online cursus minimalisme

Een online cursus om aan de slag te gaan met minimalisme. Is het echt nodig om een cursus te volgen om te ontspullen vroeg ik me af. Toch heb ik de cursus doorlopen, daarom hierbij een eerlijke review van de online cursus minimalisme.

In dit artikel geen uitgebreide omschrijvingen hoe de cursus opgebouwd is, want dat wijst zich vanzelf. Maar ik beschrijf met name wat mijn ervaring is, en de waarneembare resultaten nadat ik de modules heb doorlopen. Hierdoor hoop ik een goede persoonlijke review te geven van de online cursus minimalisme, vanuit mijn eigen kaders.

Waarom mijn interesse in minimalisme

De afgelopen jaren ben ik erg geïnteresseerd geraakt in het fenomeen tiny houses en de leefstijl van de tiny house movement. Deze levensstijl is gericht op minder consumeren en meer op kwaliteit van leven, ook wel omschreven als minimalisme. Daarnaast is een duurzame levensstijl een belangrijke filosofie.

Nou dat lijkt simpel, minder consumeren. Minder consumeren betekent ontspullen, dus minder materiele spullen om je heen verzamelen. Maar ook minder aankopen doen op emotie. Ik ben nogal praktisch ingesteld, dus gewoon doen is mijn motto. Daar heb ik geen cursus voor nodig.

Online cursus minimalisatie is meer dan ontspullen

Maar mijn nieuwsgierigheid werd steeds meer gewekt naarmate ik deze cursus vaker voorbij zag komen. Zou deze cursus echt iets toevoegen wat ik zelf niet voor elkaar zou krijgen? Ik moet eerlijk zeggen dat ik de nodige wantrouwen had voordat ik eraan begon. Ik kon me niet voorstellen dat ik veel meer zou leren dan dat ik al wist.

Toch kreeg ik een heel andere kijk op minimalisme toen ik met de online cursus minimalisme bezig was. Want het is veel meer dan ontspullen. Ontspullen is slechts één module van de gehele cursus. Het is het begin van verschillende stappen. Vandaar dat ik enthousiast werd en een oprechte review van de online cursus minimalisme wilde maken.

Doel van minimalisme

Het doel van minimaliseren is een opgeruimd leven, met veel meer ruimte en tijd voor de dingen waar je gelukkig van wordt. Je gaat de dingen minimaliseren die niet bijdragen aan jouw geluk.

Bij Minimalisme denk je misschien dat je al je spullen moet wegdoen, maar dit is een misverstand. Het doel is streven naar meer geluk, innerlijke balans en gezondheid.

Minimalistisch leven heeft alles te maken met bewust leven.

Bewust omgaan met je tijd en geld, en je richten op je hogere doelen zijn bijvoorbeeld belangrijke speerpunten binnen het minimalisme

Modules van de online cursus minimalisme

Er is een goede introductie van deze cursus aanwezig, dit wijst zich vanzelf bij aanmelding voor de cursus. Je krijgt dan een toegang tot het online dashboard. In dit online dashboard kan je veel informatie over de cursus vinden én je kunt met de eerste les starten.

review online cursus minimalisme

Ik werd eigenlijk direct al geraakt door de video van Sven Poldervaart. Daarin vertelt hij, op een rustige en prettige manier, wat minimalisme hem gebracht heeft. Het motiveerde me om verder te gaan met de cursus.

Module 1: Ontspullen

De eerste module van de online cursus begint inderdaad met het thema ontspullen. Je wordt getriggerd door verschillende opdrachten en vragen te beantwoorden. Je moet zelf echt actie ondernemen om te ontspullen. Spullen blijven behouden die echt toegevoegde waarde hebben, de rest is ballast

Ontspullen

Mijn waarneembare resultaten:

Door de opdrachten kon ik een betere afweging maken wat ik wel en niet wilde behouden. Daardoor heb ik van meer spullen afstand kunnen doen en meer opgeruimd. Dus nu is mijn zolder, garage en hal echt opgeruimd!

Er komen veel minder prikkels binnen door een rustiger omgeving. Voordien was je hiervan niet bewust, maar je krijgt in een drukke omgeving echt veel meer onbewuste prikkels. In mijn kantoor hangen bijvoorbeeld geen schreeuwende schilderijen meer en ik heb een opgeruimd bureau. Dat werkt voor mij veel fijner en het geeft rust.

Module 2 : minder consumeren

Eigenlijk vond ik de eerste module best wel heftig en heeft het bij mij toch wel even geduurd voordat ik met module 2 ben begonnen. Een voordeel van een online cursus is dat je het inderdaad in je eigen tempo kunt doen. Maar dat ik de draad toch weer heb opgepakt zegt wel iets over deze cursus.

Het ontspullen moet je natuurlijk wel in stand houden. Dus ook het koopgedrag wordt onder de loep genomen. Geen impuls aankopen meer, alleen aankopen waar je echt wat aan hebt. Ook hiervoor geeft de cursus je allerlei overwegingen mee, waardoor je echt gaat nadenken over je aankoopgedrag.

Tot mijn verassing zat er ook 10 minuten mindfulness meditatie in de module. Zoals ik al vermelde ben ik een vrij praktisch persoon en daarom ook nog niet zo vaak in aanraking gekomen met meditatie. Een simpele oefening om rust te vinden. Ik viel zowaar bijna in slaap, wel een aparte gewaarwording.

review online cursus minimalisatie

Mijn waarneembare resultaten:

Je kunt hierdoor echt geld besparen, je koopt tenslotte veel bewuster. Door de dingen die je in deze cursus leert, verdient deze cursus zichzelf letterlijk terug (en waarschijnlijk vele malen).

Je levert een bijdrage aan een duurzaam leven, je laat een kleinere ecologische voetafdruk achter. Minder aankopen betekent ook minder produceren en minder vervoer en vaak ook minder plastic.

Module 3 : Versimpelen

Versimpelen draait om eenvoudig leven. Doordat je minder consumeert ben je ook minder afhankelijk van financiële middelen waardoor je ruimte kunt creëren in je agenda. Dit is niet voor iedereen weggelegd denk ik. Ook al ben ik minder financiële middelen nodig, mijn drukke baan ben ik blijven behouden. En niet omdat ik het geld nodig ben maar wel omdat ik mijn baan echt leuk vind. Ik kan echt waarde toevoegen aan andermans leven, daardoor heb ik wel een drukke agenda maar wil dit nog niet opgeven.

review online cursus minimalisme

Mijn waarneembare resultaten:

Door de opdrachten te doorlopen ben ik wel meer gaan nadenken over de keuzes. En daarbij tot de conclusie gekomen dat een drukke baan een bewuste keuze is die ik nu maak, omdat dit voor mij geluk toevoegt.

Wel heb ik de diverse prikkels die voortkomen uit het gebruik van sociaal media aanmerkelijk verminderd. Je bent bewust bezig om je eigen leven te leiden, zonder je te laten afleiden door verschillende prikkels. Je zorgt voor je eigen filters. Sociaal media kan je onzeker maken omdat je geleid wordt door andermans leven.

Module 4 : Bewustwording

In deze module wordt je gestimuleerd om doelen te stellen die jou kwaliteit van leven verhogen. De doelen moeten compact en realistisch zijn. Eerst bastreven wat haalbaar is en daarna door naar de moeilijker doelen.

Je kunt bijvoorbeeld als doel hebben om in een tiny house te gaan wonen. Je hebt inmiddels ruimte gecreëerd door te ontspullen en je consumeert ook minder, dus je hebt je levensstijl al aangepast.

review online cursus minimalisatie

In deze module wordt het belang van mindfulness meditatie nogmaals benadrukt. Het is voor veel mensen een goed instrument om focus aan te brengen op je gedachten.

Mijn waarneembare resultaten:

Deze levensstijl is natuurlijk niet gebonden aan het leven in een tiny house. Het is een way of life die je veel geluk en vrijheid kan brengen. Je kunt deze levensstijl ook prima leven zonder te verhuizen. Voor mij geen heel ambitieuze doelen, maar kleine stapjes om iets meer rust te creëren in mijn omgeving en dus in mijn hoofd.

Daarnaast wil ik de mindfulness meditatie nog wel vaker gaan gebruiken.

Mijn overall review van de online cursus minimalisme


Het is me gelukt om meer rust en ruimte te creëren in mijn hoofd en om me heen, in een druk bezet leven. Daarnaast is een meer duurzaam leven een mooie bijvangst. De cursus was daardoor zeker de moeite waard. Mijn doelen waren niet hoogdravend, ik had niet de wens om een heel ander leven te leiden. Maar mijn doel is behaald en volgens mij is dat het belangrijkste van het geheel. Dat maakt dat deze review online cursus minimalisme van mij een dikke voldoende krijgt.

De cursus maakt gebruik van theorie, handleidingen, 32 opdrachten, video’s en interviews waardoor het zeer gevarieerd is en niet saai om te volgen. Het blijft inspireren door persoonlijke verhalen van Sven Poldervaart .

De prijs en aanmelden cursus

Op internet is overal te lezen dat je NU via een kortingspagina kunt opgeven voor de cursus. Maar dat vind ik echt een verkooppraatje. De normale prijs zou € 366,– zijn, maar dat is in mijn ogen veel te duur. De cursus is al een geruime tijd op € 87.– geprijsd en dat is een redelijke prijs voor een gevarieerde cursus.

Doordat je via de website van Happy with Yoga aan de slag kunt gaan is het makkelijk in gebruik. Happy with Yoga is inmiddels een bedrijf die goed bekend staat en veel ervaring heeft in het verzorgen van online cursussen.

Ik heb, zo eerlijk mogelijk, mijn ervaringen verteld in deze review online cursus minimalisme. Mocht je ook interesse hebben om meer balans te krijgen in jouw leven door minimalisatie, of gewoon eens kennis willen maken wat deze cursus jou te bieden heeft klik dan op onderstaande button. Je gaat dan naar de startpagina van de cursus minimalisatie van Happy with Yoga.

Bekijk de cursus hieronder eens om te ontdekken of het wat voor je is! Niet geschoten is altijd mis, dus kom uit je comfort zone en probeer het.

Uiteraard krijg je er een aantal bonussen bij die in mijn verhaal nog niet staan beschreven,

 

Minimalistisch leven heeft alles te maken met bewust leven.

Bewust omgaan met je tijd en geld, en je richten op je hogere doelen zijn bijvoorbeeld belangrijke speerpunten binnen het minimalisme

online minimalisme cursus

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu