Een inboedelverzekering  is een verzekering voor risico’s van beschadiging aan alle spullen die je in huis hebt staan. Alle dingen die “los” in huis staan vallen onder de inboedelverzekering. Alle spullen die vast aan je huis zitten vallen onder de opstalverzekering. Bijvoorbeeld een keuken die vastgeschroefd is aan de wanden of vloer vallen onder de opstalverzekering. Is het een los kastje die verplaatsbaar is dan valt deze onder de inboedelverzekering.

Deze verzekeringen worden onder de brandverzekeringen geschaard.

Soorten inboedelverzekering

Door de meeste verzekeraars worden er inboedelverzekeringen afgesloten.
De dekking kan bij deze verzekeraars verschillend zijn. De meeste verzekeraars hebben 2 soorten dekkingen; de Extra uitgebreid en de Allrisk.

De Extra uitgebreide dekking vergoeden meestal de schade die ontstaan is door brand, inbraak, storm en water.
De allrisk dekking vergoedt de schade als deze is ontstaan door eigen schuld. Je gooit bijvoorbeeld een vaas om of laat je laptop vallen. Natuurlijk is deze verzekering duurder.

Wat valt onder de inboedel ?

Zoals we al vermelden vallen alle spullen onder je inboedel die los staan in huis. Alles wat “aard en nagelvast” is valt onder de opstalverzekering.

Onder de spullen vallen ook de spullen die je in de schuur hebt staan, de fietsen en het gereedschap. Uiteraard moet de schuur wel op slot zijn geweest als er schade geclaimd wordt voor diefstal. Je hebt zelf wel een bewijslast. Dus politieaangifte is dan ook noodzakelijk.

Naast de meubels, kleding en alle andere spullen die je in huis hebt staan vallen ook de computers, laptops, audio en sieraden onder de inboedelverzekering. Kijk echter wel goed na tot welk bedrag deze spullen verzekerd zijn. Hier zit vaak wel een maximum aan.

inboedel kamer student
inboedel studentenkamer

Wat is de waarde van de inboedel ?

De verzekeraars gaan kijken wat de waarde van de spullen is op moment dat er schade is. De spullen worden door gebruik of doordat ze ouder worden minder waard. De verzekeraar rekent met een afschrijving van de nieuwwaarde. Je hoort vaak de term dagwaarde, dit is dus de nieuwwaarde min de waardevermindering. Hierdoor kan de waarde die vergoed wordt heel erg tegenvallen. Voor het uitgekeerde bedrag kun je dus geen nieuwe spullen kopen.

Op de website van de verzekeraars worden vaak vermeld hoe snel de inboedel helemaal is afgeschreven.
Sommige verzekeraars rekenen echter de eerste jaren de nieuwwaarde, bij schade kan dit dus heel veel verschillen.

Op de pagina “samenwonen en verzekeringen” kun je lezen welke verzekeringen verplicht zijn en welke zeker geadviseerd wordt als je gaat samenwonen.