energiercontract afsluiten

Als je gaat samenwonen moet er natuurlijk wel gas, stroom en water zijn, hier vind je informatie over het afsluiten van je energiecontract.
Het is wel zo fijn dat je op de eerste dag dit al hebt aangesloten. Ook als je nog moet klussen in het huis heb je bijna altijd elektriciteit en water nodig. Maar welke keuzes maak je bij het afsluiten van energiecontracten en welke energieleverancier is dan het beste?

Het aanvragen lijkt simpel, het internet staat vol van aanbiedingen. Maar er zitten wel een aantal haken en ogen aan zo’n contract. Het is dus wel van belang om hiervan bewust te zijn. Alleen dan voorkom je vervelende zaken zoals onverwachte boetes of contracten die niet opgezegd kunnen worden.

Wat is energie ?

In elk huishouden wordt stroom en gas gebruikt, beiden worden energie genoemd.
Stroom ook wel elektriciteit genoemd wordt gemeten per kWh. Deze afkorting zie je ook op je meter en op je eindafrekening terugkomen.
De gemiddelde prijs per kWh elektriciteit ligt rond de €0,20.
Gas betaal je per m3. De gemiddelde prijs van per m3 ligt rond de € 0,80.
Wat jij betaalt per kWh of m3 hangt af van het type energiecontract die je gaat afsluiten bij een energieleverancier. Onderaan deze pagina kun je een vergelijking maken voor de belangrijkste energieleveranciers in Nederland.

Energieleveranciers leveren deze energie. Je sluit een contract af bij deze leveranciers. Daarbij betaal je maandelijks een bedrag over de geschatte verbruik.

Een netwerkbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg van de leidingen en kabels. Er is 1 aangewezen netwerkbeheerder, je kunt dus ook niet wisselen van netwerkbeheerder.

Stadsverwarming

Steeds meer steden gaan over op stadsverwarming. Bij een stadsverwarming worden de woningen verwarmd door een ondergronds waterleidingsysteem. Je hebt dan geen gas nodig, je hebt dan ook geen CV ketel. Er is maar 1 leverancier die de warmte levert, je kunt dus niet kiezen.
De eigenaar van het pand is verantwoordelijk voor de installatie voor verwarming en warm water, niet de huurders.
Je moet dus nog wel een energiecontract afsluiten voor je elektriciteit. Je kunt dus wel stroom vergelijken en overstappen

Welk energiecontract afsluiten bij een huurhuis ?

Bij een huurhuis is het belangrijk om te kijken of het afsluiten van een energiecontract wel nodig is.

Verhuis je naar een huurwoning met stadsverwarming? Dan krijg je automatisch een contract voor verwarming. Je moet nog wel de begin standen van je meter goed noteren. Je hebt dan alleen nog een contract nodig voor stroom. 

Staat in het huurcontract dat gas, water en stroom zijn inbegrepen, dan betaal je meestal een all-in huurprijs. Dat is de huurprijs plus de servicekosten en de kosten voor gas, water en elektriciteit. Dit worden ook wel nutsvoorzieningen genoemd. Je hoeft dan geen energiecontract meer af te sluiten.

Welke keuzes zijn belangrijk bij afsluiten energiecontract ?

Er zijn diverse keuzes waarover je moet nadenken als je gaat samenwonen, voordat je een contract aangaat bij een leverancier.

Groene stroom

Er zijn veel diverse soorten energie. Zonne-energie en windenergie noemen we groene energie. Bij vrijwel alle grote leveranciers kun je kiezen tussen grijze (gewone) stroom en groene stroom. Groene stroom is minder belastend voor natuur en milieu.

Het opwekken van groene stroom is voor leveranciers duurder, wel krijgen ze van de overheid een tegemoetkoming in kader van duurzaamheid.
Hierdoor is de keuze van groene stroom vaak slechts een paar euro per maand duurder dan gewone stroom.

Als je kiest voor groene stroom krijg je geen aparte leiding. Het zijn dezelfde stopcontacten en er is maar 1 stroomnet. Leveranciers zijn dan echter verplicht om groene energie in te kopen, het percentage is afhankelijk van het aantal klanten die kiezen voor groene stroom.

groene stroom

Enkel of dubbel tarief

Er is een keuze mogelijkheid om enkel tarief of dubbel tarief af te sluiten.
Bij een enkel tarief betaal je het normale tarief, dus 1 tarief voor alle energie 24 x 7.
Bij een dubbeltarief heb je in het weekend en de daluren een lager tarief dan het normale tarief. Het daltarief geldt dan meestal van 23.00 uur tot 07.00 uur. Overdag in de piekuren betaal je een hoger tarief dan het normaal tarief.
De keuze is dus afhankelijk van jou gebruik. Gebruik je meer energie (bv was- en vaatmachine) in de piekuren dan is een enkeltarief gunstig. Gebruik je meer energie in het weekend of s-nachts dan is een dubbeltarief interessant.

Niet alle meters zijn al geschikt voor een dubbel tarief. Op de meter moeten dan 2 meterstanden af te lezen zijn. Is dit niet het geval dan kan je netwerkbeheerder zorgen voor een nieuwe meter. De kosten kan per netwerkbeheerder verschillen, maar zullen rond de 100 euro zijn.

Jaarcontracten of variabele energiecontracten

Je kunt kiezen tussen vaste en variabele tarieven, tussen jaarcontracten en contracten voor onbepaalde tijd. Jaarcontracten hebben een vast tarief. Vaak kun je kiezen tussen 1, 3 of 5 jaar.

Energiecontracten voor onbepaalde tijd kun je altijd opzeggen, je bent niet gehouden aan een termijn en je krijgt geen opzegboete. Maar er zijn ook geen interessante welkomstgeschenken.

Als je kiest voor een 1, 3 of 5 jarig contract kun je na elk contract wisselen van energieleverancier. Hierdoor profiteer van aanbiedingen in de vorm van welkomstgeschenken of cashbacks. Het tarief van de energie staat ook vast, bij gelijkblijvend verbruik kom je niet voor verassingen staan.

Je moet dan wel de discipline hebben om na elk contract over te stappen anders verval je vaak in een duurder tarief. Het is vaak zeer interessant om elk jaar over te stappen omdat je dan maximaal profiteert van de cashbacks. Weet je van jezelf dat je dit niet elk jaar gaat doen dan kun je beter een energieleverancier met een standaard laag tarief uitzoeken.

Hoe werken cashbacks?

De aanbiedingen van energieleveranciers verschillen enorm. Omdat energieleveranciers graag nieuwe klanten willen werven, worden er welkomstgeschenken in de vorm van producten of eenmalige kortingen gegeven. Deze eenmalige kortingen zijn cashbacks.

Deze cashbacks acties worden op tijdelijke contracten verstrekt. De cashback wordt achteraf terugbetaald, vaak bij de jaarrekening. Deze zijn dus niet in de maandelijkse tarieven doorberekend. Je kunt kiezen voor contract voor 1, 3 of 5 jaar. Let op: In de verschillende vergelijkingssite is deze korting al verwerkt. Deze cashback krijg je alleen als je het volledige contract afmaakt. Als je voortijdig opzegt dan is er vaak een opzegboete van toepassing. De cashback wordt verrekend met de jaarafrekening.

De voorwaarden wisselen per leverancier. In de hele kleine lettertjes, die niemand leest, staan de voorwaarden. Zorg in ieder geval dat je rekeningen op tijd worden betaald. Dit voorkomt dat je niet in aanmerking komt de afgesproken cashback.

Energieverbruik bij samenwonen

De laatste jaren is het energieverbruik van huishoudens verminderd. We leven steeds duurzamer en zijn ons steeds meer bewust van schade aan het milieu bij hoog energieverbruik. De hoeveelheid energie die je verbruikt is afhankelijk van een aantal factoren zoals, aantal personen, grootte van het huis, soort huis, de energielabel en de apparaten. En natuurlijk je eigen gedrag speelt een grote rol.

energielabel

Het is belangrijk dat je naar de energielabels kijkt van je apparatuur en je woning. In 2015 heeft iedere eigenaar van een woning een voorlopig energielabel ontvangen. Bij verkoop of verhuur van een woning moet de eigenaar deze energielabel kunnen overhandigen.
Mocht je energielabel niet in categorie A of B behoren dan is de kans groot dat je meer dan het gemiddelde energie verbruikt. Ook je apparatuur is belangrijk, oude energie vretende apparatuur is vaak veel duurder dan je denkt. Ga bij berekeningen dan uit van een hoger verbruik dan het gemiddelde die de energieleverancier opgeeft. Dit voorkomt dat je bij de jaarrekening veel moet bij betalen.

Staat de verwarming bij jullie altijd hoog en ook het licht is veel aan ga dan ook bij de berekening uit van een hoger verbruik dan het gemiddelde. Dit is wel belangrijk om teleurstellingen op het eind van het jaar te voorkomen.

Een aantal energieleveranciers gaan, voor een huishouden van 2 personen van het onderstaande gemiddelde uit:

kWh per jaar – stroomm3 per jaar – gas
enkele meter25001100
dubbele meter1250 dag / 1250 nacht1100

Het werkelijke verbruik kan natuurlijk hoger liggen.
Oxxion, 2 personen, tussenwoning 1945-1990, rekent met een gemiddelde van 2800 kWh en 1250 m3 per jaar. Ik denk dat dit een realistischer berekening is. En dan nog kan jullie gebruik hierboven liggen.

Energiecontract overzetten

Een energiecontract is persoonsgebonden, dus niet gebonden aan een woning.

Als jullie beiden al een energiecontract hebben dan moet er minimaal 1 contract opgezegd worden. Hebben jullie beiden een vast contract dan moet je rekening houden met de opzegboete. Dus kijk dan welk contract het beste opgezegd kan worden. Een contract voor onbepaalde termijn kan altijd opgezegd worden.

Als jullie beiden geen energiecontract hebben, of het contract kan zonder boete opgezegd worden, dan kun je met jaarcontracten veel korting krijgen. Je moet dan wel elke jaar opnieuw kiezen.

Vergelijken energiecontracten

Er zijn veel keuzes en mogelijkheden. Ik heb de afgelopen maanden bijna alle energieleveranciers vergeleken voor 2 personen. Daarbij gelet op het jaarcontract, prijs en voorwaarden. Bij diverse berekeningen en analyse kwam Oxxio als beste uit de bus. Maar dat kan voor jou net weer anders zijn.

Oxxion heeft ook een heel eenvoudige app waarin je altijd inzicht hebt in je verbruik, maandbedrag en betalingen. Dit is wel een hele fijne mogelijkheid om bij te houden of je straks bij moet betalen of een bedrag terug krijgt. Wel zo overzichtelijk. Wil je een energiecontract afsluiten kijk dan eerst in onderstaande energievergelijker of Oxxio voor jou ook een goedkope aanbieder is.

Wil je kijken wat andere energieleveranciers vergelijken vul dan de energievergelijker in. Hierin staan de belangrijkste Nederlandse energiebedrijven. Kies voor een voor 1 jaarscontract , dan kun je volgend jaar weer opnieuw oriënteren op de energiemarkt voor een leuke deal. Waarschijnlijk heb je dan meer tijd. Heb je daar geen zin in, dan is 3 jaar vast contract ook een goede keuze.

Let op: De korting wordt nooit maandelijks verrekend, dus de maandelijkse termijnen die als voorschot in rekening worden gebracht zijn hoger. Nu je weet wat het maandelijkse termijn is kun je dit bedrag invullen in jou overzicht inkomsten en lasten.

Lees ook: Energierekening 2020

Alle informatie over samenwonen

Samenvatting van de alle artikelen en tips over samenwonen kun je lezen op Samenwonen: Wat te regelen

Geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *