Is Jobhoppen goed voor je ontwikkeling of slecht voor je loopbaan en CV? Er zijn vele instanties die een mening hebben of jobhoppen goed of slecht is. Dit is echter niet zo te beantwoorden. Het ligt aan de omstandigheden en de mogelijkheden van je werkomgeving en de economie.
In dit artikel wordt het jobhoppen vanuit verschillende perspectieven benaderd, zowel vanuit de medewerker als ook vanuit de werkgever.
Waarom jobhoppen
Jobhopping of jobhoppen is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat iemand steeds verandert van werk. Vaak is het motief een hoger loon en/of een betere functie te krijgen. Vooral gedurende de Internethype was jobhoppen onder IT’ers erg populair. -Wikipedia
Het komt nog zelden voor dat we onze loopbaan helemaal bij dezelfde werkgever doorlopen. 40 jaar of langer bij één werkgever was vroeger heel normaal maar tegenwoordig doorlopen wij onze loopbaan in verschillende functies bij verschillende werkgevers.
Vooral millennials staan open om na een paar jaar te wisselen van werkgever. Ze zijn bewuster van hun eigen loopbaan en streven om hun ideale baan, hun droombaan, te vinden. Daarbij vergeten ze wel eens welke invloed jobhoppen op hun CV heeft.
Veranderende wereld voor werknemers
In de veranderende wereld zijn een aantal waarden veranderd. Jonge mensen hechten minder waarde aan zekerheid. Eerder was het vinden van een vaste baan met goede secondaire voorwaarden in een stabiel bedrijf belangrijk. Als je dit eenmaal gevonden had, was deze zekerheid een drijfveer om vooral te blijven hangen. Zodat er zo min mogelijk onzekerheden waren.
In een welvarende economie, met weinig werkloosheid en veel kansen zie je dat zekerheid minder belangrijker is dan in een krapte economie. Financiële risico’s aangaan door het wisselen van een baan wegen, bij krapte, veel zwaarder.
We zien een duidelijke behoefte bij de millennials dat er een goede balans moet zijn tussen werken en privé. Gezondheid en de balans vinden zijn steeds vaker onderwerpen die ook in de werksfeer worden gezocht.
Uit onderzoek blijkt dat ze een betekenisvol en gelukkig leven willen. Ze streven om een ideale baan te vinden, die voldoet aan hun eigen wensen.
In het trendonderzoek ‘Managers moeten nog ontdekken wat jong talent drijft’ van ORMIT zeggen de millennials: “Wij worden gedreven door eigen normen en waarden. Wij zoeken fulfillment door het toevoegen van waarde en het nemen van verantwoordelijkheid.”
Door de veranderende waarden zijn jonge mensen eerder geneigd om verder te kijken, zich te ontwikkelen en eigen verantwoordelijkheid te nemen in hun eigen loopbaan.
De nieuwe generatie neemt geen genoegen met een baan die toevallig voorbij komt, maar is actief op zoek naar hun droombaan.
Veranderende wereld voor de organisatie
Het is vaak wel een dilemma voor werkgevers. Gekwalificeerd en gemotiveerd personeel is de sleutel om goed te presteren. Sommige bedrijven hebben talentprogramma’s om deze mensen te blijven binden. Daarnaast zijn, voor het creëren van een wendbare organisatie, flexibele medewerkers nodig.
Gemotiveerde medewerkers door loopbaanontwikkeling
Elke organisatie streeft naar gemotiveerde, productieve en gelukkige medewerkers. Alleen aandacht hebben voor inhoudelijke kennis is niet voldoende gebleken om medewerkers te binden. Daarom wordt er steeds meer ingezet op het ontwikkelen van de talenten.
Door te blijven ontwikkelen houden mensen vaak plezier in hun werk. Het is al vele malen bewezen dat mensen met plezier in hun werk beter presteren. Dit is goed voor de resultaten, cultuur en de sfeer in het bedrijf. Daardoor wordt loopbaanontwikkeling steeds belangrijker in de bedrijfscultuur.
Doordat medewerkers zich meer ontwikkelen wordt ook de doorstroom intern of extern het bedrijf versneld. De functie-verblijftijd in veel bedrijven is behoorlijk naar beneden gegaan de laatste decennia. De gemiddelde functieverblijftijd is 7.7 jaar volgens een Benchmarkt 2018 uitgevoerd door Berenschot.
Flexibele organisatie door jobhoppen
In een aantal branches willen ze geen lange functieverblijftijd om de flexibiliteit in de onderneming te vergroten. Veel bedrijven gaan over op contract voor bepaalde termijn om de flexibiliteit te behouden. Deze contracten kunnen maximaal 2 keer verlengt worden binnen 3 jaar.
Voor organisaties die wel hechten aan vaste contracten en de medewerker dus langer aan zich willen binden is 1 of 2 jaar verblijf in de functie te kort.
De werkgever heeft dan veel tijd en geld besteed aan het inwerken en wil in de jaren erna graag de vruchten hiervan plukken. Het is voor veel werkgevers wel acceptabel als je na 5 jaar veranderd van baan. Doorstroom binnen het bedrijf kan zelfs eerder, van 3 – 5 jaar.
In het strategisch personeelsbeleid van het Rijk 2025 wordt het 3-5-7 model gebruikt.
- 1 – 3 jaar — richten op goed invullen van de functie en uitvoeren van de taken.
- 3 – 5 jaar — orientatie door persoonlijke ontwikkeling op de volgende stap in de loopbaan.
- 5 – 7 jaar — vertrek uit de functie.
Bovenstaande richtlijnen worden gebruikt in de POP’s (persoonlijke ontwikkel plan) Deze gesprekken worden vaak jaarlijks gehouden.
Kennis en nieuwe ideeën door jobhoppers
Het kan voor een organisatie ook interessant zijn om een jobhopper binnen te halen. Deze persoon heeft vaak veel gezien van verschillende processen en brengt zodoende kennis en nieuwe ideeën in de organisatie.
De organisatie moet wel open staan voor veranderingen, er moet al een verandercultuur om te accepteren dat nieuwkomers inderdaad kunnen bijdragen door hun eerdere ervaringen van het proces te delen met de medewerkers.
Jobhoppers komen moeilijk aan een baan.
Jobhoppen naar je droombaan kan dus wel een goed idee zijn voor medewerkers en organisaties mits dit niet te snel gebeurd. Als je gaat solliciteren zal een organisatie wel vraagtekens stellen als je een aantal keren binnen 2 jaar veranderd bent van baan.
Snel jobhoppen staat niet fijn op je CV. Van baan verwisselen binnen de 5 en 7 jaar is algemeen geaccepteerd en wordt soms ook aangemoedigd.
Ik heb zelf tientallen medewerkers aangenomen en voorafgaand sollicitatie brieven en CV’s beoordeeld. Er komen snel vooroordelen naar boven als je een CV aanlevert met veel diverse bedrijven. Jobhoppers komen vaak niet op gesprek omdat ze als onbetrouwbaar over komen.
- De CV laat niet zien dat hij/ zij betrokken is bij de organisatie
- De sollicitant wekt de indruk dat hij wegloopt van verantwoordelijkheden. Als het binnen 2 jaar moeilijker wordt is hij/ zij weg.
- Het vermoeden bestaat dat er geen doorzettingsvermogen is.
- Het zijn gelukzoekers die alleen voor hun eigen geluk gaan.
Jobhoppen in je CV verantwoorden
Het is dus belangrijk om op je CV de reden van het jophoppen te beschrijven. Goede redenen voor het wisselen van een baan die je in je CV kunt beschrijven:
- Binnen een bedrijf bleken, binnen 5 jaar, geen doorgroeimogelijkheden te zijn.
- Je zoekt juist meer verantwoordelijkheden in een baan.
- Je bent heel bewust bezig met je loopbaanontwikkeling en op zoek naar je ideale baan. Je kunt bijvoorbeeld een einddoel beschrijven waar je graag naar toe wilt werken. De nieuwe baan moet hier natuurlijk wel in passen.
- De identiteit van een bedrijf past niet bij jou waarden.
Maar het blijft moeilijk om uit te leggen waarom je 5 x kort achter elkaar voor een ander bedrijf hebt gekozen. Dit geeft absoluut geen goede indruk. Deze brieven zullen ook al snel onderaan de stapel belanden.
Met een contract voor onbepaalde tijd is logisch dat je regelmatig van baan veranderd binnen de 2 jaar. Deze verklaring moet dan wel in je CV genoteerd staan.
Het is wel positief als je in je CV kunt laten zien dat je een aantal keer bent doorgegroeid binnen het bedrijf, jobhoppen binnen 1 bedrijf. Hierdoor heeft de lezer de indruk dat je je al wel bewezen hebt bij het bedrijf, dat je doorzettingsvermogen en potentie hebt.
Voordelen van jobhoppen
- Door veel ervaring op te doen bij diverse bedrijven kun je ervaren wat bij je past. Je kunt jou passie en talent ontdekken en doorgroeien naar jouw droombaan. Je moet dit wel gericht doen zodat er geen hele waslijst van verschillende bedrijven op je CV komt. Je kunt je beter eerst oriënteren met een online cursus: Hoe vindt ik mijn ideale baan.
- Je bent actief bezig met je eigen loopbaan. Je wordt niet geleid door ideeën van een bepaald bedrijf, maar jij geeft invulling aan je eigen werkgeluk.
- Je creëert een groot netwerk. Dit netwerk kan heel handig zijn als je van baan wilt wisselen.
- Door het wisselen van baan en omgeving moet je je snel aanpassen. Ook blijkt dat jobhoppers sneller leren. Ze staan niet stil maar gaan door met leren.
Nadelen van jobhoppen op CV
- Jobhoppers komen vaak onbetrouwbaar over en vinden hierdoor minder snel een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. CV ’s van mensen die jobhoppen komen onderop de stapel.
- Je komt minder snel in aanmerking voor doorgroei in een bedrijf, je hebt geen tijd om je te bewijzen.
Jophoppen een goed idee mits..
Jobhoppen kan dus wel een goed idee zijn voor medewerker en de organisatie mits dit niet te snel gebeurd. Van baan verwisselen binnen de 5 tot 7 jaar is algemeen geaccepteerd en wordt soms ook aangemoedigd. Als je het jobhoppen niet goed kunt beargumenteren in je CV moet je niet om de 2 jaar van baan wisselen.
Kijk hoe de bovenstaande voor- en nadelen van jobhoppen op jou van toepassing zijn en hoe belangrijk jij deze vindt.
Een snelle wisseling van baan kan wel als het noodzakelijk is om je ideale baan te bereiken. Maar dan moet je wel goed weten wat jou ideale baan is.
Houd het einddoel voor ogen zodat het een gerichte zoektocht is naar de ideale baan en jouw ontwikkeling.
Op een dag kwam Alice bij een splitsing van de weg en zag een kat in de boom. “Welke weg zal ik nemen?”vroeg ze. Zijn antwoord bestond uit een vraag: “Waar wil je naartoe?” “ik weet jet niet”, antwoordde Alice. “Dan”, zei de kat, “maakt het niet uit”.
Lewis in Carroll, Alice in wonderland.
De ideale baan begint bij jezelf
In mijn zoektocht naar mijn ideale baan heb ik zelf veel verschillende soorten trajecten doorlopen. Het is niet gemakkelijk om te ontdekken wat je zoekt in een ideale baan, daar kun je wel hulp bij gebruiken.
In de review van de e-cursus Vind je ideale baan vind je een eerlijke review van een e-cursus die je kan helpen om met de eerste stap te zetten naar je ideale baan. Waar wordt jij gelukkig van en welke baan past bij jou! In de e-cursus van Frank de Moei wordt je hierin stap voor stap begeleid. Hij is een professionele life-coach gespecialiseerd in persoonlijke groei. Zeker de moeite waard en je kunt direct beginnen.
Eerst einddoel voor ogen en dan pas van baan verwisselen, bespaard je veel tijd, geld en frustraties.
No responses yet