Thuis is afval scheiden heel normaal maar op vakantie is dit ineens anders. Afval scheiden op vakantie wordt vaak niet gedaan! Teveel gedoe of te kleine ruimte om te scheiden is een vaak gehoord argument.

Maar het wordt steeds belangrijker dat “duurzaam leven” echt een way of life wordt en niet alleen wanneer het ons uitkomt. Het voelt ook niet meer goed dat we tijdens onze vakantie het afval niet scheiden. We willen vaak wel, maar het is nog net een stapje te ver.

Maar hoe kunnen we tijdens onze vakantie dan wel zo goed mogelijk omgaan met ons afval? We willen immers ook optimaal genieten van onze vakantie en alle ongemakken zoveel mogelijk voorkomen. Onderstaand een aantal praktische tips voor afvalscheiding tijden je vakantie.

Tips om afval te scheiden op vakantie

Thuis gaat het al goed, plastic in de plasticcontainer, organisch afval in de groencontainer en glas in de glasbak. Maar hoe gaat dit eigenlijk wanneer je op vakantie bent? Vaak gaat dan alle afval in één container of in één plastic zak om alles bij het restafval te gooien. Jammer, want ook tijdens je vakantie zijn er veel mogelijkheden om het afval toch te scheiden.

Op de meeste plekken in Europa is het heel normaal om afval te scheiden, dus ook op jouw vakantieadres. Maar ik moet toegeven het is misschien niet zo gemakkelijk als thuis waar alles binnen handbereik staat. Op vakantie heb je waarschijnlijk geen aparte dozen of vaste plekjes voor het oud papier of lege glazen. Je verblijft in een tiny house waarbij je efficient om moet gaan met de ruimtes. Het is dan gemakkelijker om 1 zak te gebruiken……

Toch voelt het voor veel mensen niet fijn om tijdens de vakantie je normen en waarden van duurzaam leven over boord te gooien. Daarom hebben we hier een aantal tips voor jou om toch zoveel mogelijk je afval te scheiden.

Zorg voor zo min mogelijk afval tijdens je vakantie

Natuurlijk een open deur voor velen, maar toch kan het vaak minder. Zeker op vakantie.

Minder papier

  • Beperk foldermateriaal

Heb je een vakantie geboekt op een camping of vakantiepark dan is het heel gebruikelijk dat je bij het inchecken veel papier of drukwerk krijgt. Een folder van de omgeving, een folder van de camping en misschien ook nog een plastic zak met reclamefolders van alle horeca en alle sport- en culturele activiteiten in de buurt.

Bijna iedereen pakt dit zonder nadenken aan, terwijl dit absoluut niet nodig is. De nodige informatie vind je bijna altijd op internet wanneer je maar wilt. De folders en tas eindigen meestal in de algemene afvalbak, jammer. Maar ook als je het wel netjes scheidt is het toch onnodig om deze folders aan te pakken. Kritisch omgaan met papier belast de natuur minder. Kleine stapjes die we allemaal kunnen maken.

  • Lees e-boeken

Veel mensen nemen nog steeds boeken mee op vakantie, lekkere boeken die snel worden uitgelezen en nadien in de kast komen te liggen of weggegooid worden. Ook voor de productie van deze boeken zijn veel bomen nodig. Daarnaast nemen boeken veel ruimte in beslag. E-boeken lezen is goedkoper, duurzamer en gemakkelijker !

Minder plastic

  • Locale producten in biologische tassen

Op vakantie heb je een ander ritme, structuren vallen weg en tijd wordt anders besteed. Waar we thuis vaak in grote hoeveelheden boodschappen doen gaat dit op vakantie anders. Op vakantie loop ik vaker een winkel binnen en haal slechts voor enkele dagen boodschappen, afhankelijk wat ik die dag of de volgende dag wil eten. Tip: probeer op vakantie eens te kijken naar lokale producten, die niet in de grote supermarkten te koop zijn. Vers en met kleine hoeveelheden bij de lokale bevolking. Deze boodschappen kun je in een biologische jutten tas doen zodat het gebruik van plastic wordt voorkomen. Zie shop tiny houses voor aankoop van deze jutten tas (€ 3,95).

Niet alleen wordt voorkomen dat er onnodig plastic wordt gebruikt, maar wellicht is de vakantie ook een mooi moment om bewuster met voeding om te gaan. Gezonder, biologisch, meer duurzaam. Goed voor mens, dier en natuur.

  • Plastic flessen

Als je het water uit de kraan kunt drinken koop dan geen water in plastic flessen. Informeer eerst wat de mogelijkheden zijn voordat je grote hoeveelheden plastic koopt.

Ga je lange tochten maken dan kun je het water in hervulbare drinkbekers meenemen. Tegenwoordige in allerlei maten en uitvoeringen te kopen.

Waar kan ik mijn afval op vakantie kwijt ?

In Europa is afval scheiden een belangrijk onderwerp op de politieke agenda. Een doel van Europese afvalwetgeving is om de hoeveelheid afval te verminderen, maar ook om meer te recyclen en hergebruiken. Decentrale overheden spelen een belangrijke rol in afvalbeheer en in het hergebruiken van grondstoffen. Daarom staan er ook in heel Europa afvalbakken voor gescheiden afval. In Oostenrijk en Italië staan soms milieustraatjes van 5 of 6 bakken.

Milieustraatje op vakantie in Nederland

Op vrijwel alle vakantieadressen in Nederland kun je afval scheiden. Bij de één zal dit uitgebreider zijn dan bij de ander. Papier en glas zijn bijna overal te scheiden. Maar er komen steeds meer mogelijkheden bij. Op veler verzoek heeft Rijkswaterstaat standaardsets van kleuren, namen en pictogrammen voor afvalscheiding ontwikkeld. Het doel is meer afvalscheiding en betere kwaliteit door betere herkenbaarheid en uniformiteit.

afval scheiden op vakantie

Milieustraatje op vakantie in Europa

Maar helaas zien we nog niet heel erg veel samenwerking op Europees verband. Per land zijn er bijvoorbeeld andere symbolen of andere afvalbakken waarbij het vaak niet direct duidelijk is wat waar in moet. Zeker als er geen symbolen vermeld staan blijkt het nog wel eens onduidelijk te zijn. Kijk van te voren bij het afvalcentrum of milieustraatje, op het park of in de buurt. Kijk welke stoffen daar gescheiden kunnen worden. Door deze kennis kun je efficiënter afval scheiden in jouw tiny house op vakantie.

Omdat je waarschijnlijk niet voldoende ruimte hebt om meerdere prullenbakken te plaatsen zijn er ook tassen te koop voor het scheiden van afval. Recycling Trash Tassen, handig en efficiënt. De tassen zijn ontworpen voor glas, papier en pmd in te recyclen. Met de hengsels neem je de tas vol glas makkelijk mee naar het afvalcentrum.

De tassen voor papier en glas kun je eventueel buiten je huisje zetten, doe dit absoluut niet met het andere afval. Zeker in de natuur kan dit veel ongewenste dieren aantrekken.

Duurzaam op vakantie

Er zijn ook steeds meer mogelijkheden om duurzaam op vakantie te gaan in een tiny house, of duurzaam gebouwd vakantiehuisje. Op tiny house huren als vakantiehuisje zijn de origineelste en mooiste tiny houses geselecteerd. Sommige volledig circulair gebouwd of volledig off-grid en zelfvoorzienend. Maar ook luxe duurzame huisjes zijn te huur om heerlijk en verantwoord op vakantie te gaan.

Zeker de moeite waard om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Alle kleine beetjes helpen, wat je ook doet! Je draagt bij aan een betere wereld voor onze volgende generaties.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu