uitzet sparen

Uitzet sparen voordat je gaat samenwonen zinvol ?

Uitzet sparen …..zo jaren 80 !
Of is het sparen voor een uitzet, voordat je gaat samenwonen, nu ook nog zinvol? Waarschijnlijk heb je de verhalen van je ouders gehoord dat het vroeger heel normaal was, maar tegenwoordig hoor je het steeds minder.

In dit artikel zijn zoveel mogelijk voor- en nadelen op een rij gezet.

Uitzet sparen voordat je gaat samenwonen

Maar naast bovenstaande stappen moet je ook nog veel spullen hebben als je gaat samenwonen. Niet alleen je meubels maar ook allerlei kleinere zaken waar je in eerste instantie niet aan denkt. Bijvoorbeeld het keukengerei, schoonmaakspullen, linnengoed etc.

Je kunt ervoor kiezen om je uitzet al eerder bij elkaar te verzamelen, zodat je niet alles tegelijk hoeft aan te schaffen, op het moment dat je gaat samenwonen. Maar is het nog wel zinvol om voor een uitzet te sparen als je gaat samenwonen of is het alleen je moeders wens?

Hieronder de voor- en nadelen op een rij voor een uitzet sparen.

uitzet sparen samenwonen

Nadelen van uitzet sparen voor samenwonen

Trendy en de tijd

Het moeilijkste van een uitzet bij elkaar sparen, voordat je gaat samenwonen, is de tijd. Vind jij over 3 jaar de dingen die je krijgt of koopt nog steeds leuk? Zijn de trends die je nu ziet straks ook nog trendy of juist helemaal niet. Natuurlijk zijn er heel veel spullen die tijdloos zijn. Dit zijn de spullen waar je eventueel mee kunt beginnen om te sparen.

Onzekerheid over toekomstige woning

Je weet waarschijnlijk nog niet exact waar je gaat samenwonen, maar waarschijnlijk heb je wel al een richting bepaald. Ga je wonen in een tiny house , studentenflat of een grote woning, dat is wel bepalend voor de spullen die je gaat verzamelen.

tiny house

Wil je duurzaam leven, in de gedachte goed van de tiny house movement, dan is het niet verstandig om veel spullen te verzamelen. Of misschien is een tiny house wel een optie voor de woningnood, zie tiny house en woningnood. Het is dan de kunst om juist met zo weinig mogelijk spullen, toch fijn te leven. De spullen kun je pas aanschaffen als je weet hoe je het kleine huisje moet inrichten.

Dit is natuurlijk anders als je in een grotere woning gaat wonen. Maar ook dan zul je echt de ruimtes moeten zien voor de grote aankopen. Meubels of andere grote items kun je toch echt het beste kopen als je al weet hoe groot de ruimtes zijn. Uiteraard kun je hier wel euro’s voor sparen, dit is een betere optie dan nu al te kopen.

Opslag voor je spullen

Als je veel uitzet bij elkaar spaart moet je wel rekening houden dat de uitzet wel ergens opgeslagen moet worden. Ook al begin je met de kleine spullen, met elkaar kan het best veel ruimte in beslag nemen. Pannen, linnengoed evt. servies moeten natuurlijk niet jarenlang in de weg staan. Dit kan natuurlijk onder je bed zijn en/ of in een grote kast.

Uitzet cadeau krijgen

Als je spullen cadeau krijgt, ben je afhankelijk van de keuze van iemand anders. Natuurlijk kun je op een lijst je gewenste spullen zo nauwkeurig mogelijk omschrijven, maar dan nog zal het niet altijd voldoen aan jouw wensen.

Voordelen van uitzet sparen voordat je gaat samenwonen

Minder kosten

Als je gaat samenwonen zijn er al heel veel kosten die je op korte termijn moet uitgeven. Als je de uitzet dan al bij elkaar gespaard hebt, scheelt dit enorm in de aanschaf op het moment dat je gaat samenwonen.

Uitzet wordt niet uitgesteld

De bij elkaar gespaarde uitzet blijft staan tot je het nodig hebt. Gespaard geld kan weer opgenomen worden voor andere doelen waardoor de aankopen voor je uitzet uitgesteld worden. Het is namelijk niet altijd gemakkelijk om te sparen voor een doel die verder in de toekomst ligt. Veel mensen zijn geneigd om toch tussentijdse opnames te doen.

Je weet altijd een cadeau om te vragen

Maar het leukste is wel, dat je altijd een cadeau weet om te vragen voor je verjaardag, sinterklaas of andere gelegenheden. We leven vaak in een luxe. Als je iemand vraagt wat hij wenst op zijn verjaardag komt hij vaak niet verder dan geld, zeker als hij/ zij nog bij de ouders woont. Als je een lijstje hebt, voor je uitzet heb je altijd iets wat je graag wilt hebben. Dit kan natuurlijk variëren van weinig tot veel geld. En voor veel mensen is dit veel leuker om te geven dan geld.

uitzet sparen samenwonen

Altijd ietsjes meer

Cadeaus zijn leuker om te geven. Als het voor je uitzet is zijn mensen vaak geneigd om net ietsjes meer te geven dan dat er contant geld gegeven wordt. Het loont dus vaak om cadeaus te vragen.

De tijd voor koopjes

Op moment van samenwonen is er veel te regelen. Veel tijd om je uitzet dan rustig bij elkaar te zoeken is er vaak niet. Als je in de jaren ervoor al begint kun je waarschijnlijk goedkoper en beter doordacht de spullen aankopen. Als je het slim aanpakt hoeft je niet alles tegen een hoge prijs aan te schaffen, maar kun je wachten op koopjes of kun je iets overnemen van familie of vrienden.

Uitzet kopen kan fun zijn

Niet gestrest, maar heerlijk de tijd nemen om te winkelen en spullen bij elkaar te kopen is voor veel mensen een heerlijke bezigheid. Door de stad slenterend en kijkend naar de dingen die jij benodigd hebt voor je uitzet. Af en toe iets meenemen als je precies het goede kopje of handdoek ziet.

Is sparen voor een uitzet zinvol ?

Sparen voor een uitzet kan dus zeker wel zinvol zijn voordat je gaat samenwonen, maar dan moet je rekening houden met een aantal zaken.

 • Koop geen trendy spullen die je over een tijdje niet meer mooi vindt.
 • Creëer een soort opslag voor je uitzet.
 • Koop geen grote dingen zolang je niet weet waar je gaat wonen.

Als je nu al spaart voor een uitzet, maakt het op moment van samenwonen extra makkelijk. Zeker financieel is het zeer aantrekkelijk.

Maar het allerbelangrijkste is dat je het leuk vindt om hiermee bezig te gaan. Fantaseer je om op jezelf te gaan wonen, te gaan samenwonen en wil je al wat stappen zetten, dan is sparen voor je uitzet echt een leuke hobby.

Uitzetlijst

Het is wel handig om een uitzetlijst te maken. Wat heb jij nodig in je uitzet, en wat wil jij nu al bij elkaar sparen? Maar maak daarvoor je eigen lijst, een standaardlijst kan voor jou misschien niet werken. Onderstaand voorbeelden die in bijna elk huishouden terug te vinden is, deze artikelen kun je zelf specificeren zodat anderen ook weten wat je precies zoekt. Wel zo handig als je cadeaus vraagt op jouw verjaardag. Hoe beter gespecificeerd des te groter is de kans dat je ook het goede krijgt.

Uitzetlijst keuken

Mijn advies is om te beginnen in de keuken. Er zijn verschillende lijsten te vinden, maar het is veel belangrijker dat je je eigen lijst maakt. Maak zelf een rondje in de keuken en kijk wat er in de kasten en lades ligt wat jij daadwerkelijk gaat gebruiken. Vaak zijn er veel spullen in huis die niet gebruikt worden, het is jammer om dit aan te schaffen. Keukengerei is vaak niet aan trends onderhevig en niet al te groot. Dus ideaal om mee te beginnen.

Denk dan bijvoorbeeld aan:

 • service, mokken, koffiekopjes, bestek, glazen
 • garde, kurkentrekker, maatbekers, kaasschaaf, snijplank, kookgerei
 • diverse opscheplepels, pollepels, broodmessen
 • diverse pannen, ovenschalen
 • handdoeken, theedoeken, pannenlappen, keukentextiel
 • waterkoker, vuilnisbak, koffiezetapparaat, keukenmolens
 • tosti apparaat, bakspullen, beslagkommen
 • keukenweegschaal

Uiteraard zijn er veel meer spullen en kookgerei die jij handig zou vinden, dit zijn vaak persoonlijke keuzes. En de vraag is of je die gaat gebruiken. Bijvoorbeeld een ijs- of taartschep.

KokenKoken

Uitzetlijst Badkamer en toilet

Ook in andere kamers zijn tijdloze en kleine spullen te vinden die je nu al kunt aanschaffen, of krijgen natuurlijk 🙂

 • zeeppompjes
 • badtextiel handdoeken
 • afvalemmer, wasmand
 • toiletborstel, toiletpapierhouder, en haakje voor de handdoek

Uitzet slaapkamer

 • dekbed en kussens (neemt wel ruimte in beslag)
 • dekbedovertrek, hoeslakens, kussensloop
 • verlichting, wekker
 • kledinghangers

De aanschaf van bed, nachtkastje en andere meubels is natuurlijk heel erg afhankelijk van de ruimte die je gaat inrichten.

Uitzet huishouden divers

 • emmers, gieter
 • vazen, bloempotten
 • waslijn en wasknijpers
 • schoonmaakspullen
 • gereedschap
 • strijkijzer en strijkplank
 • bezem, stoffer en blik
 • barbeque
 • fietspomp

Elektronica, grote meubels en dingen die afhankelijk zijn van de inrichting van jouw huis kunnen beter later aangeschaft worden. Dus ook geld sparen is zeker verstandig.

Alle bovenstaande spullen kun je kopen bij Bol.com, daarin staan overzichtelijk alle producten die je nodig bent.

HuishoudenHuishouden

Andere interessante artikelen

Zelf steigerhouten tuinmeubelen maken

Start vandaag je online cursus

Kosten samenwonen

Tips voor besteding vakantiegeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *