Een beroepentest kan echt toegevoegde waarde hebben om een richting te bepalen. Maar er zijn heel veel beroepskeuzetesten te vinden op internet in diverse categorieën. In dit artikel worden de diverse beroepentesten uitgelegd en de verschillen hierin.

Wat kun je met de uitslag van een online beroepentest ?

Een beroepskeuzetest onderzoekt je persoonlijkheid, vaardigheden en belangstellingsgebieden. Dit kan op verschillende manieren getest worden. We beperken ons hier tot de online testen.

Uit de tests komen vaak adviezen met betrekking tot beroepsrichtingen. Met deze richtingen kun jezelf aan de slag. Want de ideale baan vinden hangt van veel meer factoren af. Je zult daarin zelf aan de slag moeten. Wanneer er wel concrete beroepen staan benoemd, is het van belang waarom deze genoemd zijn, zodat jezelf ook kunt beredeneren welke andere beroepen er nog meer passend zijn.

Analyses vanuit kennis en ervaring

In mijn loopbaan heb ik voor veel keuzemomenten gestaan. Om goede keuzes te maken heb ik diverse ontwikkeltrajecten gevolgd. In het begin was het spannend maar ik vond het steeds leuker om de diverse testen te ondergaan en te zien wat ik hiermee daadwerkelijk kon.

Overal zijn wel testen voor: waar liggen jou interesses, je capaciteiten, je IQ, je persoonlijkheid etc. Door een aantal carrièreswitches heb ik ook meerdaagse assessmenttesten gedaan, waarbij veel onderdelen aan bod komen. Zeer interessant maar ontzettend intensief en spannend.

Inmiddels heb ik mijn ideale baan gevonden, maar ik kan het niet nalaten om toch verschillende testen te doorlopen en te analyseren. Just for fun. De afgelopen jaren heb ik veel trajecten gevolgd, van lang durende trajecten met jobcoaches tot korte online testen. Gedurende de jaren heb ik veel boekwerken verzameld met allerlei zelf analyses. Hierdoor heb ik een goed beeld van mezelf, maar ook van de diverse testen. Een beroepskeuzetest is één van de vele testen die mogelijk zijn.

Ik coach groepen mensen om hun droom te verwezenlijken. Vanuit mijn kennis, interesse en passie probeer ik zoveel mogelijk beroepskeuzetesten te vergelijken die op internet beschikbaar zijn.

Beroepskeuzetest van Nationale beroepengids

De beroepentest van Nationale beroepengids vond ik niet echt zinvol. Er komen vier thema’s aan bod: ‘interesse’ (wat vind je interessant?), ‘ervaring’ (wat heb je al gedaan qua werk?), ‘poen’ (hoe zou je je geld willen verdienen?) en ‘aanleg’ (hoe beoordeel jij jezelf?).

Na het thema interesse, werd het thema ervaring uitvergroot. Maar misschien heb je nog geen ervaring of zoek je juist iets anders. Bij het thema “poen” moet je beroepen kiezen waar jij je geld mee wilt verdienen, maar dat is nu net de vraag in een beroepskeuzetest.
Toen ik de test helemaal doorlopen had kwamen er een aantal beroepen uit waarvan die voor mij niet passend waren. Verder geen uitleg waarom en hoe. Ik vond het een simpele test die meer gericht is om op korte termijn een praktisch beroep te vinden dan, vanuit je passie een droombaan te vinden.

Gratis beroepentest NTI

Bij de beroepskeuzetest van NTI kwamen wel beroepen naar voren die verrassend dicht bij mijn passie lagen. Deze test is natuurlijk ook gericht op welke opleiding die je daarvoor het best kunt volgen. Dit is de business van NTI, dus daar wordt natuurlijk het meeste aandacht aan besteed.

Deze test richt zich op 5 persoonlijkheidsprofielen.

 • Realistisch
 • Onderzoekend
 • Artistiek
 • Sociaal
 • Ondernemend
 • Conventioneel

De ene persoonlijkheidsprofiel past beter bij het ene beroep (en studie die daarop aansluit) dan de andere. Elk profiel is een combinatie van twee persoonlijkheidseigenschappen. De gedachte hierachter is dat de twee persoonlijkheidseigenschappen, die jou het meest typeren, bepalend zijn voor wat bij je past.

Het leuke van deze test is, dat je de score ziet van de diverse persoonlijkheidsprofielen en ook de argumentatie waarom de ene beroep wel past en de andere beroep niet.

beroepentest

Beroepskeuzetest 123test

Ook deze beroepentest maakt gebruik van persoonlijkheidsprofielen. De theorie van deze test is hetzelfde als de beroepskeuzetest van de NTI. Bij 123 test worden 2 profielen iets anders benoemd maar de theorie is hetzelfde. Persoonlijkheidsprofielen: Mensgericht (Me)Conventioneel (Co)Artistiek (Ar)Ondernemend (On)Onderzoekend (Oz) en Praktisch (Pr).

Deze theorie is werelds meest gebruikte methode voor loopbaanbegeleiding. Omdat je nooit alleen maar één type bent is het ook nodig om te kijken naar je tweede en zelfs derde type. Tezamen vormen de twee of drie typen dan je zogeheten Holland code.
John Lewis Holland (21 oktober 1919 – 27 november 2008) was een Amerikaans psycholoog. Hij werd vooral bekend door de ontwikkeling van het RIASEC-model, een theorie die gebruikt wordt bij het begeleiden van studie- en beroepskeuzeprocessen. (Wikipedia)

De basis van het RIASEC-model is dat je werkplezier vindt als je werkzaamheden uitvoert die je leuk vindt. Je kunt echt van je passie, of interesse, je baan maken. Zie “van passie naar mijn droombaan vinden“.

Bij 123test is er een (snelle) gratis beroepentest en een uitgebreide beroepentest. Bij de snelle gratis beroepentest komt na een heel beperkt aantal vragen 1 profiel naar boven. De vragen waren overigens niet hetzelfde als de test van NTI, maar het persoonlijkheidsprofiel was wel hetzelfde. Het was een hele snelle test maar het persoonlijkheidsprofiel, die bij NTI naar boven kwam, was ook het belangrijkste persoonlijkheidsprofiel bij 123test. Toch wel een geruststelling, geen andere uitslagen.

Wil je ook je andere type persoonlijkheidsprofielen in beeld brengen dan kun je de uitgebreide beroepentest doen.

 • Bepaal je loopbaan met deze wetenschappelijke test.
 • Vergelijk jezelf met de Nederlandse beroepsbevolking.
 • Uitgebreide lijst met passende beroepen.
 • De test kost 12,50 Euro en duurt ongeveer 15 minuten.

Klik op onderstaande afbeelding om naar de diverse (gratis) en uitgebreide loopbaantesten te gaan.

Test je loopbaan

Gratis beroepskeuzetest op Werksite

Deze gratis online test lijkt veel op de beroepentest van Nationale beroepentest.

4 thema’s om keuzes te maken

 • Ik kan
 • Dit vind ik leuk
 • Deze beroepen spreken me aan
 • Ik ben

Met de uitslag kon ik niet zoveel.

Kunsthandelaar!?
Omschrijving: Is dit werkelijk het beroep dat bij je past? Ga op onderzoek uit. Lees informatie over de beroepen op internet, zoek eens een vacature over dit beroep op en praat met mensen die het beroep uitoefenen. Zo kom je te weten of de uitslag van deze gratis beroepskeuzetest bij je karakter en kwaliteiten aansluit.

Ik ben wel ondernemend, maar niet erg creatief. Dus of dit beroep bij me past vraag ik mij af. Ik kan er in ieder geval niet warm voor lopen. Ze motiveren je wel om zelf na te blijven denken, en je eigen keuzes te maken.

Vele andere loopbaantesten op internet

Er zijn vele andere gratis beroepskeuzetesten te vinden op het internet, meestal vanuit een vacaturebank. Maar deze zijn niet veel anders dan de testen van Nationale beroepengids en werksite.
Young Capitals hanteert wel het RIASEC model. Naast de uitslag en uitleg van het RIASOC-model krijg je, bij het resultaat van deze beroepskeuzetest ook een lijst met beroepen te zien.

Ook diverse loopbaanbureaus bieden diverse loopbaantesten online aan. Deze zijn meestal gebaseerd op het RIASEC model. Maar deze testen verschillen vaak in prijs. Zie bijv. de Testgroup met een uitgebreide test (actieprijs 89 euro).
Er zijn ook veel online testen van adviesbureaus te vinden die gekoppeld zijn aan een gesprek met een loopbaancoach. Dit kunnen kwalitatief goede trajecten zijn, maar uiteraard hangt daar weer een ander prijskaartje aan.

De testen die gebaseerd zijn op de theorie van J.H. Holland, RIASEC model spreken mij het meeste aan. Deze gaan uit van je persoonlijkheid, en niet zozeer van wat je al hebt gedaan of ervaring in hebt. Als je uitgaat van je persoonlijkheid en onderwerpen waar je plezier aan beleeft heb je de meeste kans dat je daadwerkelijk je ideale droombaan vindt.

Advies beroepskeuzetesten

De gratis beroepskeuzetest van 123test kun je natuurlijk altijd maken, het is snel, kost niets maar geeft je een beperkt inzicht.

Maar beroepskeuzetesten blijven een middel om te onderzoeken wat jij leuk vindt. Het is niet de heilige graal om een concreet vak te vinden. Door het doen van verschillende testen krijg je wel een richting, maar ook ideeën waar je aan kunt denken. Dit is wellicht een welkome aanvulling op jouw eigen ideeën. Jij bent echter niet in een hokje te plaatsen, dus blijf zelf altijd aan zet.

Andere interessante artikelen

Mijn zoektocht naar werkgeluk, passie en talenten

Jobhoppen een goed idee voor je CV ?

Mijn ideale baan zoeken

Ik durf niet van werk te veranderen

Past het bedrijf bij mij?

bereoepenkeuzetest sleutel tot succes

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *