Heb je ook het gevoel dat je wel wilt overstappen naar een nieuwe baan maar je toch telkens begint te twijfelen, je durft niet. Dit artikel “ik durf niet van baan te veranderen” is geschreven om jou te helpen plezier in je werk terug te vinden.

Elke ochtend met tegenzin naar je werk gaan en je voelt je gedurende de dag sloom en energieloos, je telt de uren af tot je naar huis kunt. Dit is niet een situatie die je graag nog jaren wilt (of kunt) volhouden. Veranderen van baan is nog een brug te ver.

Je schuift het telkens voor je uit om in je veilige haven te blijven, ook al is deze haven niet de haven waar je wilt zijn. Een haven zonder uitzicht en plezier, je wilt zo graag uitvaren.

Op zoek naar plezier in je werk

Werkgeluk moet je zelf zoeken, plezier in je werk komt niet vanzelf weer terug. Je zult zelf pro-actief moeten zijn om je droombaan te vinden.

Je moet in actie komen, maar daarvoor moet je wel lef hebben. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je zomaar overal in moet stappen, maar je kunt nu al wel diverse stappen ondernemen om straks het lef te hebben om van baan te veranderen.

Niet voor niets is onderstaande spreuk zo bekend:
“Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg” aldus Albert Einstein.
Maar ik denk dat onderstaande spreuk in dit geval meer op zijn plaats is :
“Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je steeds minder dan wat je altijd kreeg”

Ergernissen op het werk worden steeds groter

Op het moment dat je je begint te ergeren aan zaken op je werk, die je niet kunt veranderen, wordt het steeds minder leuk. Het lijkt net of de ergernissen steeds groter worden. Dit komt omdat je (onbewust) op dit stukje concentreert. Dit is niet vreemd, dit overkomt ons veel vaker en is normaal gedrag, bijna niet te vermijden.

Onze geest ziet maar een klein stukje van de werkelijkheid. Wij zien alleen dat deel waar we aandacht voor hebben, waarop we ons concentreren.

Een voorbeeld die misschien meer tot de verbeelding spreekt: Als je net een andere auto hebt gekocht, lijkt het net of er ineens veel meer auto’s op de weg rijden van het zelfde merk en in dezelfde kleur. Natuurlijk zijn er niet meer auto’s van dat merk op de weg, maar eerst vielen ze niet op omdat je hier geen aandacht voor had.

Pas als we zelf een klein stukje van de werkelijkheid uitkiezen en ons daarop concentreren blijven we dit zien.

Uiteraard werkt dit ook de positieve kan op:
Ineens zie je “toevallig” mooie vacatures voorbij komen. Of je sprak net iemand die op zoek is naar nieuwe werknemers voor een hele leuke uitdaging. Je staat onbewust open voor nieuwe dingen, anders zag (of hoorde) je deze signalen niet. Het is dus geen toeval, je wilt onbewust van baan veranderen.

Lef ontwikkelen om te veranderen van baan

Er zijn twee belangrijke stappen om te doorlopen zodat je minder gaat twijfelen en een betere afweging gaat maken om van baan te veranderen. Namelijk Loslaten en Zelfvertrouwen ontwikkelen. Daarna ga je op zoek naar het werkgeluk. Hieronder worden deze twee uitgelegd.

Loslaten van angsten en veiligheid

Het is natuurlijk niet niks om van baan te veranderen. Je moet het bekende loslaten en een sprong in het diepe maken. Uit je comfort zone stappen is toch spannend, maar wel de beste en snelste manier om jezelf te ontwikkelen.

Je weet nooit precies van te voren of de nieuwe baan je alles biedt wat je nu mist. Ik kan me goed voorstellen dat je de nodige twijfels hebt en geneigd bent om te blijven zitten. Dat is wel zo veilig.

Eigen ervaring van zekerheden loslaten

Het kan een lange tijd duren voordat jij jouw eigen baan echt durft op te zeggen, ondanks dat je weet dat je van je huidige baan niet meer gelukkig wordt.

Lees in het artikel: “Mijn zoektocht naar werkgeluk, passie en talent” mijn eigen ervaring over de stappen die ik allemaal heb doorlopen.

Achteraf snap ik nog niet waarom dat zo lang heeft moeten duren. Waarom zag ik het niet eerder, waarom durfde ik niet los te laten ? Daarom deel ik mijn eigen verhaal om mensen te motiveren om los te durven laten.

Van Ik durf niet van baan te veranderen naar aanvaardbaar risico.

Je moet voor jezelf goed overwegen welke risico’s jij wilt en kunt lopen. Zeker in een economie waar de werkloosheid groot is loop je misschien meer risico als je van een vast contract naar bijvoorbeeld een jaarcontract gaat. Bij het wisselen van een baan moet je misschien weer onder aan de ladder beginnen, ook dat brengt risico’s met zich mee.

Maar vaak zien we door de twijfel veel meer beren op de weg en worden de risico’s onbewust heel groot. Dit kan een belemmering zijn om actie te ondernemen.

Daarom is het belangrijk om de risico goed in beeld te hebben helder en duidelijk. Moeten de risico’s worden vermeden, of is het minder van belang zodat je dit risico kunt accepteren.
Is het echt zo erg dat je minder gaat verdienen of kun je jouw levensstandaard gemakkelijk aanpassen naar iets minder.

Risico’s inventariseren

Om een goede inschatting te maken van de risico’s is het verstandig een soort risico inventarisatie te maken. Welke onderwerpen zijn voor jou belangrijk? Schrijf deze onderwerpen onder elkaar die van jou van toepassing zijn:

  • Salaris
  • Baan garantie
  • Collegialiteit
  • Balans prive/ werk
  • Uitdaging
  • Ontwikkeling
  • Inhoud functie
  • Gezondheid
  • Mobiliteit/ flexibiliteit
  • andere in te vullen punten

Per onderwerp schrijf je op wat de inschatting is van de risico’s in je huidige baan en als je van baan wisselt. Wat gebeurd er bij de worst case scenario en kun je dan nog actie ondernemen om het bij te sturen?

Een tweede auto inleveren voor een stukje werkplezier is misschien niet zo erg. En hoeveel levert jou de best case scenario op ?

Formuleer dit lijstje niet alleen in je hoofd, maar schrijf het echt overzichtelijk op. Dit helpt echt om overzicht te krijgen en om de feiten meer rationeel te bekijken. Dit veranderd je mindset van “Ik durf niet van werk veranderen naar “De risico’s zijn aanvaardbaar”.

Het risico van gezondheid moet eigenlijk de hoogste prioriteit krijgen. heb je signalen van oververmoeidheid of lichamelijke klachten kijk dan goed wat wijsheid is. Wat gebeurd er als je niets veranderd en blijft zitten……
Durf ook te luisteren naar je intuïtie, vaak onbewust een goede raadgever.

De tweede stap: Vertrouwen in jezelf

Het lijkt een inkoppertje maar de meeste mensen zijn niet zo zeker van hunzelf. Veel mensen twijfelen of ze wel de juiste keuzes maken.

Kan ik de verwachtingen bij een andere werkgever in een andere baan wel waarmaken? Dit roept veel onzekerheid op en het versterkt de stelling in je hoofd: “Ik durf niet van werk te veranderen”.

Deze onzekerheid is een belemmering om de huidige baan los te laten. Onzekerheid maakt dat je liever de veiligheid opzoekt, ondanks dat je weet dat je niet gelukkig wordt op de plek waar je nu zit.

Ik ben ervan overtuigd dat mensen veel meer kunnen dan dat ze zelf denken. Iedereen kan op zoek gaan naar de droombaan. Als je met veel overtuiging en energie ergens instapt is de kans op succes groot. Maar daar is wel zelfvertrouwen voor nodig.

ik durf niet van werk te veranderen

Zelfvertrouwen is ook nodig bij het solliciteren als je van werk wilt veranderen. In de sollicitatiebrieven en sollicitatiegesprekken moet je jezelf “verkopen”. Dit vergt wel enig zelfvertrouwen om met overtuiging te zeggen dat jij de juiste persoon bent voor de baan.

Natuurlijk is vertrouwen in jezelf niet alleen belangrijk als je van baan veranderd, maar het maakt het leven zoveel gemakkelijker. En het is iets wat je kunt leren !

Hoe zou het voelen om niet meer zenuwachtig te zijn, maar rustig, kalm en vol vertrouwen in je eigen capaciteiten, ook buiten je eigen veilige haven. Het hoeft geen jaren te duren om zelfvertrouwen te ontwikkelen, probeer je nu te ontwikkelen om klaar te zijn voor de volgende stap naar meer werkplezier.

Wat kun je op dit moment doen

Er zijn online cursussen van Newstart die je stap voor stap begeleiden in dit proces. Dit bespaart je veel tijd en energie. Normaal doorloop je voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen meerdere coachingssessies à € 95,- per sessie. Omdat niet iedereen hiervoor de tijd of het geld heeft, is er nu deze online cursus zelfvertrouwen voor een fractie van de prijs!
.

In 12 weken krijg je elke week een les (per e-mail) die je informatie en inzicht geeft. Ook ontvang je 3 extra e-boeken. Dit is een resultaatgerichte cursus: een systematische, praktische èn effectieve methode om je zelfvertrouwen te vergroten.

Je ontvangt vragen en opdrachten die je in staat stellen in de praktijk te oefenen zodat je direct het resultaat merkt – en een sterk en blijvend zelfvertrouwen ontwikkelt.

Conclusie; ik durf niet van werk te veranderen

Doorloop eerst twee belangrijke stappen als je nog niet van werk durft te veranderen. Dus als je nog twijfelt maar wel het lef wil ontwikkelen om keuzes te maken;
– Loslaten
– Zelfvertouwen in jezelf

Het zoeken van een ideale baan begint bij jezelf.

In de review van de e-cursus Vind je ideale baan vind je een eerlijke review van een e-cursus die je kan helpen om met de eerste stap te zetten naar je ideale baan. Waar wordt jij gelukkig van en welke baan past bij jou! In de e-cursus van Frank de Moei wordt je hierin stap voor stap begeleid. Hij is een professionele life-coach gespecialiseerd in persoonlijke groei. Zeker de moeite waard en je kunt direct beginnen.

Andere interessante artikelen

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *