samenwonen met katten


Samenwonen met een kat is ontzettend leuk, maar je moet wel goed nadenken over de voor- en nadelen voordat je een kat in huis haalt.

Als je al een kat hebt, is het ook belangrijk om te bespreken hoe je partner hier tegenover staat. Dit kan veel problemen voorkomen.


.

Samenwonen en een kat bespreken

Als je gaat samenwonen heeft de één misschien wel hele andere wensen dan de ander. Willen jullie bijvoorbeeld een kat aanschaffen als je gaat samenwonen, denk dan eerst goed na over de voor- en nadelen. In de eerste hoofdstukken op deze deze pagina vind je een overzicht van de voor- en nadelen en een kostenoverzicht.

Misschien heeft de één al een kat en ziet de ander dat helemaal niet zitten. Er zijn echt mensen die katten haten en echt niet willen samenleven met een kat. Welke keuzes ga je dan maken; is het een keuze tussen partner of kat? De liefde voor een kat gaat heel ver, je huisdier in de steek laten omdat je wilt gaan samenwonen is voor veel mensen niet bespreekbaar. Maar wellicht is dat ook helemaal niet nodig met de goede voorbereidingen.

Zoals je wellicht weet is een kat een zeer eigenzinnig dier, hij heeft heel sterk zijn eigen gewoontes en dingetjes. Hier zul je je heel bewust van moeten zijn en de nieuwe situatie niet overhaasten, want dan zal jouw kat zijn eigen keuzes maken.

Praat er met elkaar over, zodat je de verwachtingen weet van elkaar. Niet alleen de keuze of er wel of geen kat meeverhuisd, maar ook de verdeling van de kosten kan een heikel punt zijn in de relatie. En dat is echt niet wat je wilt.

In onderstaande artikel gaan we hier verder op in en geven we je de nodige tips.

Waarom een kat kopen ?

Het is natuurlijk heel fijn als jullie beiden open staan, of juist niet open staan voor huisdieren. Het gesprek zal dan vele malen fijner verlopen dan dat één van jullie dit helemaal niet ziet zitten en de ander wel.
Het is ook belangrijk om dezelfde afspraken en regels te maken wat een kat wel en niet mag. Zodat jullie beiden consequent zijn naar de kat. Mag hij wel of niet op de tafel of in bed. Als het van de één wel mag en van de ander niet zal de kat zijn eigen keuzes maken.

Zeker bij aanschaf van een kat is het heel belangrijk om je goed te informeren wat dit betekent voor jullie. Door alle voor- en nadelen op een rij te zetten wordt het veelal duidelijker of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Een kat lijkt gemakkelijk, niet uitlaten en kan alleen zijn, maar er zijn veel meer zaken waar je rekening mee moet houden.

Voor- en nadelen van samenwonen en een kat

6 voordelen van samenwonen met een kat

 • Een kat in huis nemen kan natuurlijk heel veel gezelligheid brengen in het huis. Huisje, boompje, beestje is niet voor niets een uitdrukking die veel gebruikt wordt. Het geeft op een bepaalde manier gezelligheid en een compleet plaatje weer. Iets waar veel mensen behoefte aan hebben.
 • Een kat is erg onafhankelijk als hij wil maar hij kan ook heel teder zijn. Ze geven je afleiding en het aaien verminderd stress.
  In verschillende wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat het mensen met een kat aanmerkelijk minder kans hebben op een hartaanval.
 • Een kat kan je ook door verdrietige periodes helpen. Door hun gezelschap, hun aanhankelijkheid en hun gesnor zijn ze een rustgevende factor in huis. Praten tegen een kat helpt dan echt.
 • Je bent minder eenzaam als je een kat in huis hebt. Zeker als je vaak alleen thuis bent zorgt de kat voor veel afleiding. Ze hebben verzorging nodig, je praat ten ze en ze zijn aanhankelijk.
 • Katten zijn speels en grappig, je verveelt je nooit in hun nabijheid. Je kunt heerlijk met ze spelen en lachen.
 • Een kat is een redelijk zelfstandig dier en kan een dag alleen blijven in huis. Zodra ze de kattenbak leren gebruiken zullen ze die altijd gebruiken. Ze houden zichzelf schoon en hebben minder verzorging nodig dan een hond. Een dag met je partner op stap is dus geen belemmering.
samenwonen met een kat

6 nadelen van samenwonen en een kat

 • Katten hebben natuurlijk wel goede verzorging nodig. De kattenbak moet elke dag schoongemaakt worden, met name poep ruimen. En goede voeding is ook belangrijk voor een kat.
 • Een kat kan gemiddeld wel 14 jaar worden, je moet altijd rekening houden dat je kat niet langer dan een dag alleen kan blijven. Dus gaan jullie meerdere dagen weg dan zal er een oppas gezocht moeten worden voor de kat. Of een opvang in een pension.
 • De dierenartskosten kunnen hoog oplopen door verwondingen of ziektes van een kat. Maar een kat heeft ook regelmatig inentingen nodig.
 • Katten kunnen ook je nieuwe meubels, behang en gordijnen beschadigen met hun nagels. Je kunt dit afleren en hen voldoende krabgelegenheid te geven in de vorm van krabpalen en matten.
  En de nagels moeten regelmatig geknipt worden.
 • Sommige katten hebben moeite met het vinden van de kattenbak en plassen/poepen ergens in huis. Een kattenbaktraining is dan op z’n plaats.
 • Een kat kost geld, dus je zult rekening moeten houden met je uitgave voor de kat.

Kosten van samenwonen met een kat

De kosten voor aanschaf van een kat kun je zelf in de hand houden. Het hoeft niet duur te zijn. Een raskat kost natuurlijk meer dan een kat uit een asiel. Een kat met stamboom kost zal ca € 750,– kosten. Een kat uit een asiel is aanmerkelijk goedkoper, maar daar betaal je gemiddeld ook € 100,– voor. In deze kosten zitten wel de castratie van de kat en de inentingen.

Bij een aanschaf van een kat of kitten heb je wel een aantal zaken nodig zoals:

 • Kattenbak
 • Kattenbakvulling
 • Voer- en waterbakken
 • Voedsel
 • Slaapmandje of kussen
 • Reismand
 • Krabpaal en speelgoed
 • Borstel en kam

Deze kosten zullen ongeveer uitkomen op € 250,–

Daarnaast zijn er terugkerende kosten voor met name kattenbakvulling en voeding voor de kat. Maar ook de vaccinaties, ontwormen en ontvlooien horen bij een goede verzorging.
Een indicatie voor deze terugkerende kosten zijn: € 550.– per jaar

geld en een kat

Koop je dus een kat uit een asiel dan zijn alle eenmalige kosten: € 350,00
En de jaarlijkse terugkerende kosten € 550,– per jaar

Bovenstaande kosten kun je verwerken in je overzicht van in – en uitgaven. hierdoor heb je weer een actueel overzicht.

Er zijn echter ook dierenartskosten die niet in te schatten zijn. Dit maakt het onzeker of je de kat wel de goede medische behandeling kunt geven die je echt wilt geven. Deze factor maakt het voor veel mensen onzeker of ze wel overgaan tot aanschaf van een kat. Een huisdierverzekering kan dan de oplossing zijn om de onverwachtse kosten in de hand te houden.

Huisdierenverzekering

Vooral de medische kosten zijn moeilijk in te schatten, vooral dierenartskosten kunnen hoog uitvallen. Je kunt hierdoor in hele vervelende situaties komen. Als je kat vaak ziek is kunnen de kosten hoog oplopen. Wat doe je als je huisdier een ongeluk heeft gekregen en de kosten voor herstel zijn (te) hoog? Of je huisdier is ziek maar jij hebt geen geld voor de hoge kosten voor de dierenarts. Een keuze maken is dan heel moeilijk of bijna onmogelijk. Veel mensen komen hierdoor in de schulden.

Er zijn dierenverzekeringen die hiervoor een oplossing bieden. Uiteraard blijft het altijd je eigen keuze, betaald immers wel een bedrag per maand of kwartaal voor deze verzekering. Maar hierdoor kun je jouw huisdier wel de beste zorg bieden en hoef jij je geen zorgen te maken over hoge rekeningen.

Dierenverzekering heeft een basisverzekering voor alle katten. Je kunt zelf de vergoedingspercentage kiezen en een eigen risico. Zo kun je een pakket kiezen die het best bij je past.

Kies je voor Basis, dan vergoeden ze 50% van iedere factuur. Voor Plus is dat 70% en voor Top is dat 80%. Hoe groter jouw eigen bijdrage, hoe minder premie je hoeft te betalen. Zo houd je de kosten zelf in de hand en heb je zelf de keuze. Wil je snel weten wat je daarvoor betaald, klik dan op onderstaande afbeelding om online je premie te berekenen.|


Katten meeverhuizen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat één van jullie al één of meer katten hebben en deze graag wil meenemen.

Als het voor de ander geen probleem is dan worden de gesprekken al veel gemakkelijker. Maar ook dan is het wel goed om de verwachtingen over en weer uit te spreken. Wil de ander bijvoorbeeld ook een paar taken van de verzorging overnemen of juist helemaal niet. Worden de kosten verdeeld of wordt er verwacht dat de eigenaar deze kosten allemaal blijft betalen. Het is goed om daar overeenstemming over te hebben zodat dit geen discussiepunt wordt.

Partner wil niet samenwonen met mijn katten.

Maar de gesprekken worden moeilijker als één van jullie de katten niet accepteert of dit heel moeilijk vindt.
Huisdieren kunnen een erg gevoelig onderwerp zijn bij sommige mensen, dus keur dit niet gelijk af maar heb begrip voor elkaar. Ga kijken hoe je een oplossing kunt vinden. Het komt voor dat een huisdier zo belangrijk is dat er besloten wordt dat samenwonen uitgesteld wordt.

Maar om dit te voorkomen zul je goede afspraken met elkaar moeten maken wat wel en niet acceptabel is. Onderzoek wat niet acceptabel is, benoem dit zoveel mogelijk. Alleen dan kun je met elkaar naar een oplossing zoeken. Daarvoor is het belangrijk dat je echt naar de oorzaak kijkt waarom iets niet acceptabel is.
Dus het argument “Ik vind het niet acceptabel dat er een kat door het huis loopt” is niet voldoende. Hier kun je met elkaar geen oplossing voor vinden. Wat zijn de achterliggende oorzaken en kun je daarin iets doen?

Daarnaast is het ook weer belangrijk om afspraken te maken wie de kosten betaald en wie de kat verzorgt. Verwachtingen afstemmen.
Het kan ook zijn dat de ander de kosten van een huisdier te hoog vindt of moeilijk in te schatten. Zeker de medische kosten zijn onzeker.

Als je partner minder binding of de katten zelfs haat komen er vaak problemen als er hoge kosten komen. Jij wilt ten koste van alles je huisdier goed verzorgen, terwijl je partner dan misschien liever andere keuzes maakt. Dit kan een relatie echt op scherp zetten. Om dit te voorkomen is het verstandig om een dierenverzekering af te sluiten. Met een huisdierenverzekering voor je kat krijg je de meest voorkomende medische kosten vergoed. Een fijn idee en het voorkomt relatieproblemen om de kat.

Premie berekenen


Beide partners hebben een huisdier

Dan is er ook nog een situatie mogelijk dat beiden één of meerdere katten inbrengen. Het is belangrijk om te kijken of de katten elkaar wel verdragen. Dit lijkt simpel maar kan toch grote problemen veroorzaken.

Het heeft bij ons toch bijna 4 weken geduurd voordat de katten dicht bij elkaar in de buurt durfden te komen.

Verhuizen van je kat vergt planning.

Voor een kant kan een verhuizing een stressvolle situatie zijn. Sommige katten die met name gewend zijn om buiten te lopen is de nieuwe situatie compleet nieuw. Wil je niet al te veel problemen met je kat dan is een goede planning voor de verhuizing van je kat belangrijk.

Vaak gaat al je aandacht naar alle praktische zaken van een verhuizing en wordt de kat vergeten. Deze wordt op het laatst in een reismand gezet en meegenomen. Het gevolg is een zeer gestreste kat in een hele drukke tijd voor jou. Dit is geen goed begin.

Op dier.nu staat een goed artikel over hoe je het verhuizen van je kat het beste kunt aanpakken zonder al te veel zorgen.

Samenwonen met een kat

Ik kan uit ervaring zeggen dat samenwonen met een kat ontzettendegezellig is. Kijk wel goed naar de genoemde voor- en nadelen voor aanschaf van een kat en beslis dan of het ook iets voor jullie is.
Ook een dierenverzekering afsluiten is een verstandige keuze om de kosten in de hand te houden en geen relatieproblemen te krijgen over de uitgaven van je kat.

Andere interessante artikelen

Alle informatie over samenwonen

Samenvatting van de alle artikelen en tips over samenwonen kun je lezen op Samenwonen: Wat te regelen

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu