Als je gaat samenwonen komen er veel extra kosten, bijvoorbeeld de huur, energiecontracten, de boodschappen, het lidmaatschap van een sportclub, de krant. Maar wie betaalt wat bij samenwonen ?
Het is belangrijk om goede afspraken hierover te maken zodat je geen stress of ruzie krijgt binnen je relatie. Maak duidelijke afspraken en zorg dat alle financiën goed geregeld zijn.

Sommige van deze uitgaven kun je op een of andere manier verdelen. Het is het eenvoudigst om alle inkomsten in een gezamenlijke pot te stoppen en hieruit alles te betalen. Dit gebeurt vooral wanneer een huishouden één inkomen heeft. De meeste mensen kiezen echter niet voor deze methode, zeker niet als ze net samenwonen. Ze betalen ieder een deel.

wie betaalt wat

Soorten uitgaven

Er zijn drie soorten uitgaven:

  • vaste lasten (bijvoorbeeld de huur, verzekeringen, energie, internet, water)
  • huishoudelijke uitgaven (bijvoorbeeld boodschappen,)
  • reserveringsuitgaven (hiervoor zet u regelmatig geld opzij: voor meubels, apparatuur, vakantie, onverwachtse uitgaven)
  • Persoonlijke uitgaven (bijvoorbeeld de sport, of andere persoonlijke abonnementen)

Je hoeft niet alle kosten te verdelen, het hangt ervan af of het een persoonlijke of gezamenlijk uitgave is. Persoonlijke uitgaven betaal je meestal zelf. De huur, boodschappen en meubilair zijn gezamenlijke kosten: over de verdeling hiervan maak je afspraken. Let wel op dat jullie beiden genoeg overhouden voor persoonlijke uitgaven. Bespreek daarom eerst wat je onder gezamenlijke uitgaven verstaat.

De kosten verdelen

schulden vaste lasten

Het is handig om een gezamenlijke rekening te openen. De rekening staat dan op “en/ of ” jullie kunnen dan beiden of afzonderlijk over deze rekening beschikken. Hierop stort je beiden het afgesproken bedrag voor de vaste lasten en de huishoudelijke uitgaven. De kosten verdelen kan op de volgende manieren:

  1. Naar verhouding, degene die het meest verdiend stort ook het meeste op deze rekening.
  2. Ieder de helft
    Deze manier is alleen aan te bevelen als de partner met het laagste inkomen dan voldoende overhoudt voor zijn of haar persoonlijke uitgaven.

Daarnaast is het ook verstandig om een spaarrekening op beide namen te openen. Hierop kan een vast bedrag gestort worden voor de reserveringsuitgaven. Daarnaast is het altijd verstandig om spaargeld achter de hand te houden voor onverwachte uitgaven.

Afspraken op papier

Het is slim om afspraken op papier vast te leggen, in een samenlevingscontract. Hierin kunt u onder andere afspreken wie betaalt wat bij samenwonen en vastleggen welk bedrag beide partners als spaargeld hebben ingebracht.

Alle informatie over samenwonen

Samenvatting van de alle artikelen en tips over samenwonen kun je lezen op Samenwonen: Wat te regelen

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *