Mag ik permanent wonen in een recreatiewoning

Of permanent wonen in een recreatiewoning of tiny house (vakantiehuisje) is toegestaan is een veel gestelde vraag. Door de krapte van de woningmarkt is het ook een heel actuele vraag. Ook in de tweede kamer is er aandacht voor.

In Nederland zijn meer dan 110.000 vakantiehuisjes beschikbaar voor recreatie. Door het permanent wonen van een recreatiewoning toe te staan kan een gedeelte van de woningnood opgelost worden, maar helaas is permanent wonen in een vakantiewoning in veel gemeenten niet toegestaan.

Permanente wonen in een recreatiewoning of tiny house is geregeld in de bestemmingsplannen. In het bestemmingsplan van betreffende gemeente staat vermeld wat de bestemming is van de recreatiewoning. Recreëren of wonen. (website www.ruimtelijkeplannen.nl). Indien er recreëren staat mag de woning niet permanent bewoond worden. De gemeenten moeten hierop handhaven. Er zijn echter veel grijze gebieden waardoor permanente bewoning van recreatiewoningen toch gedoogd worden.

Wanneer spreek je van permanente bewoning in een recreatiewoning?

Vaak wordt er gedacht dat de regel van permanente bewoning omzeilt kan worden door een paar weken per jaar niet in de woning te verblijven. Een paar weken per jaar jouw recreatiewoning verhuren wil niet zeggen dat je er niet permanent woont volgens de wet.

Er is sprake van permanent wonen in een recreatiewoning als dit vakantiehuisje je hoofdverblijf is, je hebt naast het vakantiehuisje geen zelfstandige woonruimte. Zodra je kunt aantonen dat je een ander woonverblijf hebt, wordt het in veel gemeenten als recreatiewoning beschouwd.

Permanente bewoning mag in veel gemeenten niet. Daarom worden er vaak allerlei argumenten bedacht om aan te tonen dat het huisje slechts voor recreatieve doeleinden wordt gebruikt. Deze redenen zijn vaak niet rechtsgeldig als je geen zelfstandige woonruimte hebt.

Een aantal misvattingen:

 • Veel mensen denken dat recreatief gebruik aangetoond wordt als je het huisje enkele weken per jaar verhuurd. Je gaat zelf een aantal weken op vakantie en verhuurd je eigen huisje. Helaas wordt dit niet geaccepteerd door de gemeente om recreatief gebruik aan te tonen.
 • Het is ook geen oplossing om een postbus aan te houden, dit is geen zelfstandige woonruimte
 • Een woonverblijf registreren bij je ouders of kinderen geeft vaak weer heel andere problemen. Je bent dan al snel een fiscaal partner van elkaar, daar kunnen veel financiële gevolgen aan kleven.
 • De gemeente kan toezien of jij inderdaad alleen recreëert of ook alle zaken vanaf het vakantiehuisje regelt. Zoals woon- werk, aantal dagen aanwezig, etc. (Er moet dan wel genoeg mankracht zijn in deze gemeente om hier daadwerkelijk op toe te zien.)

Verschil tussen een recreatiewoning en een normale woning.

Iedere gemeente legt in een bestemmingsplan vast of de woning voor recreatie doeleinden gebruikt mag worden of voor permanente bewoning. Bouwplannen moeten in dit bestemmingsplan passen. Voor recreatiewoningen zijn vaak andere bouweisen vastgesteld dan voor normale woningen. Voor permanente bewoningen zijn strengere bouweisen opgesteld voor de veiligheid van de bewoner. Dus niet iedere vakantiewoning is geschikt om daarin ook permanent te gaan wonen.

De recreatiewoningen zijn echter de laatste jaren steeds meer veranderd naar luxe vakantiewoningen, die van alle gemakken zijn voorzien. Daarnaast is er steeds meer aandacht voor duurzaam bouwen, ook in de vakantiesector. Op diverse vakantieparken worden er echte tiny houses worden gebouwd. Goede isolatie, zonnepanelen en duurzame bouwmaterialen worden ingezet. Hierdoor wordt vaak voldaan aan diverse bouweisen in het bouwbesluit en kan het een bouwkundige keuring doorstaan. Maar daarmee komt ook de roep om permanent te wonen in een vakantiehuisje steeds groter.

TopParken heeft op 20 vakantieparken in Nederland vakantiehuisjes te koop. Op deze parken staan ook tiny house te koop met grond, of nog in aanbouw zijn.

Vraag geheel vrijblijvend een gratis brochure of een bezichtiging van een woning aan. Laat je in ieder geval goed informeren en dat begint met brochures opvragen.

Op deze pagina zie je de verschillende tiny houses in 6 verschillende parken in Gelderland en Overijssel. Zeker de moeite waard om inspiratie op te doen en om eenvoudig te oriënteren op de mogelijkheden.

Meer informatie over een vakantiehuisje kopen lees je op Een tiny house als vakantiehuis kopen.

Wanneer mag je permanent wonen in een recreatiewoning?

Permanent wonen in een vakantiehuisje is dus per gemeente bepaald in een bestemmingsplan. Maar door de woningnood zijn er een aantal gemeenten die permanente bewoning van een vakantiewoning toch toestaan, of waar permanente bewoning gedoogd wordt. Elke gemeente heeft een eigen beleid voor bewoning van een recreatiewoning.

Het is per gemeente verschillend of er streng wordt gehandhaafd. In het verleden zijn er door gemeenten ontheffingen verleend aan mensen die al langere tijd permanent verbleven in hun vakantiehuisje. Deze ontheffingen zijn persoonsgebonden en dus niet overdraagbaar op de nieuwe bewoners. Dit is wel een belangrijk gegeven als je een vakantiehuisje koopt van mensen die al geruime tijd de woning permanent bewonen. Permanente bewoning is dus niet vanzelfsprekend voor de nieuwe bewoners, ondanks dat de vorige eigenaren deze ontheffing hebben gekregen.

In steeds meer gemeenten wordt een aangepast beleid opgesteld voor het wonen op een vakantiepark. Al zitten veel gemeenten wel te worstelen met dit beleid op maat. Zie ook het artikel in gemeente.nu

Permanent wonen op een vakantiepark mogelijk ?

Als je een recreatiehuisje koopt op een vakantiepark is het mogelijk om een groot deel van het jaar dit huisje te bewonen. Elk park heeft hierin zijn eigen regels, afhankelijk van het gemeentelijk beleid. Er zijn parken waar je moet aantonen dat je het vakantiehuisje bijvoorbeeld 120 dagen per jaar niet bewoond. Je koopt de woning dan voor gedeeltelijk eigen gebruik en gedeeltelijk voor de verhuur.

Dit kan wel de oplossing zijn voor mensen die graag overwinteren in het buitenland, of langere tijd elders verblijven. Een grote woning in Nederland is dan niet meer nodig, maar ze hebben meer behoefte aan een kleine vakantiewoning op een vakantiepark. Zeker voor de woningdoorstroom zou dit een ideale oplossing zijn, maar in veel gemeenten zie je nog wel de nodige bezwaren tegen deze vorm van “flexibel” wonen. En uiteindelijk beslist ook de gemeente over permanente bewoning op deze parken.

Regeringspartijen D66 en VVD willen de permanente bewoning van recreatiewoningen legaliseren, het is een proefballonnetje die in 2020 is opgeworpen, maar nog niet verder is uitgewerkt. Hiermee hopen de partijen de doorstroom van huizen te bevorderen. Maar het is ook een oplossing om starters of minder draagkrachtigen een mogelijkheid te geven om een woning aan te kopen.

recreatiewoning niet voor permanente bewoning

Bestemmingsplan wijzigen van recreatie naar wonen

Om op een legale manier permanent te wonen in een recreatiewoning moet het doel van de woning in het bestemmingsplan wijzigen van “recreatie” naar “wonen”. De gemeente kan een bestemminsplan herzien, hiervoor dien je een aanvraag in te dienen bij de gemeente. Dit is meestal wel een lang traject en duur traject. Het is per gemeente verschillend hoe ze hiermee om gaan.

De recreatiewoning dient dan in ieder geval wel te voldoen aan de bouweisen voor permanente bewoning, anders is het meestal een doodlopende weg. Als de woning voldoet aan de bouweisen, is het advies om eerst in gesprek te gaan met de gemeente voordat je een aanvraag doet. In dit gesprek kun je alvast jouw kansen afwegen en in hoeverre de gemeente bereidt is om hieraan mee te werken. Misschien komen er wel andere mogelijkheden op tafel om van het beleid af te wijken binnen de gemeentelijke richtlijnen.

Ga met de gemeente in gesprek m.b.t. de mogelijkheden, in deze veranderende wereld is er wellicht wel iets mogelijk om de woningnood een halt toe te roepen.

Verschillende bijzondere vakantiehuisjes te huur

Er zijn echt heel bijzondere kleine huisjes te huur. Van hooibergen tot kookhuisjes. Maar zeker ook tiny houses of luxe wellness huisjes. Wij hebben een speciale selectie gemaakt van vakantiehuisjes die bijzonder zijn en midden in de natuur liggen. Hier kun je heerlijk relaxen en tot rust komen.

Op Een tiny house of vakantiehuisje huren hebben we bijzondere kleine huisjes geselecteerd die te huur zijn. Ervaar een overnachting in een tiny house.

5 gedachten over “Mag ik permanent wonen in een recreatiewoning”

 1. Ik las over permanente bewoning dat het wel mogelijk is. (uit Eindhovens Dagblad)
  Lokale wethouders en gemeenteraadsleden houden het permanent bewonen van vakantiewoningen tegen. (WUZ, 11/7). D.m.v. een advocaat die gespecialiseerd is in Europees recht, kan via de rechter alsnog de woning permanent bewoond worden. Er bestaat een Europese wet die zegt dat je in Europa het recht van wonen hebt. Het is onbegrijpelijk dat een zo geheten sociale starterswoning 180.000 tot 200.000 euro moet kosten. Voor zo’n 150.000 koopt men een recreatiewoning in een bungalowpark.
  Wil Hommes, Vessem

   1. Nee, niet legaliseren. Mensen, die permanent een recreatiewoning bewonen, zijn willens en wetens in overtreding . Zij profiteren niet alleen van een veel lager aankoopbedrag maar ook van veel lagere woonlasten. En zouden door legalisatie ook nog eens beloond worden voor hun overtreding doordat hun “recreatiewoning” flink in prijs zal gaan stijgen.
    Bovendien zijn veel van deze woningen gelegen in kwetsbare natuurgebieden. En het is geen oplossing voor de woningnood.

 2. Ik ben voor permanente bewoning. De huidige situatie op de woningmarkt is niet langer houdbaar. Nieuwbouw gaat te traag en ten koste van al bestaande natuur terwijl er al recreatiewoningen zijn.

  Reacratiewoningen in natuurrijke gebieden zoals De Veluwe zijn natuurlijk een ander verhaal.

  @D. de Leeuw-Janssen uw comment druipt over van de jaloezie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *