social distancing

Samenwonen maar je partner heeft de corona, of de kenmerken van het coronavirus. Hieronder vind je welke maatregelen je moet treffen en hoe je het leuk houdt met elkaar als je in quarantaine moet.

Coronavirus, een veranderende wereld

Maart 2020; we zitten met z’n allen in de coronacrisis. De wereld staat stil. De ene na het andere bericht over het aantal doden van het coronavirus slaan ons om de oren. Maar ook dagelijks worden de regels aangescherpt. Italië en Spanje zijn onze voorbeelden hoe we het niet willen. Maar lukt haet ons in Nederland ook om de besmettingen in te dammen?

Maandag 23 maart heeft de regering weer aanvullende maatregelen genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Naast de al afgekondigde maatregelen is het inmiddels een heel pakket geworden.

Het coronavirus is een tot nu toe een vrij onbekende virus en wetenschappers weten er eigenlijk nog niet zoveel van. Maar we hebben het deze zomer wel onder controle gekregen, tot……. de tweede golf kwam.

Oktober 2020 zijn weer verdere maatregelen getroffen om ook de tweede golf onder controle te krijgen. Nu zou het virus zich met name in huiselijke kring verspreiden.

Samenwonen met coronavirus

Als je partner lichte klachten heeft die op de coronavirus lijken dan moet hij/zij thuisblijven en zich zo snel mogelijk laten testen. Bij ernstige klachten of een kwetsbare gezondheid altijd de huisarts bellen. De lichte klachten die bij de coronavirus horen zijn:

samenwonen en corona
  • neusverkoudenheid, loopneus
  • keelpijn
  • lichte hoest
  • verhoging tot 38 graden Celsius

Moet ik thuisblijven in thuisisolatie?

Als je huisgenoot klachten heeft die erger worden (met koorts of benauwdheid) dan moet je inderdaad thuis blijven, ook al heb jij geen klachten. Je mag nog wel het huis uit om noodzakelijke boodschappen te halen. Natuurlijk moet je partner getest worden, als hij/zij positief getest is moet jij ook 10 dagen in volledige isolatie. Ook jij moet je dan wel laten testen.

Als je huisgenoot meer dan 24 uur klachtenvrij is dan mag je weer het huis uit. Dit zijn richtlijnen vanuit het RIVM. Let dan wel goed op je eigen gezondheid, als je ook klachten krijgt is de kans groot dat je ook ziek wordt. En natuurlijk moet jouw test negatief zijn.

Besmetting in huis – quarantaine.

Als een huisgenoot besmet is moet hij/zij in isolatie. Maar het is bijna niet te voorkomen dat medebewoners ook besmet raken. Vandaar dat ook huisgenoten in quarantaine moeten. Het is een zeer besmettelijke virus waar we nog niet alles van weten. Besmetting door een bacterie via oppervlakken is mogelijk. 10 dagen alleen op een slaapkamer blijven en af en toe naar de badkamer is wel heel erg onethisch en dit houden mensen ook vaak niet vol. Daarnaast moet je je afvragen of het echt helpt om besmetting te voorkomen.

Bij gezinnen in isolatie blijkt ook dat vaak alle gezinsleden de virus wel krijgen. Echter de één is ernstiger ziek dan de ander. De één heeft alleen een klein hoestje of kuchje terwijl de ander er verschrikkelijk ziek van kan zijn. Zorg echter wel dat je niet in contact komt met andere mensen zodat je het virus niet verder kunt verspreiden.

Behoor jij echter tot de kwetsbare doelgroep probeer dan wel echt gescheiden te leven. Niet bij elkaar slapen, je gebruikt niet elkaars handdoeken of bestek. Probeer contact zoveel mogelijk te vermijden en doe alles met de nodige afstand van elkaar. Je kunt bijvoorbeeld handschoenen dragen als je toch in de slaapkamer moet zijn. Maak de badkamer en toilet dagelijks schoon (met handschoenen) en ontsmet zoveel mogelijk.

Gevolgen van samen in quarantaine

De gevolgen worden gigantisch onderschat als je echt 2 weken bij elkaar in een ruimte moet blijven. Daarnaast is je zieke partner ook niet op zijn best , dus dat kan veel irritaties veroorzaken. Het is ontzettend ingrijpend om niet naar buiten te kunnen gaan of fysiek geen sociale contacten te onderhouden.

Verveling , stress, depressie, lusteloosheid kunnen allemaal het gevolg zijn van isolatie. Ook al ben je samen met je partner, je kunt je wel degelijk eenzaam voelen. Als je een heel hectisch leven hebt en je komt zo plots tot stilstand weet je vaak niet wat je moet doen en vliegen de muren op je af. Het voelt ongemakkelijk, vervelend en naar.

Wat kun je doen in quarantaine?

Uiteraard hebben we in de huidige tijd veel digitale middelen om ons te vermaken. Internet, Netflix, nu mag je eindelijk bingewatchen! Maar ook dat gaat echt naar een paar dagen vervelen.

Onze sociale contacten hebben we nodig om de verbondenheid met anderen te voelen. Dit verdrijft de eenzaamheid, we zijn tenslotte sociale dieren. Probeer elke dag meerdere mensen te bellen, liefst via beeldbellen. Hierdoor blijf je het contact houden.

Voldoende slaap is essentieel om goed te presteren, zeker als je thuiswerkt een must. Maar ook belangrijk om het gezellig te houden met elkaar. Bij minder slaap worden de irritaties groter en is het waarschijnlijk moeilijker uit te houden met elkaar.

Goede gesprekken met je partner

Maar je hebt nu ook ineens tijd om goede gesprekken met je partner te voeren. Neem de tijd om elkaar opnieuw te leren kennen zonder de hectiek van alle dag, in alle rust! Het valt niet altijd mee, ga niet direct de confrontatie aan maar laat dingen op zijn beloop om er later nog op terug te komen. Je hebt immers genoeg tijd. Hierdoor is er meer begrip voor elkaar zonder het op de spits te drijven in een kleine ruimte.

Bewegen tijdens Corona

Probeer ook te bewegen. Dat lijkt raar, maar is wel essentieel voor je gezondheid. Uiteraard willen we wel een beetje fit de isolatie uit komen. Dit hoeft geen hoogdravende of moeilijke oefeningen te zijn. Je vindt veel oefeningen op internet. En het is ook een middel om beter te slapen. Als je fysiek geen enkele beweging hebt gehad is slapen vaak moeilijker. Het is bewezen dat we beter slapen als we overdag bewegen.

Geef elkaar de ruimte, ga niet altijd in dezelfde ruimte zitten maar ook af en toe gescheiden. Dit zorgt voor minder irritatie. Als je continue in dezelfde ruimte zit met elkaar kan een zucht of boer tot grote irritatie leiden.

Persoonlijke ontwikkeling

Dit is de tijd om eindelijk aan persoonlijke ontwikkelingen te doen. Dit kun je perfect doen door het volgen van e-cursussen en coaching. Voor een klein bedrag heb je volledige en nuttige e-cursus bij newstart.nl. Bijvoorbeeld de cursus betere relaties met iedereen.

Maar uiteraard zijn er vele online cursussen, kijk voor meer keuze en informatie op Start vandaag je online cursus. Hier vind je goede online cursussen met heel diverse verschillende onderwerpen.

Hobby’s tijdens corona

Je kunt spellen gaan spelen, zoveel mogelijk bordspellen of andere tastbare spellen. Je zit namelijk al veel van je tijd op digitale middelen, probeer de spellen daarom niet digitaal te doen. Bordspellen zijn een ideaal middel om je tijd door te brengen met elkaar, mits dat jullie tegen je verlies kunnen natuurlijk.

Hobby’s die je eventueel thuis kunt gaan doen:
– lezen
– websites maken
– gamen
– handwerken
– knutselen
meubels maken

Heb je de materialen niet, plaats dan een verzoek op facebook of een andere site waar buurtgenoten kunnen lezen wat jij nodig hebt. Er zijn in deze crisis ontzettend veel helpende handen, daar sta je echt versteld van. Deze crisis brengt ook mensen bij elkaar. Dus durf te vragen!
Uit ervaring kan ik zeggen dat juist nu heel veel mensen echt graag iets willen doen, om zo met elkaar de virus te verslaan. Ik heb veel mensen gesproken en inmiddels projecten gecoördineerd om mensen samen te brengen. Het is een gezamenlijk gevoel die nu naar boven komt.

9 tips samenwonen en coronavirus

  1. Netflixen , gamen of internetten
  2. Met min. 2 personen per dag beeldbellen
  3. Neem de tijd voor gesprekken voeren met je partner
  4. Bewegen in huis
  5. Voldoende slapen
  6. Geef elkaar de ruimte
  7. Zelfontwikkeling d.m.v. e-cursus
  8. Spelen van spellen
  9. Oppakken van een nieuwe hobby

Andere verwante artikelen:

https://veranderendewereld.nl/samenwonen-en-thuiswerken-gezellig/

Alle informatie over samenwonen

Samenvatting van de alle artikelen en tips over samenwonen kun je lezen op Samenwonen: Wat te regelen

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu