Backpacken is heel erg leuk, ook als je ouder bent !

Backpacken is niet beperkt tot een bepaalde leeftijdsgroep en veel mensen van 50 plus genieten van deze avontuurlijke manier van reizen. Er zijn echter enkele enkele dingen die nuttig kunnen zijn bij het plannen van een backpackreis op latere leeftijd.

Backpackers van 50 plus zoeken ook het avontuur, willen diverse landen ontdekken en genieten van de vrijheid. Hiervoor is leeftijd niet van belang. De manier waarop kan wel verschillen.

Hostels of hotels voor backpackers van 50 plus

Het ontmoeten van veel reizigers uit diverse landen is ontzettend leuk als je gaat backpacken. Het aangaan van sociale contacten is ontzettend gemakkelijk als je in hostels of homestays overnacht. Bij het ontbijt of bij een drankje in de centrale ontmoetingsruimte is direct contact. Packbakers in hostels staan open voor contacten, daarin is leeftijd niet van belang. Zoveel leuker dan hotels.

Maar er zijn hostels waar je als backpacker van 50 plus waarschijnlijk niet meer wil zitten. De party hostels met heel veel mensen vermijd ik zoveel mogelijk. Er zijn zelfs hostels waar je ook niet meer welkom bent in verband met je leeftijd.

Er zijn zeker hostels die zich juist richten op backpacken van 50 plus of die een meer ontspannen en comfortabele sfeer bieden. Deze hostels begrijpen dat oudere reizigers mogelijk andere behoeften en verwachtingen hebben dan jongere backpackers. Hier zijn enkele tips bij het zoeken naar hostels die geschikt zijn voor oudere backpackers:

  1. Kies hostels met privékamers: Veel hostels bieden niet alleen slaapzalen, maar ook privékamers met eigen badkamers. Dit kan een comfortabeler alternatief zijn voor avontuurlijke reizigers. Je hebt dan de comfort van een hotel met de voordelen van een hostel.
  2. Lees recensies: Bekijk recensies van andere reizigers om te zien of het hostel geschikt is voor oudere gasten. Recensies geven vaak inzicht in de sfeer, netheid en voorzieningen van een hostel.
  3. Selecteer hostels met een ontspannen sfeer: Sommige hostels gericht zich op een rustiger publiek en natuurlijke een ontspannen sfeer. Dit kan aantrekkelijk zijn voor oudere reizigers die niet op zoek zijn naar een feestomgeving.
  4. Kies hostels in rustigere buurten: Als je de voorkeur geeft aan een meer rustige omgeving, kijk dan naar hostels die zich in rustigere buurten bevinden, weg van het nachtleven en drukke straten.

Op onderstaande foto zie je private huisjes waar ik heb overnacht, behorend bij het naastgelegen hostel. Dus van beide werelden het maximale!

privekamers backpacken voor 50 plus

Hostelworld App voor backpacken van 50 plus

De meeste betrouwbare app voor hostelboekingen Hostelworld, ben je elke nacht verzekerd van een accommodatie. Met deze gratis app kun je ook een eigen privekamer boeken. Op locatie en onderweg kun je gemakkelijk met de app een hostel reserveren dat op dat moment dichtbij in de buurt is. Je krijgt een overzicht van beschikbare hostels, waarvan je de locatie, foto’s en recensies kunt bekijken en eventueel kan filteren op prijs en accommodatie. Je kunt de accommodatie die aan jouw wensen voldoet op een veilige manier boeken in slechts twee stappen.

Is een homestay iets voor de oudere backpacker ?

Als je overnacht in een homestay betekent het dat je slaapt bij mensen thuis. Vaak in een aparte kamer of ruimte. Een homestay is vaak een goedkope manier om te overnachten. Je slaapt, relaxed en eet meestal met de familie mee. Bij een homestay heb je ook vaak de keuze tussen een slaapkamer met meerdere personen of een private kamer. Mijn ervaring is dat de lokale mensen het backpacken voor 50 plus wel heel erg leuk vinden. Ik kreeg vaak een voorkeursbehandeling ten opzichte van de jongere backpackers.

In de backpackerslanden wordt de benaming hostels en homestays nog wel eens door elkaar gebruikt. Soms is er geen verschil tussen de homestays en de hostels. Onderstaand een schitterende homestay of hostel met zwembad en vele voorzieningen, midden in de natuur.

hostel of homestay in de natuur

Wissel de overnachtingen in een hostels af met hotels

Hotels zijn over het algemeen duurder dan hostels en zijn meestal iets luxer. Ik vind het heerlijk om de hostels af te wisselen met een hotel. In een hotel heb je je eigen douche en wc. Het voordeel is dat ik dan uitgebreid kan douchen.

Maar de hotels zijn ook rustiger. Het is heerlijk om sociale contacten aan te gaan in de hostels, maar elke dag andere mensen ontmoeten is ook zeer vermoeiend. Voor mij als backpacker van 50 plus was het heerlijk om even alleen te zijn in een hotelkamer. Ik boekte dus af en toe hotelkamer tijdens mijn reis.

Je bent geen 20 meer

Ook al willen we het niet altijd horen, maar we zijn geen 20 meer. Dit betekent dat we daar ook rekening mee moeten houden. Een schema voor backpackers van 20 jaar kan te heftig zijn, heb ik helaas aan de lijve ondervonden. Creëer ook een paar dagen in je reis waarbij je niets plant en heerlijk kunt relaxen door niets te doen. Het lijkt misschien overdreven als je fysiek in uitstekende conditie bent. Maar er zijn zoveel andere factoren die van invloed zijn op je belastbaarheid, zoveel indrukken, andere culturen, ander eten, andere geuren, etc.

Zelf heb ik de neiging om door te gaan, je komt ten slotte maar 1 keer in een bepaald land. Maar ik ben door schade en schande wijs geworden. Niet doen, want het maakt de reis niet leuker.

Conclusie

Backpacken voor 50 plus is een mooie manier van reizen, voor het zoeken van het avontuur, voor het ontdekken van landen en genieten van de vrijheid. Hiervoor is leeftijd niet van belang. Maar doe het wel verstandig, vermijd de hostels niet maar wees kritisch welke je boekt. Creëer daarnaast rustmomenten in je schema, maar ook door hostels af te wisselen met hotels.

Andere artikelen

Reizen met een camper of backpacken ?

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu