Iedereen twijfelt wel eens en vraagt zich af: welke baan of beroep past bij mij? Of zit ik wel op de juiste plek zitten. Werk jij wel met plezier, of kan jouw loopbaan een flinke boost gebruiken? De gratis beroepskeuzetest of beroepentest kan meer richting geven aan je loopbaan, en de twijfel wegnemen. Het helpt jou om je ideale baan te vinden die passend is bij jou passie en capaciteiten.

Welke baan of beroep past bij mij ?

Veel mensen voelen zich ongelukkig in hun baan, maar blijven toch “hangen” in de bestaande situatie omdat het niet gemakkelijk is om van baan te veranderen. Je zult zekerheden van je huidige beroep moeten loslaten en het lef hebben om in een andere omgeving te gaan werken.

Veel mensen durven niet van baan te veranderen. Maar het is wel heel belangrijk om voor je eigen geluk te kiezen, om plezier te hebben in je werk. Je besteedt tenslotte een groot deel van je leven aan je werk. Dus heb het lef om je droombaan te zoeken. Maar dan moet je wel weten welk beroep bij jou past.

Wat je niet moet doen als je ongelukkig bent in je werk.

Ik heb jaren een goede baan gehad bij een goede werkgever, maar ik werd er niet gelukkig van. Toch bleef ik “hangen” bij deze werkgever.

  • Ik nam niet de tijd om goed te analyseren waar dit nu aan lag, ik ging gewoon door.
  • Door hard te werken had ik altijd mijn doelstellingen en successen behaald, dus ging ik nog harder werken.
  • Ik liet me lijden door meningen van anderen, ik luisterde niet naar mijn eigen gevoel.
  • Carrière maken en prestaties leveren waren belangrijker dan mijn eigen geluk.
  • Ik was goed in mijn werk, dus alles zou wel goed komen, en ik was niet pro-actief op zoek naar iets anders.

Maar de belangrijkste oorzaak dat ik geen actie ondernam was mijn onzekerheid en ik wist niet welke baan bij mij paste. Kon ik wel een stap maken naar een geheel andere baan? Heb ik wel voldoende kennis of competenties in huis, om een carrièreswitch te maken?

welke beroep past bij mij?

Maar wat moet je dan wel doen voor een andere beroepskeuze

We willen op de lange termijn onze ideale droombaan vinden, maar ons gedrag op de korte termijn is onbewust anders. Velen willen in de zomer een maatje minder, maar vandaag kunnen we nog wel één maal het gebakje eten om morgen te beginnen met lijnen. We willen op termijn de ideale baan vinden, maar vandaag is het nog even gemakkelijk om dat voor ons uit te schuiven.

Maar als je echt wilt toewerken naar je droombaan moet je NU in actie komen.

Mijn beroepentest

Omdat ik jaren geleden ook twijfelde en niet goed wist wat welke baan bij mij paste, heb Ik diverse testen gedaan bij een loopbaancoach. Eén van deze testen was een beroepentest of beroepskeuzetest. De uitkomsten van de testen gaven mij meer zekerheid, het gaf mij de overtuiging dat ik wel degelijk capaciteiten had om mijn loopbaan een heel andere richting op te draaien. Maar het gaf me ook handvaten om te kiezen welke baan het beste bij mij paste.

Met de uitgebreide beroepentest kun je, je eigen capaciteiten testen die nodig zijn voor het vinden van jouw ideale baan. Met de antwoorden op zak, kreeg ik ideeën om daadwerkelijk aan de slag te gaan om een carrièreswitch te maken.

Twijfels; welk beroep past bij mij ?

gratis beroepskeuzetest

Natuurlijk heb je twijfels, dat heeft bijna iedereen. Het vinden van een droombaan is ook niet gemakkelijk. De zoektocht naar je ideale baan begint altijd met te weten wat je wilt. “Welke baan past bij mij” is een veel gehoorde vraag. Dit is ook direct de meest moeilijke vraag. Je wilt niet de verkeerde keuzes maken om vervolgens over een half jaar met het zelfde probleem te zitten. Want snel jobhoppen is niet goed voor je CV.

Gratis beroepentest of beroepskeuzetest

De beroepskeuzetest; plan je loopbaan Een verkeerde keuze is snel gemaakt en kost relatief veel moeite om te herstellen. Dit terwijl succes voorspelbaarder is dan menigeen denkt. Het lijkt wel eens zo dat mensen minder tijd besteden aan hun loopbaankeuzes dan bijvoorbeeld aan het kopen van kleding. Zij vragen zich daarbij wel af of een bepaald kledingstuk wel of niet past bij hun waarden of persoonlijkheid. Wanneer bepaalde kleding niet bevalt hoor je ze vaak letterlijk zeggen dat ze zich er niet zo lekker in voelen. Zo is het ook bij het maken van een loopbaankeuze. Welke beroep, welk soort werk past goed bij wie je bent? Welke loopbaan sluit aan bij wat je belangrijk vindt en waar voel je je goed bij? Met een professionele beroepskeuzetest kun je antwoorden vinden op deze vragen.

Voordat je gaat solliciteren moet je dus echt goed weten naar welk beroep jouw voorkeur uit gaat, hoe jij jouw loopbaan wilt vormgeven. Er zijn ontzettend veel jobs te vinden op diverse vacaturebanken. Als je gericht weet waar je naar op zoek bent, word je zoektocht naar je ideale baan veel gemakkelijker. En maakt het de kans van slagen vele malen groter.

Verwacht van de gratis beroepentest niet direct een pasklaar antwoord welk beroep bij je past. Maar het geeft wel richting en ideeën die je kunt meenemen voor jou persoonlijke situatie en loopbaan ontwikkeling.

Er zijn vele verschillende online gratis beroepentesten te vinden. Inmiddels heb ik vele testen vergeleken met elkaar. In het artikel Beroepentest online: de verschillen is een analyse te lezen. 123 test geeft een volledig beeld waar je mee verder kunt.
.

Test je beroepskeuze op www.123test.nl

.

Om een passende baan te vinden zijn er verschillende mogelijkheden om jou de goede richting te geven. Natuurlijk zijn er allerlei jobcoaches die je daarbij kunnen helpen. Dit zijn toch wel dure, en langdurige, trajecten. Misschien niet het eerste waar je aan denkt. Maar er zijn, naast de beroepskeuzetesten, ook andere mogelijkheden.

Je kunt bijvoorbeeld een online cursus volgen “Vind je Ideale Baan” of andere testen maken die voor jou van toepassing zijn en die je kunnen helpen een richting te geven.

Online cursus: Vind je ideale baan

De online cursus: Vind je ideale baan helpt om jouw passie en talenten te ontdekken op een laagdrempelige en concrete manier.  Een professionele life-coach gespecialiseerd in persoonlijke groei geeft je stap voor stap online begeleiding. En helpt je om te kijken welke baan het beste bij jou kwaliteiten past.
Er zijn veel mensen die deze e-cursus als zeer positief ervaren. Ik heb een eerlijke review geschreven: Review Vind je ideale baan van deze cursus.

Diverse loopbaantesten

Er zijn meerdere testen te vinden op internet. Deze testen geven je een beter beeld waar jou kracht ligt en vaardigheden liggen.
Er zijn diverse gratis testen beschikbaar, testen om te oefenen voor je sollicitatie. Maar ook heel uitgebreide testen die je heel uitvoerig inzicht geven in welke specifiekere werkzaamheden en beroepen het beste aansluiten bij jouw persoonlijkheid.

Begin nu met deze testen, zodat je vandaag al een stap kunt zetten.

Diverse loopbaantests Alle relevante tests op het gebied van loopbaan. Zoals een groepsrollentest, bedrijfskeuzetest, beroepskeuzetest, werkwaardentest, competentietest, sollicitatie test, ondernemerstest, ambitietest en een stresstest.

De diverse testen zijn van toegevoegde waarde en leuk.

Ik vond de testen echt van toegevoegde waarde, om meer inzicht te krijgen in mezelf. Het was ontzettend interessant om mezelf te ontdekken. En echt objectief te kijken: Welke baan past bij mij?

Nu ben ik een gecertificeerde coach van de belangrijkste persoonlijkheidstest “Big Five”. Mijn baan heb ik gevonden als manager van een grote afdeling van meer dan 100 medewerkers. Ik gebruik mijn kennis graag om mensen te coachen en de specifieke testen, zoals de beroepenkeuzetest, hebben daarin nog steeds een belangrijke functie.

Belangrijkste advies: ONDERNEEM NU ACTIE

Test jezelf op 123test.nl De grootste en meest betrouwbare Nederlandstalige testsite. Met meer dan 75 tests op het gebied van loopbaan, persoonlijkheid en IQ. Via een redactiesysteem kun je zien hoe uitgebreid en betrouwbaar elke test is. Sommige tests zijn alleen bedoeld voor de fun. De meeste tests geven een informatieve uitslag en sommige tests zijn zo uitgebreid en professioneel dat deze ook door professionals als psychologen en loopbaanadviseurs worden gebruikt. Voor een paar tests wordt een vergoeding gevraagd. Dit staat ook duidelijk bij de test zelf aangegeven. De meeste tests op 123test.nl zijn echter gratis.

Interessante artikelen

Beroepstest online: de verschillen

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *