreatie doeleinden gebruikt mag worden of voor permanente bewoning. Bouwplannen moeten in dit bestemmingsplan passen. Voor recreatiewoningen zijn vaak andere bouweisen vastgesteld dan voor normale woningen. Voor permanente bewoningen zijn strengere bouweisen opgesteld voor de veiligheid van de bewoner. Dus niet iedere vakantiewoning is geschikt om daarin ook permanent te gaan wonen.

De recreatiewoningen zijn echter de laatste jaren steeds meer veranderd naar luxe vakantiewoningen, die van alle gemakken zijn voorzien. Daarnaast is er steeds meer aandacht voor duurzaam bouwen, ook in de vakantiesector. Op diverse vakantieparken worden er echte tiny houses worden gebouwd. Goede isolatie, zonnepanelen en duurzame bouwmaterialen worden ingezet. Hierdoor wordt vaak voldaan aan diverse bouweisen in het bouwbesluit en kan het een bouwkundige keuring doorstaan. Maar daarmee komt ook de roep om permanent te wonen in een vakantiehuisje steeds groter.

permanent wonen in een recreatiehuis

TopParken heeft op 20 vakantieparken in Nederland vakantiehuisjes te koop. Op deze parken staan ook tiny house te koop met grond, of nog in aanbouw zijn.

Vraag geheel vrijblijvend een gratis brochure of een bezichtiging van een woning aan. Laat je in ieder geval goed informeren en dat begint met brochures opvragen.

Op deze pagina zie je de verschillende tiny houses in 6 verschillende parken in Gelderland en Overijssel. Zeker de moeite waard om inspiratie op te doen en om eenvoudig te oriënteren op de mogelijkheden.

Meer informatie over een vakantiehuisje kopen lees je op Een tiny house als vakantiehuis kopen.

Wanneer mag je permanent wonen in een recreatiewoning?

Permanent wonen in een vakantiehuisje is dus per gemeente bepaald in een bestemmingsplan. Maar door de woningnood zijn er een aantal gemeenten die permanente bewoning van een vakantiewoning toch toestaan, of waar permanente bewoning gedoogd wordt. Elke gemeente heeft een eigen beleid voor bewoning van een recreatiewoning.

Het is per gemeente verschillend of er streng wordt gehandhaafd. In het verleden zijn er door gemeenten ontheffingen verleend aan mensen die al langere tijd permanent verbleven in hun vakantiehuisje. Deze ontheffingen zijn persoonsgebonden en dus niet overdraagbaar op de nieuwe bewoners. Dit is wel een belangrijk gegeven als je een vakantiehuisje koopt van mensen die al geruime tijd de woning permanent bewonen. Permanente bewoning is dus niet vanzelfsprekend voor de nieuwe bewoners, ondanks dat de vorige eigenaren deze ontheffing hebben gekregen.

In steeds meer gemeenten wordt een aangepast beleid opgesteld voor het wonen op een vakantiepark. Al zitten veel gemeenten wel te worstelen met dit beleid op maat. Zie ook het artikel in gemeente.nu

Permanent wonen op een vakantiepark mogelijk ?

Als je een recreatiehuisje koopt op een vakantiepark is het mogelijk om een groot deel van het jaar dit huisje te bewonen. Elk park heeft hierin zijn eigen regels, afhankelijk van het gemeentelijk beleid. Er zijn parken waar je moet aantonen dat je het vakantiehuisje bijvoorbeeld 120 dagen per jaar niet bewoond. Je koopt de woning dan voor gedeeltelijk eigen gebruik en gedeeltelijk voor de verhuur.

Dit kan wel de oplossing zijn voor mensen die graag overwinteren in het buitenland, of langere tijd elders verblijven. Een grote woning in Nederland is dan niet meer nodig, maar ze hebben meer behoefte aan een kleine vakantiewoning op een vakantiepark. Zeker voor de woningdoorstroom zou dit een ideale oplossing zijn, maar in veel gemeenten zie je nog wel de nodige bezwaren tegen deze vorm van “flexibel” wonen. En uiteindelijk beslist ook de gemeente over permanente bewoning op deze parken.

Regeringspartijen D66 en VVD willen de permanente bewoning van recreatiewoningen legaliseren, het is een proefballonnetje die in 2020 is opgeworpen, maar nog niet verder is uitgewerkt. Hiermee hopen de partijen de doorstroom van huizen te bevorderen. Maar het is ook een oplossing om starters of minder draagkrachtigen een mogelijkheid te geven om een woning aan te kopen.

gratis beleggen

Dit aanbod is slechts beperkt geldig

✔️ Boek “In 10 stappen succesvol beleggen.
✔️ Handleiding “Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten.
✔️ Interviews met expert beleggers
✔️ Toegang tot de ledensite met meer dan 57.000 leden 
✔️ LIVE Online training

Klik hier voor een GRATIS boekpakket. Je betaald enkel € 6,95 verzend- en verwerkingskosten.

Bestemmingsplan wijzigen van recreatie naar wonen

Om op een legale manier permanent te wonen in een recreatiewoning moet het doel van de woning in het bestemmingsplan wijzigen van “recreatie” naar “wonen”. De gemeente kan een bestemminsplan herzien, hiervoor dien je een aanvraag in te dienen bij de gemeente. Dit is meestal wel een lang traject en duur traject. Het is per gemeente verschillend hoe ze hiermee om gaan.

De recreatiewoning dient dan in ieder geval wel te voldoen aan de bouweisen voor permanente bewoning, anders is het meestal een doodlopende weg. Als de woning voldoet aan de bouweisen, is het advies om eerst in gesprek te gaan met de gemeente voordat je een aanvraag doet. In dit gesprek kun je alvast jouw kansen afwegen en in hoeverre de gemeente bereidt is om hieraan mee te werken. Misschien komen er wel andere mogelijkheden op tafel om van het beleid af te wijken binnen de gemeentelijke richtlijnen.

Ga met de gemeente in gesprek m.b.t. de mogelijkheden, in deze veranderende wereld is er wellicht wel iets mogelijk om de woningnood een halt toe te roepen.

Verschillende bijzondere vakantiehuisjes te huur

Er zijn echt heel bijzondere kleine huisjes te huur. Van hooibergen tot kookhuisjes. Maar zeker ook tiny houses of luxe wellness huisjes. Wij hebben een speciale selectie gemaakt van vakantiehuisjes die bijzonder zijn en midden in de natuur liggen. Hier kun je heerlijk relaxen en tot rust komen.

Op Een tiny house of vakantiehuisje huren hebben we bijzondere kleine huisjes geselecteerd die te huur zijn. Ervaar een overnachting in een tiny house.

Categories:

Tags:

24 Responses

  1. Ik las over permanente bewoning dat het wel mogelijk is. (uit Eindhovens Dagblad)
    Lokale wethouders en gemeenteraadsleden houden het permanent bewonen van vakantiewoningen tegen. (WUZ, 11/7). D.m.v. een advocaat die gespecialiseerd is in Europees recht, kan via de rechter alsnog de woning permanent bewoond worden. Er bestaat een Europese wet die zegt dat je in Europa het recht van wonen hebt. Het is onbegrijpelijk dat een zo geheten sociale starterswoning 180.000 tot 200.000 euro moet kosten. Voor zo’n 150.000 koopt men een recreatiewoning in een bungalowpark.
    Wil Hommes, Vessem

      • Nee, niet legaliseren. Mensen, die permanent een recreatiewoning bewonen, zijn willens en wetens in overtreding . Zij profiteren niet alleen van een veel lager aankoopbedrag maar ook van veel lagere woonlasten. En zouden door legalisatie ook nog eens beloond worden voor hun overtreding doordat hun “recreatiewoning” flink in prijs zal gaan stijgen.
        Bovendien zijn veel van deze woningen gelegen in kwetsbare natuurgebieden. En het is geen oplossing voor de woningnood.

        • Dit is nu typisch een antwoord van iemand die hetzelf te goed heeft en het leed van anderen niet meer ziet. Mensen zoals u zijn het probleem in Nederland. Oordelen over anderen en dit verspreiden op het internet. Ik zou denken, ga es scheiden, verlies je baan, ga volledig aan de latten en probeer dan een huis te vinden. Dan zou ik graag uw herziene en wat meer genuanceerde mening hier over horen.

          • Ook mee eens! Er is een idioot tekort aan woningen! Wat maakt het voor een ander uit als ik voor een redelijke prijs in een 45 vierkante meter vakantiehuisje ga wonen en daarvoor wel ruimte maak voor iemand anders die in mijn huurwoning kan?

        • Maar als ze het huisje het hele jaar door constant verhuren is er geen probleem wat natuur en dergelijke betreft, toch ? (dus dat argument is een zogenaamd non argument)

        • Mee eens, wij hebben ook een duur huis gekocht en waren al dik 50 jaar voor we konden kopen. Zou lekker zijn als de recreatie woningen permanent bewoond mogen worden, oneerlijk!! Migratie probleem en arbeidsmigratie moet eerst opgelost worden.

        • Dat mensen er misschien geld aan verdienen door het goedkoop te kopen moet geen reden zijn om het te verbieden , dat klinkt als platte jaloezie , een echte reden is dat de woning wel geschikt moet zijn , denk aan bouwbesluit ,omgeving en zichtbaarheid dit is geen onzin omdat de gemeente een zorgplicht heeft en niet zit te wachten op een getto van vervallen huisjes in de natuur waar criminelen zonder adres hun gang kunnen gaan

  2. Ik ben voor permanente bewoning. De huidige situatie op de woningmarkt is niet langer houdbaar. Nieuwbouw gaat te traag en ten koste van al bestaande natuur terwijl er al recreatiewoningen zijn.

    Reacratiewoningen in natuurrijke gebieden zoals De Veluwe zijn natuurlijk een ander verhaal.

    @D. de Leeuw-Janssen uw comment druipt over van de jaloezie.

  3. Het is niet waar dat er lagere kosten zijn voor een recreatiewoning. Gas, water en elektra zijn duurder dan in een gewoon huis. Ook betalen wij gewoon de gemeentelijke belastingen. Wij wonen al 27 jaar op een park, met een persoonlijke gedoogbeschikking tot volle tevredenheid. Iedereen hier onderhoudt zijn woning goed. Maar er is ook sprake van jaloezie van anderen. Er zou eens goed moeten worden uitgezocht hoe het in Europees verband zit met permanente bewoning.

  4. Lastige keuze…

    Ik heb zelf ook al enig onderzoek gedaan om op een park te kunnen wonen. En dat lijkt een mooie oplossing zolang niet het hele park vol zit met permanente bewoners.

    Als dat eenmaal zo is dan leveren we flink in aan broodnodige recreatie ruimte. De prijzen zullen snel enorm stijgen, binnen no time zijn het dure woonwijken geworden.

    Ze liggen vaak op aantrekkelijke locaties en zullen daarmee meteen mensen met meer financiele middelen aantrekken om daar iets moois te plaatsen. Of er moet allerlei regulering komen vanuit de overheid en iedereen weet hoe goed dat werkt in de praktijk.

    Aan het einde van de rit, ook al is het nu in mijn nadeel, denk ik dat het beter is om de recreatie terreinen te laten voor wat het is. Hooguit soepelere regelingen treffen voor hen die tijdelijk echt geen ruimte hebben. Tijdelijke regelingen maar wel soepeler als nu.

  5. Jullie zijn niet wijs gewoon, permanente bewoning dat is de oplossing voor alle woningnood. En zo gezegd de kopers van een huis moeten niet zo zeiken, ze profiteren alleen maar, kijk maar naar de belastingaftrek. wat een zeikers.

    • Helemaal mee eens. Als ik in mijn chalet op de camping permanent mag wonen komt dezelfde dag mijn woonhuis op de markt voor verkoop en zo help ik dan mee om huizentekort op te lossen . Win win situatie lijkt mij.

    • Laat anders mensen boven de 60 in recreatiewoning en chalets wonen. Dat scheelt aanzienlijk of legaliseert het gewoon., zo dring je de criminaliteit ook terug dan weet je in ieder geval waar iedereen uithangt . En komt er meer ruimte voor jonge mensen .

    • Nee helaas, je moet een zelfstandige woonruimte als hoofdadres opgeven. Dit mag geen recreatiewoning zijn waar permanent wonen niet toegestaan is.

  6. ja daar had ik ook al aan gedacht als je nu 2 huisjes koopt van zeg zon 80.000 euro… naast mijn hoofd verblijf.
    dan kan ik toch het ene half jaar in het ene huis wonen en dan naar het andere huis gaan en daar een half jaar blijven? dan hebben mijn kinderen het huis voor zich alleen en mijn vrouw en ik zijn het hele jaar lekker op vakantie. is het starters probleem voor hun ook opgelost.

    • Interessante vraagstelling met een creatieve oplossing. Het hoofdverblijf, waarin je kinderen wonen, blijft dus op papier je woonadres. En je woont niet het gehele jaar in 1 recreatiewoning.
      Maar een woonverblijf registreren bij je kinderen geeft vaak weer heel andere problemen. Je bent dan al snel een fiscaal partner van elkaar, daar kunnen veel financiële gevolgen aan kleven. De financiële gevolgen zijn echter geheel afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ik weet niet of dit de goede oplossing is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu