de ideale baan zoeken

Hoe vind je nu jouw ideale baan of droombaan ? Er zijn verschillende mogelijkheden om om je ideale baan te vinden. Hoe je dit aan kunt pakken lees je in dit artikel.

We gaan de mogelijkheden stap voor stap doorlopen. Uiteraard kun je deze stappen ook tegelijkertijd of naast elkaar inzetten.

1. Wat is mijn ideale baan

Voordat je echt gaat solliciteren moet je weten wat je wilt. Dat klinkt logisch maar veel mensen beginnen eerst te kijken op internet welke vacatures er zijn zonder te hebben nagedacht wat ze nu echt willen.

Herkenbaar ? Dan moet je echt eerst een stapje terug doen om een passende baan te vinden. Het zoeken van een ideale baan begint namelijk bij jezelf.

Waar ligt jou passie en waar word je enthousiast van. Je hebt echt veel meer kans op een leuke baan als je vanuit enthousiasme spreekt.

Kies je iets waar je eigenlijk niets mee hebt ,val je vaak al snel door de mand bij het sollicitatiegesprek. Maar erger nog, je wordt er zelf niet blij van en je zult al snel niet meer met plezier naar het werk gaan.

Dit is echt de eerste belangrijke stap voordat je iets anders doet!

Er zijn heel veel leuke banen, werk waar jij blij van wordt. Daarvoor moet je wel eerst op zoek naar jezelf. Hoe je dit het snelst en gemakkelijkst kun doen lees je op “Mijn droombaan vinden” .

Denk dus niet direct aan banen, maar aan dingen waar je blij van wordt. En vul later daarbij een baan in.

2. Maak een loopbaanplan voor de ideale baan.

Je hebt uitgevonden waar je blij van wordt en welke baan hierbij zou passen. Het kan zijn dat deze baan nog niet te vinden is of dat je nog niet voldoende kennis hebt om deze baan te krijgen. Maak dan een 5 jaren plan, waar wil je over 5 jaar staan en wat moet je hiervoor doen.

Als je bovenstaande uitschrijft in kleine stappen is het vaak veel overzichtelijker en kun nu alvast starten om naar je ideale baan toe te werken. Misschien zijn een aantal tussenstappen nodig en kies je voor een opstapbaan zodat je, op termijn, kunt doorgroeien naar jou ideale baan.

3. Netwerken

De meeste mensen vinden nog altijd een baan in hun eigen netwerk. Mensen die je kent, via werk of in je eigen privé omgeving. Het is dus belangrijk dat je de mensen om je heen ook verteld dat je op zoek bent naar een specifieke baan.

Vertel hun wat de plannen zijn en waarnaar je op zoek bent. Hoe groter de kring van netwerk, hoe groter de kans is om daadwerkelijk iets te vinden.

Je kunt ook je bestaande netwerk uitbreiden door mensen buiten je kennissenkring te vragen om een informatiegesprek.

Veel mensen staan open om met jou mee te denken en vragen staat natuurlijk vrij. Jouw doel moet niet zijn om direct te solliciteren op een baan bij hem of haar in het bedrijf, maar om informatie in te winnen wat je moet doen om in de branche aan de slag te kunnen.

Je vraagt aan hen om mee te denken, daarmee geef je ook aan dat je belang hecht aan zijn of haar expertise. Dat levert vaak hele goede informatie op en je netwerk bouwt zich zodoende langzaam uit. En je creëert meer kruiwagens.

4. Zorg dat je CV up-to-date is

Als je aan het zoeken bent naar je ideale baan dan moet je ten alle tijde een CV kunnen laten zien of opsturen. De vragen in je netwerk komen vaak op de vreemdste momenten, dan is het wel fijn dat je niet meer heel lang over je CV moet nadenken. Zorg dat je CV bijgewerkt en overzichtelijk is. Het moeten geen lange verhalen worden, maar korte beschreven punten.

Vermeld in je CV duidelijk wat je hebt gedaan in je vorige banen. Welke prestaties heb je geleverd en eventueel welke doelen je hebt behaald. Benadruk met name je positieve eigenschappen die belangrijk zijn voor de nieuwe baan. Je laat zien waarom ze voor jou moeten gaan.

5. LinkedIn of andere media

Het netwerken kan natuurlijk ook digitaal, echter dit mag slechts een middel zijn om in contact te komen met mensen. Het is een middel om je netwerk uit te breiden en om vervolgens op pad te gaan.

Op LinkedIn kom je snel in contact met mensen, het is simpel en snel. Let bij het aanmaken van een profiel wel op dat het een zakelijk netwerk is. Wees altijd bewust dat dit voor het vinden van werk is, dus blijf zakelijk. Je profielfoto moet passen bij de baan die je zoekt. Dus verdiep je ook in de stijl en presentatie die nodig is voor de nieuwe baan. Ook reacties of andere meldingen op LinkedIn altijd zakelijk houden.

linked in netwerken

Er zijn verschillende partijen actief op LinkedIn. Je kunt er voor kiezen dat headhunters jouw profiel kunnen zien. Er is ook een vacature allert aanwezig vanuit jouw netwerk op LinkedIn. Het is dus wel belangrijk om actief te zijn om het netwerk op te bouwen.

Hoe je een goed LinkedIn profiel opbouwt voor het vinden van een nieuwe baan lees je in de blog: Beter solliciteren; de tips voor jouw LinkedIn profiel.

.

6. Vacaturebanken

Er zijn echt ontzettend veel vacatures te vinden op allerlei vacaturebanken op internet. Door het opgeven van selecties kun je op deze vacaturebanken specifiek zoeken. Je kunt vaak je CV downloaden, hierdoor wordt je sneller gevonden. Ook kun je allerlei allerts instellen voor specifieke banen of bij specifieke bedrijven. Je slaat je zoekopdracht op en je krijgt vanzelf in je mail de vacatures die erbij passen.

Bekende vacaturebanken zijn:

  • Jobbird.com
  • Monsterboard.nl
  • Nationalevacaturebank.nl
  • Vacatures.nl
  • Indeed.nl
  • Werkzoeken.nl

Er zijn ook sites waar je specifiekere vacatures kunt vinden. Bijvoorbeeld vacatures voor hoog-opgeleiden of vacatures voor zorgpersoneel. Voor veel branches is wel iets te vinden.

7. Kranten en tijdschriften

Er staan nog steeds heel interessante vacatures in kranten. Lang niet alle vacatures die in de vacaturebanken staan worden in de krant vermeld, maar het is nog steeds een interessant medium voor vacatures. Zeker als je iets zoekt in je eigen omgeving is een plaatselijke krant een goede aanvulling.

Zoek je iets in een speciale branche dan zijn specifieke tijdschriften een mogelijkheid om meer advertenties te spotten. Het is wel een dure optie omdat het vaak tijdschriften zijn waarop je moet abonneren. Maar het is ook van toegevoegde waarde voor je kennis van een specifieke branche.

8. Creatieve oplossingen om je ideale baan te zoeken

Uiteraard kun je ook een open sollicitatie schrijven naar bedrijven waar jij denkt jou ideale baan te vinden. Een open sollicitatie moet wel heel erg goed zijn om niet in de prullenbak te belanden. Wees origineel, verdiep je in het bedrijf en schat in wat het beste bij dit bedrijf past.

Tegenwoordige zijn er verschillende mogelijkheden die al toegepast worden, naast de traditionele brieven of mails.

  • videopresentatie van jezelf
  • aanbieden voor vrijwilligerswerk
  • opsturen van zelfgemaakte items (bij muziek veel gedaan)
  • bellen of contact maken, bijvoorbeeld door presentaties te bezoeken

Laat zien dat je hun business begrijpt en toegevoegde waarde hebt. !

Begin bij jezelf

In mijn zoektocht naar mijn ideale baan heb ik zelf veel verschillende soorten trajecten doorlopen. Het is niet gemakkelijk om te ontdekken wat je zoekt in een ideale baan, daar kun je wel hulp bij gebruiken.

In de review van de e-cursus Vind je ideale baan vind je een eerlijke review van een e-cursus die je kan helpen om met de eerste stap te zetten naar je ideale baan.

Waar wordt jij gelukkig van en welke baan past bij jou! In de e-cursus van Frank de Moei wordt je hierin stap voor stap begeleid. Hij is een professionele life-coach gespecialiseerd in persoonlijke groei. Zeker de moeite waard en je kunt direct beginnen.

Andere interessante artikelen

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *