zelf duurzaam meubels maken

Je kunt op een leuke manier, goedkoop en duurzaam je eigen meubels en steigerhouten tuinmeubelen maken.

Door gebruik te maken van steigerhout, gerecycled hout of afvalhout is het heel gemakkelijk zelf te doen. En zo kun je het net zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt en zeker ook duurzaam.

Het voordeel is dat je kleur en ook de maat kunt aanpassen op je eigen interieur. Als je gaat samenwonen heb je niet altijd dezelfde smaak, dus het aanpassen naar eigen wensen is dan wel belangrijk.

Duurzaam eigen meubels of tuinmeubels maken

Ik ben zelf helemaal geen doe-het-zelver maar ook mij is het gelukt om mijn eige nmeubels te maken met duurzaam hout. Ik heb mezelf alles aangeleerd door goed te kijken en te proberen en nog eens te proberen. Als ik direct gebruik had gemaakt van de bouwtekeningen, zoals de steigerhouten tuinmeubelen gids, had mij dit echter veel geld en tijd gescheeld.

Ik heb meubels gemaakt van pallets, afvalhout en steigerhout voor binnen en buiten. Een volledige steigerhouten tuinmeubel set, een loungeset, maar ook salontafels, bedden en kasten. Op deze pagina vind je een paar foto’s van mijn creaties.

Duurzaam inrichten van je huis bij samenwonen is voor veel mensen belangrijk. Daarom wordt het zelf maken van eigen meubels steeds populairder, zeker ook omdat goedkoper is. Je kunt bijvoorbeeld een steigerhouten tuinbank overal kopen, maar zelf bouwen is natuurlijk goedkoper. (en leuker). Het grote voordeel van zelf bouwen is dat je zelf invloed hebt op de maat, gebruik gerecycled materiaal en de uitvoering. Dus ook bij kleine huisjes kan dit zeker een uitkomst zijn.

Kijk eerst eens goed om je heen, wat heb je nodig in en om het huis. En maak dan een plan door onderstaande stappen te volgen. Voor elk idee is er wel een bouwtekening die je kunt gebruiken om kwalitatief goede meubels te maken. Ook als je werkt met afvalhout of gerecycled hout. Tuintafels, tuinbanken of tuinstoelen zelf maken zijn ideale projecten om mee te beginnen.

Wat heb je nodig om snel en goede mooie meubels te maken:

 • Steigerhout of afvalhout
 • Gereedschap
 • Verf of beits
 • Bouwtekening
steigerhouten meubels

Hieronder volgt per punt de uitleg en kosten van de benodigdheden.

Waarom is steigerhout goed om zelf tuinmeubelen te maken?

Steigerhout, de naam zegt het al, zijn planken die worden gebruikt in de bouw als loopplanken op de steigers.

Steigerhout is een zachte vuren houtsoort. Omdat het zacht is, is steigerhout gemakkelijk te bewerken. Het zagen, schroeven en schuren gaat veel gemakkelijker dan bij hardere houtsoorten. Dit is ook de reden waarom het hout zo populair is en veel gebruikt wordt om meubels te maken.

De meubelen hebben een stoer design. De nieuwe trend is om deze houtsoort te combineren met metaal. Dit geeft een extra stoere industriële look.

Drogen of krimpen steigerhout

Het steigerhout kan wel iets gaan krimpen. Vooral in de winter als de kachel hoog staat, gaat het hout werken. Daardoor kunnen er kiertjes ontstaan tussen de delen. Dit kan een extra stoere look geven. Maar als je van strakke meubels houdt dan is steigerhout wellicht niet het ideale hout voor jou.

Voor binnenmeubels is het belangrijk dat de planken een paar maand goed gedroogd zijn zodat ze zo min mogelijk kromtrekken. Meestal zijn de planken bij de groothandel of bouwmarkt al gedroogd zodat je direct kunt beginnen.
Voor het zelf maken van steigerhouten tuinmeubelen is het minder van belang, daar kunnen de kieren er juist voor zorgen dat het regenwater niet op de planken blijft staan.

De planken variëren in lengte, ze zijn te koop tot 5 meter. Bij bouwmarkten zie je echter vaak lengtes tot 2,5 meter. De planken zijn ca. 20 cm breed en 3,2 cm dik.

De steigerplanken zijn overal te koop, ook bij de bouwmarkten bij jou in de buurt. Kijk goed naar de planken voordat je ze daadwerkelijk koopt. De dikte en breedtematen kunnen per plank heel iets afwijken. Het is belangrijk dat de planken niet teveel afwijken, hierdoor krijg je een minder strak resultaat. Het kan ook voorkomen dat er grote scheuren in zitten, koop deze planken niet.

steigerhouten tuinmeubel
kast buiten

Zelf leg ik de planken altijd eerst op de grond in de bouwmarkt, hierdoor zie je direct of ze krom zijn of andere afwijkingen vertonen. Dit is de basis van een goed product maken. Kromme planken geven echt problemen als je de meubels in elkaar schroeft.

Soorten steigerhout voor tuinmeubels maken

Ruw fijnbezaagd hout: De standaard planken zijn ruw fijnbezaagd hout. Deze planken zijn niet bewerkt. Ruw hout wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van schuttingen en als gevelbekleding voor tuinhuisjes, maar ruw hout kan ook gebruikt worden voor meubels voor binnen en buiten. Het moet wel behoorlijk geschuurd worden omdat het zachte hout ook de eigenschap heeft snel te splinteren.

Geschaafd hout: Wanneer het hout geschaafd is betekent dit dat het machinaal glad geschaafd is door een schaaf. Het hout is niet ruw en vrij van splinters. Het is gemakkelijk en snel te verwerken. Het hout is nog niet geschuurd. Het geschaafde steigerhout wordt veel toegepast voor het maken van binnenmeubels;, boekenplanken, bedden, tafels, kasten en andere toepassing. Uiteraard kan dit ook voor buitenmeubels gebruikt worden. Steeds meer mensen ontdekken de glad geschaafde steigerplanken.

Geborsteld hout: In de bouwmarkten zie je ook veel geborsteld steigerhout in verschillende kleuren, wit , grijs, zwart en bruin. Borstelen betekent het machinaal bewerken van een plank met een staalborstel. De houtnerf komt hierdoor beter uit en geeft een verweerde look aan het hout. Er ontstaat als het ware een geribbeld oppervlak. Het is dus geen gebruikt hout.

werken aan een steigerhouten tuinmeubel

Gebruikte planken: De steigerplanken die daadwerkelijk in de bouw zijn gebruikt als steigerplanken zijn ook te koop. Deze gebruikte planken zijn duurder dan de nieuwe planken omdat deze een meer verweerde uitstraling hebben.
Bij gebruikte planken zie je vaak dat de hoekjes afgezaagd zijn en aan het uiteinde een stuk ijzer zit. Dit zorgt ervoor dat de steigergebruiker niet door de plank heen zakt als deze scheurt. 

Wat kost het om zelf steigerhouten tuinmeubelen te maken.

De kosten variëren behoorlijk per leverancier. Naast de kosten per meter is het ook belangrijk wat de kosten zijn om de planken op te halen of te laten bezorgen. Als je hout bij de bouwmarkt koopt loont het wel om te kijken of het steigerhout in de reclame is, deze planken zijn nog wel eens afgeprijsd.

Ruwe steigerhouten planken variëren van 2,5 tot 3,6 euro per meter
Geschaafd steigerhouten planken variëren van 4,50 tot 6 euro per meter.
Let op: Er zijn ook planken van 27 cm dik en 19 cm breed, deze zijn goedkoper.

Tip: Zorg eerst voor een goede bouwtekening voor het maken van meubels. Dan weet je hoeveel hout je nodig bent en koop je niet teveel. Dit kan enorm in kosten schelen. Maar ook te weinig hout kopen is vaak vervelend omdat het hout wat bijgekocht moet worden vaak uit een andere zending komt die net iets afwijkt. Daarom is een goede tekening goud waard.

Afvalhout of gerecycled hout gebruiken voor meubels

Wil je nog een stapje verder met duurzaam samenwonen, gebruik dan afvalhout of gerecycled hout om je eigen meubels te maken. Toepassing van gerecycled hout of afval heeft veel milieuvoordelen. Het hergebruiken van hout kost relatief weinig energie en is goedkoop, dit in tegenstelling tot sommige andere materialen.

Afvalhout wordt onderverdeeld in drie categoriën: A, B, C hout. Hierbij is:
A-hout: onbehandeld hout;
B-hout: geverfd, gelakt of verlijmd hout;
C-hout: geïmpregneerd hout.

Geïmpregneerd hout is hout dat behandeld is met stoffen waardoor de levensduur wordt verlengd. Het hout wordt daarom ook wel “verduurzaamd” genoemd, wat dus niet met de betekenis van het “milieuvriendelijker maken” heeft van doen.

Pallets zijn eigenlijk restmateriaal, maar pallets kunnen ook goed gebruikt worden voor andere doeleinden. Door pallets te gebruiken druk je vaak de kosten enorm. Pallets verwerken in meubels is de laatste jaren een echte trend geworden. Steeds vaker worden ook voor binnenmeubilair pallets gebruikt omdat het duurzaam is en goedkoop. Dus het kan wel duurzaam en goedkoop samenwonen.

Zelf heb ik veel met pallets gewerkt, zeker voor de aankleding van mijn tuin. Pallets zijn vaak gratis op te halen bij bedrijven of andere organisaties. Let dan wel op de dikte van de planken en of dit voldoende is voor jou doeleinden.

tuinmeubels pallets
tuinset gerecycled hout
duurzaam samenwonen

Voordat je duurzaam je eigen meubels kunt gaan maken moet je dus wel gaan verzamelen, dit duurt wel iets langer dan het kopen van bijvoorbeeld steigerhout, maar het is zeker de moeite waard als je echt duurzaam en goedkoop je interieur wilt inrichten als je gaat samenwonen.

Sla het gerecycled hout wel droog op zodat je het goed kunt zagen en verwerken.

Gereedschap om hout te bewerken.

Er zijn veel gereedschappen beschikbaar voor bewerken van steigerhout. Voor het maken van meubels van steigerhout is absoluut niet het duurste gereedschap noodzakelijk, het hout is gemakkelijk te bewerken. Omdat we een stoere uitstraling willen kunnen vrezen en andere gespecialiseerde houtbewerking achterwege laten . Zeker voor het zelf maken van steigerhouten tuinmeubelen is dit absoluut niet nodig. Een aantal gereedschappen zijn wel noodzakelijk;

Accuboormachine: Voor het goed vastdraaien van je schroeven heb je absoluut een accuboormachine nodig. Vaak hebben mensen deze al wel in huis liggen. Deze moet wel voldoende kracht hebben om de schroeven helemaal in het hout te draaien. Bij het gebruik van zelfvoorborende schroeven (zelftappers) hoef je niet het hout voor te boren, dit scheelt veel tijd.

Zaag:  Een afkortzaag is echt wel een must. Hiermee kun je de planken op maat zagen, op een eenvoudige manier. Natuurlijk zou je ook een handzaag of decoupeerzaag gebruiken, al raad ik je dit niet aan. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit veel duurder is. Ik heb hierdoor veel planken scheef gezaagd en daarnaast heeft het ook veel tijd in beslag genomen.
Een afkortzaag is overal te koop en de goedkoopste voldoet prima. Een richtprijs hiervoor is ca. € 90.–. Het is een eenmalige aanschaf en hiermee kun je ontzettend veel meubels maken.

Schuurmachine:  Hiervoor kun je een bandschuurmachine of een vlakschuurmachine gebruiken. Als je alle planken van te voren schuurt is een bandschuurmachine wellicht handig. Ik gebruik echter een vlakschuurmachine die ook in hoeken kan schuren. Hierdoor kun je de meubels later ook nog goed bijschuren. Deze schuurmachine is te koop vanaf € 50,00.

Rolbandmaat en een potlood is belangrijk, om secuur af te meten en te tekenen.

Hoekmaat of een winkelhaak, de kosten zijn ca € 6.00

zelf steigerhouten tuinmeubels maken
mijn werkplaats met simpel gereedschap

Behandelen van steigerhout of afvalhout

Het behandelen van steigerhout of afvalhout (A en B) is zeker belangrijk voor de levensduur van buitenmeubels. Omdat het een zachte houtsoort is zal de regen in het hout trekken waardoor de planken gaan rotten. Het is een keuze die je bewust moet maken. Als je het steigerhout niet behandeld vergrijst de kleur vanzelf, waardoor het de uitstraling krijgt van de duurdere gebruikte steigerhoutplanken. Ik heb besloten om mijn houten tuinset niet te behandelen, na 8 jaar in weer en wind te hebben gestaan zijn er rotte planken op de zitting ontstaan. Daar kan ik mee leven , want het is tijd om iets anders te maken.

Er zijn verschillende middelen om de levensduur te verlengen voor je steigerhouten tuinmeubelen, beits, was, olie of verf. Dit moeten wel vochtregulerende middelen zijn en zijn in diverse kleuren te koop. De beits, was moet om de 2 jaar opnieuw aangebracht worden.
Binnenmeubels worden vaak gebeitst of in de olie gezet om de kleur aan te passen op je eigen wensen. Ze kunnen dan een oudere, warmere uitstraling krijgen .

Voor het aanbrengen van de beits heb je vaak een blokkwast en een kleinere kwast nodig.

Bouwtekening om eigen meubels en tuinmeubels te maken

Zoals ik in bovenstaande tekst al heb aangegeven is het belangrijk om een goede bouwtekening te hebben. Het lijkt in eerste instantie misschien niet nodig, maar ik kan uit ervaring zeggen dat het heel veel tijd en geld scheelt.

Door een goede bouwtekening te gebruiken kun je van te voren bepalen hoeveel hout je nodig hebt. De technieken van een stevig bouwwerk zitten verwerkt in de tekening, hierdoor zijn de meubels van betere kwaliteit. Het is natuurlijk heel mooi als je met trots jou zelf gemaakte meubels kunt laten zien.

Freds bouwtekeningen is een prachtig pakket waar je diverse bouwtekeningen kunt vinden. Voor iedereen staat er wel een bouwtekening in die direct toepasbaar is. Van grote projecten tot kleine projecten. Voor beginners ook zeer goed te begrijpen. Het zijn bouwtekeningen voor steigerhout en andere soorten hout.

Jeuken je handen en wil je direct aan de slag gaan, koop dan nu Fred bouwtekeningen pakket.

Steigerhouten tuinmeubelen gids

Als bonus krijg je tijdelijk geheel gratis de Steigerhouten Tuinmeubelen Gids erbij.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is freds-bouwtekeningen.jpg
steigerhouten tuinmeubelen gids
 • Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn
 • Bij elke bouwtekening zit een heldere handleiding zodat je weet hoe het in elkaar zit en hoe jij dit zelf stapsgewijs maakt
 • Elke bouwtekening bevat ook een materiaallijst zodat je precies weet wat je nodig hebt en hoeveel – dat scheelt je heel veel materiaalkosten

Andere interessante blogs

Pallethout voor het aftimmeren van de binnenkant van een tuinhuisje of overkapping

Alle informatie over samenwonen

Samenvatting van de alle artikelen en tips over samenwonen kun je lezen op Samenwonen: Wat te regelen

Categories:

Tags:

3 Responses

 1. Wij hebben het huisje en de veranda in de volkstuin compleet ingericht met zelfgemaakte meubels van steigerhout. Ik ben niet zo’n doe-het-zelver maar mijn man wel. Het beitsen en lakken was dan weer mijn werk. Een prachtresultaat!

  • Hoi Natalie, wat leuk om te lezen! Dank voor de reactie.
   Het geeft waarschijnlijk ook een voldoening dat jullie dit zelf hebben gedaan.
   Voor de aankleding van onze veranda ben ik ook bezig geweest met tekstborden te maken. Leuk om te doen, eigen toepasselijke teksten en een aanvulling die echt past bij een veranda.

 2. Ik lees dat je pallets hebt gebruikt. Mijn zoon slaapt op een palletbed. “Niets is zo lattenbodem dan een pallet”, zegt hij altijd. Mijn vrouw heeft van een paar pallets leuke verticale tuintjes gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

op maat maken van duurzame meubels
bouwtekeningen