wat is belangrijk in mijn droombaan

Het lijkt tegenstrijdig, wel jouw droombaan gevonden te hebben maar het blijkt toch niet voldoende te zijn.

Het kan gebeuren. Er zijn ook factoren die jij niet kunt beïnvloeden maar wel bepalend zijn voor jouw werkgeluk. Hieronder 4 factoren die belangrijk zijn om het antwoord te vinden op de vraag: Past het bedrijf bij mij?

Definitie van droombaan of ideale baan

De definitie van de ideale baan is niet zomaar te geven. Wat is belangrijk in mijn droombaan? Voor de één heeft deze droombaan hele andere kenmerken dan voor de andere.

Het gaat erom dat je met veel plezier naar je werk gaat. Je krijgt positieve energie van het werk waardoor de minder leuke situaties minder relevant zijn.

Een droombaan die op alle vlakken voldoet aan jouw droomwereld is er niet ! In geen enkele baan zijn alle werkzaamheden even leuk, er zijn altijd situaties of werkzaamheden die iets minder leuk zijn om te doen. Maar zolang dit niet te vaak voorkomt kan een baan erg leuk zijn. Dan zou je kunnen spreken van een droombaan of je ideale baan.

Veel mensen verstaan onder een droombaan weinig doen en heel veel verdienen. Helaas deze banen zijn niet. Mooie verhalen op internet worden vaak mooier voorgespiegeld dan ze zijn. Bijna elk succes is gerealiseerd door hard werken.

Alles wat je aanpakt zal de nodige tijd en energie kosten om tot een succes te komen. Maar als je jouw passie en talenten volgt levert het ook veel energie op.

Maar ook het bedrijf waar jou ideale baan te vinden is bepalend of je met plezier blijft werken. Er zijn verschillende factoren die bepalen of het bedrijf bij jou past en of jij jouw droombaan bij dit bedrijf vindt.

In de online cursus Vind je ideale baan wordt er geprobeerd om deze passie te achterhalen. Wat maakt werk voor jou nu leuk.

Wat is mijn ideale baan of droombaan ?

Als je op zoek gaat naar jouw ideale baan dan komen er diverse vragen voorbij. Ten eerste moet je weten waar je gelukkig van wordt. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ten tweede moet het bedrijf bij jou passen.

De zoektocht naar waar jouw passie en talenten liggen hebben we beschreven in een ander artikel: Van passie naar mijn droombaan vinden.

Je gaat opzoek naar je competenties, naar je kernkwaliteiten, waar jij gelukkig van wordt. Ook kun je beroepskeuzetesten doen die op internet beschikbaar zijn.

Klik op onderstaande afbeelding om naar de diverse (gratis) testen te gaan.

Test je loopbaan


Dit zijn testen die jou gericht helpen voor het kiezen van een baan.

Past de droombaan en het bedrijf bij mij?

Maar er zijn meer factoren die bepalen of jij je droombaan hebt gevonden.
Jouw droombaan kan inhoudelijk de ideale baan zijn voor jou. Maar in veel banen is de werkomgeving, het bedrijf, de klantenkring ook heel bepalend.

Als jouw droombaan IC verpleegkundige is, omdat deze specifieke zorg voor patiënten jou heel erg gelukkig maakt, is dat een heel mooi streven. Maar als je dit moet doen in een omgeving die voor jou een te hoge stress veroorzaakt, is dit wellicht toch niet een ideale baan voor jou.

Een droombaan kan ook dierenarts zijn. Jij hebt bewust voor deze opleiding gekozen omdat je begaan bent met dieren, je wilt dieren beter of gezonder maken. Echter een functie als dierenarts in een slachthuis moet wel bij je passen. Ondanks dat je in een slachthuis misschien wel heel veel kunt doen voor dierenwelzijn is het de vraag of je in deze werkomgeving gelukkig wordt.

4 factoren die bepalen of het bedrijf bij mij past.

Je weet inmiddels wat jouw droombaan is. Als je weet wat je wilt en welk beroep je wilt kiezen kom je op de volgende stap. Het solliciteren. Ga niet als een kip zonder kop op alle advertenties reageren die een link hebben met jouw ideale baan. Maar kijk ook naar andere factoren, die belangrijk zijn voor jouw ideale baan, bij betreffend bedrijf.

1. Past de bedrijfsvisie bij jou ?

Bijna elk bedrijf of organisatie heeft zijn missie en visie wel beschreven op een website. Het is goed om je daar in te verdiepen.

past de bedrijfsvisie bij jou

De missie en de visie van een organisatie geven aan waar de organisatie voor staat. Wat ze belangrijk vinden en waarvoor ze naar toe willen groeien.

Als je daadwerkelijk in deze filosofie geloofd, dan zul je gemakkelijk gemotiveerd worden. Je krijgt positieve energie van het bedrijf .

.

De missie van De Efteling is al jaren hetzelfde : “In alles wat we doen laten we onze gasten ontsnappen aan hun dagelijkse realiteit en prikkelen de verwondering”. Met innovatiekracht en gastgerichtheid naar de 9+!
Als jij jouw droombaan zoekt in de techniek op de Efteling, dan zul je ook gastgericht en innovatief moeten zijn. Dit is waar het bedrijf voor staat, daar zul je wel rekening mee moeten houden en serieus kijken of het bedrijf bij je past.

2. Bedrijfscultuur binnen het bedrijf of team

Bedrijfscultuur of organisatiecultuur is de verzameling van normen, waarden en gedragsuitingen die gedeeld worden door de werknemers. Het kan bepalend zijn of het dit bedrijf bij jou past.

Een bedrijfscultuur kan heel erg verschillen met een bedrijfscultuur die jij gewend bent. Het is belangrijk om te kijken of je een indruk kunt krijgen van de bedrijfscultuur.

 • Samenwerking: Werken de collega’s constructief samen, heerst er een positieve sfeer of juist niet?
 • Is het een cultuur waarin je continue moet presteren of is er meer aandacht voor verbeteringen.
 • Staan verkoopcijfers of carrière maken voorop, of zijn er andere normen die belangrijker zijn
 • Informele sfeer: Als je het belangrijk vind om met je collega’s om te gaan zoals je met je vrienden omgaat dan is het belangrijk dat er een informele cultuur hangt.
 • Hoe is de aanspreekcultuur, kun je zeggen wat je denkt of juist niet.
 • Als er een dresscode is, is het belangrijk om deze te achterhalen vóór je sollicitatiegesprek, zodat jij je kleding hierop aan kunt passen.
 • Rituelen: zijn er andere gedragspatronen die van jou van belang zijn

3. Persoonlijke ontwikkeling belangrijk voor mijn loopbaan

Veel mensen blijven gemotiveerd in hun baan omdat ze zich kunnen blijven ontwikkelen. Er moeten nieuwe uitdagingen op hun pad komen om hun werk interessant te houden. Daarom is het belangrijk om te kijken of de organisatie faciliteiten biedt om daadwerkelijk deze uitdaging te bieden. Uiteraard heb je de keuze om eventuele studies zelf te doen, maar dan moet er wel ruimte zijn voor ontwikkeling binnen jouw baan of organisatie.

Het is moeilijk in te schatten of dit voor jou telt, zeker nu je pas aan het begin staat van een nieuwe baan of een carrièreswitch overweegt. Je aandacht zal in eerste instantie uitgaan naar de job waarvoor je gesolliciteerd hebt. Maar als je jezelf goed kent weet je of doorgroei voor jou noodzakelijk is. En kun je dank ook beter inschatten of het bedrijf bij mij past.

4. Arbeidsvoorwaarden voor je droombaan

In theorie kunnen er heel veel arbeidsvoorwaarden zijn die voor jou belangrijk zijn. Hoe meer jij jou passie hebt gevonden in een baan, des te minder de arbeidsvoorwaarden echt een rol spelen. De belangrijkste arbeidsvoorwaarden die balangrijk kunnen zijn voor je droombaan op een rij:

 • Salaris, reiskosten
 • Flexibiliteit m.b.t. indeling werk
 • Werkplek, mobiliteit
 • Werktijden, balans privé en werk

De eerste actie voor het vinden van een droombaan liggen bij jezelf.

Het is dus een zoektocht om je droombaan ook echt te vinden. De eerste stappen liggen bij jezelf. Je moet eerst ontdekken wat jezelf leuk vind, waar krijg je energie van. Wat is belangrijk voor mijn droombaan?
Jouw eigen uitgangspunten zijn belangrijk:

 • Passie
 • Competenties
 • Vaardigheden
 • Kennis

Er zijn hulpmiddelen die je hierbij helpen

Online cursus Vind je ideale baan

vind je ideale baan

Tweede stap: Past het bedrijf bij mij

Maar er zijn ook externe factoren van belang voor het vinden van je droombaan. Het is verstandig om deze te onderzoeken voordat je gericht gaat solliciteren.

 • bedrijfsvisie
 • bedrijfscultuur
 • persoonlijke ontwikkeling
 • arbeidsvoorwaarden

Probeer informatie in te winnen op internet hiervoor of nog beter bij een persoon die in dit bedrijf werkt. Als je alle informatie hebt dan pas kun je een antwoord geven op de vraag: Wat is belangrijk in mijn droombaan?


Andere artikelen

Mijn zoektocht naar werkgeluk, passie en talent

Ik durf niet van werk te veranderen

Mijn ideale baan zoeken, in 8 stappen naar jouw droombaan

Review e-cursus Vind je ideale baan

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *