zoektocht naar leuk werk
vastgelopen in werk

Na jaren als manager in de financiële wereld te hebben gewerkt liep ik vast. Ik moest opnieuw een zoek naar mijn werkgeluk.

Maar waarom verloor ik, na zoveel jaar, mijn plezier in mijn werk ? Ik had echt, met heel mijn ziel en zaligheid, gewerkt op diverse afdelingen van het bedrijf en mezelf ontwikkeld tot een goede manager.

Mijn veranderende wereld, vastgelopen in mijn werk

Direct na mijn schooltijd kreeg ik een baan aangeboden bij de bank. Het was niet mijn eerste keuze, maar ik had geld nodig om op eigen benen te staan. Een echte zoektocht naar werkgeluk, of mijn droombaan, heb ik destijds nooit ondernomen. Maar het was een goede baan en ik stak al mijn energie in mijn ontwikkeling. Al snel kon ik op verschillende afdelingen invallen en was inhoudelijk goed onderlegd. Maar de inhoud, de financiële constructies en adviezen, werden steeds minder interessant. Ik kon mijn uitdaging hier niet meer uit halen. Na veel persoonlijkheidstesten en andere testen kon ik nog niet echt mijn passie ontdekken. Ik was werkzaam bij een goede werkgever, met uitstekende secondaire arbeidsvoorwaarden, dus weggaan kwam niet in me op.

Binnen het bedrijf heb ik de kansen aangegrepen om mezelf te ontwikkelen en studies te volgen. Ik werd al snel leidinggevende en binnen een aantal jaar, en een aantal promoties, was ik manager van een grote en interessante afdeling. De functie van manager vond ik leuk en ik had mijn werkplezier weer terug. Ik had het dus voor elkaar, een goede en leuke baan, een goed inkomen en vooral veel zekerheid. Helemaal geweldig dacht ik….. totdat de financiële crisis kwam.

Reorganisaties in het bedrijf

Alle processen en werkzaamheden werden onder de loep genomen, banken kwamen onder verscherpt toezicht te staan en controle was het toverwoord. Het werk veranderende voor alle medewerkers van de bank. Het ging niet meer over mensen maar over processen en met name over controles en nog meer controles. Het was een tijd waarbij managers alle dossiers en werkprocedures moesten controleren op de punt en komma. Medewerkers werden afgerekend op hun fouten, ontslagen werden verwacht door hogere hand. De sfeer en cultuur werden anders in de veranderende wereld van de banken.

Na een jaar liep ik volledig vast, maar ik wist niet waarom! De bank was altijd mijn ding geweest, mijn hele werkbare leven was er op gericht om in deze branche zo goed mogelijk te presteren. Er waren de afgelopen jaren wel vaker grote veranderingen geweest en ook tegenslagen. Ik was ze altijd te boven gekomen en vaak werd ik er sterker door. Maar dit keer was het anders.

Nog harder werken voor meer werkgeluk

Ik nam niet de tijd om goed te analyseren, maar ging gewoon door. Al mijn tijd werd geïnvesteerd in een baan waar ik niet gelukkig van werd. Het gaf veel negatieve energie, maar ik ging wel gewoon door. Want door hard te werken had ik altijd mijn doelstellingen en successen behaald.

Mijn inkomen was belangrijk, ik was kostwinner van ons gezin. Daarnaast hadden wij ons een levensstandaard aangemeten die moeilijk terug te schroeven was.  Er waren ook andere angsten en onzekerheden die ik eigenlijk niet onder ogen wilde zien. Had ik wel het lef om buiten mijn vertrouwde wereld te stappen, buiten mijn comfort zone ?

.


Dit waren vragen die me bezighielden, maar door de drukke baan nam ik niet de tijd daadwerkelijk actie te ondernemen. Ik bleef in mijn angsten hangen. Geld, secondaire arbeidsvoorwaarden en zekerheid waren misschien wel niet belangrijk om te genieten van het leven, maar om ze echt te los te laten was nog wel een brug te ver. Ik ondernam geen zoektocht naar het werkgeluk, ik durfde niet van werk te veranderen.
En durfde al helemaal niet aan een droombaan te denken.

Negatieve gebeurtenissen werden mijn motivatie om mijn droombaan te zoeken.

Maar door een trieste gebeurtenis in mijn omgeving en tegelijkertijd een vervelend incident op het werk, werd ik wakker geschud. Wilde ik werkelijk al mijn tijd en energie steken in een baan die me geen voldoening meer gaf?

Ik wilde weer mijn passie terugvinden in mijn baan. Maar waarom had ik eerder wel plezier in mijn werk en nu niet meer? En belangrijker nog; hoe kon ik het werkgeluk wel weer terug vinden?

Om echt uit te vinden wat ik wilde moest ik ruimte creëren in mijn hoofd. Ook had ik tijd nodig om daadwerkelijk actie te ondernemen. Ik speelde met de gedachte om ontslag te nemen, maar mensen om me heen verklaarden me voor gek. Je laat niet zomaar een goede baan achter zonder iets nieuws te hebben. Dus sukkelde ik voort, maar wel bewust dat ik snel iets moest doen. Ik wilde koste wat het kost geen burn out krijgen. Mijn enige optie was dus proactief te zijn en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdagende baan.

Ik wist wat ik niet wilde, maar geen idee wat mijn ideale baan is.

Voor mij stond één ding vast, geen baan meer in de financiële wereld. Ik had het helemaal gezien en ik wist nu wel dat ik daar mijn werkgeluk niet meer kon vinden. Maar ondanks dat ik wist dat daar mijn passie niet meer lag, was ik wel volledig opgeleid voor dit vak. Elk jaar cursussen en opleidingen gedaan, wat resulteerde in een hele map vol met diploma’s voor alles wat je maar kon bedenken in de financiële wereld. Als ik de stap zou nemen om naar een andere branche over te stappen, dan zouden al deze diploma’s verlopen. Alle opleidingen van de afgelopen 15 jaar weg, alle diploma’s zouden niets meer waard zijn. Toch wel een angst die ik nog moest overwinnen.

Op een dag heb ik de stoute schoenen aangetrokken. er moest iets gebeuren. Ik kwam niet verder met mijn zoektocht als ik zo door zou gaan. Ik heb ontslag aangevraagd! Echt een hele stap, ik ben er nog steeds trots op dat ik het lef hiervoor had. Daarbij credits voor mijn oude werkgever, want ik kreeg de tijd om uit te zoeken wat ik wilde binnen of buiten de bank. 

Zoektocht naar mijn werkgeluk en droombaan.

van passie naar droombaan

Ik heb de tijd genomen om echt op zoek te gaan waar mijn passie en talenten liggen. Na een hele zoektocht te hebben gemaakt weet ik inmiddels waar mijn passie en talenten liggen.
Dit was geen gemakkelijk zoektocht en ik heb daarvoor wel de nodige hulp gezocht. Maar ik heb het op papier gezet en dat helpt me om iedere keer terug te kijken om te zien waar ik moet bijsturen om het geluk te blijven vinden.

Mijn toekomstige droombaan moest in ieder geval deze passie en talenten bevatten.

Van passie en talenten naar werkgeluk

Mijn passie is mensen, mensen helpen, mensen coachen en ontwikkelen naar succes. Daarbij vindt ik het belangrijk om een doel voor ogen te hebben om naar toe te werken. Resultaten motiveren mij.

Mijn talent is om mensen echt te zien en het lef te hebben om eerlijke feedback te geven die hun helpt hun doelen na te streven. Ik ben analytisch, volgens de diverse IQ-testen, waardoor ik hoofdzaken en bijzaken snel kan doorgronden. Open en eerlijk zijn twee belangrijke waarden voor mij. (Big Five persoonlijkheidstest) Dit maakt communicatie met mensen gemakkelijk.

Er zijn natuurlijk daardoor ook genoeg valkuilen, waar ik me heel bewust van ben. Maar daarover later misschien meer. Ik heb geleerd om altijd van je eigen kracht uit te gaan, dat is de sleutel van succes.

Andere factoren die het plezier in je werk bepalen


Maar er zijn ook andere factoren die in mijn ideale baan aanwezig moeten zijn om de uitdaging te blijven behouden. Ik houd van hectiek en zelfstandigheid in een dynamische omgeving. Er moet iets gebeuren om mij bij de les te houden.

In mijn huidige baan is het ontwikkelen van mensen belangrijk. Mensen die met plezier werken presteren beter, daar ben ik echt van overtuigd. Het is fijn om mensen en de organisatie daarmee te helpen en daarmee mijn geld te verdienen. Uiteindelijk waren mijn angsten onterecht, inmiddels heb ik een vaste baan, mijn inkomsten is zeker niet achteruit gegaan. Helaas zijn mijn diploma’s wel verlopen, maar die heb ik ook niet meer nodig voor mijn droombaan.

Mensen helpen met mijn ervaring

Schrijven is niet echt mijn talent, er zijn veel mensen die veel beter kunnen schrijven. Het is een kunst om een blog echt interessant te maken, zodat mensen verder lezen. Maar ik wil toch mijn echte verhaal graag delen zodat anderen hiervan kunnen profiteren. Bewust een zoektocht ondernemen naar werkgeluk is een belangrijke factor die je in je loopbaan niet over kunt slaan.

Ik hoop dat mijn ervaring en kennis de moeite waard is om jou te helpen !

Ik heb geen cursussen ontwikkeld of andere tools die voor iedereen beschikbaar zijn. Maar er zijn online cursussen die je wel helpen om richting te geven. Bijvoorbeeld de online cursus: Vind je ideale baan helpt om jouw passie en talenten te ontdekken op een laagdrempelige en concrete manier.  Een professionele life-coach gespecialiseerd in persoonlijke groei geeft je stap voor stap online begeleiding.
Er zijn veel mensen die deze e-cursus als zeer positief ervaren. Ik heb een eerlijke review geschreven: Review Vind je ideale baan van deze cursus.

Op dit moment heb ik mijn ideale baan, in een heel andere sector en in een andere functie. Tot het moment van solliciteren was ik geheel onbekend met de inhoud van de sector. Maar inhoud en kennis kun je bijleren door hard te werken. Geluk in je werk bereik je echter niet door hard te werken.

werkgeluk doen

9 tips als je vastloopt in je werk, mijn ervaring

 1. Blijf continue kritisch op je eigen werkgeluk
  Haal je nog positieve energie uit je werk? Laat het geen sleur worden.
  Situaties op het werk kunnen veranderen waardoor jou werkplezier veranderd.
 2. Blijf jezelf ontwikkelen, zoek naar veranderingen in de sleur.
  Ga af en toe buiten jou comfort zone, zodat je andere dingen ontdekt.
 3. Vertrouw op je eigen intuïtie, luister niet teveel naar meningen van anderen. Het is jou leven en jij alleen bent daarvoor verantwoordelijk.
 4. Onderneem actie, wees positief en pro-actief in het zoeken.
  Wacht niet totdat het te laat is en je geen energie meer over hebt. Want op zoek gaan naar werkgeluk kost energie.
 5. Zorg voor ruimte in je hoofd om open te staan voor de zoektocht naar werkgeluk. Stop met hard werken.
 6. Ontdek jou passie en talent en zoek hiervoor begeleiding of de online cursus.: Vind je ideale baan.
 7. Denk na of er andere factoren die voor jou belangrijk zijn voor jou ideale baan. Doe eventueel gratis beroepentesten.
 8. Vergroot actief je netwerk, belangrijk voor het daadwerkelijk vinden van werk.
 9. Onderneem actie om een sprong in het diepe te maken.

Andere interessante artikelen

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *