Na de coronacrisis je droombaan vinden dat kan nu door een gratis loopbaanadviseur in te schakelen voor het vinden van jouw droombaan! Een gratis ontwikkeltraject om inzicht te krijgen welke mogelijkheden er zijn, op de huidige arbeidsmarkt, voor jou specifieke situatie.

Door een subsidie regeling van het Ministerie van SZW is er een bedrag gereserveerd, waardoor werkende of werkzoekende een gratis ontwikkeladvies kunnen krijgen t.w.v. € 700,–

Update: Vanaf 1 december 2020 komt de subsidie voor de 2e keer beschikbaar. De verwachting is dat deze trajecten snel ingevuld zullen zijn. Dus meld je snel aan bij een loopbaancoach voor een gratis advies.

Of doe de online cursus om inzicht te krijgen naar jouw kansen op de arbeidsmarkt, en hoe je deze vergroot. Via de online cursus krijg je inzichten en wordt je gedwongen om buiten de box te denken om jouw droombaan te vinden na de coronacrisis.

mijn droombaan

Coronacrisis en de arbeidsmarkt

De Nederlandse economie wordt hard geraakt door de coronacrisis. In de maanden april tot en met juni is de economie met 8,5 procent gekrompen. De coronacrisis heeft dus ook een enorme impact op de arbeidsmarkt, waardoor een droombaan vinden heel moeilijk wordt.

Er zijn sectoren die volledig stil vallen terwijl andere sectoren het juist drukker hebben. Veel bedrijven hebben te kampen met minder omzet, consumenten geven nu minder geld uit. Dit zal in het 2e halfjaar van 2020 leiden tot meer faillissementen.

Rendabele bedrijven kunnen ook in problemen komen doordat de coronaregels zwaar drukken op hun dagelijks werken. Mensen moeten thuiswerken om sociaal contact te vermijden. Klanten kunnen niet meer onbeperkt komen.

Bedrijfstakken die de klappen hebben gekregen

In de horeca, handel en de reisbranche zijn de gevolgen direct voelbaar. Het is op dit moment nog maar de vraag hoe zich dit ontwikkelt naar 2021.

Maar ook grote evenementen liggen volledig stil, naar verwachting zal dit ook nog wel even aanhouden. Zolang de 1,5 m regel blijft gelden zullen ook de grootschalige festivals voorlopig in Nederland niet meer worden georganiseerd.

Er zijn veel mensen die volledig afhankelijk zijn van het werken in deze branches. Veel mensen die bewust hebben gekozen voor hun droombaan vinden hun werkgeluk niet in zomaar in een andere bedrijfstak tijdens de coronacrisis. Al wil de minister dit wel graag doen geloven.

Aan de andere kant zijn er ook branches die veel meer werk hebben, maar geen personeel kunnen vinden. Denk daarbij aan het personeelstekort in de zorg en welzijn sector, gekwalificeerd personeel is moeilijk te vinden.

De land- en tuinbouw kent weer andere problemen. Buitenlandse krachten kunnen nu niet meer worden ingehuurd of tegen veel hogere kosten. Ook daar ontstaan veel vacatures.

Mismatch

In het 1e kwartaal van 2020 waren er 81 vacatures per 100 werklozen. Je kon toen spreken van een krapte op de arbeidsmarkt. Het 2e kwartaal waren er 57 vacatures per 100 werklozen volgens het CBS.

In een maand tijd zijn er in Nederland 74.000 werklozen bij gekomen. De werkloosheid is nog nooit zo hard gestegen. Het CBS telde in juni 404.000 werklozen, in maart waren dat er 273.000.

Als je naar de cijfers kijkt zie je dat de krapte op de arbeidsmarkt geheel aan het kantelen is. Deze krapte was ontstaan in de periode voor de Corona-crisis. Veel vacatures konden niet ingevuld worden omdat de goede match niet gevonden werd.

Er zijn nu veel meer werkzoekende en minder vacatures op de markt. Voor de werkzoekende een probleem, voor de werkgever zou een match vaker gemaakt kunnen worden zou je denken. Maar dat is niet altijd waar, kijk naar de zorg als voorbeeld.

Jouw droombaan na de coronacrisis

Mensen vinden het moeilijk om iets in een andere bedrijfstak te zoeken dan ze in het verleden hebben gedaan. We zien de mogelijkheden niet die andere branches te bieden hebben.

Je eigen netwerken bevinden zich vaak in je eigen branches en binnen je eigen cirkel, hierdoor is je zicht beperkt. We beperken hierdoor ons beeld, onbewust, op de arbeidsmarkt.

Er zijn nog veel vacatures in de zorg, ict, tuinbouw, onderwijs en in de technische beroepen. We zien dit echter vaak nog niet als droombaan na de coronacrisis.

Maar ook onze onzekerheid speelt mee, niet iedereen durft een totale carrièreswitch te maken. Ben je altijd werkzaam in de horeca geweest dan kun je niet zomaar instromen in de zorg. Daarvoor zijn natuurlijk de nodige opleidingen nodig, maar ook de vraag of je hier wel gelukkig wordt.

Misschien zijn er wel andere beroepen waar jij ook gelukkig van kunt worden, maar die heb je nu nog niet op je netvlies staan. Onbekend maakt onbemind luidt het spreekwoord.

Een gratis loopbaanadviseur kan je helpen om je kijk te verbreden.

Veranderende wereld

Maar we leven nu in een veranderende wereld waar banen verdwijnen, maar waar ook nieuwe banen ontstaan. Dat betekent dat er nieuwe mogelijkheden komen voor mensen die hier open voor staan.

De arbeidsmarkt is dus snel aan het veranderen. Het is de kunst om daarop voorbereidt te zijn. Overstappen naar een nieuwe baan is vaak spannend en is vaak niet gemakkelijk. Durf jij niet van baan te veranderen lees dan dit artikel. Maar je zult echt in actie moeten komen wil jij jouw droombaan vinden na de coronacrisis. Er zijn mogelijkheden genoeg.

Het moeilijkste is om daadwerkelijk inzicht te krijgen in de mogelijkheden en in werk waar jij plezier in krijgt. Als je met passie en plezier werkt zullen de resultaten beter zijn, maar heeft ook positieve invloed op jouw kwaliteit van leven. Wees dus goed voorbereidt en onderzoek waar jij gelukkig van wordt.

Het kabinet wil mensen helpen om zich in deze veranderende wereld staande te houden en zich aan te passen naar nieuwe mogelijkheden. Dit doen ze door een bedrag beschikbaar te stellen om zo’n 20.000 mensen de mogelijkheid te geven om een gratis (gekwalificeerde) loopbaanadviseur in te schakelen.

gratis loopbaanadvies

Gratis loopbaanadviseur

Door het Ministerie van SZW is een bedrag gereserveerd waardoor werkende of werkzoekende een ontwikkeladvies kunnen krijgen t.w.v. € 700,–. Daarin is een gratis loopbaanadviseur inbegrepen.

Dit ontwikkeladvies kan uit verschillende onderdelen bestaan.

Arbeidsmarkt scan

Door middel van een vragenlijst krijgen werkzoekenden inzicht van kansrijke mogelijkheden in de arbeidsmarkt.

Er wordt een profiel gemaakt van de werkzoekende, waar zijn of haar drijfveren liggen. Er wordt ook gekeken naar competenties en leervermogen.  Deze gegevens worden gekoppeld aan de arbeidsmarkt waardoor er een op maat gesneden advies uit komt. En hopelijk een droombaan na de coronacrisis.

Gratis loopbaanadvies

Loopbaanadviseurs helpen mensen met het vinden van hun droombaan, door individuele gesprekken te voeren. Ze helpen je bij de zoektocht naar een nieuwe baan als je werkloos bent of een carrièreswitch wilt maken.

In de gesprekken komen ook de keuzes van de juiste bijscholing aan de orde. En worden er  tips gegeven bij het zoeken en solliciteren naar werk.  

Ontwikkelplan

Het ontwikkeladvies wordt afgesloten met een persoonlijk ontwikkelplan (POP). In dit plan staat beschreven welke competenties, vaardigheden of kennis je nog moet ontwikkelen om te komen tot goede kansen voor jouw droombaan.

Om echt stappen te zetten moet het ontwikkelplan heel concreet zijn. Als je precies stap voor stap weet wat je moet doen onderneem je nu eenmaal eerder actie. Een gratis loopbaanadviseur helpt je om een persoonlijk ontwikkelingsplan heel SMART te maken. Dus om de doelstellingen heel specifiek en meetbaar te maken.

Voor het maken van een persoonlijk ontwikkelplan kan bijvoorbeeld onderstaande vragen gesteld worden.

  • Welke opleiding of bijscholing wil je specifiek doen ?
  • Welke datum ga je beginnen met de cursus ?
  • Deadline bepalen,  wanneer de opleiding is afgerond ?
  • Wanneer en hoe ga je je netwerken in zetten?
  • Op welke specifieke functies ga jij solliciteren ?
  • Welke tussenstappen zijn er nodig op weg naar jouw droombaan?

In een ontwikkelplan kunnen ook acties staan om vaardigheden te ontwikkelen. Dit wordt vaak gedaan door opdrachten te formulieren. Het schrijven van bijvoorbeeld sollicitatiebrieven of CV’s.
Of  vrijwilligerstaak uitvoeren in sectoren waar je nog geen ervaring hebt.

Een nieuwe droombaan na de coronacrisis

Voor deze aanbieding, gratis loopadvies gefaciliteerd door het kabinet, komt eigenlijk iedereen in aanmerking van 18 tot 67, werkzoekende of werkenden die naar iets anders op zoek zijn. Maar er is slechts geld voor 20.000 gegadigden.

Om deel te nemen kun je je aanmelden bij een loopbaanadviseur bij jou in de buurt. Vraag daar naar de mogelijkheden om mee te doen met de gratis ontwikkeltraject van de overheid. Meer informatie is te vinden op rijksoverheid. nl

Dus wil je een traject op maat dan moet je er snel bij zijn, nu kan het nog gratis !

Online cursus

Blijf je het toch eng vinden om met een loopbaancoach persoonlijk in gesprek te gaan dan zijn er ook online mogelijkheden om een cursus te volgen. Dit is geen gratis loopbaanadviseur, maar voor € 47,– heb je wel 12 weken begeleiding van een professionele en gekwalificeerde online coach.  

Benieuwd naar jouw kansen op de arbeidsmarkt? En hoe je deze vergroot? Via de online cursus krijg je inzichten en wordt je gedwongen om buiten de box te denken om jouw droombaan te vinden na de coronacrisis.

Ook hier kun je, door informatie en opdrachten uit te voeren, uitvinden wat jouw ideale baan is. Een baan die het beste bij jou past. Lees hier de review van de online training “vind je ideale baan“.

vind je ideale baan

Gratis loopbaantesten

Ook kun je online diverse gratis loopbaantesten doen. Zie hiervoor:

Test jezelf op 123test.nl

Andere mogelijk interessante artikelen

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *