Uitzet sparen en een uitzetlijst als je gaat samenwonen…..zo jaren 80 !
Of is het sparen voor een uitzet, voordat je gaat samenwonen, nu ook nog zinvol? Waarschijnlijk heb je de verhalen van je ouders gehoord dat het vroeger heel normaal was, maar tegenwoordig hoor je het steeds minder.
In dit artikel zijn zoveel mogelijk voor- en nadelen op een rij gezet.
Sparen voor uitzet als je gaat samenwonen
Op het moment dat je hebt besloten om te gaan samenwonen moet je ontzettend veel regelen en betalen. Het aanschaffen van de uitzet is dan vaak niet de eerste prioriteit. Of er wordt uit praktisch oogpunt gekozen voor snel en gemakkelijk. Dat is natuurlijk jammer, bij een uitzet sparen geniet je veel meer van de dingen en kun je ruim de tijd nemen om goede keuzes te maken. Het begint al met een uitzetlijst maken voordat je gaat samenwonen.
Als je gaat samenwonen moet je enorm veel regelen. Niet alleen je meubels maar ook allerlei kleinere zaken waar je in eerste instantie niet aan denkt. Bijvoorbeeld het keukengerei, schoonmaakspullen, linnengoed etc.
Je kunt ervoor kiezen om je uitzet al eerder bij elkaar te verzamelen, zodat je niet alles tegelijk hoeft aan te schaffen, op het moment dat je gaat samenwonen. Maar is het nog wel zinvol om voor een uitzet te sparen als je gaat samenwonen of is het alleen je moeders wens?
Hieronder de voor- en nadelen op een rij voor een uitzet sparen.
Nadelen van uitzet sparen voor samenwonen
Trendy en de tijd
Het moeilijkste van een uitzet bij elkaar sparen, voordat je gaat samenwonen, is de tijd. Vind jij over 3 jaar de dingen die je krijgt of koopt nog steeds leuk? Zijn de trends die je nu ziet straks ook nog trendy of juist helemaal niet. Natuurlijk zijn er heel veel spullen die tijdloos zijn. Dit zijn de spullen waar je eventueel mee kunt beginnen om te sparen.
Bij bol.com vindt je ontzettend veel trendy loze spullen die de meeste mensen in huis nodig zijn. Wel zo handig !
Onzekerheid over toekomstige woning
Je weet waarschijnlijk nog niet exact waar je gaat samenwonen, maar waarschijnlijk heb je al wel een richting bepaald. Ga je wonen in een tiny house , studentenflat of een grote woning, dat is wel bepalend voor de spullen die je gaat verzamelen.
Wil je duurzaam leven, in de gedachte goed van de tiny house movement, dan is het niet verstandig om veel spullen te verzamelen. Of misschien is een tiny house wel een optie voor de woningnood, zie tiny house en woningnood. Het is dan de kunst om juist met zo weinig mogelijk spullen, toch fijn te leven. De spullen kun je pas aanschaffen als je weet hoe je het kleine huisje moet inrichten.
Dit is natuurlijk anders als je in een grotere woning gaat wonen. Maar ook dan zul je echt de ruimtes moeten zien voor de grote aankopen. Meubels of andere grote items kun je toch echt het beste kopen als je al weet hoe groot de ruimtes zijn, dus zet deze niet op jouw uitzetlijst voor het samenwonen. Uiteraard kun je hier wel euro’s voor sparen, dit is een betere optie dan nu al te kopen.
Opslag voor je spullen
Als je veel uitzet bij elkaar spaart moet je wel rekening houden dat de uitzet ergens opgeslagen moet worden. Ook al begin je met de kleine spullen, met elkaar kan het best veel ruimte in beslag nemen. Pannen, linnengoed evt. servies moeten natuurlijk niet jarenlang in de weg staan. Dit kan natuurlijk onder je bed zijn en/ of in een grote kast.
Let er ook op dat er een inboedelverzekering is die eventuele schade bij opslag verzekerd. Als er door brand of lekkage schade komt op jouw gespaarde uitzet dan is het wel fijn dat het verzekerd is.
Uitzet cadeau krijgen
Als je spullen cadeau krijgt, ben je afhankelijk van de keuze van iemand anders. Natuurlijk kun je op een uitzetlijst je gewenste spullen zo nauwkeurig mogelijk omschrijven, maar dan nog zal het niet altijd voldoen aan jouw wensen.
Maar misschien vind je het wel veel leuker om je te laten verrassen door mensen. Dan blijft het natuurlijk wel spannend. Voor een verjaardag kun je leuke kado’s halen voor iemand die gaat samenwonen. Klik op onderstaande afbeeldingen en je krijgt allerlei leuke ideeën voor het geven van een kado bij samenwonen.
Voordelen van uitzet sparen voordat je gaat samenwonen
Minder kosten
Als je gaat samenwonen zijn er al veel zaken die je op korte termijn moet regelen en betalen. Als je de uitzet dan al bij elkaar gespaard hebt, scheelt dit enorm in kosten op het moment dat je gaat samenwonen.
Uitzet wordt niet uitgesteld
De bij elkaar gespaarde uitzet blijft staan tot je het nodig hebt. Gespaard geld kan weer opgenomen worden voor andere doelen, waardoor de aankopen voor je uitzet uitgesteld worden. Het is namelijk niet altijd gemakkelijk om te sparen voor een doel die verder in de toekomst ligt. Veel mensen zijn geneigd om toch tussentijdse opnames te doen.
Je weet altijd een cadeau om te vragen
Maar het leukste is wel, dat je altijd een cadeau weet om te vragen voor je verjaardag, sinterklaas of andere gelegenheden. We leven vaak in een luxe. Als je iemand vraagt wat hij wenst op zijn verjaardag komt hij vaak niet verder dan geld, zeker als hij/ zij nog bij de ouders woont. Als je een uitzetlijst hebt voordat je gaat samenwonen, heb je altijd iets wat je graag wilt hebben. Dit kan natuurlijk variëren van weinig tot veel geld. En voor veel mensen is dit veel leuker om te geven dan geld.
Met een uitzetlijst altijd ietsjes meer
Cadeaus zijn leuker om te geven. Als het voor je uitzet is zijn mensen vaak geneigd om net ietsjes meer te geven dan dat er contant geld gegeven wordt. Het loont dus vaak om cadeaus te vragen.
De tijd voor koopjes
Op moment van samenwonen is er veel te regelen. Veel tijd om je uitzet dan rustig bij elkaar te zoeken is er vaak niet. Als je in de jaren ervoor al begint kun je waarschijnlijk goedkoper en beter doordacht de spullen aankopen. Het samenstellen van een goede uitzetlijst is dan belangrijk. Als je het slim aanpakt hoeft je niet alles tegen een hoge prijs aan te schaffen, maar kun je wachten op koopjes of kun je iets overnemen van familie of vrienden.
Uitzet kopen kan fun zijn
Niet gestrest, maar heerlijk de tijd nemen om te winkelen en spullen bij elkaar te kopen is voor veel mensen een heerlijke bezigheid. Door de stad slenterend en kijkend naar de dingen op je uitzetlijst die jij benodigd hebt als je gaat samenwonen. Af en toe iets meenemen als je precies het goede kopje of handdoek ziet.
Maar natuurlijk kan het ook online, op de bank shoppen.
Is sparen voor een uitzet zinvol ?
Sparen voor een uitzet kan dus zeker wel zinvol zijn voordat je gaat samenwonen, maar dan moet je rekening houden met een aantal zaken.
- Koop geen trendy spullen die je over een tijdje niet meer mooi vindt.
- Creëer een soort opslag voor je uitzet.
- Koop geen grote dingen zolang je niet weet waar je gaat wonen.
Als je nu al spaart voor een uitzet, maakt het op moment van samenwonen extra makkelijk. Zeker financieel is het zeer aantrekkelijk.
Maar het allerbelangrijkste is dat je het leuk vindt om hiermee bezig te gaan. Fantaseer je om op jezelf te gaan wonen, te gaan samenwonen en wil je al wat stappen zetten, dan is sparen voor je uitzet echt een leuke hobby.
Uitzetlijst maken voor het samenwonen
Het is wel handig om een uitzetlijst te maken voordat je gaat samenwonen. Zodat iedereen kan zien wat jij graag wilt hebben. Dit kan natuurlijk voor iedereen anders zijn. Maar maak daarvoor je eigen lijst, een standaardlijst kan voor jou misschien niet werken. Onderstaand lees je voorbeelden die in bijna elk huishouden terug te vinden zijn. Deze artikelen kun je zelf zo goed mogelijk specificeren, zodat anderen ook weten wat je precies zoekt. Wel zo handig als je cadeaus vraagt op jouw verjaardag. Hoe beter gespecificeerd des te groter is de kans dat je ook krijgt, wat jij graag wilt hebben.
Uitzetlijst keuken samenwonen
Mijn advies is om te beginnen in de keuken. Er zijn verschillende lijsten te vinden, maar het is veel belangrijker dat je je eigen uitlijst maakt. Maak zelf een rondje in de keuken en kijk wat er in de kasten en lades ligt wat jij daadwerkelijk gaat gebruiken. Vaak zijn er veel spullen in huis die niet gebruikt worden, het is jammer om dit aan te schaffen. Keukengerei is vaak niet aan trends onderhevig en niet al te groot. Dus ideaal om mee te beginnen.
Denk dan bijvoorbeeld aan:
- service, borden en soepkommen
- mokken, koffiekopjes
- bestek
- glazen
- garde, pizzasnijder, knoflookpers
- kurkentrekker, flessenopener,
- keukenschaar
- maatbekers, vergiet
- kaasschaaf
- snijplank, deegroller
- diverse opscheplepels, pollepels, broodmessen
- pannen. braadpan, steelpan, koekenpan, wokpan
- ovenschalen en ovenhandschoenen
- handdoeken, theedoeken, pannenlappen
- waterkoker
- vuilnisbak
- koffiezetapparaat
- keukenmolens
- koek- of snoeptrommel
- tosti apparaat
- bakspullen, beslagkommen
- keukenweegschaal
- afwasbak, bestekbak
- bewaarbakjes
- broodtrommel
- kruidenrek
- placemates of tafelkleed
- theepot
- zeeppompje
- staafmixer en/of blender
- slakom en slalepels
- stampotstamper
Uiteraard zijn er veel meer spullen en kookgerei die jij handig zou vinden, dit zijn vaak persoonlijke keuzes. Maar de vraag is of je die gaat gebruiken. Bijvoorbeeld een ijs- of taartschep.
Klik op onderstaande link om te bestellen of gewoon te neuzen wat er bij bol.com allemaal voor de keuken te koop is.
koken en tafelenUitzetlijst Badkamer en toilet bij samenwonen
Ook in andere kamers zijn tijdloze en kleine spullen te vinden die je nu al kunt aanschaffen, of krijgen natuurlijk 🙂
- zeeppompjes
- badtextiel handdoeken
- afvalemmer,
- badmat
- toiletmat
- wasmand, wasrek
- doucherek (voor de shampoo etc)
- toiletborstel
- toiletpapierhouder
- haakje voor de handdoek
Uitzetlijstlijst slaapkamer bij samenwonen
- dekbed en kussens (neemt wel ruimte in beslag)
- dekbedovertrek
- hoeslakens, kussensloop
- verlichting
- wekker
- kledinghangers
De aanschaf van bed, nachtkastje en andere meubels is natuurlijk heel erg afhankelijk van de ruimte die je gaat inrichten. Voor ideeën klik op onderstaande afbeelding.
Uitzet huishouden divers
- emmers, gieter
- vazen, bloempotten
- waslijn en wasknijpers
- schoonmaakspullen
- spullen voor ramen lappen
- strijkijzer en strijkplank
- bezem
- stoffer en blik
- barbecue
- fietspomp
- gereedschap
- keukentrapje
- ladder
Elektronica, grote meubels en dingen die afhankelijk zijn van de inrichting van jouw huis kunnen beter later aangeschaft worden. Dus ook geld sparen is zeker verstandig.
9 tips om samenwonen goed te regelen
Je vindt hieronder een stappenplan die je kunt volgen zodat je goed voorbereid van start kunt gaan. Natuurlijk kan het voor iedereen anders zijn, iedere situatie is namelijk anders. Maar hierdoor krijg je wel overzicht en weet je wat je moet doen. Onderstaande stappen kun je volgen:
- Kosten samenwonen: Overzicht krijgen in financiële situatie
- Woning: Oriënteren op de woningmarkt – kopen of huren.
- Energiecontracten afsluiten: Je moet immers wel direct gas en licht hebben.
- Verzekeren: Verzekeringen die je geregeld moet hebben.
- Toeslagen: Huurtoeslag of zorgtoeslag waar je recht op hebt.
- Rekeningen: Welke rekeningen samen betalen en hoe doe je dat ?
- Verhuizen: Waar moet je overal aan denken ?
- Samenlevingscontract: Is dat echt nodig ?
- Pensioen: Nu nog lang niet aan denken of toch noodzakelijk?
Andere interessante artikelen
Zelf steigerhouten tuinmeubelen maken
Start vandaag je online cursus
Geld verdienen tijdens of na de coronacrisis
Alle informatie over samenwonen
Samenvatting van de alle artikelen en tips over samenwonen kun je lezen op Samenwonen: Wat te regelen
No responses yet