Samenwonen en thuiswerken is niet altijd gezellig als je continue bij elkaar op de lip zit. We moeten met z’n allen zoveel mogelijk thuiswerken, maar hoe doe je dat met elkaar? De werkgever wil dat we ook thuis zo productief mogelijk werken. Maar aangezien we samenwonen willen we het samen ook nog gezellig houden. Er ontstaan nu echt relatieproblemen door het thuiswerken.

“Ik heb altijd gezegd dat ik echt niet met mijn partner wil werken binnen één bedrijf. Dat doen we ook niet, maar we werken nu wel in één huis. Dit is echt niet bevorderlijk voor onze relatie”.

Moet je de relatieproblemen door thuiswerken bespreekbaar maken met je werkgever of bespreekbaar maken met je partner? Hier lees je de 6 belangrijkste tips hoe je samenwonen en thuiswerken gezellig houdt zonder relatieproblemen.

Eerste golf Corona: samen thuiswerken

Veel mensen hebben langere tijd thuis gewerkt, vanaf maart 2020 werd thuiswerken al de norm als het enigszins kon. Na de zomer werd het een beetje losser.

In de eerste golf van de coronapandemie zagen we, na een aantal maand, dat het thuiswerken niet altijd positieve gevolgen had. In eerste instantie waren er veel medewerkers die thuiswerken een ideale oplossing vonden. Als je ging samenwonen en thuiswerken was er meer aandacht voor elkaar. Zeker in deze hectische wereld was dit mooi meegenomen en goed voor je relatie.

Maar deze positieve beleving is voor veel samenwonenden omgedraaid in een negatieve beleving van thuiswerken. Geen sociale contacten met je collega of een thuissituatie die zich niet leent om ongestoord werken.

Er waren echter uitzonderingen, bijvoorbeeld voor medewerkers met een kleine woning, met jonge kinderen, of juist voor alleenstaanden. Maar relatieproblemen door thuiswerken begint een nieuw fenomeen te worden.

Na de zomer zag je op kantoren weer meer beweging. Er werd af en toe weer fysiek vergaderd en ook andere zaken werden weer meer opgepakt. Zowel voor het bedrijf als voor de medewerker was het fijn dat de balans tussen fysiek aanwezig zijn op kantoor en digitaal werken thuis enigszins werd hersteld.

Tweede golf Corona; weer samen thuiswerken

samenwonen en thuiswerken

Maar de ‘tweede golf’ van de coronapandemie leidde tot nieuwe maatregelen. En in september 2020 kwam weer het advies: Thuiswerken, tenzij. In Oktober werd er nog een schepje bovenop gedaan.

De versoepeling werd teruggedraaid, iedereen moest dus zoveel mogelijk thuis werken. Alleen als het niet anders kan uit bedrijfsoverwegingen mag je op kantoor verschijnen. Grote data inladen of als er andere technische redenen zijn de uitzonderingen. Samenwonen en thuiswerken was natuurlijk helemaal geen onderwerp waar aandacht aan geschonken werd.

Ik kan niet met mijn partner thuiswerken

Maar ik hoor van meerdere mensen, die samen thuiswerken, dat het een bom onder de relatie kan leggen. Ook als je geen kinderen hebt of niet klein behuisd bent kan het echt een aantal ergernissen opleveren. Een aantal praktische zaken waar samenwonenden tegenaan lopen:

  • Je zit wel dag en nacht bij elkaar in een ruimte
  • Werk en privé worden niet meer gescheiden
  • Jullie ergeren aan elkaars dingen en verstoringen
  • Je partner is ervan overtuigd dat je een minder zware functie hebt, dus de klusjes thuis zijn voor jou rekening.
  • Je partner praat (of vergaderd) veel zodat je je niet kunt concentreren
  • Familie of kennissen lopen binnen en dan wordt er van mij verwacht dat ik ze te woord sta.
  • Je partner heeft een andere routine en verwacht dat jij hierin mee gaat.
  • De structuren van kantoor vervallen waardoor je minder productief wordt.

Natuurlijk zijn er ook voordelen, zoals flexibiliteit en minder reistijd. Maar die vervagen naar een aantal maand echt.

In een heel aantal grote bedrijven (financiële dienstverleners, overheid, energiebedrijven) mogen medewerkers die ongemak ervaren door een kleine woning, pas naar kantoor wanneer anders ook psychologische klachten ontstaan, zoals een depressie. Hetzelfde geldt voor een medewerker die rug- en nekklachten krijgt omdat een goed bureau ontbreekt. De eigen manager van het bedrijf oordeelt over zulke situaties.

Relatieproblemen door thuiswerken

relatieproblemen door thuiswerken

Maar het is moeilijk om relatieproblemen door thuiswerken met je werkgever te bespreken. Zijn dit echt psychologische klachten om te bespreken of moet je je schikken met de kans dat de relatieproblemen grotere worden. Argumentaties van kinderen of een kleine woning waren algemeen geaccepteerd in de eerste golf, maar in de tweede golf van de coronapandemie niet meer. Maar hoe leg je dan uit dat je niet met je eigen partner in één huis kunt samenwerken?

Bij een aantal grote bedrijven wordt er alleen nog maar een uitzondering gemaakt als het noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering. Alleen dan wordt het geaccepteerd om naar kantoor te komen. Zie artikel NRC. ABN Amro: „Persoonlijke omstandigheden tellen bij de huidige afwegingen niet mee.” Dus relatieproblemen zal bij deze bedrijven geen reden zijn om een uitzondering te maken.

Het is belangrijk om eerst uit te zoeken welke regels er daadwerkelijk zijn bij jouw bedrijf met betrekking tot thuiswerken. Welke uitzonderingen worden gemaakt en welke niet.

Het bespreekbaar maken bij je werkgever is alleen zinvol als er uitzonderingen gemaakt worden voor persoonlijke omstandigheden. Bespreekbaar maken kun je het beste doen wanneer je alle praktische oplossingen hebt toegepast en ook hebt uitgetest. Anders zal de werkgever je niet serieus nemen. Hieronder zijn een aantal oplossingen opgesomd die je kunt toepassen.

6 tips voor samenwonen en thuiswerken

1. Maak relatieproblemen bespreekbaar met je partner.

Vertel eerst waar je mee zit en welke gevoelens jij ervaart bij het samenwonen en thuiswerken, zonder verwijten te maken.
Ondervindt je partner dezelfde problemen als jij ? Probeer geen aannames te doen maar vraag er gewoon naar. Is hij zich ervan bewust dat er ook van jou wordt verwacht dat je productief thuis werkt en bepaalde doelstellingen of deadlines haalt?

Hoe zou het zijn als je beter je eigen grenzen zou bewaken? Jouw standpunt beter kon uitleggen? Miscommunicatie zou opheffen? Hoe zou het zijn om snel en effectief je relatieproblemen op te lossen?

Hoeveel positieve energie zou dat je niet geven? Zou het je niet opluchten dat spanning en twijfel voorbij zouden zijn? Natuurlijk, want goede relaties zijn enorm belangrijk voor een gelukkig en succesvol leven!

samenwonen en relatieproblemen door thuiswerken
online cursus voor verbeteren van communicatie met relaties

2. Creëer een optimale werkomgeving

Een goede werkomgeving is essentieel om je te concentreren, zowel op het werk als ook thuis. Zorg, als het kan, dat niet in dezelfde kamer zit dan je partner. Aan de eettafel tegenover elkaar samen thuiswerken lijkt gezellig maar gaat naar een aantal weken echt niet werken.

Bouw bijvoorbeeld een slaapkamer om tot kantoor, met een tafel en een goede stoel. Misschien kun je de stoel van het werk ophalen. Het is tenslotte ook in belang van je werkgever. Een goede houding is belangrijk.
Zorg dat je scherm op de goede hoogte staat. Boeken eronder of andere hulpmiddelen zijn hiervoor snel in huis te vinden. Met een laptop gaat dat natuurlijk niet lukken.

Zorg voor de “normale” dingen die je op kantoor ook had.
– een kan met water of thee
– een muziekje op de achtergrond

Kun je geen afgesloten ruimte creëren zorg dan voor een goede headset zodat je de wereld buiten jou soms even stil kunt zetten.

3. Maak ook tijd voor informeel bijpraten met je collega

Het digitaal vergaderen is natuurlijk heel effectief als je thuis werkt. Maar je merkt dat de informele contacten veel minder worden. Ook bij digitale bijeenkomsten kun je tijd vrijmaken om even te informeren hoe het met je collega is. Dit hoeft niet groepsgewijs, maar je kunt je collega ook even digitaal uitnodigen voor een gesprekje. Teams of Zoom is niet alleen voor grote vergaderingen.

Hoe vergaat het jouw collega thuis? Even een informeel babbeltje is geen tijdsverspilling, in een kantoorsetting gebeurd dit immers veel vaker. Het is noodzakelijk om soms even iemand anders te spreken dan je partner. Maar ook om soms enkele tips en trucs te krijgen die je in een groep niet hoort.

4. Spreek structuren en routines af met elkaar

Bij samenwonen en thuiswerken kan het zijn dat je structuren en routines ineens veranderen. Dit kan de nodige ergernissen opleveren of het heeft invloed op je concentratie. Ook hierdoor kunnen relatieproblemen ontstaan door thuiswerken. Ook al lijkt het lekker flexibel, structuren zijn wel nodig.

Wat zijn de werktijden van jullie beiden ? Het is goed om dezelfde structuur aan te houden dan een normale kantoordag. Houd je hier ook zoveel mogelijk aan, ga niet langer door. Overwerken is een heel bekende valkuil van thuiswerken.
Als je gezamenlijk koffie wilt drinken doe dit dan op afgesproken tijdstippen. Dit telt natuurlijk ook voor het eten.
Stoor je partner zo min mogelijk tijdens zijn werktijden en visa versa natuurlijk. Alleen zo houd je samen thuiswerken zo lang mogelijk vol.

Misschien is het wel goed om afzonderlijk een stukje te wandelen of een boodschapje te doen in de pauze.
Welke huishoudelijke klussen worden wel en welke niet onder werktijd gedaan, en door wie?
Afspraken maken over voor- of achterdeur op slot voor kennissen en familie. Creëer zo min mogelijk verstoringen.

5. Houdt samenwonen en thuiswerken gescheiden, ook in huis.

Dit lijkt tegenstrijdig als je thuis werkt, maar het is wel belangrijk voor je relatie dat je privé en werk zoveel mogelijk gescheiden laat. Als je een vrije dag hebt zorg dan dat je niet continue tegen je werkplek aan zit te kijken, of papieren op de eettafel liggen. Het verstoort je gevoel van vrij zijn. Dit telt uiteraard ook voor je partner.

Als jij vrij bent maar je partner werkt thuis voelt dit vaak niet fijn. Zorg dat degene die werkt niet in de keuken of woonkamer zit. Zodat de ander op de vrije dag wel vrij kan bewegen.

‘S-avonds gezellig zitten doe je niet op je “kantoor”, maar je creëert een privéruimte die vrij is van alles wat met werk te maken heeft. Je hebt dan alleen aandacht voor elkaar en niet voor het werk.

6. Buitenshuis een kantoor zoeken

We zullen het nog even moeten volhouden het thuiswerken, maar moeten echt voorkomen dat deze tijdelijke situatie tot relatieproblemen leiden.

Degene die in alle rust wil thuiswerken, kan dit ook doen in leegstaande vakantiehuisje. Je kunt online een ‘privékantoortje’ reserveren. Op de site privekantoortje.nl, kun je kijken waar in de buurt een plek beschikbaar is en een reservering plaatsen. Als die is goedgekeurd, kan de thuiswerkende tegen een vergoeding van 25 euro per dagdeel het vakantiehuisje in.

Uiteraard kun je ook een appartement of vakantiehuisje huren om rustig te werken en te ontspannen. Sommige huisjes beschikken over een goede kantoorwerkplek met WiFi. Een voorbeeld is het appartement in Goedereede. Een compact ingericht huisje, met voldoende ruimte voor 1 persoon om te werken en te ontspannen. Je loopt zo de duinen in.

Een Tiny house in eigen tuin als thuiswerkplek

Sommige werkgevers zien vele voordelen in het thuiswerken en kijken of ze het in de toekomst ook veel meer in kunnen zetten. De Corona is een mooie test om te zien hoe dit gaat. Als je voorziet dat het samen thuiswerken echt veel langer gaat duren is het misschien interessant om te kijken of je een kantoor in de tuin kunt bouwen.

Je kunt zelfs overwegen om dit kantoor zo te bouwen dat gemakkelijk om te bouwen is als een volledige tiny house. Hierdoor is verhuur in de zomer ook een optie. Of als er perioden zijn dat je minder of niet meer moet thuiswerken het tiny house toch optimaal ingezet kan worden. Veel informatie kun je vinden op “Tiny house op eigen grond“.

Voor het zetten van een tiny house (geen permanente bewoning) telt wel de normale regelgeving voor bijgebouwen of aanbouwen op uw eigen grond. Een bijgebouw moet bijvoorbeeld minstens een meter van de openbare ruimte worden geplaatst. Hoe groot het oppervlak van het tiny house mag worden, hangt af van de grootte van het perceel en de eventuele aanwezigheid van andere bijgebouwen. Er zijn verschillende mogelijkheden en modellen voor een tiny house, voorbeelden zijn te vinden op “Een tiny house kopen en financieren”.

Mogelijk interessante artikelen

Alle informatie over samenwonen

Samenvatting van de alle artikelen en tips over samenwonen kun je lezen op Samenwonen: Wat te regelen

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *