Plezier in je werk is één van de belangrijke dingen om fijn te leven. Natuurlijk werk je om geld te verdienen! Maar als je met tegenzin naar het werk gaat, duren de dagen wel héél lang. Plezier in je werk terugkrijgen is dan een belangrijke stap om jouw leven fijner te maken !

Een groot deel van ons leven zijn we aan het werk, het zou jammer zijn als we deze tijd ervaren als een vervelende en nare tijd. Dan is het echt hoog tijd om er iets aan te doen. Je leeft tenslotte maar 1 keer.

Geen droombaan, maar wel plezier in je werk terugkrijgen.

Werkplezier is niet afhankelijk van prestige of een baan op hoog niveau. Een baan met saaie handelingen kan ook leuk zijn. Plezier kun je beleven in heel veel dingen zoals: samenwerken en lachen met je collega’s, teamgevoel, geen verantwoordelijkheid, buiten werken, etc. Dus ook al heb je jouw droombaan nog niet gevonden, je kunt wel plezier in je werk hebben.

7 tips voor: Plezier in je werk terugkrijgen

Tip 1: Pak je rust in de pauzes !

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan kan ik uit ervaring zeggen. Iedere keer nam ik me weer voor om mijn lunch niet achter de computer op te eten, maar 4 van de 5 keer gebeurde dit toch. Het gevolg is, dat je de laatste uren van de dag te weinig energie hebt, geen zin meer hebt en het werkplezier vliegt achteruit.

Als je je rust pakt in de pauzes zul je merken dat je meer plezier beleeft aan je werk, ook de laatste uurtjes.

Tip 2: Verdoe je energie niet aan zaken waar je geen invloed op hebt.

Er veranderd vaak veel op je werk. Niet iedereen is het altijd overal mee eens of ziet het nut van de veranderingen. Als je hier invloed op hebt is het goed om dit bespreekbaar te maken in een open en eerlijk gesprek.

Maar het komt vaak voor dat je hier geen invloed op hebt. Accepteer de veranderingen en probeer mee te gaan met de flow. Als je dit niet kunt, vreet dit negatieve energie. Dit zal het werkplezier niet ten goede komen.

Als je je blijft verzetten zal het werkgeluk steeds meer afnemen, en ben jij de grote verliezer van de veranderingen. Je zult je werkplezier niet terug krijgen. Dus go with the flow en ga voor positieve energie.

Tip 3: Vergelijk jezelf niet continue met een ander.

Kijken naar een ander geeft vaak problemen. Hij of zij werkt niet goed of hard genoeg, maar verdient wel net zoveel….. dat geeft jaloezie. Of hij/ zij heeft eerder promotie dan jij… afgunst. Dit helpt jou echter helemaal niets, sterker nog het brengt wrijving en minder plezier in je werk. Blijf bij jezelf en wees blij met jezelf.

Iedereen heeft zijn eigen taken, zijn eigen goede en slechte eigenschappen. Ook in het werk zie je dit terug. De één is sneller of nauwkeuriger dan de ander. Blijf bij jezelf, kijk en hoe jij jouw plezier in het werk kunt terugkrijgen. Zo ben je niet afhankelijk van een ander.

Tip 4: Does lief tegen jezelf

Je mag jezelf best wel eens verwennen als je je geld verdiend hebt. Je verdient je geld tenslotte niet voor niets.

Alleen maar het nodige kopen is niet echt motiverend, dus na het werk even iets lekkers ophalen of een sauna pakken is niet verkeerd. Zo houd jij jezelf gemotiveerd en geef je jezelf af en toe een compliment voor het harde werken.

Tip 5: Samenwerken en lachen met collega’s

Als samenwerken met collega’s belangrijk is voor jouw werkgeluk, dan moet je hierin ook investeren.

Probeer altijd open en eerlijk met hen te communiceren. Overal zijn er wel eens irritaties, bespreek deze zo vroeg mogelijk, zodat het niet ontploft in een heel groot probleem. Zo draag je bij aan een fijne werksfeer.

plezier in je werk terugkrijgen

Mensen die veel thuis werken missen met name het lachen en de grappen en grollen van collega’s. Het is af en toe nodig om de problemen op je werk te relativeren.

Ga niet meedoen aan geroddel tussen collega’s, dit beïnvloed de werksfeer veel meer dan je denkt. Geroddel ondermijnt de samenwerking echt. Het is voor velen verleidelijk om af te geven op een ander als het tegenzit. Maar wil jij het plezier in je werk terugkrijgen moet je geroddel de rug toe keren.

Tip 6: Zorg dat je het gevoel hebt dat het werk af is.

Op het moment dat je de deur achter je dicht trekt is het fijn dat je niet meer hoeft na te denken wat er allemaal nog niet klaar is of wat je nog moet doen. Je krijgt een voldaan gevoel als het werk af is en je met een gerust hard naar huis kunt.

Bij veel functies is het werk nooit af, dit wordt als zeer frustrerend ervaren. Daarom is het belangrijk om aan het begin van de dag te bedenken welke werkzaamheden je in ieder geval af wilt hebben. Maak een to-do-list en wees tevreden als het af is.

Een to-do-list heeft meerdere voordelen. Het geeft je ook meer focus. We worden vaak afgeleid door allerlei zaken, mail, telefoon en andere kleine dingen die er tussen door komen. Als je deze zaken altijd voorrang geeft, ga je met een gevoel naar huis alsof je niets gedaan hebt.

Als jij jouw werkplezier wilt terugkrijgen dan is het belangrijk om met een voldaan gevoel naar huis te gaan.

Tip 7: Zorg voor gezonde stress, dus niet teveel

Een to-do-list maken voor de volgende dag is een methode om minder te malen in je hoofd. Als de werkzaamheden eenmaal op papier staan waar je nog mee bezig moet betekent dit vaak dat je er ook niet meer over hoeft na te denken.

Luister naar je lichaam, dit is vaak de beste graadmeter die aangeeft als je rustiger aan moet doen. Je kent jezelf het beste, maar dan moet je wel eerlijk zijn tegenover jezelf. Niemand heeft iets aan een overwerkt persoon, je werkgever niet, je collega’s niet, maar zeker jezelf niet.

Dus doseer je werkzaamheden, vaak heb je veel meer in de hand dan je zelf wilt toegeven. Kun jij jouw werkzaamheden niet doseren ga dan in gesprek met je leidinggevende, ook zij hebben er belang bij dat jij goed kunt blijven presteren en niet maanden thuis zit.

Op zoek naar je droombaan, om het plezier in je werk terugkrijgen

Lukt het je niet om jouw werkplezier terug te vinden in je huidige baan, dan is het goed om verder te kijken. Ook al is dit spannend, veel mensen durven niet van baan te veranderen.

Ga niet zitten wachten tot er iets op je pad komt, maar onderneem zelf actie. Regisseer je eigen loopbaan, niemand anders doet dat voor jou. Ontwikkel jezelf en kijk wat jouw ideale baan zou zijn. Er zijn voldoende cursussen, trainingen en opleidingen die je kunt volgen.

Maar ook als je denkt dat je de ideale baan hebt gevonden kan het anders worden, een bedrijf reorganiseert, andere leidinggevenden, taken veranderen of zekerheden vallen om. Ook dan blijf je regisseur van je eigen loopbaan.

Onderstaand boekje heb ik al aan veel mensen gegeven die het werkgeluk niet konden vinden. Echt een aanrader voor iedereen die het verhaal op zichzelf durft te projecteren. Het is een eenvoudig te lezen verhaal (parabel) over 2 minimensjes en 2 muizen die elk anders reageren op veranderingen

Ook zijn er legio hulpmiddelen om jou te helpen om jouw droombaan te vinden.

Beroepskeuzetest

De beroepskeuzetest; plan je loopbaan Een verkeerde keuze is snel gemaakt en kost relatief veel moeite om te herstellen. Dit terwijl succes voorspelbaarder is dan menigeen denkt. Welke baan, welk soort werk past goed bij wie je bent? Welke loopbaan sluit aan bij wat je belangrijk vindt en waar kun jij jouw werkplezier terugvinden? Met een professionele beroepskeuzetest kun je antwoorden vinden op deze vragen.

Online cursus: Vind je ideale baan

In de online cursus; “Vind je ideale baan” krijg je in 10 weken 12 lessen per e-mail waarmee je ontdekt welk werk het beste bij je past en hoe je dat kunt krijgen. Ook ontvang je 3 extra e-boeken.

Daarnaast ontvang je elke week vragen en oefeningen die je helpen meer inzicht te krijgen, je motivatie te vergroten en slimmere actie te ondernemen. Jij bent de regisseur van jouw loopbaan, om het werkgeluk terug te vinden. Je wordt geholpen in de online cursus, het plezier in jouw werk terugkrijgen.

De kracht van een loopbaancoach, maar dan goedkoper en efficiënter.

Er zijn veel mensen die deze e-cursus als zeer positief ervaren. Een review van deze cursus is te vinden op: Review Vind je ideale baan

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *