energiekosten

Overal hebben we kunnen lezen dat per 1 januari 2020 de energierekening gaat veranderen. We gaan gemiddeld € 70,–tot € 100,– minder betalen. De energiebelasting is minder geworden, maar voor netwerkbeheer gaan we meer betalen. Maar wat betekent dit nu allemaal ?
In dit artikel leggen we uit hoe je jaarrekening van de energie eruit gaat zien.

Kosten van de energie

Stroom : De gemiddelde prijs per kWh elektriciteit ligt rond de €0,20.
Gas : De gemiddelde prijs per m3 gas ligt rond de € 0,80.
Deze (variabele) verbruikskosten zijn afhankelijk van jouw verbruik maar ook van het type energiecontract bij je huidige energieleverancier.
In deze gemiddelde kosten zit ook een tarief voor de energiebelasting en opslag duurzame energie.

Naast bovenstaande variabele verbruikskosten zijn er ook nog vaste kosten die betaald moeten worden. Je betaald namelijk ook een vast bedrag voor netwerkbeheer, voor leveringskosten en eventueel voor je meter.

Op deze site kun je eenvoudig energie vergelijken voor jou specifieke situatie. In deze energie vergelijker zijn de belangrijkste energieleveranciers van Nederland opgenomen. En overstappen is in een paar klikken gebeurd.

Hoe wordt het termijnbedrag berekend ?

Als je een energiecontract afsluit wordt er een inschatting gemaakt hoeveel gas en elektriciteit je per jaar gaat gebruiken. Aan de hand van deze inschatting wordt berekend hoeveel kosten je per jaar moet betalen. Dit bedrag wordt vervolgens door 12 gedeeld en wordt per maand geïncasseerd van je rekening. Dit bedrag wordt ook wel voorschot of termijnbedrag genoemd. In de winter heb je hierdoor dezelfde vaste lasten dan in de zomer. Wel zo fijn.

De inschatting kan per leverancier verschillen. Sommige leveranciers nemen genoegen met de inschatting die jezelf opgeeft. Anderen maken zelf een inschatting n.a.v. gezinssamenstelling en soort woning. Maar er zijn ook energieleveranciers die kijken naar het verbruik van de vorige bewoners. Deze gegevens ontvangen ze van de netwerkbeheerder. Als je de indruk hebt dat dit afwijkt van je eigen gebruik dan kun je dit doorgeven. Het termijnbedrag kan dan worden aangepast. Dit kan voorkomen als bijvoorbeeld je gezinssamenstelling heel anders is.

Als je net gaat samenwonen is het lastig om je gebruik in te schatten. Bij de meeste energieleveranciers kun je maandelijks nakijken wat je verbruik is. Kijk na een aantal maanden (min. 4) wat je verbruik daadwerkelijk is geweest. Wellicht kun je dan een betere inschatting maken. Houd ook rekening met de zomer en wintermaanden. Essent geeft aan dat mensen één derde meer elektriciteit en acht keer zoveel gas gebruiken in de wintermaanden. Tijdig bijstellen van je termijnbedrag voorkomt dat je achteraf veel bij moet betalen waar je vaak niet op gerekend hebt.

Welke kosten zitten in het termijnbedrag ?

In het termijn bedrag zijn onderstaande kosten meegenomen:

  • de geschatte hoeveelheid stroom
  • de geschatte hoeveelheid gas
  • de vaste kosten voor levering van gas en stroom (vastrecht)
  • de vaste kosten voor de meters in uw meterkast
  • de belasting(+ btw) over de bovengenoemde posten
  • de vermindering van energiebelasting (heffingskorting)

De welkomstpremie of cashback, waarmee de leveranciers jullie willen lokken, worden niet meegenomen in de berekening van het termijnbedrag. Deze kortingen worden op de eerste jaarafrekening met jou verrekend. 

In de energievergelijker kun je precies per energieleverancier zien hoe bovenstaande kosten zijn opgebouwd in je termijnbedrag. Klik in de energievergelijker op meer informatie, dan zie je alle bovenstaande punten verschijnen.

Jaarrekening energie

Na een jaar worden de werkelijk verbruikte kosten berekend. Hiervoor worden de meterstanden afgelezen die het verbruik registreren. Een overzicht van het verbruik en de kosten staan op de jaarrekening. Het verschil van je betaalde termijnbedragen en de werkelijke kosten zal door de energieleverancier met jou verrekend worden via de betaalrekening.

Doordat nu het werkelijke verbruik bekend is, kan de energieleverancier besluiten om jouw termijnbedrag aan te passen. Dit gebeurd alleen als er verschil zit in de termijnbedragen en de werkelijke kosten. Het treven is om zo weinig mogelijk bij te betalen bij de jaarafrekening. Dit proces keert ieder jaar terug, hierdoor zal de schatting steeds nauwkeuriger zijn.

Wat staat er allemaal op mijn jaarrekening ?

Jaarlijks krijg je dus een energienota, ook wel jaarrekening genoemd, toegestuurd door de energieleverancier. Daarop staat het werkelijk verbruik en de kosten. Het verschil van je termijnbedragen en de werkelijke kosten wordt door de energieleverancier met jou verrekend.

In onderstaand voorbeeld is er totaal € 2.460,00 betaald in de diverse maandelijkse termijnen. De werkelijke kosten waren € 2.282,69, er is € 177,31 teveel betaald in de maandelijkse termijnen. Dit bedrag zal worden terug betaald. Je ziet in dit voorbeeld dat er ook direct een nieuw termijnbedrag wordt bepaald.

jaarrekening energienota

Btw: over alle kosten voor de levering, transport, netwerk, meterhuur en belastingen betaal je 21% btw. 

Daarnaast wordt er een inzicht gegeven hoe de bedragen zijn opgebouwd. Dit is niet altijd even gemakkelijk te controleren. Hieronder proberen we per post uit te leggen wat het betekent.

energierekening

Leveringskosten :
Je werkelijk verbruik (in KwH en m3) maal het variabele tarief . Als je een dubbel tarief hebt afgesproken dan vind je hier een hoog en laag tarief. Daarnaast zie je ook vaste leveringskosten, dit is een vast tarief per dag.

Netwerkbeheerkosten ;
Dit zijn kosten voor aansluiting, beheer en onderhoud van je netwerk. Ook betaal je voor je huur van je energiemeter. Dit is een vast bedrag per dag. In het voorbeeld € 140.25

Belasting en toeslagen :
Een groot deel van de kosten bestaan uit energiebelastingen, dit zijn variabele kosten. Je betaald dus een bedrag per verbruikt kwh en m3 .
In 2020 krijg je per huishouding € 527,17 (incl. BTW) terug, staat vermeld als vermindering energiebelasting. (in 2019 was dit € 311,62 per huishouden)

De Opslag Duurzame Energie (ODE) is afhankelijk van je verbruik. Het doel van deze opslag is het stimuleren van investeringen in duurzame energie.

Eindafrekening of jaarrekening energie

Als je gaat verhuizen of overstapt naar een andere energieleverancier dan krijg je een eindafrekening. Je moet zelf zorgen dat de meterstanden goed doorgeven worden. Let goed op dat dit de juiste meterstanden zijn, controleer je energieverbruik, zie hiervoor een stappenplan op de site Radar/tros.

Bij een eindafrekening wordt er gekeken wat het verschil is tussen de werkelijk verbruikte kosten en het betaalde termijnbedrag. Het verschil zal worden door belast of krijg je terug op de rekening.

Alle informatie over samenwonen

Samenvatting van de alle artikelen en tips over samenwonen kun je lezen op Samenwonen: Wat te regelen


Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu