Wij zijn ontzettend enthousiast over het aftimmeren van de binnenkant van ons tuinhuis of overkapping met pallethout. Wij vinden het mooi, duurzaam en goedkoop! Het resultaat verbaasde ons, en super trots dat we dit zelf hebben gedaan!

Alles wordt duurder, hout is al helemaal niet meer te betalen. Wij hebben zitten dubben hoe we de binnenkant van ons tuinhuis of overkapping mooi kunnen aftimmeren zonder veel geld te betalen aan hout. Wij hebben de oplossing gevonden in pallethout. Wat is nu mooier om duurzaam, gerecycled hout te gebruiken en daarmee de mooiste dingen te maken. Het is ons gelukt, mede door de ideeen van Freds bouwtekeningen. Wij hebben veel inspiratie gekregen door het boek en ook enorme motivatie om echt zelf aan de slag te gaan.

Pallets gebruiken voor afwerking overkapping

Pallets zijn eigenlijk restmateriaal, maar pallets kunnen ook goed gebruikt worden voor andere doeleinden. Door pallets te gebruiken druk je de kosten enorm. Pallethout verwerken in meubels is de laatste jaren een echte trend geworden. Maar wij zijn ook pallethout gaan gebruiken voor het aftimmeren van de binnenkant ons tuinhuis of overkapping. En het is mooi geworden!

pallets voor aftimmeren tuinhuis
Het eindresultaat; pallethout voor aftimmeren van de binnenkant van ons tuinhuis of overkapping

Zelf heb ik (hobbymatig) veel met pallets gewerkt, zeker voor de aankleding van mijn tuin. Pallets zijn vaak gratis op te halen bij bedrijven of andere organisaties. Let dan wel op de dikte van de planken en of dit voldoende is voor jou doeleinden. Dichte pallets zijn vaak van betere kwaliteit, maar ook moeilijker te verwerken.

In het artikel: steigerhouten tuinmeubelen heb ik beschreven hoe je op een leuke manier, goedkoop en duurzaam je eigen meubels en steigerhouten tuinmeubelen kunt maken. Ik ben zelf helemaal geen doe-het-zelver maar ook mij is het gelukt om leuke meubels te maken. Ik heb mezelf alles aangeleerd door goed te kijken en te proberen en nog eens te proberen. En dat met alleen wat basis gereedschap de leukste meubels gemaakt. Foto’s en voorbeelden van mijn eigen creaties zijn in dit artikel te vinden.

Benodigdheden voor aftimmeren binnenzijde tuinhuis

Als je de binnenkant van je tuinhuis of overkapping wilt aftimmeren met pallethout dan kom je al heel ver met simpel gereedschap; een meetlint een potlood, een afkortzaag en een goede accuboormachine. Veel meer hebben we echt niet gebruikt voor het volledig aftimmeren van onze overkapping. O ja, we hebben nog wel een schaaf gebruikt, want sommige planken waren te ruw waardoor er kieren ontstonden. We hebben slechts een paar planken bij moeten schaven zodat de planken aan de zijkanten iets gladder waren.

We hebben houten balken (vuren) gebruikt om een frame te maken aan de binnenzijde van het tuinhuis. Hierop hebben we de palletplanken bevestigd.

Schroeven van 4 cm lang. Natuurlijk zijn rvs schroeven altijd beter maar ook weer veel duurder. Daarom hebben wij daar niet voor gekozen. In de palletplanken zitten tenslotte al spijkers die afgeslepen zijn. Ook deze kunnen op den duur roestplekken veroorzaken op de planken. Zeker voor het gedeelte van de wand die niet overdekt is. Maar omdat de planken al een doorleefde uitstraling hebben vinden we dit niet erg.

Omdat we de palletplanken in een wild verband wilden aanbrengen hebben we wel een simpele tekening, gemaakt. De bestaande palen aan de binnenkant van het tuinhuis zaten niet op dezelfde gewenste afstand. Om zo min mogelijk vuren palen te gebruiken (ivm de kosten) hebben we de maten aangepast op de bestaande balken. Dit was best een rekenwerkje hoe je de palletplanken in wild verband wilt leggen, en daarbij rekening moet houden met verschillende maten van de bestaande balken. Een tekening met alvast de verschillende maten van de benodigde palletplanken is dan wel handig.

Kenmerken pallethout

Gebruikte pallets hebben een karakteristieke uitstraling. Pallethout is speels met doorleefde structuur door gebruikssporen geeft het de wand een trendy landelijk karakter. Pallethout is, kleurrijk, duurzaam, maar het is niet strak.

Voor het aftimmeren van de binnenkant ons tuinhuis of overkapping heb ik een partij pallethout besteld, dus kant en klaar. Wel zo gemakkelijk. We waren zeer tevreden over de kwaliteit, de kleur en de maten van het geleverde pallethout. De kleuren verschillen, redelijk nieuwe planken afgewisseld met doorleefde planken. De maten kunnen nog wel eens wisselend zijn, houdt daar wel rekening mee.

Je moet rekening houden dat het hout nog kan gaan werken. Dit is afhankelijk van de pallets die gebruikt worden. Hoe ouder de pallets zijn hoe minder het hout nog gaat werken. Maar wil je een heel strak wandje zonder naden of kleurverschil dan moet je dus niet met pallets gaan werken.

Verschillende soorten pallethout

Pallethout is er in heel veel verschillende varianten. Dik hout, dun, scheef, ruw, donker, licht, etc. Pallethout is te koop van verschillende soorten hout, zoals Douglas, Europese eik, Naaldhout, etc. Er zit verschil in de hardheid van het hout en ook de uitstraling. Naarmate de houtsoort harder is, betaal je ook meer voor het hout.

Wij hebben, onder de overkapping, gekozen voor naaldhout. Deze palletplanken zijn niet al te duur en gemakkelijk verwerkbaar doordat het zacht hout is.

Afmetingen pallethout

Palletplanken zijn in veel afmetingen te verkrijgen. Het belangrijkste, voor het aftimmeren van een overkapping of tuinhuis is eigenlijk de breedte van het hout. Wil je zo min mogelijk kieren dan moeten de planken wel dezelfde breedte hebben. Anders wordt een wandje maken wel heel erg moeilijk. Dus het is belangrijk om daarop te letten. De lengte kun je, door gebruik te maken van een afkortzaag, gemakkelijk op maat ze maken.

Meestal zijn palletplanken tussen 1,5 en 2 cm dik. De lengte verschilt vaak van 80 cm. tot 130 cm. De breedte van de palletplank is van belang. Deze kan verschillen, ook als deze in partijen worden geleverd. De meeste palletplanken, op pallets, die ik heb gezien zijn tussen 8,5 en 11 cm. Deze zijn goed te verwerken in de tuin voor diverse doeleinden.

Waar kan ik pallethout kopen voor aftimmeren tuinhuis of overkapping

Voor verschillende objecten in de tuin, zoals plantenbakken en tuinstoelen, heb ik hout gebruikt van pallets die ik gratis kon ophalen. Maar het is een behoorlijk karwei om de planken goed te verwijderen van de pallets. Voor het aftimmeren van ons tuinhuisje of overkapping heb ik een partij pallethout besteld, dus kant en klaar. Dat scheelt enorm veel werk.

Wij hebben goede ervaring met recupwood in Belgie. Zij leveren diverse gerecycled hout. Niet alleen pallethout maar ook bijvoorbeeld planken van fruitkistjes. De planken zijn redelijk dezelfde breedte, het kan echter wel ca 0,5 cm verschillen. We kwamen halverwege het project tot de conclusie dat we beter eerst de planken konden sorteren op dezelfde breedte om dan vervolgens een hele rij te maken met dezelfde breedte planken.

Wat kost pallethout ?

De prijzen liggen voor pallet hout tussen 8 euro per m2 en 32 euro m2, uiteraard afhankelijk van het hout. Wij hebben gekozen voor palletplanken van naaldhout, deze zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te verwerken. Voor meubels binnen zou ik de duurdere soort hebben gekozen bijvoorbeeld Europees Eiken.

Onze overkapping is ca 25 m2, maar we hebben 30 m2 besteld in verband met afvalstukjes. Deze hoeveelheid hadden we wel nodig omdat er ook nog een paar planken zijn uitgevallen zijn die te krom waren om netjes in een wand te verwerken.

Andere mogelijkheden met pallethout

Er zijn echt veel mogelijkheden om van pallethout iets leuks te maken. Ons laatste project was dus de binnenkant van het tuinhuis of overkapping aftimmeren. Maar er zijn nog zoveel andere leuke projecten die we willen oppakken met duurzaam gerecycled hout.

Wij hebben genoeg ideeen, en veel zijn er uitgebreid beschreven in Freds bouwtekeningen

Fred bouwtekeningen

bouwtekeningen voor inspiratie pallethout
  • Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn
  • Bij elke bouwtekening zit een heldere handleiding zodat je weet hoe het in elkaar zit en hoe jij dit zelf stapsgewijs maakt
  • Elke bouwtekening bevat ook een materiaallijst zodat je precies weet wat je nodig hebt en hoeveel – dat scheelt je heel veel materiaalkosten

Klik hier voor meer informatie of om te bestellen

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

op maat maken van duurzame meubels
bouwtekeningen